במערת הגיהינום: טיול חשוך מתחת לבית שערים

מתחת לשדות הפורחים של הישוב בית שערים מסתתרת עיר עתיקה ענקית שהיתה בה אחוזת קבורה מבוקשת. דובי זכאי לקח פנס ומדווח מהמערות האפלות שנפתחו לקהל

דובי זכאי | 10/4/2010 10:41 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
על גבעות שייח' אבריק מתחוללת חגיגה של פריחה מטורפת. בימי החורף מתמלאים המדרונות בירוק, ורוד וצהוב. מראות היופי יכולים להרנין את הנפש גם בתקופה החמסינים הראשונים, אז המראות גוועים ביובש. בקצה הגבעה משקיף בקביעות על נופי עמק יזרעאל פסלו הנישא של אלכסנדר זייד, רכוב על סוסו ומאהיל את ידו על עיניו מול השמש העולה במזרח. צדה השני של הגבעה מתהדר במלוא יופיו של הר הכרמל, קרוב יותר המדרונות הירוקים עליהם שכנה פעם העיירה הקדומה בית שערים.

תמונת הנוף מרהיבה, שדות ירוקים גולשים מהגבעות, שבילים פולחים ומסדרים את משבצות הקרקע, למטה הולם הטבע בוורוד עז של עצי הבוהניה וכליל החורש, אלה מתחרים ביניהם של מי ורוד יותר. שולי בתי היישוב טבעון טובלים בירוק והשבילים תחומים בצהוב החרצית העטורה. קשה להתאפק ולא לרדת במרוצה במורד ולפרוץ אל תמונת הנוף היפה.

אז רגע לפני הריצה יש שביל נוף, חדש, שמוליך בסרפנטינות מעודנת את המטייל לאתר חדש החדור לעומק האדמה, אל מערות עתיקות מהמאות השנייה והשלישית לפני הספירה. המערות מדהימות ברמת השימור ונפתחו לקהל לפני זמן קצר. לצערנו צר המקום מלהכיל את כולם וצריך להתאזר בסבלנות.
צילום: דובי זכאי
תמונת נוף מרהיבה. בית שערים צילום: דובי זכאי
עיר מתים ענקית חצובה בסלע

בשנת 1871 החלה הקרן הבריטית לחקר ארץ ישראל את החפירות באזור בית שערים. התוצאות היו דלות; בשנת 1936 התגלתה פרצה באחת המערות. אלכסנדר זייד, איש השומר, שגר במקום הזעיק את החוקרים שהחלו בחפירות במקום. במשך שנות החפירה, בעזרת מיטב החוקרים, נחשפה עיר עתיקה ששטחה כ-130 דונם , בית כנסת, בית בד ונחשפו כשלושים מערכות קבורה, חלקן מהמפוארות בארץ, עיר מתים ענקית החצובה בסלע. בפתחי אחוזות הקבר נתגלו עיטורים, כתובות בעברית, ארמית תדמורית ויוונית וביניהם נתגלו סמלים יהודיים.

השם בית שערים כנראה משערי החומה שהקיפה את המקום. יוסף בן מתתיהו מאזכר את המקום בכתביו, כאחוזותיה של בריניקי (היפה), בתו של המלך אגריפס הראשון. בסוף המאה השנייה נודע המקום בזכות רבי יהודה הנשיא, ראש הסנהדרין. מאז קבורתו במקום הפך המקום לאתר קבורה מבוקש, רבים ביקשו להיקבר לצד המנהיג הרוחני והמדיני לקראת יום תחיית המתים.

מערות נוספות היו במרחק

הליכה של עשר דקות מהאתר המוכר. החוקרים והמשחזרים עבדו זמן רב כדי להכינן למבקרים. רק בסוף שנת 2009 נפתחו לקהל מערות המנורה. הירידה אליהן, כאמור, במשורה, בגלל קושי פיזי להכיל את כל המטיילים. מדריך מלווה מטעם רשות הטבע והגנים יורד עם המטיילים למכלול של שש המערות. יש להתאזר בסבלנות ולתאם בטלפון את הביקור.

כדאי להצטייד בפנס, שכן לעתים הכניסה מחייבת כיפוף הראש וזחילה קלה, אך המראות שווים את המאמץ. מתחם מערות המנורה כולל חריטות ועיטורים רבים של מנורת שבעת הקנים, אפשר לראות את תבליטי הלוחם ועל ראשו מנורת שבעת הקנים. במערת הגיהינום אפשר לראות את החור ממנה נפרצה הדרך לשאר המערות, מערת שרה ובה כתובות ביוונית. הפנס ילווה באורו ויאיר את הקישוטים הרבים שחרוטים ומצוירים על הקירות. בקצה המתחם מאגר מים תת-קרקעי ענקי ששימש כנראה את בית שערים הקדומה. בתקופת השלטון הבריטי המקום הפך למטווח נסתר לאימוני ירי וההגנה.

איך מגיעים: גבעות שייח' אברייק והכניסה לגן לאומי בית שערים מכביש 722, בין צומת השומרים (כביש 75) לבין צומת התשבי. בתיאום מראש, רשות הטבע והגנים 04-9831643, הכניסה בתשלום.


> טיולים נוספים לכל המשפחה: לאן נטייל בסופ"ש?

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

שביל בצד

צילום: דובי זכאי

רוצים לצאת לטייל ומחפשים המלצה? דובי זכאי עם עשרות טיולים ברחבי ישראל, ברכב או ברגל

לכל הכתבות של שביל בצד

עוד ב''שביל בצד''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים