מבחן בד: מדריך למעצב המתחיל

אחרי שסיימתם לעצב את הקולקציה הראשונה, מצאתם מתפרה מתאימה ואולי אפילו גליל בד שאהבתם - הגיע הזמן להתגבר על הבושה ולהתחיל לשווק את עצמכם. מדריך "סגנון" למעצב המתחיל

יערה קידר | 23/9/2011 10:02 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לא קלה דרכו של המעצב הצעיר: בבואו לפתוח עסק ממתינה לו רשימה ארוכה של מטלות, מהעיצוב ועד מציאת חומרי הגלם, מבחירת המתפרה ועד ניהול החשבונות. משלב חשוב אחד נמנעים רבים: שיווק ותקשורת. ועל אף החששות, זהו אחד השלבים החשובים ביותר בהגעה אל קהל היעד שלכם, ולא בטוח שכדאי בשלבים מוקדמים לשכור את שירותיו של צוות יחסי ציבור.

תקשורת טובה, אומרת אשת יחסי הציבור רותם אגוזי, יכולה לעזור למותג להמריא. "פריט אחד שמופיע בעיתון יכול לגרום לעסק להתרומם לשמיים", היא אומרת. "כתבה קטנה יכולה להוביל למאות פניות".

ובכל זאת, כפי שמסבירה גם אשת יחסי הציבור שילה מגר, שמייצגת לא מעט מותגי אופנה, אפשר להסתדר מצוין גם בלי משרד יחסי הציבור. "לא מעט מעצבים עובדים ככה", היא אומרת. בין המעצבים שפועלים ללא יחסי ציבור ניתן למנות למשל את המעצבות אניה פליט, קארין A וסיגל דקל ואת רשת "רזילי". "הסוד הוא לעשות את זה נכון. אפשר לחפש את היחצן הכי טוב בעולם, אבל אם הקולקציה לא טובה, זה לא יקרה בכוח", היא מוסיפה.

אל עולם יחסי הציבור בתשלום כדאי להגיע רק כשיש לזה תקציב. מגר מציעה למעצב בתחילת דרכו לחתום על חוזה קצר, של שלושה-ארבעה חודשים. "עונה אחת של יחסי ציבור כבר תיצור למעצב קשרים עם עיתונאים, ואחר כך הוא יוכל לפנות אליהם ישירות", היא אומרת.

אז איך עושים את זה לבד, לפחות בשלב הראשון? למטבע שני צדדים. האחד הוא יחסי ציבור, שיעזרו לכם לזכות בחשיפה, והשני הוא העולם הדיגיטלי, שיאפשר לכם להגיע ישירות אל לקוחותיכם. רשת האינטרנט מציעה היום לא מעט דרכים זולות ופשוטות להגיע לנראות מיידית, ואת כולן מומלץ לאמץ בחום.

הטיפ החשוב מכולם: לעבוד במקביל על כל התחומים. עבודה על יחסי ציבור, במקביל לנראות ברשת, יובילו לתוצאות הטובות מכולן. מהר מאוד, כשתצברו מעט תקציב, תוכלו להעביר את השרביט אל אנשי המקצוע שיעבדו בשבילכם.
ראובן קסטרו
לחפש דרך יצירתית להציג את הפריטים. אניה פליט ראובן קסטרו
חלק ראשון: יחסי ציבור

שלב ראשון: צילומים
אחרי שסיימתם את עיצוב הקולקציה, הדרך הטובה ביותר להציג את עבודותיכם היא באמצעות צילומים איכותיים, ואיכות לא בהכרח עולה אלפי דולרים. "גם צילומים שעלו אלף דולר יכולים להיראות מיליון דולר", אומרת מגר. "חייבים להכין מראש צילומים שתואמים את ערכי הקולקציה, ושאפשר לראות בהם בבירור את הבגדים או האביזרים".

אם גם הסכום הזה מרתיע אתכם, אפשר למצוא דרכים יצירתיות אחרות, כמו למשל בשיתוף פעולה עם צלמים וסטייליסטים צעירים שזקוקים לתיק עבודות, או בשיטת ברטר - צילומים

תמורת עיצובים.

"כשעובדים לפי עונות, חשוב להיות כמעט פנאטי בהבנה של לוחות זמנים", אומרת מעצבת האופנה אניה פליט. "אפשר לצלם בסטודיו צילומים פשוטים על רקע חלק שמראים בבירור את הבגד, ולחפש דרך יצירתית לגרום לצילומים להיראות מעניינים ומעבירים את תחושת הקולקציה. כערך מוסף אפשר להוסיף שניים עד שלושה צילומים שנראים יותר כמו קמפיין, למשל לצאת לצלם בחוץ, בשביל האווירה. אפשר גם לצלם פק־שוטים, המוצר עצמו על רקע לבן‏, של פריטים מובילים בקולקציה".

שלב שני: הודעה לעיתונות
כתבו על הקולקציה שעיצבתם. כתבו בקצרה על מקורות ההשראה, החומרים, הטכניקות, טווח המחירים ונקודות המכירה. אפשר גם להתייחס למגמות באופנה שאיתן מתכתבת הקולקציה, או אם ישנו סיפור מעניין מאחורי יצירת העיצוב.

ספרו על עצמכם, אם למדתם או עבדתם קודם בתעשייה. הקפידו לערוך הגהה על כל טקסט שנשלח. כדאי תמיד להתייעץ עם אדם שעליו אתם סומכים, ולוודא שהטקסט מקצועי וערוך.

שלב שלישי: בניית רשימת תפוצה
עכשיו אתם צריכים להבין מה מצבה של תקשורת האופנה המקומית, ואת מי עשויה הקולקציה שלכם לעניין. ישיבה קצרה מדי יום בבית קפה בלוויית עיתונים תסייע לכם להבין בקלות מה קורה בתחום, מי הם הסטייליסטים העסוקים ביותר בעולם הפקות האופנה, מי הם העיתונאים ועורכי האופנה בעיתונים היומיים, המגזינים ואתרי האינטרנט. פליט ממליצה על רשימה מסודרת שמחולקת לפי סטייליסטים, כתבי אופנה, אנשי תקשורת וצלמי פפראצי, ומציעה לפנות אל מי שצריך - כשצריך.

"דרושה כאן קצת השקעת זמן ומרץ, אבל כתובות המייל של כל העיתונאים והמערכות נמצאות בכל כתבה", אומרת מגר. "רוב המעצבים נמצאים באזור תל אביב, כך שלא מסובך להפעיל קשרים, לשאול חברים. אם אין קשרים - אפשר פשוט להתקשר עצמאית למערכות עיתונים ולהציע את עצמך. זה אולי לא אפקטיבי כמו משרד יחסי ציבור, אבל מניסיון - זה עובד".

אריק סולטן
נותנים במה למעצבים צעירים. אורית רזילי אריק סולטן

שלב רביעי: סקרנו את העיתונאי
להיות חדש בתחום הוא יתרון, לא חיסרון. רוב העיתונאים מחפשים מעצבים חדשים, ואל תחששו להציג את עצמכם ולהציע להם להיות הראשונים לגלות אתכם. שלחו מייל עם פנייה אישית, הציגו את עצמכם, בחרו שתיים-שלוש תמונות שמייצגות את היכולת שלכם והוסיפו טקסט מלווה.

מומלץ שלא לפנות בבת אחת לכל עיתונאי האופנה, אלא לשלוח פנייה ולהמתין לתגובה. קחו בחשבון שעיתונאים מקבלים עשרות ומאות אימיילים ביום. אם לא קיבלתם תגובה, או אם קיבלתם תשובה שלילית, המשיכו אל העיתונאי הבא. מרבית העיתונאים יבקשו ראשוניות על פרסום התמונות, ולכן כדאי לפזר את התמונות ולא לשלוח את אותן תמונות לכולם.

שלב חמישי: הפקות אופנה
השתלבות בהפקות אופנה עשויה להביא למודעות גדולה בקרב חובבי אופנה. "כל בחירה של סטייליסט לצלם פריטים מסוימים בהפקת אופנה יכולה לקדם מאוד מעצב צעיר ולא ידוע", אומר הסטייליסט מארק אורן. "נדמה לנו שזו בועה תל אביבית, אבל יש הרבה מאוד אנשים שגרים מחוץ לתל אביב ומתעניינים באופנה ובמעצבים. כתבות והפקות אופנה חושפות את המעצבים ללקוחות פוטנציאליים שלא היו מגיעים לראות את הקולקציה סתם כך משיטוט ברחוב. אני רואה איך אנשים מגיבים אחרי פרסום - הם קוראים את הקרדיטים, בודקים איך להשיג באינטרנט או מתקשרים, ואז באים עם העיתון לחנות או אל המעצב ומבקשים דבר ספציפי".

פליט מספרת שלא מעט פעמים פריטים שלה שהופיעו בהפקות אופנה נחטפו מיד לאחר הפרסום. "היו כמה פעמים שלקוחות אפילו לא נכנסו לתוך החנות, אלא קראו למוכרת מהאוטו עם העיתון ביד, שילמו ונסעו עם הבגד", היא אומרת. את הפריטים להפקות בוחרים ברוב המקרים הסטייליסטים.

"מאוד חשוב שמעצבים יפנו לסטייליסטים, ולא יפחדו להציע את מרכולתם", מבקש אורן. "חשוב שהם ישתפו במה שהם עושים, להראות קולקציות או צילומים, יעדכנו בנוגע לטרנדים ואם צריך אז גם במפגש אחד על אחד. מכיוון שסטייליסט מגיע לעיתים רחוקות לסטודיו, חשוב שהמעצב יצטייד בצילומים טובים". אורן מדגיש שבכל הקשור להפקות אופנה, סטייליסטים מחפשים תמיד את הדבר הבא והמעודכן יותר. "אם העיצוב חסר מעוף זה פשוט משעמם, והרבה פעמים הלקוחה הישראלית קצת מוציאה למעצבים את הרוח מהמפרשים. כדאי להילחם, זה יחדש את האופנה בארץ".

פליט, מצידה, ממליצה על עיצובים קונספטואליים יותר. "הם אולי לא ייכנסו לקולקציה עצמה, אבל יתאימו להפקות אופנה. סטייליסטים לא מחפשים אצל מעצבים צעירים פריטי בייסיק, אלא מחפשים עניין והרבה פעמים עושים שימוש במראה אקסטרווגנטי יותר - אם בצבע או בגזרה".

איור: גפן רפאלי
בקרוב תגיעו רחוק איור: גפן רפאלי

שלב שישי: מובילי דעת קהל
"סלבריטאים טובים יותר מכל מדור אופנה", אומרת אגוזי. "מזמינים את הסלב להצטלם בחנות, מזמינים צלם פפראצי וזה עשוי להביא לתוצאות אדירות. אפשר גם לתת להם פריטים לאירועים שזוכים לכיסוי תקשורתי".

שלב שביעי: נקודות מכירה אסטרטגיות
"חשוב להיות ברחוב ראשי או במתחמים בהם עוברים סטייליסטים, כמו למשל דיזנגוף או נוה צדק בתל אביב", אומרת אגוזי. "גם מכירה בחנות שמוכרת בגדי מעצבים עשויה לחסוך לא מעט עלויות. בדרך כלל לחנויות כאלה יש יח"צ משלהן, וזה עשוי להביא לחשיפה משמעותית מאוד. גם מכירה בירידי אופנה שונים שיש להם יחסי ציבור יביאו לאפקט דומה".

רשת האופנה "רזילי" היא דוגמה טובה למקום שנותן במה למעצבים צעירים. "הרבה מעצבים משקיעים ביחסי ציבור לפני שהם מבססים את עצמם בתור מעצבים בעלי אמירה ותוכן", מסבירה הבעלים אורית רזילי. "אי אפשר להקדים פרסום לפני שאתה יוצר קולקציה מגובשת וקו מוגדר. אנחנו  מעניקים חלל תצוגה למעצבים בתחילת דרכם, ומאפשרים להם להגיע להכרה ולקהל רחב ולבנות שם ומותג".

