טיול לשבת: דרום אמריקה בקיבוץ

את קירות קיבוץ אור הנר שבדרום מפארים ציורי קיר ענקיים, פרי עבודתם של שני אמנים מארגנטינה. דובי זכאי עם המלצה לטיול בסוף השבוע

דובי זכאי | 9/10/2009 9:37 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בקצה יום עמוס מתערפלים המראות. בנקודת הביקור האחרונה כתב הטיולים מותש מבקש לסיים את היום ולהאיץ את הרכב הביתה. אבל לעתים, למרות העייפות, מתעוררת הסקרנות העיתונאית מול מראה טבע נדיר או טיפוסים ססגוניים. או אז נשכחת העייפות, והעט ביד הכתב דוהר על פני הנייר ומספר את סיפור המקום. כך קרה לי במפגש עם שני חברי קיבוץ אור הנר וציורי הקיר הענקיים בקיבוץ. העייפות נעלמה ומצאתי עצמי מקשיב בסקרנות לשניים - האחד רציני ושקול, השני קליל ומתלהב.

קיבוץ אור הנר נח על גבעה במישור החוף הדרומי, במרחק שלושה קילומטרים מצפון לשדרות. שם הקיבוץ לקוח מפסוק במסכת סנהדרין, שלפי ההערכות שימש קוד סתרים שלפיו ציינו היהודים טקסי נישואים ומילה בימי גזרות הקיסר אנדריאוס.

בשנת 1958 התיישב במקום גרעין עולים מארגנטינה. מהתרבות שהביאו עמם זכרו את ציורי הקיר בדרום אמריקה, ובאחד הטיולים למולדת הרחוקה גילו את אמנות המוראלים - ציורי קיר ענקיים, תבליטים שנעשים על ידי גריעת חומר וצבועים בפיגמנטים טבעיים.

שני יוצרים חשובים מארגנטינה, חוסה קורה ודניאלה אלמיידה, הסכימו להגיע לקיבוץ, שבאותם הימים היה ארץ זרועת קסאמים ואזעקות "צבע אדום". פעולת השכנוע הייתה קשה, אך קסם האנשים וחיי הקיבוץ פיתו את האמנים להגיע למקום דווקא בימי ההפגזות. חברי הקיבוץ הכינו עבור האמנים תערובת של חול וסיד, קצת מלט, צבעי פיגמנט של אוקר, שחור וחום, גייסו למאמץ היצירתי טייח משדרות וערבי פלסטיני, והרביעייה המורכבת החלה לייצר אמנות.
צילום: דובי זכאי
''הנתינה לעיירה'', ציור הקיר בקיבוץ אור הנר צילום: דובי זכאי

האמנים הסתערו על הקירות בפרץ של אהבה לחיי השיתוף, המשפחה ועבודת החקלאות. בתוך כמה שעות כבר אפשר היה להבחין בתבליטי קיר ענקיים, נפלאים ומלאי כוח. שיטת העבודה היא גריעת חומר בעזרת מפסלת, ביד זריזה ובעין חדה, ולאחר מכן צביעה בשלושת הצבעים וציפוי בסיליקון. כך נולדו שמונה ציורי ענק ברחבי הקיבוץ, ובתוכם השתלבו בטבעיות חפצים שהיו על הקיר, צינורות, סבכות מרושתות, מזגנים ודלתות.

בימים אלה מוליכים בקיבוץ סיור נינוח

ב"נתיב המוראלים". בקיר הכניסה לחדר האוכל פוגשים את המשפחה הקיבוצית, ברקע את גידולי השדה. על קיר מסעדת פטגוניה ציור ענקי, "הנתינה לעיירה", המתאר בחורה שמביאה את פרי האדמה וידיה פשוטות לפנים. מקור גווני ה"מוראל" הצהובים חומים הוא בפטגוניה, האזור הדרומי ביותר באמריקה הלטינית, שצחיחותו דומה לנגב הישראלי.

 בשנת 2008 שבו האמנים לקיבוץ. הפעם יצרו שדרת פסלים מרהיבה בכניסה לקיבוץ, שבה מופיעים גם שבעת המינים.

צילום: דובי זכאי
תבליטים וצבע. קיבוץ אור הנר. צילום: דובי זכאי
איך מגיעים?

שני סיורים מיוחדים ב"נתיב המוראלים" יתקיימו בשבת ב-10:00 וב-16:00. נפגשים בחניה המרכזית שלפני חדר האוכל. לקוראי מעריב הסיור במחיר של עשרה שקלים למטייל. לתיאום: 050-5236412

איך מגיעים? נוסעים בכביש 4 דרומה. בצומת יד מרדכי פונים מזרחה לכביש 34, ופונים מזרחה לפי השילוט "אור הנר".

רעבים? שתי מסעדות יש בקיבוץ: פטגוניה, מסעדת בשרים דרום אמריקאית, 050-2400500 (רצוי להזמין מקום), וחדר האוכל "טעם של פעם" בקיבוץ, ארוחה משביעה במחיר נמוך, 050-6405028

טיולים נוספים לחג

בצפון: טיול רכיבה באופניים - מאלון הגליל, לציפורי, הושעיה. כ-25 ק"מ מעגלי, רכיבת הרים לרוכבים מנוסים. שבת, 7:00. מרכז שטח אלון הגליל, 04-9869888. ללא תשלום.

במרכז: פעילות למשפחות – שביל המיצגים, חיזיון אור קולי, בית הרצל, הנוטעים הראשונים, חשיבות היער בארץ ובעולם. שבת 10:00. יער חולדה, קק"ל, 1-800-350-550. בתשלום. 

בדרום: טיול למטיבי לכת - מעיין עין גדי, המקדש כלכוליתי, מערת דודים, מפל דוד. בשבת. רשות הטבע והגנים. 3639*. בתשלום. 

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

שביל בצד

צילום: דובי זכאי

רוצים לצאת לטייל ומחפשים המלצה? דובי זכאי עם עשרות טיולים ברחבי ישראל, ברכב או ברגל

לכל הכתבות של שביל בצד

עוד ב''שביל בצד''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים