הסורק הוא עירום: האם סורקי הגוף בשדות התעופה מפספסים?
בארה"ב מודים כי סורקי הגוף החדשים שבשדות התעופה, ה"מפשיטים" את הנוסעים, אינם הפתרון המושלם. מומחה ישראלי: "אני יכול להעביר בהם חומר נפץ שיפיל בואינג 747"
בתחילת השנה החליטו שלטונות ארה"ב להכפיל את ההשקעה במכשירים החדשים, ולהתקין 450 מהם בשדות התעופה עד סוף השנה, ועוד 1,800 עד שנת 2014. סורקי הגוף המביכים מסוגלים "לראות" מבעד לבגדיהם של הנוסעים ולשגר אל מסך המחשב של הבודק תמונה ששקולה לבידוק בעירום וירטואלי.
הפתרון היצירתי של הממשלה לבעיית החשיפה הוא טשטוש פני הנוסעים, מה שיימנע מאנשי הביטחון לזהות במי בדיוק מדובר. כמו כן מציעות רשויות הביטחון אפשרות לבדיקה גופנית, במקום הסריקה. אחת השאלות הנשאלות בעקבות תקנות אלה היא, האם ה"פטנט" של הסתרת הפנים מאפשר לנוסעים עם תוכניות לבצע פיגוע להסתיר מעט חומר נפץ בפה או בגרון.

לא נותנים מענה מושלם. סורקי הגוף החדשים
צילום: רויטרס
"אין פתרון קסם"
אך שאלות רבות נוספות נשאלות על הסורקים, ומינהל הבטיחות בתעבורה האמריקאי (TSA) לא הצליח להקל על החששות של כמה מהמומחים לבטיחות בתעופה באשר ליעילותם. רפי סלע, מומחה ישראלי לבטיחות תעופה, אמר ללוס אנג'לס טיימס שהוא יכול "להתגבר על הסורקים, ולהעביר כמות חומר נפץ שתספיק להוריד בואינג 747". לעומת סלע, שפועל כעת כיועץ בטיחות, טוענים ב-TSA שהדמיית הגוף תאפשר לסורקים לאתר כלי נשק שאינם עשויים ממתכת, בכלל זה חומרי
נפץ באבקה ובנוזל שאינם גורמים לגלאי המתכות לצפצף. לטענת ה-TSA, עדיין לא נולד המכשיר שייתן "פתרון קסם" או מענה מושלם לאיומי הטרור, אבל הטכנולוגיה החדשה היא התקדמות ניכרת.
השלטונות בארצות הברית האיצו את התקנת סורקי הגוף החדשים לאחר התקרית בה הצליח, לכאורה, עומר פרוק עבדול מוטלב הניגרי להגניב חומר נפץ באבקה, שנתפר בתחתוניו, לטיסה לאמסטרדם בחג המולד האחרון. כזכור, האיש כשל בניסיון הפיגוע שלו.
הפתרון: "שכבות של טכנולוגיה"

הטמין חומר נפץ שנתפר בתחתוניו. עבדול מוטלב צילום: איי-אף-פי
חיסרון נוסף של המכשירים החדשים הוא שהצלחתם תלויה בכושר הזיהוי של אנשי הביטחון שיושבים מול המסכים. בניסיונות חשאיים שנעשו עם מסכי שיקוף רנטגן נראה שהבודקים החמיצו דרך קבע חפצים חשודים. בנוסף לעלות של 170,000 דולר לסורק גוף, הפעלתו גם מחייבת גיוס כוח אדם נוסף.
המתנגדים לסורקים טוענים טענה נוספת, והיא שהדברים שהסורקים לא מאתרים עלולים להיות מסוכנים יותר מאמצעי החבלה שהם כן מצליחים לגלות, בכלל זה כלי נשק מתכתיים שניתן להחביא במפשעה. מצד שני, על פי הלוס אנג'לס טיימס, לחלק ניכר מהמקטרגים יש אינטרס לקדם מכשירים מתחרים, וביניהם גלאי מתכות. המצדדים בסורקים מציינים לעומתם שהמכשירים החדשים יכולים לגלות עצמים קטנים, כגון חבילת קוקאין בגודל של אינץ' מרובע שנתפסה על נוסע בשדה התעופה ריגן בוושינגטון. חלק מאותם עצמים הוסוו במקצוענות על הגוף, אך אותרו בכל זאת.
המחמירים מסכמים ואומרים, שמכיוון ששום מכשיר אינו מסוגל לאתר את כל אמצעי הלחימה והחפצים החשודים, דרושות "שכבות של טכנולוגיה" בתהליך הבדיקה: גם גלאי מתכות וגם סורקי גוף, כדי לתפוס את כל "האנשים הרעים" לפני העלייה למטוס.