גן המסתורין: ביקור בגן הקבר בירושלים
בלבה של ירושלים המזרחית, בין צחנת אוטובוסים, המולת הרחוב השוקק ורוכלי השוק שוכן גן קסום ושקט. זהו גן הקבר שלפי המסורת מהווה את מקום קבורתו של ישו

גן הקבר בירושלים צילום: דובי זכאי
המצוק המפחיד צופה אל תחנות אוטובוס שוקקות חיים ועשן, וממשטח האספלט למרגלות הגולגולת מזנקים בהמולת מנועים אוטובוסים היישר אל פקקי התנועה במזרח ירושלים. האם המצוק מעל התחנה הוא ה"גד לגלתא" המפורסם? (בלטינית, קלבריה). האם מעל המצוק המפחיד נצלב ישו? השאלות הללו כבדות למדי וקטונתי מלדון בנושא שגם הקהילה הנוצרית חלוקה בו. אך יש חלופה: טיול בגן קסום שמשקיף על המצוק - "גן הקבר".
בשנת 1893 הוקמה בבריטניה אגודת "גן הקבר". חברי האגודה וחלק מהאוכלוסייה הנוצרית מאמינים שבמקום זה נמצאת אחוזת הקבר של המשיח ישו בלבו של הגן של יוסף איש רמתיים. סביב המקום המקודש לנוצרים נשזר גן קסום, בלבה של ירושלים המזרחית, בין צחנת האוטובוסים, המולת הרחוב השוקק אנשים ורוכלי השוק הזועקים את מרכולתם. ההמולה מסביב מתנפצת אל חומת הגן. מעבר לה שורר שקט נעים, שבילים סדורים וצמחייה מטופחת, עצי אורן ירושלים עתיקים ועבי גזע. כל אלה מגרדים את השמים ומעניקים לגן צל נעים ורגוע.
בפינות הגן מסודרים ספסלים בהם אפשר לשבת, להתעמק בכתבי הקודש או סתם לשבת לקרוא ספר בשקט שבתוך ההמולה. הכניסה לגן חופשית ובכניסה אליו מציידים כל מבקר בחוברת צנועה בשפתו, עם סיפורו של הגן ומסלול הטיול בו.
שיטת קבורה מהמאה הראשונה לספירה
השביל המזכיר שבלול מוביל אל פינות ישיבה חביבות. בהמשך החצים מכוונים אל לבו של הגן, שם על פי המסורת קברו המשוער של ישו. הקבר נחפר בשנת 1867, וכמה מהמומחים ציינו כבר שהקבר מתאים לשיטת הקבורה של המאה הראשונה לספירה.
במהלך השנים ניזוק הקבר ברעידת אדמה ושוחזר בעזרת אבנים מקוריות. למתחם הקבר יורדות מדרגות ושם, באפלולית, ממתינה מדרגת סלע חצובה. כל מבקר שמגיע למקום מנציח את עצמו ואת בני משפחתו בתמונה מרחבת הקבר, ואחת בקבר עצמו. שני צלבים נחצבו בסלע הגיר, אחד מהם בתוך חלל הקבר.
איך מגיעים: גן
הקבר נמצא מול שער שכם בירושלים המזרחית. נכנסים לרחוב דרך שכם שמוליך צפונה, פונים ימינה לסמטת קונרשיק, שמוליכה אל הכניסה לגן הקבר. זמני הפתיחה: ימים שישי-שבתבין השעות 9:00-14:00, 12:00-17:30, טלפון: 02-6272745.
עוד בירושלים: "הארכיאולוג הקטן". בלב מוזיאון ישראל, באגף הנוער, הוקם תל ארכיאולוגי בו טמונים חלקי פסיפס ושברי כדים. ה"ארכיאולוגים הצעירים" חופרים במרץ ומגלים את האוצרות. מסביב לאתר סדנאות לפסיפסים, לשחזור כדים ועוד הפעלות הקשורות לארכיאולוגיה. מוזיאון ישראל, טלפון: 02-6708811.