רואים שקוף: המכונה המפשיטה של נתב"ג
הגלאי שמציג את הנבדק עירום על צג המחשב וכבר חולל סערה בעולם הגיע לישראל. אתמול החל לעבוד לראשונה בנתב"ג

השיקוף על מסך המחשב צילום: ראובן קסטרו
בודקי המכס יתיישבו לראשונה מול מסכי מחשב כדי לגלות הברחות, ועל הדרך יצפו בנוסעים עירומים כביום היוולדם.
אם אתם מתכננים במקרה חופשה בחו"ל, כדאי שתיקחו בחשבון שאל ביקורת הדרכונים וההמתנה המתישה למזוודות צפויה להצטרף בקרוב חוויה נוספת, מביכה בהרבה: תכירו את הגמ"מ - "גלאי מגלה מילימטר", מכונה משוכללת שמופעלת בשדות תעופה בודדים בעולם, ומאתמול גם בשער הכניסה לישראל. המטרה: לאתר אמצעי לחימה, כסף מזומן, יהלומים, בשמים או כדורים שמוסתרים מתחת לבגדי הנוסעים בכוונה להבריחם ארצה, מתחת לאפם של אנשי המכס.
שני חדרים קטנים הושמשו אתמול בבוקר בסמוך למסלולים האדום והירוק של המכס: באחד מהם הוצבה מכונת הענק ובשני עמדת מחשב לשימוש הבודקים. בשבועות האחרונים אותרו כמה עשרות עובדי מכס שעברו הכשרה מיוחדת להפעלת הגלאי. קצת אחרי השעה שמונה בבוקר הם הושבו מול הצגים והחלו לעבוד בקצב.
"הוויסקי לא מעניין"
עד לשעה ארבע אחר הצהריים כבר נשלחו לשיקוף לא פחות מ-20 נוסעים שנחשדו בהסלקה של מוצרים אסורים ועוכבו אחרי ירידתם מהמטוס, עם הגעתם למכס. בימים הקרובים ימשיכו עובדי השדה בניסוי, שלאחריו תוכנס המכונה לשימוש מלא.

"המטרה היא לאתר אנשים המבריחים נשק". צילום: ראובן קסטרו
"חשוב לנו להבהיר שבגמ"מ לא נחפש מבריחי סיגריות או בקבוקי ויסקי", הצהיר מנהל המכס בנתב"ג, רפי גבאי. "המטרה שלנו בהפעלת המכשיר היא לאתר אנשים שמנסים להבריח כלי נשק, סמים, כסף במסגרת חוק איסור הלבנת הון ויהלומים".
את ההחלטה העקרונית לרכוש את הגמ"מ קיבלו מנהלי המכס בנתב"ג כבר לפני יותר משלוש שנים. מאז נבחן המכשיר, בעיקר מבחינה חוקית, ורק באחרונה התקבל
אישור מהיועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין, לא לפני שקבע סייגים ונהלים להפעלה.
הגלאי עצמו פועל על גלי קול, בדומה לאולטרסאונד: הנוסע מוכנס לתוך תא שקוף והמכשיר שולח גלי רדיו לתוך החדר ויוצר תמונה וירטואלית שמופיעה על הצג של הבודק. התוצאה המתקבלת היא תמונה תלת-ממדית של הנוסע מכל צדדיו, שנבדק מצדו ללא בגדים כלל, כך שניתן להבחין בהסתרות על גופו החשוף.
פרטיות נוקשה
מכונת השיקוף כבר הוכנסה לשימוש בכמה שדות תעופה ברחבי העולם וגרמה לסערה ציבורית בכל מקום שבו הופעלה. "קבענו כללים מאוד נוקשים כדי לא לפגוע בפרטיות ובצנעת הפרט", הסביר מיטלמן ולדימיר, האחראי על הפרויקט. "רק גבר יבדוק גבר ואישה תבחן אישה, ומעבר לכך, המכונה לא מגלה על הצג את הפנים".

עובי המכס יבחנו את גופו של הנוסע דרך מחשב. צילום: ראובן קסטרו
"הגלים לא חודרים את העור, אלא נעצרים בשכבה שמתחת ללבוש, כך שהקרינה שנפלטת היא פחות מזו של סלולרי", הסביר יוסי בן ארי, הממונה על אולם הנוסעים במכס.
"המכשיר נועד להחליף את הליך הבדיקה המביך שהיינו מבצעים על נוסעים חשודים", הוסיף בכיר במכס. "עד היום היינו מכניסים את הנוסע לחדר צדדי ועורכים עליו בדיקה גופנית מדוקדקת, ולא אחת גם מפשיטים אותו. כעת אדם שיעורר את חשדו של המוכס יוכנס לחדר הצדדי בו מותקן הגמ"מ. הוא ייכנס לתוכו וירים את ידיו לכמה שניות, בזמן שהסריקה מתבצעת ומאתרת חפצים מוסלקים".