יח''צ
אפשר להצליח גם בלי יחסי ציבור. מתוך קולקציית קארין A יח''צ
חלק שני: החיים ברשת

שלב ראשון: אתר אינטרנט
"אתר אינטרנט אינו כרטיס ביקור בלבד אלא נקודת מפגש בינך ובין לקוח פוטנציאלי, וזו השקעה חשובה מאוד. במילים אחרות, זהו חלון ראווה", אומרת ריקי דרורי, סמנכ"ל השיווק של Google בישראל ומנהלת שיווק אזורית במדינות דרום אפריקה ויוון.

"תארי לך נהר גדול של אנשים שמתעניינים בשמלות ערב, ממש כמו שלך יש להציע, כולם הולכים באותו רחוב, ורק את לא הצבת בו אף לא שלט אחד, כרזה או פלייר קטן. אתר האינטרנט שלך לא חייב להיות הגדול, המפואר או היקר ביותר. מספיק להקים דף נחיתה שכולל דוגמאות לעבודות המאפיינות את הסגנון שלך, מסר קצר וקולע, המספר על העסק שלך וכיצד ניתן ליצור עימך קשר".

"עמוד נחיתה חינמי, כמו למשל זה שמציע האתר About.me, יכול להגיע במהירות לתוצאות החיפוש של גוגל, ועם קצת יצירתיות הוא ייראה גם מרשים למדי", אומר ניב פרחי, שותף בסטודיו RSVP למוצרי אונליין שבין לקוחותיו "קסטרו" ו"הלגה עיצובים". "ישנם אתרים שמציעים הקמת פורטפוליו בחינם, ואף פעם לא מזיק לפתוח בלוג או טאמבלר פשוט, שבו אפשר להעלות תמונות, השראות ולתת מושג על מי אתה כמעצב. רק אחרי שהמותג מתבסס כדאי לפנות למישהו מקצועי בכל הקשור לניראות האונליין".

שלב שני: לקדם את האתר
"אחת השיטות היעילות היא פרסום בקישורים הממומנים של גוגל", אומרת דרורי. "אם את מעצבת שמלות כלה, תוכלי לבחור להציג את המודעה שלך רק כשגולש מחפש את המילים 'גן אירועים' 'תספורת כלה' או 'ירח דבש'. התשלום בפרסום בקישורים הממומנים נעשה רק כשלקוח הקליק על המודעה והועבר לאתר שלך".

קיימות, כמובן, גם הרשתות החברתיות, בהובלת פייסבוק. אחריהן ברשימה תמצאו את טוויטר, לינקדאין ואפילו יוטיוב. פרחי ממליץ, בתור התחלה, להיפרד מהביישנות ומהצניעות. "חשוב לבוא עם הרבה ביטחון. גם אם הרגע סיימת ללמוד, לא להתבייש להפיץ את מה שאתה עושה, לקרוא לעצמך מעצב, להראות מה יש לך להציע. זוהי לא שחצנות, זוהי העבודה שלכם. חשוב להבין שמי שאין לו נראות ברשת - יהיה קשה להגיע אליו".

בכל הקשור לרשתות חברתיות, ממליץ פרחי לשלוח כמה שיותר זרועות לכמה שיותר מקומות. "אם פתחת פרופיל או קבוצת פייסבוק, חשוב להפיץ את העבודות ככל האפשר. לא בשביל לטפוח לעצמך על השכם, אלא כדי ליצור זכירות ונראות, וכמובן להגדיל את תוצאות החיפוש שלך בגוגל. הכי חשוב שמי שמחפש אותך יוכל לעשות זאת בחיפוש אחד, שיביא במהירות טלפון ומייל". 

ליאור נורדמן
כדאי להשתתף בהפקות אופנה. הפקה שסגנן מארק אורן ליאור נורדמן
כמה זה עולה לנו?

1. יום צילום מקצועי שכולל צלם, סטייליסט, דוגמנים, איפור ועיצוב שיער - 10,000 שקל ומעלה.
2. משרד יחסי ציבור - 6,000-4,000 שקל.
3. צילומי פק־שוט - 120-40 שקל לפריט, בהתאם למורכבות הדגם.
4. ריטיינר חודשי לתחזוקת פייסבוק - 4,000-1,000 שקל.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים