לאכול בגדול: ראשל"צ בירה קולינרית
עם תפריטים עצומים ומנות ענק כובשת ראשון לציון את מקומה כבירת האוכל של ישראל. מסעדות שף? שיישארו בתל אביב
כעבור יותר משני עשורים עדיין מריחים קציצות ברחבי העיר, רק שכעת הניחוח הוא של המבורגרים: במרכז ראשון לציון הוקם סניף חדש של "דיקסי" התל אביבית; באזור התעשייה הישן הוקמה מסעדת "מיטבול"; ובאזור התעשייה החדש נפתח "אגאדיר בר בורגר".
עיר היין הופכת בשנתיים האחרונות לעיר האוכל. רשתות מזון מוכרות כ"מוזס", "ג'ירף", "קרנף" ו"ג'פאניקה" חנכו סניפים בסינמה סיטי, שנפתח במרס 2010 והצטרפו לשמות ותיקים כמו "סוהו", "פרנצ'סקה", "ריבר" ו"נאפיס". ההצלחה הקולינרית של העיר שלובה בהצלחתה הכלכלית. העיר גדושה בקניונים ובמרכזי קניות, ולפי דיווחי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לשנת 2010 שהתפרסמו בשבוע שעבר, היא ממוקמת ראשונה בישראל בדירוג ההוצאה החודשית הממוצעת למשק בית.
נתי אלטיט, שהקים בראשון בשנת 2000 את רשת המזון האסייתי "ריבר", ניהל לאורך השנים לא מעט מסעדות בעיר, החל ב"אפרופו" ו"קפולסקי" הנשכחות וכלה ב"נאפיס". הוא זוכר היטב את השנים השוממות. "פעם האוכל פה היה בעיקר מבוסס על שווארמה ועל שיפודים", הוא נזכר, "אפילו בתי קפה לא היו אז כל כך בעיר".
המהפכה החלה לפני כ-20 שנה . בדחיפתו של ראש העירייה הקודם, מאיר ניצן, הוקמו בראשון לציון מרכזי בילוי וקניות ואזור התעשייה הישן החל לשנות את צביונו והתמלא בהדרגה בבתי קפה ובמסעדות. באזור התעשייה החדש, במערב העיר, הוקמו קניונים ואאוטלטים. נוסף לכך, הבנייה הנרחבת במערב משכה לראשון משפחות צעירות ומבוססות כלכלית. כיום ראשון מאכלסת כ-200 מסעדות , ברים ובתי קפה. תושבים מכל אזור השפלה מגיעים אליה בהמוניהם, וגם המקומיים לא ממהרים יותר להצפין לתל אביב בשביל ארוחה במסעדה טובה.
המסעדנים החלו לזרום אל העיר בעקבות הקניונים. הם מצאו בה קהל צעיר שאוהב לבלות ומשפחות שמעדיפות אוכל בסיסי ולא מפונפן. איציק אנקונינה, מבעלי "סושי סמבה", "מרתה", "Pipa" ו"Uno" בתל אביב, הקים מיני אימפריה בחוף ראשון לציון, עם מסעדת הדגים "פפה", " פרנצ'סקה" האיטלקית ו"קפה מצדה". בקרוב הוא צפוי לפתוח בה עוד מסעדה, במתחם "יס פלנט" המתהווה - מרכז קניות וקולנועים עצום בגודלו, במיטב המסורת הנדל"נית של העיר. "אנחנו בראשון מ-2006 ואנחנו מאמינים במוקדים מסוימים בה, כמו הסינמה סיטי", הוא אומר, "קשה להיכנס לשם מרוב לחץ של אנשים".
איתן טרבלוס, שפתח ב-1997 את "אגאדיר" בתל אביב, הביא את המותג לעיר ב-2003. "כל רשת צריכה להיות בראשון אחרי תל אביב", הוא אומר היום לנוכח הצלחת הסניף בעיר. "ראשון זאת עיר מבוססת והיא תצמח ללא הפסקה. איקאה ידעו למה הם מקימים חנות דווקא שם. זאת עיר צרכנית עם תרבות קנייה".
שלו אינו מזהה התפתחות בראשון לציון זולת תרבות הקנייה. "היום זאת עיר מפלצתית בתחושה", הוא אומר, "היא כפולה ממה שהיתה פעם. הזיכרונות שלי מהעיר הזאת לא נעימים, ואני עדיין מרגיש אותו דבר כלפיה. אז מה אם החלק המערבי התפתח. לא מזמן יצא לי להיות במרכז הישן וזאת אותה תחושה כמו פעם, רק שבמקום המסעדה הזאת יש מסעדה אחרת. כחלק מחוג כתיבה יוצרת לילדים שעשיתי שם ביקשתי מהם ללכת למקומות יפים בראשון ולכתוב עליהם. חוץ מאיזה קניון או באר מים עתיקה לא היה להם שום מקום יפה לכתוב עליו".
במהלך ביקור בעיר קשה להתעלם מהניגוד בין השקט השורר בשכונות המגורים להמולה באזורי הבילוי. מרבית המסעדות שוכנות במתחמים ייעודיים ברחבי העיר - סינמה סיטי, אזורי התעשייה, הטיילת בחוף הים ובקרוב כאמור גם יס פלנט - והמצב גורם לצפיפות של מקומות בילוי ומסעדות. לא כל בעלי העסקים סבורים שזו תופעה מבורכת. "אני נגד הצפיפות במתחמים", אומר עודד בנדורי, הבעלים של מסעדת "מיט בול", שהוקמה ב-2004 בסמוך למרכז אזור התעשייה הישן. "אנשים שמגיעים למקומות כאלה נכנסים על הדרך לאכול. לא בטוח שזה מה שיגרום להם להגיד 'אכלנו פה והיה סוף הדרך'".
