אחותי, אולי זה עונתי: נשירת שיער, מה עושים איתה
כשהעלים נושרים בסתיו זה מראה מלבב. כשהשיער שלך נשאר על המברשת, זה כבר פחות פסטורלי. לפני שנכנסים לפאניקה, הנה הסיבות לתופעה וכל מה שצריך לעשות או להפסיק לעשות

"נשירת שיער גורמת לחרדה של ממש," אומר ד"ר אלכס גינזבורג, רופא עור ומנהל יחידת השיער והשתלות שיער ב"קלאס קליניק" בבית החולים תל-השומר, "כי לכולנו קל מאוד לדמיין מצב שהשיער נושר ונושר ומה שנשאר על הראש זה שיער דליל מאוד או אפילו קרחת."
אבל ד"ר גינזבורג מרגיע ומסביר שנשירה סתווית היא על פי רוב עונתית וחולפת מעצמה. אלא שצריך לדעת לטפל בשיער היטב כדי לא להגיע למצב של הידלדלות רצינית. "נשים רבות ממש מתעללות בשיער שלהן," הוא אומר. "מסרקות ומברישות יותר מדי, מותחות, מחליקות, מסלסלות - והפעולות האלו גורמות ומחמירות נשירת שיער. במקרים רבים מספיק שינוי קטן בהרגלים כדי להפחית ואפילו להפסיק את הנשירה."
הרציונל: מחודש אוגוסט, פתאום אחרי הרחצה נראות יותר מדי שערות על רצפת המקלחת ועל מברשת השיער והכרית. "כמעט כל הנשים סובלות מנשירת סתיו," אומר ד"ר גינזבורג. "הרבה פעמים נשים שוכחות שבשנה שעברה היה אותו הדבר."
ואם בשנה שעברה לא הייתה נשירה?
"זו גם לא סיבה להילחץ. יכול להיות שבשנה שעברה לא חלינו בשפעת, אבל השנה דווקא כן נחלה. אדם משתנה."
איך יודעים מתי מדובר בנשירה שמצריכה פנייה לרופא עור?
"בדרך כלל נשים שמות לב לנשירת שיער אחרי המקלחת או אחרי סירוק השיער. פתאום הן רואות מקבץ גדול של שערות. אבל לא כך בודקים נשירה. מדי יום נושרות לאדם הממוצע 100-50 שערות וזו איננה נשירה, אלא חלק מתהליך טבעי. אבל השיער לא נושר מיידית, אלא נשאר על הקרקפת באמצעות חשמל סטטי. חפיפת ראש וסירוק מבטלים את החשמל הסטטי, ולכן צפוי שנראה יותר שיער אחרי
נשים רבות חושבות בטעות שחפיפת שיער מגבירה נשירה, ולכן הן חופפות רק פעם בשבוע. אם אדם מאבד באופן טבעי כ100- שערות ביום, פתאום אחרי שלא חפפנו את השיער שבוע, נמצא במקלחת 700 שערות וזה נראה כמו נשירה נוראית. אבל בפועל מדובר בנשירה טבעית. בכל מקרה, תמיד רצוי ומומלץ לשמור על קרקפת נקייה ולחפוף את השיער כרגיל."
איך בודקים אם יש נשירה?
"הטכניקה המומלצת היא למשוך בעדינות בארבע אצבעות קווצת שיער. אם נשארו לנו ביד יותר מארבע שערות - מדובר בנשירה רצינית. עוד בדיקה: אם נמצא בבוקר על הכרית יותר משמונה שערות - מדובר בנשירה רצינית."
הפתרון: אין. הנשירה חולפת מעצמה והשיער צומח מחדש. אם חושדים שהנשירה חריגה - פונים לרופא עור.

הרציונל: "נשים רבות אוספות את השיער לקוקו, מותחות אותו ובכך מחלישות את שורשי השיער שבסוף נושר," אומר ד"ר גינזבורג. "כל מתיחה של השיער מזיקה לו. אצל נשים אפריקאיות, שנהגו לאסוף להן את השיער עם המון צמות מתוחות לאורך כל הראש, אפשר לראות כבר בגיל 30-20 נסיגת שיער שמתבטאת במצח גבוה, בגלל נשירת שיער שלא צמח שוב.
מחקר שנערך בארצות-הברית מצא שאפילו מתיחת השיער מאחורי האוזן גורמת לנשירה. במחקר בדקו קבוצת נשים שהתבקשה בכל יום למתוח בעדינות את השיער מאחורי האוזן למשך חמש דקות בלבד. בדיקות הראו שכעבור חודש הן איבדו שיער במקום."
השיער שנשר יצמח מחדש? "בדרך כלל הוא צומח שוב, ואם הוא נתלש שוב - הוא כבר לא צומח יותר."
הפתרון: חשוב במיוחד להימנע מאיסוף שיער בלילה. באופן כללי רצוי לוותר על סיכות ראש וגומיות לשיער. לאיסוף שיער מומלץ להשתמש רק בקליפסים וגם הם ללא מתיחת השיער.

הפתרון: להימנע. אם חייבים פן - לא כל יום, ולהשתדל לא להצמיד את פיית מייבש השיער לקרקפת, כדי שהחום לא יפגע בה ובזקיקי השיער.
הרציונל: "כל ההחלקות הכימיות פוגעות בשיער. אנחנו נתקלים במקרים רבים של נשירת שיער רצינית שמתחילה כחודש לאחר ההחלקה," מזהיר ד"ר גינזבורג. "הרבה פעמים השיער שנשר לא חוזר לצמוח."
צביעת שיער גורמת לנשירה? "לא. היא לא טובה לשיער, אך לא גורמת לנשירה."
הפתרון: לנשים שיש להן נטייה לנשירת שיער כדאי לוותר על פעולות כימיות חזקות.
הרציונל: לשאלה אם סירוק השיער גורם לו לנשור יותר, או שהוא מונע נשירה, כי הוא גורם לזרימת דם מוגברת בקרקפת, יש תשובה ברורה. מחקר חדש שנערך באוניברסיטה העברית בירושלים קבע כי סירוק מגביר נשירה. במסגרת המחקר, 14 נשים התבקשו להסתרק בשבוע אחד פעמיים ביום ובשבוע השני רק פעם אחת.
כך לסירוגין במשך חודש. לאחר שהשערות נבדקו והנתונים עובדו, נמצא שסירוק פעמיים ביום הגדיל את מספר השערות הנושרות בשליש. המלצת החוקרים היא ברורה: לא להסתרק יותר מדי. ד"ר גינזבורג ממליץ לשים לב לא לבדוק כל הזמן אם יש נשירה. "נשים רבות מושכות את השיער כדי לבדוק אם יש להן נשירה. כשעושים את זה כל שעה - בסוף נוצרת נשירה."
הפתרון: לסרק ולמתוח את השיער כמה שפחות.
הרציונל: "נשירת שיער בעקבות טראומה או מחלה," אומר ד"ר יורם הרט, מומחה למחלות עור, ממרפאת OR מלון דניאל הרצליה, "היא תופעה שכיחה. הנשירה לא מופיעה בזמן המחלה, אלא 8-6 שבועות אחריה. בתחילה הצמיחה נעצרת, אך השיער לא נושר. כעבור כמה שבועות חלה נשירה מסיבית. אובדן שיער כזה הוא ברוב רובם של המקרים זמני, והמחזור הרגיל של צמיחת שיער מתחדש לאחר כמה חודשים."
הפתרון: אין. השיער חוזר לעצמו תוך כמה חודשים.
הרציונל: "זוהי הסיבה השכיחה ביותר לנשירת שיער אצל נשים," מסביר ד"ר הרט. "זה בדרך כלל קורה לנשים אחרי גיל .40 הנשירה הזו היא תורשתית, ויכולה לעבור גם מאב לבת. כלומר, אשה שלאמה הייתה רעמת שיער מלאה אך אביה היה קירח, יכולה לרשת את הנטייה מאביה. פעמים רבות הנטייה התורשתית קופצת דור, וסבא מקריח ישפיע על נכדה. כמובן שנשים כמעט אף פעם לא יהפכו לקירחות אלא לבעלות שיער דליל."
ד"ר גינזבורג מוסיף שקל לאבחן נשירה זו. "גברים מקריחים במפרצים ובקודקוד. אצל נשים נשאר פס של שיער ברוחב ס"מ בחלק הקדמי של הראש, צמוד למצח, ואחריו מופיע שיער דליל. הסיבה לכך היא שלקראת גיל המעבר רמת ההורמון הנשי אסטרוגן יורדת. עד גיל המעבר האסטרוגן מנטרל את השפעת ההורמון הגברי טסטוסטרון ואת ההורמון נדיהידרוטסטוסטרון .(DHT) כאשר האסטרוגן נמוך, נשים נחשפות להשפעתו ההרסנית של הDHT- על זקיקי השיער."
האם טיפול הורמונלי חלופי עוזר במקרה הזה? "לצערנו הרב, לא."
הפתרון: ביצוע בדיקות דם להורמונים וקבלת טיפול הורמונלי שמתאים לפרופיל האשה, על פי הממצאים. אפשר גם להשתמש בתכשירים מקומיים להצמחת השיער, שחלקם נמכרים ללא מרשם רופא, אם כי תמיד כדאי להתייעץ קודם עם רופא עור מומחה. ד"ר ראול רודריגז, רופא ומומחה לרפואה טבעית, ממליץ על שימוש בצמחי מרפא כמו שיח אברהם. לדבריו, יש מחקרים שלפיהם חלב סויה - שעשיר בפיטואסטרוגנים - מסייע גם הוא לאיזון ההורמונים הנשיים בגוף.
הרציונל: "חוסר בברזל הוא אחת הסיבות השכיחות ביותר לאיבוד שיער, במיוחד אצל נשים בגיל הפוריות," אומר ד"ר רודריגז. "כדאי לבדוק את רמת ההמוגלובין בדם וגם את רמת הפריטין, שמבטאת את מחסני הברזל שמצויים בגוף. חוסר בברזל או B12 עלולים להיגרם גם מהימצאות החיידק הליקובקטר פילורי, שגוזל מהגוף ברזל ו."B12-
איך יודעים אם החיידק נמצא בגוף? "בכל בדיקת דם יש סעיף שנקרא .EOSINOPHILS הנורמה היא ,6-0 אבל כאשר התוצאה גבוהה מ2.5- אני מתחיל לחשוד. מעל 4 זה גבוה. לפי הרפואה הסינית, חריץ במרכז הלשון הוא רמז נוסף לזיהום בחיידק. הימצאות החיידק בגוף מסוכנת, כי היא עלולה לגרום לאולקוס ומחלות קשות. כל קופות החולים בודקות את הימצאות החיידק באמצעות בדיקת נשיפה."
הפתרון: לבצע בדיקות דם, ורק אם יש חוסר בברזל - לקחת תוספי מזון ולהעשיר את התפריט במזון עשיר בברזל כמו כבד, בשר, טחינה ועלים ירוקים. לא מומלץ לקחת ברזל ללא אבחון חוסר, כי ברזל גורם נזק בנטילה שלא לצורך. מור אפריאט, מטפלת מוסמכת ברפואה סינית וגינקולוגיה סינית, ממליצה על הכנת תערובת עתירת ברזל: לטחון שבעה שקדים, כפית שומשום, כף זרעי פשתן וכפית דבש או מולסה. לאכול כל יום שתי כפיות.

הפתרון: גינזבורג: "עוף ודגים זה בסדר, אבל התזונה צריכה לכלול גם בשר אדום."
הרציונל: "יש ויטמינים ומינרלים שמחסור בהם גורם לנשירת שיער," מסביר ד"ר גינזבורג, "בעיקר אבץ, B6 ו."B1- אבל הוא לא ממליץ על נטילת ויטמינים. "ברוב המקרים כמות הוויטמינים בפורמולות נגד נשירה שאפשר לרכוש ברשתות הפארם לא תביא לשיפור, ונשים רבות מתלוננות שהוויטמינים מגבירים להן את התיאבון. אפשר לקחת תוסף תזונה של אבץ או ,B6 אבל בהתייעצות עם רופא." ד"ר הרט מוסיף שעודף בוויטמין A עלול לגרום לנשירת שיער, ואם נוטלים תוספים - כדאי לשקול להפסיק.
הפתרון: להעשיר את התזונה.
