מכושפים: 10 ספרי הכישוף המשפיעים ביותר בהיסטוריה
את הרשימה, שהרכיב פרופסור בריטי מכובד, מוביל ספר מהמאה ה-18 המוצג כספר ההמשך לחמשת חומשי התורה. אחריו מיני כתבי סתר עלומים של מכשפות וקוסמים אמיתיים, המגיחים מאי-שם בנבכי ההיסטוריה האנושית

אוון דייוויס הוא פרופסור להיסטוריה חברתית באוניברסיטת הרטפורדשייר שבבריטניה, החוקר את ההיסטוריה של הקסם, הכישוף והרוחות בתרבות. לאחרונה התפרסם ספר שחיבר על ספרי כישוף (Grimoires) מכילי לחשים היסטוריים, שהתיעוד המוקדם ביותר שלהם הוא מהמזרח התיכון. המשותף לספרים הללו, הסביר דייוויס, הוא שהם "מכילים תערובת של לחשים, קסמים, סודות של הטבע וחוכמה עתיקה".
לדברי דיוויס, מקורותיהם של הלחשים העתיקים נעוצים בראשית הכתב, וההיסטוריה שלהם שזורה בזו של היהדות, הנצרות והאסלאם וכן בהתפתחות המדע, בהשפעה התרבותית של הדפוס ובהשפעתו החברתית של הקולוניאליזם האירופאי. דייוויס מונה את עשרת ספרי הכישוף המשפיעים ביותר:
1. הספר השישי והספר השביעי של משה
הספרים הללו הם לכאורה ההמשך של חמשת חומשי התורה (לכן הם נקראים שישי ושביעי), אך למעשה נכתבו סביב המאה ה-18. דייוויס מיקם אותם בראש הרשימה שלו בשל השפעתם הרבה. הספרים הגיעו מגרמניה לאמריקה בעזרת ההולנדים שהתיישבו בפנסילבניה, ואומצו בהמשך על ידי האפרו-אמריקאים. יש בהם סמלים מיסטיים פסאודו-עבריים, כישופים ומזמורים. הספרים, שמתיימרים להכיל את חוכמתו הסודית של משה, הם הטקסט המכונן של דת הרסטפארה ושל תנועות דתיות אחרות במערב אפריקה.
2. מפתחות המלך שלמה (חותמי המלך שלמה)
דייוויס מכנה את אסופת הכתבים "הסבא של ספרי הכישוף". הטקסטים, שנכתבו לכאורה על ידי המלך התנ"כי, הסתובבו במזרח התיכון במאות הראשונות לספירת הנוצרים. במאה ה-15 היו מאות עותקים בבעלותם של מדענים וכמרים מהמערב. היו מי שכינו אותם ספרי כפירה, אך כמרים רבים נברו בהם בסתר. חלקם שאפו לרכוש בעזרתם חוכמה כזו של המלך החכם באדם, ואחרים ביקשו להתעשר על ידי גילוי מטמונות והבסת הרוחות ששמרו עליהם.
3. אלברט הקטן
הספר הופץ במאה ה-18. "אלברט הקטן", שנכתב בצרפתית והופץ בקולוניות של צרפת, כלל כישופים, וכן עצות שימושיות לניהול הבית - ביניהן לחשים לתפיסת דגים, לריפוי, והוראות הכנה ל"יד התהילה", שיכולה להפוך אדם לרואה ואינו נראה.
4. הספר של קיפריאנוס הקדוש
הספר נכתב לכאורה על ידי הקדוש קיפריאנוס והיה פופולרי בסקנדינביה בסוף המאה ה-18. גרסאותיו, שנפוצו בספרד ובפורטוגל, הכילו רשימות של אתרי מטמונות ואת אמצעי הקסם להשגתם. בתחילת המאה ה-20 החלו מהדורות של הספר להופיע בדרום אמריקה, ועד היום ניתן לרכוש עותקים שלו ממכסיקו סיטי ועד דוכני העשבונאים בהרי האנדים.
5. הדרקון האדום
כמו אלברט הקטן, גם ספר הכישוף הזה הוא חלק מגל ספרי הקסמים הזולים שהציפו את צרפת במאה ה-18, כאשר הדפוס הפך זול והספרים זמינים. למעשה, זוהי גרסה מחודשת של ספר אחר, Grand grimoire, שנודע לשמצה לאחר שנחשד כמעורר את השטן ואת סגניו. אפשר למצוא אותו היום בקולוניות ובקולוניות לשעבר של צרפת בקריביים.
6. הספר של הונוריוס
הספר מיוחס לקיסר הונוריוס מתבאי, ולדברי דייוויס, רק ספר "המפתחות של שלמה" יכול להתחרות במוניטין שנודע לו בתקופת ימי הביניים. לא ידוע על קוסם בשם הונוריוס שחי
7. הספר הרביעי של הפילוסופיה של תורת הנסתר
קורנליוס אגריפה נחשב לאחד המשפיעים ביותר מבין הפילוסופים של תורת הנסתר במאה ה-16. הוא כתב שלושה ספרים על מדע תורת הנסתר, אך אין לו קשר לספר הרביעי שהופיע מעט לאחר מותו. ספר זה, של לחשי רוחות, פגע בשמו הטוב של אגריפה בתקופה שבה התקיימו ברחבי אירופה משפטים ראווה למכשפות.
8. המכשף (האמגושי)
הספר נכתב ב-1801 על ידי פרנסיס בארט, בריטי שעסק בתורת הנסתר. הוא ניסח מחדש את מדע תורת הנסתר מהמאה ה-17 ו"גנב" לא מעט מ"הספר הרביעי של הפילוסופיה של תורת הנסתר". "המכשף" נכשל בזמנו, אבל עם הזמן השפעתו הייתה ניכרת והוא נחשב לחלק מתחייתה המחודשת של תורת הנסתר במאה ה-19 ושל מסורות קסם מודרניות.
9. הנקרונומיקון
ה. פ לאבקראפט, סופר פנטזיה רב דמיון, כתב בראשית המאה ה-20 את הספר, ובו טען כי הטקסט המסתורי, שבו חוכמה סודית, הועלה על הכתב במאה השמינית על ידי משורר תימני מטורף. למרות שהנקרונומיקון הוא, כאמור, ספר פנטזיה, כמה מהדורות של נקרונומיקון "אמיתי" הודפסו במהלך השנים.
10. ספר הצללים
זהו טקסט ששייך לדת הוויקה, דת פגאנית מודרנית שנוסדה ב-1940 על ידי ג'רלד גארדנר, איש הבונים החופשיים ותורת הנסתר. הוא טען שקיבל עותק עתיק של טקסט קסום מקבוצה סודית של מכשפות, חוליה בשושלת שעסקה בפולחני פריון ושרדה את רדיפות הנוצרים. הספר, שהופיע בסדרות טלוויזיה רבות, זכה להכרה תרבותית.