דרך המים לקיסריה: מסלול טיול בקיסריה

לפני 2000 שנה הוליכו מים מרמות מנשה אל העיר קיסריה, בניקבות ואמות מים ואגם מלאכותי. סיפורה של בת המלך שרצתה מים חיים היישר מהמעיינות. מסלול טיול חדש לאורך הניקבות ואמות המים העתיקות

דובי זכאי | 23/6/2011 9:37 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
באינצקלופדיה אריאל, מספר פרופ' זאב וילנאי אגדה ערבית עתיקה. כל מי שהולך לאורך אמת המים, מרגלי רמות מנשה, מערבה. מגלה שלושה צינורת חרס, אחרי מרחק מה נעלם צינור אחד, לקראת החוף הים בקיסריה נעלם השני ורק צינור חרס אחד נמתח עד קיסריה.
הכתובת הצבאית של הצבא הרומי ליד בית חנניה.
הכתובת הצבאית של הצבא הרומי ליד בית חנניה.  דובי זכאי

הסיפור מתחיל בבת מלך קיסריה שהיתה יפה, עשירה וחכמה. על ליבה של הנערה התחרו שלושה, ערבי, נוצרי ויהודי. כאשר באו לבקש את ידה, אמרה בת המלך לשלושת המתחרים: זה שיביא לי מים מתוקים מההרים לקיסריה, עמו אתחתן.

שלושת הצעירים מיהרו אל רגלי ההרים, למעיינות. כל אחד מהם החל להניח את צינור החרס, הראשון ראה שלא יוכל לעמוד בתחרות והפסיק בתחילת הדרך. השני, הבין שלא שמתחרהו השלישי מהיר ממנו וסיים להניח צינורות סמוך לים. השלישי, כמו באגדות, הביא את המים החיים זורמים בצינור לבת המלך. כמובן העלמה התחתנה עמו.

מי זה היה מבין השלושה? גם האגדה וגם פרופ' וילנאי לא מספרים. אבל, הצינורות באורך שונה קיימים. ואמנם דרך המים לקיסריה ארוכה, נדרשה עבודה רבה של חציבה ובניית אמות, עם הרבה עובדים ועם הרבה חוכמה.

מסלול טיול, חדש/ישן, רוקם עצמו מחדש בימים אלה, עמותת תיירות כרמלים מעוררת את מסלול הולכת המים בסיור שעוקב אחרי נקודות מרכזיות בהולכת המים לעיר הרומית. הסיור לקבוצה ברכבים פרטיים, עם מדריך מלווה.

הסיור מתחיל באתר מי קדם, אתר ארכיאולוגי חצוב באדמה של מערכת ניקבות ופירים, בין מושב עמיקם למושב אביאל, (המסלול פורסם ביום שישי האחרון). מכאן ימשכו המטיילים לאורכה של האמה, לבנימינה, לאתר שוני, אל אמת המים הגלויה בכניסה לבית חנניה, החציבה מתחת לג'יסר א-זרקא, לשמורת סכר נחל תנינים, שפך נחל תנינים, אל אמת המים בחוף ג'יסר ועד האמות שהוליכו את המים עד לקיסריה לחוף האקודוקט.

המים הובלו אל קיסריה מכמה מקורות, מים מהנביעה בעין צור, בפארק רמת הנדיב, נתיב המים הזה שייך לתקופה הרומית הקדומה. אמה שניה הובילה מים מעיינות שוני, סמוך לפארק שוני וגם היא שייכת לתקופה הרומית הקדומה.

אמה אחרת הוליכה מים מעין צברין שליד עמיקם, וזו האמה הארוכה ביותר, כ-21 ק"מ. בחלקה משולבת באמות קדומות, אמה זו שייכת לתקופה הרומית המאוחרת.

אמות המים נמצאות בגבול הצפוני של קיסריה, על חוף הים, שתי אמות, אחת גובהה, בנויה על קשתות. באמה זו זרמו מים בצינורות חרס מהמעיינות בהרים, מים משובחים שנועדו לשתיה ובישול. אמה נוספת, נמוכה, הוליכה מים מסכר בנחל תנינים, אספה את מי נחל תנינים שעיקר מימיו הגיעו מעין תמסח, המים מעט מליחים ולכן הם נועדו להשקיה, שטיפה ועוד.

דובי זכאי
אמת המים בקיסריה. דובי זכאי

ראשית בניית האמות בתקופת שלטונו של הורדוס. בראשית המאה השניה, בתקופת הקיסר אנדיאנוס האמות טופלו ושופרו, כאמור, מקור המים, הגיע משיפולי רמות מנשה, עין צברין. בתחילה זו היתה מנהרה בת כחמישה ק"מ שאספה את מי המעיינות ליד נחל תנינים, לאורך המנהרה נחפרו פירים כדי לאוורר ולאפשר לנקות את הניקבה. קטע קטן מהניקבות שוחזר, כ-300 מ', והפך לאתר תיירות שנקרא'מי קדם'.
מטיילים יכולים להלך בתוך הניקבה במים עד גובה מעל הברכיים, מכאן המים חצו את עמק הנדיב, לאיזור שוני.

תעלת הובלה בנחל תנינים.
תעלת הובלה בנחל תנינים. דובי זכאי

בשוליים הדרומיים של פארק שוני התאחדו האמות, הילכו מערבה לבית חנניה, ליד הישוב הקטן נחשפים חלקים גדולים של אמת המים שתוחמת את החלק הצפוני של הישוב. מכביש מס' 2 אפשר לראות מול הישוב גיסאר א זרקא את שרידי אמה מוזנחים, מתחת לרכס הכורכר, על הישוב הערבי מנהרה חצובה מהתקופה רומית באורך של 250 מ' שפותחת את הדרך לים. לצערנו המנהרה סתומה בפסולת ואין אפשרות ללכת לאורכה.

דרך המים לקיסריה ממשיכה לאתר מיוחד, מטופח ומרתק של רשות הטבע והגנים, שמורת טבע נחל תנינים. מפעל המים העצום של בניית הסכר בתקופה הרומית ביזנטית, הסכר יצר אגם גדול (ביצת כאברה) כדי להעלות את מפלס המים ולהזרים מים באמה הנמוכה לקיסריה, באתר שיפצו ושחזרו מערכות
של סכרים ותעלות שהפעילו גם טחנות קמח, מכאן פזורים לאורך חוף הים שרידי אמות בחלקן שקועים בחול רק ונעים ואחרים חשופים כמעט על קו המים.

עד כאן ההסבר, אנו חייבים תודות גדולות לצוותי החוקרים והמתנדבים שלימדו אותנו בעזרת חשיפת מימצאים על דרך המים. הסכר המרשים, נקבות המים.

ועתה לטיול, לא כולם אוהבים להצטרף לטיול מסודר ומאורגן. אך הטיול הראשוני שווה כדי להכיר את המסלול, חלקם של המקומות קשה להגעה ונדרש ידע מוקדם כדי להגיע אליהם. הטיול המסודר של עמותת כרמלים במחיר מיוחד. אחר כך אפשר לערוך טיול עצמאי בכמה מקומות נוספים.

טיול מסודר עם עמותת תיירות כרמלים, (בתאום טלפוני מראש או דרך האתר), 04-8136239/40 או באתר, אפשר ללכת לאורך האמה, לראות את גודלה, צורת הבניה שלה. היא יוצאת מהישוב וממשיכה מערבה. (ללא תשלום).

איך מגיעים: על כביש 4, צפונה מצומת בנימינה, פניה מערבה בית חנניה, ג'יסר א-זרקא ושמורת נחל תנינים.

דובי זכאי
מפעל המים בנחל תנינים. דובי זכאי
שמורת נחל תנינים

תירגעו, תנין אחרון שנראה כאן נעלם בשנת 1912, מאז נשאר לזיכרון רק השם. נחל תנינים אחד היחידים לאורך החוף שלא זוהם. עדין זורמים בו מים נקיים אך מעט מליחים. המעיין העיקרי שהמזין את מי הנחל, עין תמסח (שמורת טבע יפיפייה שנמצאת סמוך לכביש 4, ליד הכניסה לקיבוץ מעגן מיכאל) הוקם הסכר הרומי הגדול, זאת כדי להעלות את מי האגם, כדי שהמים יוכלו לזרום במדרון באמה הקטנה לעבר קיסריה.

סכר ענק תפס את המים, יצר כאן את ביצת כאברה הגדולה. באתר הרשות אפשר לראות מערכת המים עתיקה, משוחזרת, המים כמו פעם מולכים בתעלות אל טחנות הקמח, להפעלת גלגלי הטחינה הובלו בתעלות ובמערכת של סכרים קטנים כל זאת בתקופה הביזנטית והעותמנית. המערכת מופעלת לבקשת המטיילים.

צמחיית מים עשירה ומגוונת: קנה, שנית גדולה ופטל קדוש. עופות מים רבים מגיעים למים, שפמנון, צבי מים רכי שריון ועוד דגים. כדאי להלך על האמה היבשה, לראות את הגבוה ועל השביל הצף על המים. שמורת נחל תנינים, 04-6265151, (הכניסה בתשלום).

טיול רגלי

אחד הטיולים היפים, המתאים לימי הקיץ. הולכים משמורת נחל תנינים, לאורך הנחל אל חוף הים. המסלול צמוד לגדה הדרומית של הנחל בשביל מסודר שמגיע עד חוף הים. בשפך הנהר תוכלו לראות את הגשר מעל הנחל, מכאן מצטרף המסלול להליכה משותפת עם סימון שביל ישראל עד לחוף האקוודוקט בקיסריה.

הליכה כיפית של קיץ עם גלי הים וחול רך. כדאי להצטייד בסנדלים. אפשר גם להגיע עם רכב לחוף ג'יסר א-זרקא, משם ללכת ברגל דרומה לקיסריה. כ-5 ק"מ. לא לוותר על שלל מקומות הבילוי בקיסריה. רצוי להשאיר רכב בקיסריה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''תיירות בארץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_leisure/tourism/ordering_new_1/ -->