בין התחתית לכרמל: סיור ארכיטקטוני בחיפה
הבאוהאוס אומנם מזוהה בעיקר עם תל אביב, אבל גם העיר חיפה זכתה לנגיעות שלו ולאחרות שיוצגו במהלך סיורי הליכה בעיר בסוף השבוע הקרוב

עבור רוב הציבור הישראלי, המילה "באוהאוס" (בגרמנית: Bau=בנייה, haus=בית) מתקשרת אך ורק עם סגנון הבנייה והעיצוב בעיר הלבנה של תל אביב, אך ניתן למצוא אותו גם מאה קילומטרים צפונית לתל אביב, בחיפה.
"הסגנון הבינלאומי (שמזוהה יותר מכל עם בית הספר לעיצוב ואדריכלות שנוסד ע"י ואלטר גרופיוס, ופעל בין שתי מלחמות העולם במספר ערים בגרמניה, י.ע), קיבל

"יש לא מעט בניינים מיוחדים בחיפה, ובשכונת הדר בפרט, אשר מושפעים מסגנון הבנייה הבינלאומי. הבולט ביניהם הוא מבנה שוק תלפיות שנחנך ב-1940 על ידי האדריכל משה גרשטל. זהו מבנה ציבורי גדול בסגנון הבינלאומי שבנוי ברמה אדריכלית גבוהה בקנה מידה עולמי", מתאר יריב לוסטיג, אדריכל בוגר הטכניון ממשרד לוי-לוסטיג אדריכלים, "קומות המבנה מקיפות אטריום מרכזי מרשים והתקרה שלו בנויה בשילוב לבני זכוכית המכניסות אור אל החלל המרכזי. בקומה העליונה ישנה מרפסת גדולה הצופה אל נוף המפרץ אשר לא הייתה מביישת אף מסעדת יוקרה בעולם".
לוסטיג חבר בקבוצת מ.ק.ס. (מתכננים קהילה סביבה), שהוקמה במטרה לקדם התחדשות עירונית בשכונת הדר הכרמל שבחיפה, שכונה הזוכה לעדנה מסוימת בשנים האחרונות עם גילויה על ידי אמנים וצעירים. במוקד העשייה של הקבוצה כיום נמצאת המטרה להביא למודעות ציבורית את הפוטנציאל העצום הגלום במתחם השוק כולו וייחודו של מבנה השוק על מנת שיזכה לשימור נאות. "בחודשים האחרונים יזמנו מספר ארוחות בוקר קהילתיות במקום, והשבוע תתקיים הארוחה הרביעית במספר במסגרת סיורי ההליכה של המוזיאון", מוסיף לוסטיג.

בסוף השבוע הקרוב יסתיים פרויקט "הליכות חיפה" של מוזיאון חיפה לאמנות, שקיים במהלך חודש אוקטובר סיורי הליכה בעיר בדגש על שכונת הדר, המאופיינת בבנייה בסגנון הבינלאומי והאקלקטי שנוצר מהמפגש בין האדריכלים האירופאים לסגנון הערבי המקומי. הסיורים מהווים הזדמנות מצוינת ללמוד על הארכיטקטורה החיפאית שמעבר למושבה הטמפלרית המוכרת בעיר התחתית ולמקדש הבהאים המפורסם על גניו המרשימים הנמתחים במורד הכרמל.
מלבד בניין השוק, בין החנויות הצבעוניות, נוף הכרמל והנמל, תוכלו לחזות בבנייה האקלקטית של רחוב ירושלים שהיה אחד מהיוקרתיים בשכונה. עוד מקומות שמהווים זכר לסגנון הבינלאומי בעיר שהיה נפוץ בשכונות רכס הכרמל, הדר הכרמל ובת-גלים, שנוסדו בשנות ה-20 וזכו לתנופת בנייה בשנות ה-30, הם מבנה העירייה, בית הזכוכית, קולנוע אורה, בניין הקזינו (שעומד לפני שחזור), ביתו של פנחס רוטנברג ותחנת הכוח חיפה א'.

"למרות האופי השמרני של רוב האוכלוסייה בארץ-ישראל של תחילת המנדט, המבנים הראשונים בסגנון הבינלאומי נבנו כבר במחצית שנות ה-20, כשהבולטים בהם היו תחנות הכוח של חברת החשמל בטבריה ובחיפה. המיקום של חיפה במפגש בין שבר יגור לים התיכון, ביחד עם המפרץ הטבעי שלה, הפכו אותה לנקודה אסטרטגית עוד באמצע המאה ה-19, כשהחלה לשמש מעגן לאניות קיטור והמסחר בה התפתח.
"התיישבות הטמפלרים בעיר וסלילת הרכבת החיג'אזית האיצו את התפתחות העיר, וגידול האוכלוסייה בראשית המנדט הובילו לפיתוח ולהקמת מפעל שמן, מפעל נשר למלט, בית החרושת לטבק של קרמאן, ותחנת הכוח המונעת בדיזל של רוטנברג", מוסיפה שק, שתוביל במסגרת ההליכות סיורים בשיתוף חברת החשמל באתר תחנת הכוח חיפה א' ובבית פנחס רוטנברג, "הזקן מנהריים". ביתו האלגנטי אשר במעלה הכרמל שתוכנן בקווים נקיים תוך קריצה לאדריכלות הקלאסית, על ידי האדריכל שמואל (מולה) רוזוב.
"הבריטים הקימו בחיפה נמל אסטרטגי ששימש כמוצא הנפט העיראקי לממלכה והביא לבניית תעשיה בקנה מידה אימפריאלי. משלהי שנות ה-20 נבנו במפרץ סדנאות הרכבת, צינור הנפט העיראקי ובתי הזיקוק, וכמובן תחנת הכוח העצומה של רוטנברג בחוף שמן. לצד הנמל והתעשייה קמו בעיר בית חולים מודרני (כיום רמב"ם), בתי קולנוע (שסיפורם מוצג בימים אלה בתערוכה 'אולמות מופלאים' במוזיאון העיר חיפה) ובתי קפה, פנסיונים ובתי מלון".
מלבד סיורים אלו יתקיימו בסוף השבוע הליכות נוספות בעיר שיעסקו בהיסטוריה של חיפה, בשילוב הטבע והבנייה בה, ובמושג הגבול. בנוסף, הבמאי עמוס גיתאי ("כיפור", "קדמה"), ינחה הליכה מבניין לשכת המס לקריית אליעזר, בעקבות עבודתו של אביו מוניו גיתאי-וינראוב, אדריכל בוגר בית הספר "באוהאוס", שתכנן עשרות שיכונים ומבני ציבור בעיר.
פרטים נוספים על ההליכות ניתן למצוא באתר המוזיאון.
להרשמה לסיורים ללא תשלום יש לפנות למייל haifawalks@hma.org.il.