ציפור מדבר: פסטיבל הצפרות חוזר לנגב
החורף לא הגיע לישראל, אבל בעלי הכנף כבר עוזבים את אירופה הקרה ונודדים לאפריקה. מיליונים מהם נמצאים באילת ובערבה, ולכבודם ייערך בסוף השבוע "פסטיבל הצפרות" השנתי. הכינו את המצלמות

מדי יום נלכדות ציפורים רבות ברשת הנמתחת ב"פארק הצפרות באילת". הצפרים ממהרים לערוך להן בדיקות, לסמן אותן בטבעת זעירה שמוצמדת לרגל כדי שצפרים ברחבי העולם יוכלו לעקוב אחרי מסען ולשחררן בחזרה לשמיים.
בכל שנה חולפות בעונה זו כמיליארד ציפורים דרך הגשר היבשתי בין אירופה הקרה לאפריקה החמה. כאן, באילת ובערבה, זו נקודת התדלוק האחרונה שלהן, רגע לפני שהן חוצות את המדבר וממשיכות לאפריקה. מיליוני ציפורי שיר, עופות דורסים, ברווזים, אנפות ופלמינגו ממלאים את האתרים השונים.
לכבוד כמות הציפורים הגדולה יקיימו בערבה את "פסטיבל הצפרות" השנתי בפעם הרביעית, שייערך החל מהיום ועד לשבת. סוף השבוע יוקדש לציפורים ולצפרים החובבים, שיצטיידו במשקפות ויעקבו אחרי תנועתם מפארק הצפרות ועד קצה דרך השלום ביישוב הקטן עידן בקצה הערבה. החגיגה תמשיך בעשרות סיורים ואירועים הקשורים בצפרות ובחקלאות.
הציפורים היפות האלה, שמתהדרות בזנב נוצות ארוך, מספקות את אחת התופעות החברתיות החריגות אצל ציפורים. ניתן למצוא אותן בשמורת נחל שיזף, שם הן מקיימות חיי קהילה,

נקודת המפגש בבית ספר חצבה. הרשמה מראש במטה הפסטיבל 1-800-350-550.
כבר שנים שציפורי פלמינגו קבעו את מושבם בבריכות המלח מצפון לאילת, וכמותם באזור הולכת וגדלה. חלק מהעופות הגדולים גילו עצלנות בתקופת הנדידה ובמקום להמשיך במסע קבעו כאן את מושבם וגידלו צאצאים. חלק אחר עדיין נודד וחוזר לכאן מדי שנה. הפלמינגו הוא עוף חולף, המצויד בצוואר ארוך ובמקור מעוקל שאיתו הוא חורש בחול מי ים רדודים. להקות גדולות גילו את יתרונות בריכות המלח הצפוניות נמצאות על קו הגבול עם ירדן, ושם הן מוצאות את מזונן.
במסגרת הפסטיבל יתקיים סיור בריכות המלח והחי-בר ביוטבתה, שם יוכלו המשתתפים לראות את תהליך השבת עופות ויונקים לטבע לאחר פציעה, וגם לפגוש עופות המוזכרים בתנ"ך ושנעלמו מהארץ במשך השנים. נקודת המפגש היא בכניסה לחי-בר יוטבתה.

אחת הדרכים היפות בערבה חודרת אל עומק המדבר. שם, לצד השממה, יש גן פורח של חקלאות. דרך קק"ל זו נקראת "דרך השלום" ונמצאים שם קניונים קדומים של מצוקי חוואר, שהרוח והגשם חצבו בהם צורות נפלאות. "דרך השלום" נמתחת לצד הגבול עם ירדן, לאורך נחל ערבה, ובשוליה ציפורים רבות מוצאות מסתור בין ענפי עץ השיזף.
סיור מודרך ברכבים פרטיים כולל הסברים על גבעות החוואר, על הצמחים במקום וכמובן תצפיות בעזרת משקפות על בעלי הכנף. נקודת מפגש במגרש החניה בתחנת הדלק בחצבה.
אם אתם מגיעים לערבה, כדאי להכיר אפשרויות אחרות לבילויים ומקומות קסומים לשינה במקום. במסלולי הטיול מדריכים יציעו סיורים לכל המשפחה עם צפרים מומחים, הכוללים נסיעה באוטובוס וקטעי הליכה קצרים. יהיו גם סדנאות לצילום בטבע וצילום ציפורים. מי שמחפש הסברים מעמיקים יותר, יהיו בסוף השבוע הרצאות בנושא צפרות ושיחה עם משה אלפרט, יוצר הסרט "ארץ בראשית", ועם אייל בר טוב שהכין את הסרט "הדורסים מלכי השחקים". אטרקציות אחרות הן אפשרות לעבוד עם החוקרים בפארק הצפרות באילת, סדנאות בבניית בבוץ בקיבוץ לוטן וסדנא ולינה במתחם מיוחד ליד ישוב צוקים. בליבו של היישוב מתקיימת סדנא להכנת סבונים.
בסיור מוקדם שערכנו מצאנו ספא מיוחד שצמח בעין יהב, "ארט ספא". אם אתם מעוניינים בסעודת בשרים ארגנטינאית טובה, תוכלו למצוא אותה ב"לה פריג'יטה". בקיבוץ אילות ייערכו ארוחות שישי ושבת. למקום המשלב לינה עם טיול תוכלו ליצור קשר עם משפחת מטמון, 052-8666246.
לפרטים על האירועים האלה ואחרים במטה הפסטיבל בטלפון 1-800-225-007 או באתר
קלטת ציפור במשקפת? אל תזנח אותה ותמהר לפנות למגדיר הציפורים ככדי לבדוק את שמה. תתחיל לבנות בראש ארכיון ידע על ידי למידת הצללית של הציפור ודרך מעופה, וכך תוכל גם לזהות אותה במדריך. השתדל להתרחק מהמוני הצפרים. רצוי למצוא מקום מבודד בו תוכל לרשום ולהתבונן בלי המולה שמפחידה ומבריחה את הציפורים. אל תתאמץ לצלם במצלמה רגילה. חבל, בשביל לצלם ציפורים תזדקק לטלסקופ רציני.
dubiz@maariv.co.il