טרבלוס , לעומתו, מאמין שזהו ייעודה של העיר. "בסך הכל", הוא אומר, "ראשון היא לא תל אביב. מי שבא לתל אביב מצפה לקבל עיר של 24 שעות. בערים כמו ראשון ובת ים זה לא כל כך מקובל. אלו ערי שינה, מה שנקרא. לכן עניין המתחמים נוח מאוד".

ואכן תרבות האוכל בראשון שונה מהותית מזו שמאפיינת את תל אביב. אין זה מקרה שחיים כהן פתח (עם שותפו, הכדורסלן שאראס יאסיקיביצ'יוס), את סניף דיקסי בעיר על חורבות מסעדת השף "איזדורה", שם שימש כהן כיועץ קולינרי. "איזדורה" לא משכה די לקוחות ונסגרה. הדוגמה הזאת מייצגת; הקהל בראשון מעדיף רשתות מוכרות ובתי אוכל לא מתוחכמים על פני מסעדות יוקרה. לכן אין פלא ששגב משה פותח בקניון הזהב בעיר סניף של "שגב אקספרס" מרמת החייל - הגרסה העממית של מסעדת "שגב" מהרצליה.
כשהשף גורדון רמזי מנסה לשקם מסעדה כושלת בסדרת הריאליטי "בעזרת השף", עצתו הראשונה היא לצמצם את התפריט ולהתמחות במספר מנות קטן. יש להניח שתפיסתו תשתנה אם יבקר בעיר היין. "קינג ג'ורג'", למשל , ידועה בתל אביב כאחת המסעדות הזולות בעיר. היא התאקלמה בהצלחה בראשון לציון כשהיגרה אליה עם סניפה השלישי כנראה מפני שהרשת מתאפיינת בתכונה המרכזית של בתי האוכל המצליחים בעיר: הגשת מנות גדולות בתמחור הוגן ותפריט רחב. "בראשון עדיין אוכלים עם העיניים", מסביר בנדורי מה"מיטבול", "אי אפשר להציע תפריט קטן בראשון. צריך להציע מגוון גדול מאוד כי אחרת אנשים לא יחזרו".
הפטנט לשיטה רשום על שמה של מסעדת "סוהו". התפריט של המסעדה מונה 570 מנות, ו-11 שנים לאחר היווסדה היא נחשבת לאחת המצליחות ביותר בישראל. לטענת אנשיה, 1,200 אנשים מבקרים בה כל יום ועובדים בה כ-215 איש. המשפחות נוהרות אליה בשעות הצהריים, ובערבים מאכלסים אותה צעירים - רבים מהם כדורסלנים מליגת העל.
"אין מקומות כאלה בארץ", טוען בנצי בן שמחון, מבעלי המסעדה. "יש לנו פתרון לכל מי שבא לו משהו, אם מישהו רוצה את הקוניאק הכי יקר שעולה 990 שקל לכוס או בירה מגוונת. זה לא סוגר אותך כעסק לתחום אחד של בילוי. סוד ההצלחה של המקום הוא דווקא מיקומו בראשון, נוסף לגודל המנות ולמחירים הלא גבוהים, שעליהם אנחנו מצליחים לשמור בגלל כוח הקנייה".
בנדורי מסביר את המגוון העצום שמציעות המסעדות בעיר: "זה נובע, כמובן גם מההבדל בין הקהל בתל אביב לזה של ראשון. בתל אביב אחוז גדול מאוד מהקהל מגיע מחוץ לעיר. אנשים כאלה לא אומרים 'בוא ניסע לתל אביב ונמצא כבר מה לאכול'. הם אומרים 'אני רוצה המבורגר או סושי או פסטה או דג', והם הולכים למקומות שמתאימים ספציפית למה שהם בחרו. בראשון זה לא ככה".
גם אלטיט מבחין בשמרנות של הסועדים בשפלה: "הקהל שנכנס ל'ריבר' בראשון לא צריך תפריט. הוא לא מחפש את הגיוון או את השינוי. הוא יודע מה הוא רוצה. אם אנחנו מכינים מנות חדשות ומנסים להכניס אותן לראשון זה לא תופס. זה קהל נאמן ומשפחתי שיודע מה הוא רוצה".
כל הסימנים מעידים שהמשפחות תמשכנה לנהור לראשון כדי לקנות רהיטים, לצפות בסרטים ובעיקר לאכול. קניון הזהב שופץ באחרונה; רחוב רוטשילד במרכז העיר מתפתח ומתמלא בבתי קפה באווירה צעירה; מתחם האוכל והבילויים באזור התעשייה הישן עובר כעת שיפוצים נרחבים וייקרא בקרוב "רובע האמנים"; כביש 431 החדש והנוח מזמין סועדים מאזור מודיעין, והמכללה למינהל בעיר מספקת למסעדות גם לקוחות וגם כוח עבודה צעיר וזול.
"אני חושב שראשון התפתחה ברמה כזאת שאנשיה לא צריכים ליהנות רק אם הם נוסעים לתל אביב", אומר רימון בן יקיר, הבעלים של רשת "ג'ירף", שפתח בשנה שעברה סניף בסינמה סיטי בעיר. "לראשון יש עולם משלה, ואנחנו רוצים להיות חלק מהסצנה הזאת". בן שמחון צנוע אפילו יותר: "לפי דעתי ראשון כבר היום טובה יותר מתל אביב."
