תחת גפנם: ביקור בכפר המקסים עוספיה

בכביש שרובנו מתעלמים ממנו על ראש הכרמל, מסתתר הכפר המקסים עוספיא. דובי זכאי מציע לכם לשוטט בין אבני ריחיים ותושבים מקומיים ולאכול אוכל דרוזי טעים ואפילו כשר

דובי זכאי | 1/6/2010 12:09 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
על ראש הכרמל מתפתלת לה דרך יפה. היא מפלסת נתיב בין יערות חסונים ופינות קסומות. לעתים מתגלית מצפון או ממערב פיסה כחולה של מרחבי הים. רוב המטיילים הישראלים לא נוהגים להרחיק מעבר לכביש הזה. לעתים הם עוצרים בצד הדרך לקניות בחנות או במסעדה, או ממשיכים בדרכם לכיוון דליית אל כרמל כדי למצוא מציאות בשווקים. לא רבים יודעים שבמרחק של כמה מטרים מהכביש הזה ניתן למצוא את הכפר הדרוזי היפה עוספיא.

גם אני, כמו רוב המטיילים, הייתי נוהג לחלוף בכביש הראשי בלי לדעת שהיופי הזה מסתתר במרחק כמה צעדים ממני. כל זה השתנה לפני כמה ימים, כשהכרתי את אבי שלמה. שלמה, שחי בעוספיא בשנים האחרונות, התאהב במקום ובאנשיו ומבקש להכיר למטיילים את פניו האחרות של היישוב. לצורך כך הקים חברה בשם "עמים וטעמים‭,"‬ ויחד עם תושבי עוספיא תכנן מסלול שמאפשר למטייל להיפגש עם תושבי היישוב בבתיהם.
צילום: דובי זכאי
איש איש תחת גפנו. הבתים של עוספיה צילום: דובי זכאי
אוכל דרוזי כשר

המסלול שלנו מתחיל ברחוב הצר שמתפצל מהכביש הראשי, בנקודה שבה נעלמים נופי הכרמל. משני צדי הרחוב ישנם בתים עתיקים המחוברים בניהם. כאן שורר שקט נעים, הרחק מהמולת החנויות. אל הסיור שלנו מצטרף גם ד"ר אבו רוקון ג'אבר, איש חינוך ותיק ומרצה באוניברסיטה. ד"ר ג'אבר מוליך אותנו אל בית מקושט בדגל ישראל, שלצדו מתנופפים בגאון הצבעים הדרוזיים.

כמה צעדים משם במורד גרם מדרגות עתיק, נמצאת מערה אפלה. כשהעיניים מתרגלות לאפלולית מתגלה בית

בד עתיק, הנמצא לצד בית בד פעיל. אבן ריחיים ענקית וכבדה מסתובבת על הזיתים, אלה נכבשים ונמחצים ושמן הזית מטפטף לאט לאט לאגן חצוב בסלע.

לאור הנרות שמאירים את המערה מספר ד"ר ג'אבר על הקשר שבין מדינת ישראל לדרוזים. בתקופת המנדט הבריטי, בבית הסמוך החביאו את אבא חושי, לימים ראש העיר המיתולוגי של חיפה. חושי, שנמלט מפני הבריטים, הולבש בבגדי דרוזית והמתין לחברי ההגנה. אנשי הכפר הם אלה ששיתפו איתם פעולה ואפשרו את המבצע.

צילום: דובי זכאי
דרוזי כשר. האוכל של עוספיה צילום: דובי זכאי

בימי הקיץ, לקראת הערב, רבים מתושבי הכפר עולים לשבת תחת הגפן, ליהנות מהאוויר הצח ומהענבים המתוקים. הבתים מקושטים בגפן העתיקה, שריגיה עולים מהרחוב ומתפתלים על קירות הבתים ונפרסים כסככת צל נוטפת צוף על הגגות. לקראת השעה הזו אנחנו פוגשים בראג'א מנסור, דרוזית מסורתית וחלוצה בתחום החינוך שעסקה בניהול סניף נעמת בעוספיא. בנוסף ניהלה מנסור בתי ילדים, וכשפרשה לגימלאות פתחה את המרכז למורשת הדרוזית.

במהלך הביקור במרכז היא מספרת לנו על הדיוואן, חדר האירוח המסורתי. בקומה שמעלינו לומדים המטיילים להכין מאכלים דרוזים מסורתיים, תוך שהם שומעים הסבר על מנהגי העדה ואמונתה בגלגול נשמות. ראוי לציין שלכבוד המיזם הסכימו משפחות רבות להכין מטבח נוסף וכשר בביתם. רב מטעם הרבנות משגיח על הכשרות ושלמה דואג לספק את המוצרים הכשרים. הכנת האוכל נשארת כמובן, על פי מיטב המסורת הדרוזית.

בסיום הסיור אנחנו נכנסים לסלון ביתה של סיאם חמדן. ביתה של חמדן ניצב בקצה שורות הבתים, וממנו נשקפים מראות נוף משכרים. אל תוך חדר הסבה, המצויד בכריות ענקיות מביאים ילדיה של סיאם מגשים עמוסים בכל טוב. לעתים מצטרפים לסועדים בני הבית לשיחה נעימה, סיום מושלם ליום מהנה.

הסיור בכפר עוספיא אורך כארבע שעות ומתאים גם לבני משפחה שרוצים לחגוג מסיבת יום הולדת מיוחדת או לכמה משפחות שרוצות להכיר את הכפרים הדרוזיים.


להזמנת סיור: עמים וטעמים, ‭ 052-4535100‬‭‬ או באתר האינטרנט

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

שביל בצד

צילום: דובי זכאי

רוצים לצאת לטייל ומחפשים המלצה? דובי זכאי עם עשרות טיולים ברחבי ישראל, ברכב או ברגל

לכל הכתבות של שביל בצד

עוד ב''שביל בצד''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים