מילוי קמטים: המדריך
מה היתרון הגדול של שימוש בסיליקון נגד קמטים, לכמה זמן מחזיקה זריקת קולגן ובמה שונה הבוטוקס משאר החומרים?

החלוקה המקובלת בין סוגי הטיפולים למילוי קמטים מתבססת על זמן ההשפעה של החומר – לטווח הקצר או הארוך. בשני המצבים, הטכניקה דומה, אבל החומרים שונים.
הטיפול הקבוע כולל מפגש חד פעמי שאמור למלא את הקמטים לצמיתות, והוא כרוך בהזרקת חומר שנספג ברקמת העור והופך לחלק קבוע ממנה. ההשתלבות של החומר בתאי העור גורם למתיחה באזורים רפויים ולמראה חלק יותר. משך הטיפול: 15-20 דקות, והוא לא אמור לגרום לכאב. לרוב מתבצעים הטיפולים בהרדמה מקומית או באלחוש האזור באמצעות קירור.
בעבר, הטיפול הקבוע היה נפוץ יותר מהזמני,
לפני הטיפול יש לקיים פגישה (בד"כ ללא תשלום) עם מומחה בתחום מילוי הקמטים, שיבחר את הטכניקה וחומרי המילוי המתאימים.
סיליקון
הטיפול: סיליקון הוא החומר הוותיק ביותר בשוק והאופציה הזולה ביותר למילוי קמטים. הוא יוצר קשרים חזקים עם שכבת העור שסביבו, ולכן נחשב לעמיד במיוחד וכמעט בלתי ניתן להוצאה, מה שעלול גם להקשות על האפשרות לתקן מצבים של הזרקה לא מוצלחת.
בשנים האחרונות עלו ספקות בנוגע לבטיחות השימוש בסיליקון כחומר למילוי קמטים, ומשרד הבריאות בוחן בימים אלה את האפשרות לאסור על השימוש בו. לכן, כיום רוב הפלסטיקאים נמנעים משימוש בו.
סיכונים ותופעות לוואי: תגובה אלרגית של העור ורגישות באזור ההזרקה, היווצרות גבשושיות במקום ההזרקה, תזוזה של הסיליקון בגוף. תופעות הלוואי עלולות להתרחש גם כמה שנים לאחר הטיפולים.
ביו-אלקמיד
הטיפול: הביו-אלקמיד הוא תוספת חדשה יחסית (רזומה של עשר שנים) לתחום מילוי הקמטים. החומר נותן מענה לבעלי קמטים עמוקים במיוחד, כמו גם לפגמים אסתטיים אחרים בגוף. בדומה לסיליקון, הביו אלקמיד נקשר לרקמות הטבעיות בגוף ולכן נותר יציב וקבוע במקומו. הוא שונה משאר חומרי המילוי בכך שהוא מוזרק לשכבה עמוקה יחסית בעור, ולא לשכבה החיצונית. התוצאות בביו-אלקמיד לרוב משביעות רצון, אך לאחר מספר שנים (בין 5 ל- 8) נוצר לעיתים צורך בטיפול נוסף.
סיכונים ותופעות לוואי: הביו-אלקמיד נחשב לחומר רגיש במיוחד לזיהומים, ובחלק מהטיפולים הוא עלול ליצור באזור המוזרק נפיחות, תחושות עקצוץ ואודם. במקרים של תופעות לוואי לאחר ההזרקה יש לפנות בדחיפות לרופא המטפל, שיוציא את החומר מהאזור. על מנת להקטין את הסיכוי לתגובות אלרגיות ולזיהומים יש לקבל טיפול אנטיביוטי בשבוע שלאחר הטיפול.
טיפול מילוי קמטים זמני כולל הזרקת חומרים שונים, המשתלבים בתאי העור באזור המטופל, מותחים אותו ויוצרים מראה חלק יותר. משך הטיפול: 15-20 דקות, והוא אינו אמור לגרום לכאב. ההליך מתבצע תחת הרדמה מקומית או טשטוש אחר, והוא מיועד לבני 35-60.
עם הזמן, החומרים הזמניים נספגים ברקמות הטבעיות בגוף, כך שיש לחזור על טיפולי ההזרקות מדי שנה או שנתיים. לכן, מילוי קמטים זמני יקר יותר מהטיפול הקבוע ודורש תחזוקה גבוהה יותר. עם זאת, הוא נחשב לבטיחותי יותר והפך לטיפול הנפוץ יותר, בהשוואה לטיפול הקבוע.
לפני הטיפול יש לקיים פגישה (בד"כ ללא תשלום) עם מומחה בתחום, שמאבחן את סוג הקמטים, הטכניקה וחומרי המילוי המתאימים.
קולגן
הטיפול: חומר פופולרי ונפוץ למילוי קמטים זמני. הקולגן, ממקור סינתטי או מהחי, נמצא בעור באופן טבעי ומסייע לבניית רקמות, כך שהזריקות מגבירות את המאגר הטבעי שלו בגוף, שמידלדל עם השנים.
סיכונים ותופעות לוואי: הקולגן הוא חומר טבעי ולכן הסיכון לזיהומים ותגובות אלרגיות קטן ביותר. אבל הזריקות עלולות לגרום כאב או אי נוחות קלה, ואף נפיחות באזור. בנוסף, התוצאות נספגות בעור מהר יחסית ומצריכות טיפול חוזר מדי שנה. שיטה להארכת טווח הטיפול היא ערבוב הקולגן בקלציום הידרוכסילפטית (CaHA או Radiesse), המתפרק באיטיות יחסית ומאריך את זמן ההשפעה.
חומצה היאלורונית
הטיפול: כמו הקולגן, גם החומצה ההיאלורונית קיימת בגוף באופן טבעי, אלא שהמקור שעמו משתמשים למילוי קמטים מיוצר באופן מלאכותי. החומצה מוזרקת מתחת לעור ומושכת אליה מולקולות מים. ריכוז המולקולות באזור הקמט יוצר נפח, המוביל למראה עור מתוח יותר.
יתרונה של החומצה ההיאלורונית טמון ביכולת לשנות את הריכוז שלה, כך שניתן להשתמש בה לקמטים בכל גודל ועומק. לאחרונה יצאה לשוק גרסה חדשה ומשוכללת יותר של החומצה ההיאלורונית, הנקראת JUVEDERM ULTRA.
סיכונים ותופעות לוואי: הסכנה לאלרגיות או לזיהומים נמוכה מאוד, אך ייתכנו כאבי ראש קלים ונפיחות מקומית לאחר הטיפול.
שומן עצמי
בשיטה זו נלקחים תאי שומן מאזורים עתירי שומן בגופו של המטופל, כמו הבטן או הישבן. תאי השומן עוברים עיבוד והתאמה ומושתלים מחדש באזור הקמטים. השומן מותח את העור וכך גורם לקמטים להיעלם. מילוי קמטים בשומן עצמי מתאים בעיקר לאזורים רחבים שאין בהם תנועה רבה, כמו אזור המחשוף.
סיכונים ותופעות לוואי: כיוון שמדובר בחומר טבעי לחלוטין, השומן נחשב לחומר מילוי הקמטים הבטוח ביותר, ללא חשש לתגובות אלרגניות. עם זאת, תיתכן חוסר אחידות בקצב ספיגת השומן בפנים כך שקשה לצפות את טווח היעילות של הטיפול, כמו גם להבטיח מראה אחיד בכל הקמטים.
בוטוקס
"חומר הפלא" של טיפולי הפנים השונים. בניגוד למרבית החומרים, הבוטוקס אינו פועל רק על העור, אלא גם מאט את תנועת שרירי הפנים. תנועה זו היא הגורם המרכזי לקמטים בעור, וחסימתה מחליקה את הקמטים ומונעת קמטים עתידיים. הטיפול בבוטוקס יעיל רק במקרים של קמטי הבעה, ויש לחזור עליו פעם בשנה או בשנה וחצי.
סיכונים ותופעות לוואי: סיכוי קטן לזיהום ולתגובות אלרגניות. בשימוש לא מיומן עלול הבוטוקס לגרום להבעה קפואה בשל שיתוק שרירי הפנים.
המדריך למילוי קמטים - באדיבות אתר אסתטיקה