לוד, יש כבוד: מה מציעה העיר מוכת הפשע לתייר?
אם קראתם על לוד רק במדורי הפלילים, נתקן כאן את המעוות: העיר העתיקה, כך מתברר, מציעה כמה אתרי תיירות מרתקים ומזמינה אתכם לפסטיבל סתיו, והכל ללא תשלום
אני מודה, אני אוהב את לוד. אך עולמי צר, ומצטמצם בדרך למנת המסבחה, לכדורי הפלאפל ולסלט שמוגש לי במסעדה הוותיקה "השלום". כך אני עושה דרכי אל בני משפחת סובחי, בעלי המקום. כמו מרחף, אני מגיע למסעדה הצמודה לשוק, כל עולמי והבנתי על לוד מתרכז במעט שאני רואה בדרך. קשה היה לוותר על תפריט הבוקר הריחני ואחריו הקפה המריר. במסעדה אני מדבר עם האחים למשפחת סובחי, שהשנים הפכו אותם לחבריי, ועל מנת המסבחה והקפה אנחנו מדברים בצער על העיר המידרדרת. הפעם הגעתי לביקור ארוך יותר. (מסעדת "השלום", 08-9251819).
אחרי שמילאתי את בטני, יצאתי עם אביב וסרמן, מנכ"ל הקרן לפיתוח לוד, לראות את פניה האחרות של העיר. והיה מה לראות. הרשו לנו להזמין אתכם לסיור והכרות עם התושבים, רובם אנשים טובים שרוצים לשנות את התדמית של עירם.
לוד היא מן הערים הקדומות בארץ, מיקומה בבקעה פוריה בדרך בין נמל יפו לבין ירושלים. חפירות מגלות שההתיישבות במקום היא מהתקופה הניאוליתית, ורק לאחרונה התגלה כאן פסיפס מדהים שיוצא לחו"ל לגיוס כספים. כמעט בוודאות שקבורים עוד פסיפסים ממש מתחת לבתי העיר. אתם מוזמנים להכיר את לוד האחרת.
עוד לפני שנציג לכם סיורים במקומות ובאתרים, הערב ישתנו פניה של לוד, והעיר תאיר פנים לתושבים ולמבקרים, כאשר יפתח בתרועות פסטיבל סתיו "אלף לילה ולוד". אלו אירועים שינערו את מרכז העיר העתיקה במופעים של אמנים, מקהלות ומייצג אור קולי. הקרן לפיתוח לוד בשיתוף עם עיריית לוד הביאו את המופעים והאמנים על טהרת ההתנדבות. והעיקר, הכניסה לכל האירועים ללא תשלום.

אלמז (יהלום באמהרית). חצר מוזנחת, רחבת חניה קטנה ודלת חסרת שלט, אלה הפריטים חסרי החן שרואים מבחוץ. רק כשפותחים את הדלת הכבדה, מגלים את העושר הצבעוני שנחבא במקום. מפעל "אלמז" הוקם כפרויקט של משרד הרווחה, הסוכנות היהודית ומעצבת האופנה מיקי שפירא במטרה להכשיר עובדות אתיופיות לפרנסה עצמאית בתפירה ובשיווק העבודות. הדוגמאות והעבודה דומים לנעשה בארץ מולדתן. הסיור עובר באולם הגדול, זרוע במכונות תפירה ורק מעטות בו העובדות. אלה מכינות עבדות אומנות נהדרות. אבל כרגיל חרב הסגירה מאיימת על המפעל משום שהרשויות אינן מזרימות כסף להמשך הפרויקט.
במקום מוצגים שטיחי קיר ענקיים ועבודות קרמיקה מיוחדות. אחת מהן, הפיקנטית ביותר, מגולפת ונפתחת כעין צדף. העבודה מוקדשת לחיי הזוג ומוצגות בה דמויות של גבר ואשה חבוקים שוכבים בתוך הקונכיה. זהו סימן בין בני זוג. כאשר האשה יכולה וחפצה בגבר, היא משאירה את המכסה פתוח, רמז עבה עבור הגבר הלהוט שהוא יכול להתקרב לרעייתו. כשהמכסה סגור מודיעה האשה "היום אל תתאמץ".
"אלמז", רחוב חיים משה שפירא, 08-9210194. הסיור כולל הסברים וכיבוד קל. יש במקום חנות גדולה למכירה.
שלוש דתות מחוברות בגב. בעיר העתיקה נמצאים כמה מבנים חשובים לשלוש הדתות. שלושה מהם, החשובים והמיוחדים, מחוברים בקיר משותף. אחת הכנסיות היפות והחשובות בארץ נמצאת שם, כנסייה יוונית-אורתודוכסית על שם גיאורגוס הקדוש. אגב, בימי הביניים נקראה העיר "גיאורגוספוליס" על שם אותו קדוש נוצרי. לפי המסורת, הוא הוצא להורג על ידי הרומאים, בשנת 303 לספירה ונקבר בעיר מולדתו, לוד. קברו, כך משערים, נמצא בחדרון צר בחלקה התחתון של הכנסייה ומדרגות מובילות לקברו.
עוד אפשר לראות בכנסייה מנורת ענק מזהב שהתקבלה כמתנה מיוון
ממש בצמוד נמצא המסגד הגדול "אל עומרי". חלקו נבנה ככנסייה נוצרית במאה החמישית והחלק השני, הצלבני, הוא מהמאה ה-12. צריחו מגרד את השמים ובאולם התפילה נמצאים עמודים חסונים, ועל אחד מהם כתובת יוונית עתיקה. את המתחם המשולש משלים בית הכנסת "שערי שמים", שניצב בצנעה ליד שני המבנים האחרים.
הכנסייה, המנזר ובית הכנסת הצמוד יהיו פתוחים בימי פסטיבל "אלף לילה ולוד".

