אהבה בין הזיתים: שלל פעילויות בפסטיבל "ימי ענף הזית" בסופ"ש
פסטיבל "ימי ענף הזית" ייפתח מחר ב-50 מוקדים בגליל ובגולן, בהם תוכלו למסוק זיתים, לטעום מטעמים דרוזיים ואולי גם לחולל בין העצים העתיקים כמו בנות ישראל בימי קדם
שמן הזית מלווה אותנו מהעת העתיקה. כבר אז הקימו בתי בד כדי להפיק אותו והייתה לו נגיעה של טעם ובריאות כמעט בכל מאכל. נגה הראובי, חוקר וסופר שייסד את נאות קדומים, כתב בספרו "טבע ונוף במורשת ישראל" " שני סימנים עיקריים לט"ו באב, בטבע הארץ וביבוליה, הם פריחת החצב ותחילת הבשלתם של הזיתים". רבן שמעון בן גמליאל אמר שלמעשה בנות ישראל הצעירות יצאו לחולל בכרמי הזיתים, ולא בין אשכולות הענבים, כפי שנהוג לחשוב. בכרמי הזיתים מסביר החכם, יש מקום ל"מארב" הבחורים והרבה יותר נוח לנערות לחולל בריקוד בין עצי הזית העתיקים.
בימים אלה מתחילה תקופת המסיק. אמנם אין מחוללות בין העצים, אך נוכל לפגוש באזור הצפון משפחות שיוצאות יחד לחג המסיק. עץ הזית מניב יבול רב אחת לשנתיים, והשנה הזו נקראת "סירוגית". הפעם ענפי העצים ברחבי הארץ כורעים מרוב פרי. בשפת הכפריים התופעה נקראת "שנת האסל (דבש) ושנת הבסל (בצל)".

יש כמה סוגים של עצי זית, החביבים במיוחד על המגדלים בארץ. "הסורי" הוא הזן המועדף על המגדל הערבי; "הרומי" הוא הקשיש בין הזנים ולדברי זקני הגליל העצים מהם מפיקים אותו שרדו עוד מהתקופה הרומאית; "המלסי" הוא עולה חדש, שמספק שמן רב; "המנזינלו" גדל בעיקר אצל חקלאים יהודיים והוא זית גדול, בשרני ונוטף שמן.
מחר יתחיל פסטיבל "ימי ענף הזית" בגליל ובגולן, שיימשך עד יום שבת. זו השנה ה-16 לפסטיבל,

סכנין
את האדון מסרי פגשתי במתחם התיירות "פטרה" במרכז היישוב. כמיטב המסורת, ישבנו בשעות הבוקר המוקדמות תחת סוכת הגפנים וניהלנו שיחה רגועה תוך כדי טבילת פיתה בלבנה השוחה בשמן זית ביתי, כשבצד תה מתוק ועוגיות לקינוח. אחרי הארוחה יצאנו לסיור בין הסמטאות ובתי הבד. אירועי אוקטובר כמעט וחיסלו את הקשר בין הציבור היהודי לערבי, אבל כיום, מסביר מסרי, היהודים מתחילים לחזור לסכנין והתושבים מקווים שפסטיבל "ימי ענף הזית" יגביר את המגמה. המקומיים מגיעים עם שקי הזיתים שנאספו במסיק האחרון אל בתי הבד שפזורים ברחבי סכנין, ומשם השמן עובר למחסנים לשימוש לכל השנה.
סיורים מיוחדים יצאו ממרכז "פטרה" ברחוב הראשי אל מטעי הזיתים והרחובות של סכנין, כולל ביקור במעיין הכפר, בכנסיות והמסגדים ובית הכנסת העתיק, במוזיאון תרבות האיסלם וכמובן סיור בין בתי הבד הפעילים 24 שעות ביממה. תחנת מידע פטרה: 052-4311830.
מע'אר
רוב תושבי הכפר המאכלס את המורדות התלולים של הר חזון הם דרוזים. הכפר ידוע באיכות שמן הזית מכרמיו ובבתי הבד העתיקים שבו. בנוסף, חמישה שפים דרוזים יבשלו ברחבת גן האירועים "פרדייס" במשך שני סופי שבוע והמאכלים ימכרו במחיר סמלי.
סיורים אל גרעין הכפר עם מדרכים מקומיים אל כרמי הזיתים ואל נקודת התצפית המרהיבה מהר חזון. תחנת מידע ואיש הקשר אהדם: 050-9513303.

בית ג'ן
היישוב הדרוזי המגדיר עצמו כ"פרובאנס של הצפון" נערך לפסטיבל זו השנה הרביעית. כ-300 חדרי אירוח ממתינים למטיילים. בבתים עמלים על מאכלים מיוחדים לאורחים שיגיעו לטייל בכרמי הזיתים ובתוך הכפר. הילדים יצאו לחופשה של תשעה ימים, כדי לעזור למשפחות במסיק ובשבת הבאה יתקיים מצעד מיוחד עם תזמורות הכפר, אנשי הדת וכל בני הכפר לקידום הגשם ובתקווה לשנה ברוכה.
במשך שני סופי השבוע יתקיימו סיורים מיוחדים: לגרעין הכפר ולבית עתיק בתוך מערה עם בור מים בן כמה מאות שנים. הסיורים נעשים ברגל או על טרקטורונים של חברת "אגדה בשטח" (טלפון 052-7011501). מדרכים ילוו את המטיילים בין בתי הבד, לנקודות תצפית בגבעות מסביב לכפר ועד לאוהל אירוח בשמורת הר מירון. יש גם סיור במכון מחקר לשמן זית ובית חרושת להכנת סבונים ותכשירי קוסמטיקה "אי"ה נטורל".
הסיורים והאירועים יצאו מבית המועצה, במרכז הכפר, 04-9802220.
דיר חנא - מסלול עצמאי לעצי זית עתיקים
את יבול הזיתים מוסקים מדי שנה, ולדברי הבעלים טעמם רק הולך ומשתבח. משערים שגיל העצים הוא למעלה מאלף שנה. איך מגיעים: נוסעים מזרחה על כביש הגישה לדיר חנא. מימין שלט כחול גדול של "עמינח" ולפניו ירידה ימינה לכביש קטן ותלול. הכביש מטפס לעבר מטעי הזיתים. מול בריכה קטנה ישנו מעיין עין נוג'ימה ומימין נמצא מטע הזיתים העתיקים. מספרים שברווח בין הגזעים נולדו כמה ילדים בימי מסיק הזיתים.
מזרחית לראמה
כשני קילומטר מזרחית לכפר הערבי הגדול שבתיו מתרפקים על מורדות הר הארי (מיקומו על כביש 85, מזרחית לכרמיאל), מצפון לשולי הכביש, נמצאים שני עצי זית ענקיים, גזע אחד מהם מחורר. מאחוריהם עוד מטע משופע בעצי זית עתיקים, אומדים את גילם ב-900 עד אלף שנה.
