הצניר הגדול: טיול והפתעה ב"שוויצריה הקטנה" בכרמל

בנחל כלח, אחד היפים שבנחלי הכרמל השוכן בלבו של נוף שוויצרי מרהיב, ממתין לכם סלע מפתיע בצורת גל. דובי זכאי עם טיול נעים לשבת ועוד כמה המלצות

דובי זכאי | 11/3/2010 14:12 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מנהרה אפלולית של עצים סבוכים קיבלה את פניהם, רגע לפני שפסעו פנימה, שמש אביבית ליטפה את הכלניות הפורחות, את משטחי הירוק ואת הרקפות המציצות ליד כל סלע. הצבעים והאור נשארו בחוץ בעת שפסעו לשביל ביער האלונים הפרוע. קרניים בודדות הצליחו לחדור באפלת הסבך, ניקדו את השביל בזהרורים מרצדים, כאילו היו פיות זריזות המרקדות לפניהם על השביל. השביל מסומן בירוק ורצוף באבנים קטנות, מפעם לפעם התייצב במרכזו סלע מתגרה שחייב אותם לנתר מעליו.

"זהו", אמר לה, "הגענו אל הגדר, עכשיו פונים שמאלה והולכים לאורכה", היא לא ידעה לאן פניהם. הוא כבר ביקר כאן פעם, והסתפק בתיאור קלוש של המקום: "מאוד יפה ושווה". עתה הילכו בשביל צר מאוד, מימין נמתחה גדר חלודה, מטה לנפול, ולעתים תמכו עצמם בעמודי הגדר. אחרי שעברו מספר סלעים גדולים על השביל, עצרו. ביובש אופייני לו ביקש ממנה לעצום את העיניים. את המטרים האחרונים לפני היעד אחז בידה והוביל בזהירות בשביל. כשעצרו שמט את ידו מידה ואמר בשקט: "עכשיו תפקחי את העיניים" וסר הצדה להתבונן בתדהמתה. נשמתה נעתקה, ועוד כמה דקות הוקדשו לקריאות התפעלות.

מה היא ראתה? ממה התפעלה? ובכן, הזוג שלנו הילך בחורש האפלולי אל הצניר הגדול. זהו מקום ייחודי, מרהיב ביופיו בנחל כלח. אחרי הליכה קצרה בעומק החורש נחשף בבת אחת מראה עוצר נשימה, כעין גל ענקי שקפא באמצע התרוממותו. הגל עשוי מסלע קשה ושזורות באבן רצועות גוונים כהים. הקיר הקמור מתרומם, מאיים כאילו להתרסק כדרכו של גל.

צילום: דובי זכאי
הצניר בנחל כלח צילום: דובי זכאי
מהו בעצם "צניר"?

הצניר מתנשא לגובה של כעשרה מטר. למרות צורתו המאיימת, הישיבה בצלו היא אחת הנקודות השלוות, הצוננות והיפות בכרמל. מכאן נשקפים מראות נוף פראיים המזכירים את נופיה ההרריים של שווייץ. "צניר" נלקח מלשון צינור, מחצית הצינור. זהו מצוק קעור שמופיע בהרי הכרמל ובשומרון. משך אלפי שנים

עבר הסלע המסה כימית שהותירה אותו כפסל קפוא של יופי.

אורכו של נחל כלח כ-3.5 ק "מ, תחילתו ליד כלא דמון, והוא נחשב לאחד היפים בנחלי הכרמל. לאורכו יש נקיק מרהיב, כמה צנירים ומפלים, מקומו בשמורה היפה - שוויצריה הקטנה. אפיק הנחל מכוסה בסבך צמחיית נחלים חורש ים-תיכוני.

איך מגיעים: בקצה הדרומי של מתחם אוניברסיטת חיפה, על שדרות אבא חושי, מדרום לכביש, כניסה לגן לאומי הכרמל - שוויצריה הקטנה (הכניסה בשבתות וחגים בתשלום). אחרי הבודקה פונים שמאלה בכביש קטן ומפותל היורד עד שילוט "חניון הצוק", נוסעים כ-400 מ' ושוב לפי השילוט ימינה כ-800 מ'.

מגיעים לרחבת חניה גדולה. שני שבילים מסומנים יוצאים מהרחבה. בוחרים את השביל המערבי (סימון שביל ירוק), הולכים עד הגדר והשער. פונים שמאלה לשביל קטן לאורך הגדר (הגדר מימין לכם), הולכים לאורכה עד הצניר, כשמונה דקות הליכה. למתבלבלים, רשות הטבע והגנים 3639*.

בסביבה: במזרח שביל נוסף (סימון שביל כחול ובהמשך סימון שקוף), המטפס אל המצוק, שם ניתן לראות מראות שלקוחים היישר משוויצריה.

בסביבה 2: כביש 721 מטפס מצומת אורן (כביש 4), מזרחה אל הכרמל. לאורך הכביש המדהים ביופיו מתגלים צנירים לאורך ערוצו של נחל אורן.

> לאן נטייל בסופ"ש? מבחר טיולים ובילויים לכל המשפחה

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

שביל בצד

צילום: דובי זכאי

רוצים לצאת לטייל ומחפשים המלצה? דובי זכאי עם עשרות טיולים ברחבי ישראל, ברכב או ברגל

לכל הכתבות של שביל בצד

עוד ב''שביל בצד''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים