בדרך לחרמון: דובי זכאי מטייל בישראל
עוד לפני שהשלג יגיע ויכסה את האזור, מג'דל שמס מציע טיולים יפים ומעניינים. דובי זכאי הגיע לכפר הדרוזי ולגם את האוויר הצונן והנקי

עטוף בחולצה חמה, עמדתי על המרפסת עם כוס קפה כשאני לוגם את האוויר הצונן והנקי. בעוד כמה ימים או שבועות, כששלג ראשון יגרד את הפסגה, הכביש המטפס להר יהיה עמוס בכלי רכב רבים. מדורנו ניצל את תקופת הצינה לפני השלג לטייל בניחותא ביישוב הכי צפוני ברמת הגולן.
פירוש השם מג'דל שמס הוא "מגדל השמש". הכפר הוקם על חורבות אתר רומאי מהמאה השלישית או הרביעית על ידי דרוזים שהגיעו לכאן בראשית המאה ה-18 ונחשב ליישוב הגבוה ביותר בארץ, כ-1,200 מטר. לצידו, עוטף את ראש ההר, נמצא היישוב הזעיר נמרוד שהוא הגבוה בין הישובים היהודים, כ-1,100 מטר גובהו. מי שמגיע לאזור רק עם בוא השלג הראשון מפסיד מקום יפה. מלון "נרקיס", שנבנה לפני שנה בשולי הכפר, מוכיח שיש תיירות גם בלי השלג, עם חדרים סבירים ומחיר נוח. הבעלים, ג'סאן רבאח, הוא חלק מהצוות שעורך סיורים בנפתולי הרחובות הצרים ומפגיש עם תושבי הכפר.
בגלוי מצהירים תושבי מג'דל שמס על השתייכותם לסוריה, אבל בסתר ליבם ולא לציטוט רבים מהם מקווים שתהליך חזרה לסוריה לא יקרה. הכפר התפתח תחת השלטון הישראלי, ורבים מבני המקום כבר נולדו למציאות הקשה של גדר הפרדה שמחלקת את המשפחות. אבל עוד בטרם עידן התקשורת הפתוחה, המשפחות הקרועות ניהלו את הקשר עם אחיהם מסוריה מגבעה הנקראת "גבעת הצעקות". בעזרת מגאפונים שאלו בני הכפר את הדרוזים מצידה השני של הגדר לשלום בני המשפחה. "גבעת הצעקות" זו נקודה ראשונה לסיור מודרך בכפר.
מי שמגיע מהיישוב מסעדה הסמוך, מגלה בדרך את המדרונות הירוקים שגולשים לעמק יעפורי, טרסות של עצי תפוח ועצי דובדבן מסודרים ומעל גבוה וחסון עומד הר חרמון. רבים מחקלאי הכפר מגדלים תפוחים משובחים, שמשווקים בארץ ומיוצאים לסוריה. כדי לשמור על רצף שיווקי במשך כל השנה, הקימו החקלאים את אחד מבתי הקירור הגדולים בגולן וכך הם שומרים על טריות התפוח חודשים ארוכים אחרי הקטיף. גם לכאן מגיעים המטיילים בסיור, ומתכבדים בתפוחים טעימים, בכוס תה ובעוגות מעשה בית.

נבי יעפורי. שם ערבי למבנה מ-1840 בו קבור נבי יפעורי, הקדוש לדרוזים. כיפה לבנה גדולה נחה על מבנה יפה, תחום בחומה. מדי שישי ושבת מתמלא המקום במתפללים, המשלבים קניות בשוק הקטן הסמוך עם מפגשים משפחתיים. כאן מוצעים פירות וירקות שמגדלים בבית, ותוכלו למצוא מרקחות שמכינות נשים דרוזיות במטבח. בשוק תפגשו רוכלים צבעוניים, הגברים נושאי שפם אדיר והנשים שהתברכו בעיניים תכולות ויופי נסתר.

אצל פאוזיה. אני כבר מתארח כאן בפעם השלישית, בבית שמחלונו נשקפים הכפר והחרמון. פאוזיה יושבת ומשוחחת עם האורחים. היא מגישה אוכל מקומי עשוי בטוב טעם ומספרת על על גלגול הנשמות על פי האמונה הדרוזית. הישיבה היא בסלון המשפחה ובמשך הארוחה מצטרף למפגש פאיז, בעלה של פאוזיה, שהיה מנהל בית הספר בכפר ומורה בבתי ספר יהודים בסביבה. כיום פאיז כבר בפנסיה והוא מחזיק דיר עזים קטן לא רחוק מהכפר. חובבי הסיפורים והמרעה יכולים לטייל עם פאיז. טלפון: 054-4487200 (בתשלום).
להגיד שלום לשכנים. סיור אחר, קצת יותר אתגרי, כולל טיול בבאגי בהרים המקיפים את עמק היעפורי. חלק מהמקומות מאפשר להציץ לשכנים ולראות מחזות מיוחדים של הטרסות של עצי התפוח הגולשים במורד. לעומת הירוק המשתולל, הצד השני של הגבול נראה יבש וחיוור. אחד השבילים מוליך אל מעל בריכת רם, שכואב הלב לראות אותה הולכת ומתייבשת. באגי בחרמון, 050-5200222.
קינוחים. הכנאפה של אבו ג'בל מוכרת בכל הכפר. אם יתמזל מזלכם, תוכלו לראות בדיוק איך הוא מכין את המגש הגדול ואחר כך ליהנות מטעימות. חנות המפעל נמצאת בכניסה המערבית לכפר, בצומת חרמון. כאן יושבים על קפה או תה מתוק, טועמים מכל המתוקים שמוגשים
מלון "נרקיס". המלון כולל חדרים מודרניים המעוצבים בפשטות וחיבור לאינטרנט, עם בית קפה פעיל וארוחות בוקר. בערבים המקום הופך למקום בילוי לצעירי המקום. מלון הבוטיק הקטן כולל 21 חדרים והמחירים בעונה זו סבירים בהחלט. מכאן גם יוצא הסיור במג'דל שמס. ועוד משהו, כדי לשים לב לתצלומים היפים הפזורים במסדרונות המלון. טלפון: 04-6665666.

כדאי לקנח את הסיור ברמת הגולן בראש הר בנטל, שם ניצב מוצב צה"לי שננטש. בסיור במוצב אפשר ללמוד על החיים של החיילים ולקבל תצפית מדהימה על סוריה מההר הגבוה (1,100 מ'). לסיום יש קפה ועוגה או מרק חם ב"קופי ענן" במרפסת התצפית (04-6820664).
צעד אחר צעד, הוצאת "מטר" מביאה את ערי העולם לפתחנו. ספר החדש מהוצאת ברליץ, המתורגם לעברית, נוגע ב-20 מסלולים בפריז. הספר מתמקד במסלולים שנכתבים לפי נושאים, כולל אופציות של מקומות לינה לאורך הדרך ואותו מסלול בתקציבים שונים, כל ספר מצוייד במפה מפורטת עם אינדקס רחובות.
למי שמבקר בפעם הראשונה בפריז יש מסלול התרשמות מיוחד להכרת העיר, ובמקביל מוצעים מסלולים למנוסים בעיר האורות. בנוסף כל פרק כולל סיפור על מקום מסויים. בפרק המוקדש ללובר, למשל, מסופר על גניבת המונה ליזה בשנת 1911. שנתיים בלעה האדמה את התמונה ואז הציג את עצמו הגנב, פטריוט איטלקי שרצה להחזיר את התמונה לאיטליה. תיבה נוספת נותנת טיפים על אוכל ומשקאות לאורך המסלול.
"פריז צעד אחר צעד", הוצאת "מטר". מחיר : 68 שקל.