מוזיאון מורשת עדות ישראל. מקום מיוחד ועשיר בחומר, המציג את התלבושות, הכלים והספרים של קהילות יהודים מהעולם.
המוזיאון כולל אוסף כתובות שנחתמו בקהילות בעולם. לצידו נמצא "מכון הברמן" לחקר הספרות והשפה העברית.
ח'אן אל-חילו. שרידים של ח'אן מהתקופה הממלוכית והעות'מנית בגן השלום בשכונת רמות אשכול. מבנה עתיק שחבל שהסביבה שלו אינה נקיה.

שוק לוד. בימי שני השוק הוא רק קטע קטן של ירקות ופירות. בימי שלישי השוק נמצא במלוא היקפו ברחבה הגדולה ברחוב הרצוג. ביום שישי מדובר כבר בעוד יום שוק, עם מציאות רבות ברחבה הגדולה.
באר השלום. ממוקמת בצד שדרות ירושלים. הבאר שרתה אנשים ובהמות שהתלוו אליהם בשירות סוחר, במסעות צבא וכן בהליכה מיעד אחד למשנהו. הבאר בנויה אבני גזית שוות גודל, ומקורה בכיפה המקנה למבנה צביון ייחודי. הפריטים הארכיטקטוניים הללו מתאימים לבניה בתקופה הממלוכית.
פסיפס לוד. המטיילים יוכלו לראות רק מיצג, משום שהפסיפס עצמו מוצג כרגע במוזיאון המטרופולין בניו יורק. רצפת הפסיפס היא מהמפוארות ביותר שהתגלו בישראל, ונחשפה לפני כ-14 שנה. הוא נשתמר בצורה מדהימה ומתוארך לסוף המאה השלישית ותחילת המאה הרביעית.

בשני ימי חמישי, היום וביום חמישי שבשבוע הבא, מזמינות הקרן לפיתוח לוד ועיריית לוד את הקהל הרחב וכמובן את בני העיר להשתתף בשלל אירועים שייפתחו ללא תשלום החל מהשעה 18:00. בין האירועים: מופעים של מירה עוואד, עידן יניב, עדי כהן, שרון חזיז והתזמורת האנדלוסית.
בנוסף יתקיימו הופעות של להקות מקומיות, מיצג אור קולי של הפסיפס המרהיב שהתגלה בלוד, וגלריות רחוב. ביום חמישי הבא יתקיימו הופעות של אמנים נוספים.
סיורים יתקיימו בכל יום שישי בבוקר: סיור מיוחד בעקבות מבנים עתיקים, כנסיות ובתי כנסת, מפגש עם חנות התפירה האתיופיות, סיור במוזיאון המיוחד למורשת עדות ישראל ועוד. סיורים אחרים יתקיימו במסלול דומה, בשילוב של מפגש עם תושבים בבתיהם, כיבוד וטעימת המאכלים. בתשלום סמלי. לתיאום: E.a.wasserman@lodfoudation.org