אטרקציה חדשה בכנרת: להיות "דייג ליום אחד"

אם חלמתם פעם להפליג בחברת דייגים קשוחים, לאתר להקות דגים בעזרת סונר ולשלות רשתות ענק מן המים, תוכלו כעת להפוך ל"דייגים ליום אחד" בכנרת. את התוצאה תראו על צלחת המסעדה

דובי זכאי | 16/9/2010 10:22 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
צפירה צרודה מלווה את היציאה ממעגן עין גב לעבר הכנרת. בשעה זו המים רגועים וחלקים, כמעט ללא תנועה. סירה קשישה מפלחת את המים ויוצרת אחריה גל מתרחב ושובל בועות. מנוע הדיזל מוסיף כמה קשרים למהירות. על הסיפון יושבים דייגים אמיתיים, מביטים לעבר המים ולוגמים קפה של בוקר בכוס זכוכית קטנה.

ספינת הברזל הכבדה משרתת את דייגי עין גב מאז שנות החמישים של המאה הקודמת, והיא יוצאת לדרכה מדי יום מהמעגן המטופח של הקיבוץ. בסיפון האחורי שלה נמצאת רשת מסודרת מעוטרת במצופים לבנים, וזרועות הברזל שלה נשלחות לצדי הספינה. על הסיפון הקדמי שני תופי ברזל חסונים, שאמורים למתוח ולשחרר את רשת הדייגים. הקפטן הוותיק מנחם לב, חבר הקיבוץ, מוליך את הספינה אל הכנרת, מפליג מערבה למרכז האגם ואז צפונה לאורך החוף המזרחי.

לב מחזיק את ספינת הדייג ומטפח סביבו ארבע דייגים צעירים, שבבוא היום עשויים לרשת את מקומו. הוא משייט על הכנרת שנים רבות, מכיר את שגעונות הימה, את משטר הרוחות, את המפלס העולה והיורד ואת תנועת הדגים. מדי יום הוא יוצא מהמעגן אל האגם מלווה באנשי צוות, מתנדבים שהגיעו לקיבוץ בשנים האחרונות והם חובבי דייג רשתות. אחד מהם, אלברט, התנדב כאן לפני שנים, והגעגועים החזירו אותו לחופי האגם, לספינת הדייג ולחבר'ה.

קיבוץ עין גב הוקם בשנת 1937 במזרח הכנרת, במסגרת יישובי חומה ומגדל. לפני קום המדינה הייתה לעיתים הדרך אל טבריה חסומה, וכדי להגיע לקיבוץ היה צריך להפליג אליו דרך הימה. כך התפתח ענף הדייג באזור. כעת מנחם לב הוא אחרון הדייגים הקיבוצניקים בכנרת ואחרון דייגי הרשת בימה. הוא מנווט את הספינה בדייקנות, עד שבמכשיר הסונר בתא הקברניט הקטן מתגלה להקת דגים גדולה. רשת מושלכת למים ברדיוס גדול, מתחילים לדוג.
צילום: דובי זכאי
פריסה והעלאה של הרשת היא משימה קשה ומסובכת. מנחם לב ואיש הצוות של הספינה צילום: דובי זכאי
האל העצל

לפני כמה חודשים הגה מנחם את הרעיון לשתף מטיילים בשייט דייג. להפוך את האורח ל"דייג ליום אחד", שיצטרף לצוות ויעזור בפריסת רשתות ובהרמתן, יראה את השלל, ימיין את הדגים ויאכסן אותם בקרח. בשביל עיסוק כזה צריך לקבל ביטוח מיוחד, ולאחר שהעניין סודר והתקבלו האישורים המתאימים נפתח ענף תיירות חדש. בכל הפלגה ניתן לצרף כשבעה אנשי צוות מתלמדים, ולהפוך אותם ל"דייגים ליום אחד".

המיתולוגיה המקומית מספרת על אל עצל, שחי במעמקי הכנרת, ישן עד הצהריים ואז מתעורר ומתמתח. זה הזמן בו עולים הגלים, והרוח מנידה את העצים. אבל אנחנו עדיין נמצאים בשעת בוקר מוקדמת, הסירה פולחת את חלקת המים והשייט רגוע במקביל לחוף המזרחי. זה הזמן שמנחם

מספר על תולדות הדייג באגם, על הקיבוץ ועל הר הסוסיתא המתנשא מעל. הוא מקטר על הנוף שהולך ומצהיב, ועל החופים הפראיים שמטיילים עדיין מגיעים ומלכלכים אותם.

אז הסונר התחיל לעשות את שלו, ואותרה להקה גדולה של סרדינים ודגי קרפיון. למשמע קריאתו של מנחם מתייצבים ליד המנופים הדייגים הוותיקים וה"דייגים ליום אחד", ומתחילים לפרוס את הרשת בעיגול גדול. אלברט, המתנדב השזוף, נשלח אל הסירה הקשורה לספינת האם. הוא מתחיל לפזר את הרשת על המים, ויוצר עיגול גדול של מצופים לבנים האוחזים ברשת. כאילו הם הוזמנו לאירוע, שחפים צחורים וענפות לבנות מתייצבים על המצופים. כמו שותפים נאמנים, הם עוקבים בעניין על מה שתעלה הרשת.

צילום: דובי זכאי
לעת צהריים הרוח מגביהה את הגלים צילום: דובי זכאי
השפמנון חוזר לים

פריסה והעלאה בחזרה של הרשת אורכות כ-45 דקות . זוהי משימה קשה ומסובכת. איסוף הרשת צריך להיות מסודר, כך שניתן יהיה להשליך אותה שוב בחזרה בקלות. אנחנו, הדייגים המתלמדים, דואגים שהטבעות של הרשת יושחלו למקומם, ובודקים בסקרנות את מקום יציאת הרשת מהמים, לראות מה יעלה השלל. אלברט מתיר את הרשת כדי לאפשר קיפול קל ומהיר, ממתין על הסירה לדגים, כשארגזים גדולים מחכים עם פירורי קרח. אנשי הצוות דואגים שהרשת תחזור למקומה. ברגע שהיא עולה בחזרה ומפלי מים יורדים ממנה אל האגם, מתכנסים כולם לראות את השלל.

הפריסה הפעם לא הייתה מוצלחת, וברשת מפרפרים סרדינים, קרפיונים ושפמנונים ענקיים. עוד מתיחה, והשלל נשפך על סיפון סירת הברזל המלווה. אלברט המיומן אחראי על המיון המהיר. אל המים יחזרו הדגים הקטנים כדי שיגדלו ביחד עם השפמנונים הענקיים - אותם דגים גדולים, כהים ומכוערים שלעיתים גם נושכים. הדג הזה זוכה ליחס מיוחד, ואחרי מיון קצר כל השפמנונים מושלכים חזרה למים. הקרפיונים והסרדינים נטבלים בקרח הצונן. לאחר מכן הם ייעברו במיכלים גדולים אל הספק, שימכור אותם למסעדות הדגים הנמצאות סביב האגם. אלה דגים טריים שרק בבוקר דגתם, ואחר כך תוכלו לטעום מהם על שפת האגם. 

צילום: דובי זכאי
הדגיגים מושלכים בחזרה למים, והדגים הגדולים מגיעים למסעדות האזור צילום: דובי זכאי

איך הופכים ל"דייגים ליום אחד"? השייט יעשה גם בימים חמים וגם בימי סערה. ישנה אפשרות של שילוב השייט עם לינה וארוחת דגים במסעדה על שפת האגם. לפרטים: כפר הנופש עין גב, 04-6659800. השייט בתשלום.

המלצה למסעדה: צל תמר, בכניסה לאשדות יעקב, על כביש 90. מקום לדגים ובשרים מטופח ויפה עם מנות אחרונות שלא כדאי לוותר. טלפון: 04-6756688.

צילום: דובי זכאי
ספינת הדייג עוגנת לחוף הכנרת צילום: דובי זכאי
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

שביל בצד

צילום: דובי זכאי

רוצים לצאת לטייל ומחפשים המלצה? דובי זכאי עם עשרות טיולים ברחבי ישראל, ברכב או ברגל

לכל הכתבות של שביל בצד

עוד ב''שביל בצד''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_leisure/tourism/ -->