משפחת ישראלי: משפחה יוצאת למסע הסברתי בעולם
ככה פתאום, באמצע החיים, החליטה משפחת צמח ממושב קדש ברנע לצאת למסע בן שנה, במסגרתו תבקר ב-27 מדינות ותנסה לשווק את מדינת ישראל ואת החיובי שבה. "נעשה זאת טוב יותר ממשרד החוץ", הם אומרים רגע לפני היציאה
אלא שהפעם לא מדובר במשפחה שבחרה לרדת מהארץ ולהעביר את המגורים ליעד נחשק יותק באירופה, אלא במיזם אישי פטריוטי וציוני, שכל כולו נועד לשרת את מדינת ישראל.

ככה פתאום, באמצע החיים, החליטה משפחת צמח לעזוב את הארץ למשך שנה לטובת מסע הסברה ברחבי העולם בו יהפכו לשגרירים של מדינת ישראל וישווקו את המדינה בקרב מאות אלפי אנשים. "החלטנו להפוך לשגרירים של מדינת ישראל בעולם", הצהיר אב המשפחה, חמי. "לצערי, משרד החוץ וגורמי ממשלה לא יודעים כיצד לשווק את המדינה בצורה ראויה, אז החלטנו במשפחה שאנחנו נעשה את זה טוב יותר ולכן אנחנו יוצאים למסע הסברה חובק עולם שהמטרה שלו להציג את ישראל באור חיובי ולהראות את הדברים הטובים שבה, ואת המקומות הנדירים בארץ שחייבים לבקר בהם".
לפני כתשע שנים עזבה משפחת צמח את מרכז הארץ לטובת חיים במדבר. מעבר קיצוני, יש לומר, אבל מה לא עושים בשביל קצת שקט, נוף יפה, צבעים שונים וחיים שלווים. הם חיפשו חיי קהילה שקטים ורגועים וחינוך טוב לארבע הבנות. הם עברו להתגורר במושב קדש ברנע, קילומטרים ספורים מהגבול עם מצרים. מעבר חד מהחיים הנוחים של המרכז לטובת נופי הבראשית. הפחד מפני מסתננים או מחבלים לא הרתיע אותם. המדבר ניצח כל פחד, גם ביטחוני. האב חמי הקים את "קסם המדבר", מפעל ייחודי לייצור ריבות, רטבים וממרחים מפירות וירקות.
המפעל הקטן הוקם בתחילה בתוך מטבח הבית, ממש על הכיריים, ולאחר מכן התרחב וזכה להצלחה גדולה מאוד בקרב המטיילים. תיירים רבים מרחבי העולם פקדו מדי שנה את המפעל של משפחת צמח, שצבר לו מוניטין רב כחוויה גסטרונומית שאסור לפסוח עליה.
"ההצלחה של המפעל עשתה לה כנפיים", נזכר חמי. "מדריכי טיולים המליצו לתיירים רבים להגיע למפעל שלנו וככה התחיל הניסיון שלי בהסברה. היו לנו מפגשים אישיים עם תיירים. הצגתי להם את מדינת ישראל בצורה היפה ביותר. צריך להבין שהתיירים בארצות מולדתם מושפעים מאוד מהתקשורת המקומית, שמציגה להם את מדינת ישראל באור שלילי בכל הנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני. כל תייר שהגיע אלינו קיבל מאיתנו סקירה על המקום, על המשפחה שלי, הצלחנו לשנות להם את התדמית על ישראל. הם היו המומים ממה שיש למדינה להציע ומהאנשים הטובים שיש בה. הם יצאו בהרגשה שונה ובאווירה טובה. הם גילו את הצד היפה של ארץ ישראל וזה המסר החשוב ביותר שהצלחתי להעביר להם".

חמי (41) ורעייתו אוקסנה (43) החליטו להפוך את ניסיון ההסברה שצברו במרוצת השנים לפרויקט משפחתי-עולמי. רעיון פרויקט "המשפחה הישראלית", שמטרתו לשגר משפחות לרחבי העולם בסיוע משרד החוץ ונותני חסויות, ושהם ישמשו מעין מודל של שגרירים נודדים, נהגה לפני כשנתיים. משפחת צמח פנתה למשרד החוץ והציעה פתרון יצירתי לבעיית המיתוג של ישראל בעולם.
הרעיון הוא לשגר משפחה ישראלית ממוצעת למסע סביב העולם, לפגוש כמה שיותר אנשים ולחשוף לציבור הרחב את סיפור חייה, ובמקביל להציג את מדינת ישראל באור חיובי. המטרה: לשבור סטיגמות של אזרחי העולם על המדינה ולהראות להם שהדימוי של המדינה רחוק מהמציאות. משרד החוץ אימץ את הרעיון וההחליט לסייע לפרויקט.
חמי ואוקסנה רתמו למשימה שלוש מארבע הבנות: מיכל בת 4, תמר בת 10 וגל בת 13 (הבת הגדולה יוליה, בת 22, שלומדת למכינה באוניברסיטת בר-אילן, תישאר בארץ), והחלו להכין את התוכנית הגדולה. הם יצרו קשר עם נציגים עסקיים ותיירותיים, עם אנשי תקשורת זרים, ועם משפחות במדינות רבות בעולם, ותיאמו דרכם את מסע ההסברה שלהם על ישראל. המשימה: לבקר
"נכון שזה טירוף לצאת למסע הסברה מפרך כזה", אומר חמי. "אין ספק שזה דבר לא קל בכלל. הילדות קיבלו מהמורות תוכנית לימודים שאותה נלמד אותם. המטרה שלנו להביא תיירים רבים לנגב ולישראל ולהראות שאין פה רק מלחמות וסכסוך עם הפלסטינים, אלא שיש בארץ גם דברים יפים, אנשים טובים, נופים מדהימים שלא ימצאו בשום מקום בעולם. נספר להם באמצעות סרטון ומצגת את סיפור החיים שלנו ושל המדינה. אני מאמין שזה יעזור לשנות את תדמית ישראל בעולם".
אוקסנה: "אני מקווה שאחרי המסע שלנו יגיעו לנגב תיירים רבים מכל העולם. אנו מקווים לתת יותר מידע על מה שקורה באמת בארץ, ולא להסתפק רק בסכסוך עם הערבים. יש למדינת ישראל המון דברים שלא יודעים עליהם בעולם והמטרה שלנו להפיץ אותם. אנחנו מקבלים תמיכה וחיזוקים רבים מהאנשים במושב ובאיזור וזה מחמם מאוד את הלב".
בני המשפחה מתכוונים לתעד את המסע במצלמת וידאו ולהפוך אותו לסרט טלוויזיוני שישודר בסיום המסע באחד הערוצים.
ב-1 באוגוסט , יום שני הקרוב, יחלו בני משפחת צמח את המסע. הם ינחתו ראשית ביוון, ומשם ימשיכו לארצות הבלקן, לסקנדינביה ולשוייץ. הם יקחו איתם למסע הארוך שלוש מזוודות, שני תיקי יד וגיטרה.
חמי, המשמש גם כיו"ר ועד הורי בית הספר "משאבים", דאג שבנותיו יהפכו לחובבי מוסיקה. גל ותמר רוקדות ג'אז, מנגנות על גיטרה וגם מיכל הקטנה הצטרפה לחבורה. "הילדות מתות על גיטרה אז חשבנו שזה כלי מוזיקלי חשוב למסע כל כך ארוך, כדי שינעים לנו את הזמן", אומר חמי. "לא לקחנו הרבה ציוד כי הבנו שזה בלתי אפשרי להיסחב עם כל הבית על הגב. החלטנו לארוז את מה שהכי חשוב לנו, שישמש אותנו בצורה הכי טובה".
"אנחנו רואים את עצמו שגרירים נודדים", אומרת אוקסנה. "נתגורר אצל חברים ומשפחות שהכרנו באינטרנט, וגם בבתי מלון. זו חוויה של פעם בחיים. אני מאמינה שנשנה את תדמית המדינה בקרב אנשים שקיבלו עליה רושם לא טוב מצפייה בטלוויזיה".
ביום שני, כאמור, יצאו בני משפחת צמח למסע בן שנה, שרובו ממומן על חשבונם. קשה עדיין להעריך את סיכוי ההצלחה שלהם, אבל אין ספק כי מדובר באתגר ענק ובחוויה שלא כל אחד יכול לעמוד בה. "המסע שלנו זו ההסברה הכי טובה למדינת ישראל", מסכם חמי. "אני מקווה שבעקבותינו יהיו משפחות נוספות שייצאו למסעות כאלה, כך שנוכל במשהו לשנות את התדמית של המדינה ולהביא לפה עוד אלפי אנשים מכל העולם לבקר בארץ ולהתרשם ממנה לטובה".
אין חשש שאולי תתאהבו באחת מהמדינות שתבקרו בהן ותישארו שם?
חמי מחייך: "אין סיכוי כזה בעולם. אנחנו אוהבים את המדינה, את עם ישראל. אנחנו חוזרים לארץ ולא משנה מה יקרה. פה זה המקום שלנו והעתיד של ילדינו".