הזהב השחור: מתכון לעוגת פרג ותפוחים
אפשר להכין איתו צבעי שמן, אפשר ליהנות ממנו יחד עם יוגורט ופירות ואפשר להשתמש בו כסם הרגעה. רגע לפני פורים, כמה עובדות על הגרגרים השחורים, וגם מתכון לעוגה טעימה

מעיטור מאפים להכנת סמים קשים. פרח הפרג. גטי אימג' חד פעמי
2. לזרעי הפרג ערך תזונתי גבוה: הם אומנם מכילים כ-500 קלוריות למאה גרם, ממש כמו שוקולד, אבל יש בהם גם סידן, אבץ, אשלגן, סיבים וחלבונים. דרך פשוטה וטעימה ליהנות מערכם היא לערבב אותם בתוך יוגורט ולהניח לטעמים לחלחל בפנים. זו חלופה רעננה לגרנולה, ואפשר כמובן לשדרג עם פירות.
3. העובדות המעניינות ביותר על פרג בעצם לא קשורות לנמשים על חלות השבת. זוכרים את הפרק ב"סיינפלד" שבו חושדים שאיליין נרקומנית בגלל תוצאות בדיקת השתן שלה? אז בסוף התברר שהפרג אשם בכל: מהפרג מפיקים סמים מרגיעי עצבים, החל מקודאין ומורפיום ועד לאופיום, קוקאין והרואין.
4. עוד בעת העתיקה, הפרג סימל שינה, רגיעה, הזיה, ואף את שנת הנצחים המחכה לכולנו בסוף חיינו. זאת הסיבה שארבעת הגיבורים (פלוס הכלב טוטו) בסרט "הקוסם מארץ עוץ" נופלים לתרדמה עמוקה באמצע שדה הפרג האדום והמקסים אליו הם נקרים בדרכם על דרך הלבנים הצהובות.
5. ביהדות קיים קשר הדוק בין זירעונים לבין שמירת כשרות. במגילת אסתר, למשל, ביקשה המלכה, כשעוד חיה בארמונו של אחשוורוש והסתירה את יהדותה, שיגישו לה זירעונים שונים (כולל קטניות) על מנת להקפיד על שמירת כשרות. זו, אגב, הסיבה שבגללה ממלאים אוזני המן בפרג. העובדה שעונת הפרגים מתחילה במרס, בדיוק בזמן לחג פורים, אולי תרמה גם היא להתפתחות המסורת.
6. הזרעים עשירים מאוד בשומן, וניתן להפיק מהם שמן פרג. מסיבה זו גם הערך הקלורי שלהם גבוה והם עשירים בוויטמין E. בשמן משתמשים, בין השאר, להכנת צבעי שמן לציור. בפרחים הצבעוניים, העזים והמקסימים תוכלו להשתמש כדי שביתכם ייראה כמו ציור.

פאי פרג ותפוחים של בן עמי.
יחצ
פאי פרג ותפוחים / / השף-קונדיטור בן עמי ברתיני שביט
החומרים לבצק הפאי:
270 גרם קמח
180 גרם חמאה
3 כפות מים קרים
3 כפות אבקת סוכר
קורט מלח
כמה טיפות מיץ לימון
החומרים למלית:
300 גרם סוכר
360 מ"ל חלב
300 גרם פרג
2 חלמונים
קליפת לימון מגורדת
75 גרם צימוקים
5 כפות פירורי ביסקוויט
750 גרם תפוחי עץ מזן גרני סמית, קלופים ופרוסים
1/4 כוס סוכר
1/4 כוס מים מיץ מ-1/2 לימון
מקל וניל
ההכנה:
1. שמים את כל חומרי הבצק במעבד מזון ומעבדים עד שנוצר כדור בצק.
2. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומכניסים למקרר. שמים בצד שליש מהכמות לרצועות בצק.
3. להכנת המלית: מבשלים על אש בינונית את הסוכר, החלב, הפרג, החלמונים, קליפת הלימון, הצימוקים ופירורי הביסקוויט, עד שהכול רותח. אחר כך מקררים.
4. משטחים את המלית
על קלתית הבצק שהונחה על תבנית.
5. מבשלים את התפוחים בסיר בתוספת רבע כוס סוכר, רבע כוס מים, מיץ מחצי לימון ומקל וניל - עד שהתפוחים מתרככים.
6. אחרי שהם מתקררים, שמים אותם מעל מלית הפרג. עכשיו מסדרים מעל המילוי רצועות בצק, שתי וערב, ומורחים בביצה.
7. אופים בחום של 180 מעלות כ-30 דקות, עד שהבצק אפוי.