הנה דוגמאות: אבץ - הכמות היומית הדרושה היא 11-8 מ"ג. בשר בקר רזה 170) גרם) 17 = מ"ג. בשר הודו מבושל 170) גרם) 7.4 = מ"ג. קופסת גבינת ריקוטה 4.2 = מ"ג. גרעיני חמניות 50) גרם) 3.3 = מ"ג. כוס עדשים או גרגירי חומוס מבושלים 2.5 = מ"ג.
- B6 הכמות היומית הדרושה היא 1.7-1.3 מ"ג. כוס גרגירי חומוס מבושלים 1.1 = מ"ג. נתח קטן דג סול אפוי 0.94 = מ"ג. חזה הודו צלוי 150) גרם) 0.84 = מ"ג. בננה גדולה 0.5 = מ"ג. בטטה בינונית אפויה 0.36 = מ"ג. חצי אבוקדו בינוני 0.25 = מ"ג.
- B1 הכמות היומית הדרושה היא 1.2-1.1 מ"ג. כוס פולי סויה (אדממה) 0.46 = מ"ג. כוס אפונה מבושלת 0.45 = מ"ג. שתי כפות גרעיני חמניות קלופים 0.44 = מ"ג. 3 פרוסות לחם מלא 0.35 = מ"ג. סלמון אפוי 100) גרם) 0.34 = מ"ג. כוס עדשים מבושלות 0.33 = מ"ג.
הרציונל: גם אם בלוטת המגן שלך תפקדה תמיד כהלכה, המצב יכול להשתנות. התופעה שכיחה לקראת גיל .40 לדברי ד"ר הרט, תפקוד לקוי של הבלוטה הוא סיבה שכיחה לנשירת שיער.
הפתרון: בדיקת דם פשוטה (TSH) מגלה אם בלוטת המגן מתפקדת כהלכה. במידת הצורך אפשר לאזן את הפעילות על ידי נטילת תרופה.
הרציונל: המשותף להריון ולנטילת גלולות למניעת הריון הוא שינויים הורמונליים. "נשירת שיער מוגברת לאחר לידה היא תופעה שכיחה מאוד," מסביר ד"ר הרט. "בקרב נשים שנוטלות גלולות למניעת הריון יש תופעה מוכרת של נשירת שיער מוגברת לאחר הפסקת נטילת הגלולות."
הפתרון: אין. השיער חוזר לצפיפותו הרגילה 12-6 חודשים אחרי שהמצב ההורמונלי מתאזן.
הרציונל: "תרופות רבות עלולות לגרום לנשירת שיער," אומר ד"ר גינזבורג. "תרופות להורדת כולסטרול, תרופות לדילול דם, נגד אקנה ורוב התרופות הפסיכיאטריות לטיפול בדיכאון ובחרדה."
הפתרון: להתייעץ עם הרופא.
ד"ר אלכס גינזבורג מסביר מה עובד ומה לא הוכח כיעיל בטיפולים נגד נשירה
.1 שמפו ואמפולות נגד נשירת שיער. "במספרות אפשר לרכוש תכשירים רבים נגד נשירת שיער. המחקרים על התכשירים האלו נעשו על ידי החברות המייצרות, ולפי המידע שיש בידינו אין הוכחה מדעית ליעילותם".
2 ."תוסף המזון דקל ננסי (סו-פלמטו.( "דקל ננסי הוכח כגורם להתפרקות ההורמון הגברי טסטוסטרון, ולכן יש הטוענים שהוא עוזר למניעת הידלדלות השיער. יש המעידים שטיפול זה (בכמוסות או במריחה) יעיל ויש הטוענים שלא. משרד הבריאות לא מתערב בבדיקת יעילות תוספי תזונה".
3. "טיפול לייזר, מסרק לייזר. "מכונים רבים מציעים טיפולי לייזר בעוצמה נמוכה לעצירת הנשירה, ובאינטרנט אפשר לרכוש מסרקי לייזר (בעלות של 600-300 דולר) לשימוש ביתי לאותה המטרה. אין עדות אמינה לכך שהם, או טיפולי לייזר במכונים, יעילים.
4 ."מזותרפיה - הזרקות לקרקפת. "שיעור ההצלחה של הטיפול הוא כ.50%- הטיפול ניתן פעם בשבועיים. אחרי עשרה טיפולים מחליטים אם להמשיך."