אשת חיל: עושים כבוד למין הנשי
פסטיבל דונה גרציה מצדיע השנה למרגלת שולמית קישיק, שסיכנה את חייה כדי להציל יהודים ולהעלותם לארץ. גם שרית חדד, שירי מימון ושמעון בוסקילה יהיו שם בשבילה

עד לא מזמן, רק מעטים בציבור הישראלי הכירו את סיפורה של דונה גרציה, המנהיגה היהודייה שפעלה במשך שנים ארוכות להצלת יהודים נרדפים ומגורשים. סיפורה ההרואי כאילו נמחק מדפי ההיסטוריה, ודמותה, שהייתה אמורה להפוך למיתית, נשכחה אף היא. לפני שנה, בכל אופן, הנשיא שמעון פרס החליט לתקן את העוול הזה באירוע ממלכתי לציון 500 שנה להולדתה של דונה גרציה, ולמעשה החיה בכך מחדש את סיפורה של מי שנקראה "סוכנות יהודית של אישה אחת".
דונה גרציה-נשיא נולדה ב-1510 בפורטוגל למשפחת אנוסים ובהמשך הגיעה לפרארה שבאיטליה, שם חיה כיהודיה מוצהרת ופעלה כדי להגן שם על היהודים האנוסים ולפדות שבויים. כמי שהייתה אילת הון בדורה, היא השכילה לנצל את חוכמתה, כוחה ועושרה כדי לסייע לקהילות היהודיות ולנרדפים, ושלחה את סוכניה לכל מקום שבו ניתן היה להציל יהודים ולפדות שבויים.
גם לאחר שעברה לגור בקושטא שבאימפריה העותומאנית, היא המשיכה להיות פעילה מאד בחיי היהודים ואף יזמה את "חרם אנקונה" - חרם מסחרי של היהודים על נמל אנקונה - כשהאפיפיור דרש להוציא להורג קבוצת אנוסים פורטוגלים באשמת חזרה ליהדות. החרם אמנם נכשל והאנוסים נטבחו, אבל דונה גרציה המשיכה בפועלותיה למען היהודים, ובנתה בקושטא בתי כנסת, ישיבות ובתי חולים. אחד מבתי הכנסת האלה עדיין קיים באיסטנבול ונקרא "לה סניורה", על שמה.
שיא פעילותה החל בשנת 1561, אז ביקשה לחכור ערים בארץ ישראל. כשבקשתה לחכור את ירושלים נענתה בשלילה, ביקשה את טבריה ונענתה בחיוב. היא חכרה אותה באלף דוקטים זהב לשנה ומיד החלה לדאוג לבניית העיר וליישב בה יהודים מאירופה.
עכשיו, מאות שנים אחרי, העיר טבריה עושה לה כבוד בדמות "פסטיבל דונה גרציה", שיוצא היום (שני) לדרך זו השנה השנייה, יימשך עד יום חמישי, יופיעו בו מאיה בוסקילה, מירי מסיקה, קרן פלס, אילנה אביטל, שירי מימון ושמעון בוסקילה, וישתתפו בו, כמנחים ו/או כנוכחים, יונה אליאן (שתגלם את דמותה של דונה גרציה), זאב רווח, פלאטו שרון, השרה לימור לבנת ונדיה כהן, אלמנתו של המרגל אלי כהן ז"ל.
בפתיחת האירוע יעניק השר יוסי פלד את "מדליית דונה גרציה" למרגלת הציונית מלבנון שולמית קישיק, במסגרת ערב הוקרה לכבוד פועלה להצלת יהודים. "העיר טבריה לקחה על עצמה לציין בהוד והדר את פועלה של דונה גרציה בפסטיבל ובפעילויות שהפכו למסורת", אומר זוהר עובד, ראש עיריית טבריה, "מערכת החינוך של העיר עושה הכל כדי לשמר את העבר שלנו הלכה למעשה. ההיסטוריה המפוארת של טבריה, בת
השר יוסי פלד, מצדו, מבקש לשים השנה דגש על פועלה של שלומית קישיק, שתקבל ממנו, כאמור, מדלייה במהלך הפסטיבל. "שולמית פעלה רבות, תוך סיכון עצמה בארץ אויב, לשם העלאת יהודים למדינת ישראל, ובכך סייעה לבנייה ולחיזוק של מדינת היהודים", הוא אומר, "שולמית פעלה ללא היסוס, כשקיומה של מדינת ישראל הוא האינטרס היחיד שמכתיב את עשייתה. ערכי המנהיגות וההעצמה נשית שהנחו אותה חופפים לערכיה של דונה גרציה".

שולמית קישיק, סוכנת המוסד, אישה מופלאה בת 93, נולדה בארגנטינה, עלתה עם משפחתה לישראל כילדה וגדלה בשכונת מקור ברוך בירושלים. היא למדה בבית ספר לבנות ובגיל 16 השיאו אותה הוריה לסוחר יהודי-לבנוני בשם ז'וזף. הזוג עבר להתגורר בוואדי אבו ג'מיל - הרובע היהודי בביירות - ושם בנו השניים את ביתם וגידלו את ילדיהם. בביירות החלה קישיק-כהן לפעול בקהילה היהודית המקומי. בעזרת חוכמתה ועורמתה היא פיתחה קשרים עם השלטונות, ומתחת לאפם הצליחה להעלות יהודים רבים לישראל.
כשפרצה מלחמת העצמאות, החלה להעביר למפקדת ההגנה במטולה מידע על הפעילות הצבאית של הלבנונים, ומאז המשיכה בפעולות הריגול והעבירה מידע מודיעיני מסוריה ומלבנון לישראל. את כל הפעילות הזאת היא עשתה, כמובן, ללא ידיעת בני משפחתה -עד שב-1961 נתפסה ונעצרה. היא עונתה ונשפטה למוות, ורק ערעור מנע את הוצאתה להורג והמתיק את עונשה לשבע שנות מאסר. גם בעלה נאסר באשמה שידע על פעילותה.
במסגרת עסקת חילופי שבויים בעקבות מלחמת ששת הימים היא שוחררה והגיעה לירושלים. במקביל, הוברחו לכאן גם בני משפחתה שנותרו בלבנון דרך קפריסין, וכשהגיעה לישראל חיכו לה פה אמה (אביה נפטר לפני כן), אחיותיה ואחיה, ילדיה (שהוברחו לפה לפני הגעתה), וכמובן , אנשי צבא שהעריצו אותה ללא סייג. מאז שובה לישראל היא מתגוררת בירושלים.
לפני ארבע שנים, ביום העצמאות ה-59 למדינת ישראל, נבחרה להדליק משואה. בנימוקי השופטים נכתב: "שולמית קישיק היא מופת לאומץ לב של אישה ירושלמית למען העם והארץ". שנה לאחר מכן חגגה את יום הולדתה ה-90 וב-2010 קיבלה את אות "יקיר ירושלים". "לשולמית קישיק יש קשר מיוחד לטבריה", מסבירה ירדנה אמסלם, יו"ר מועצת הנשים של דונה גרציה, "במשך עשרות שנים היא התעקשה לפקוד את קברו רבי מאיר בעל הנס לפני כל מבצע שלה במדינת אויב ולבקש את ברכתו להצלחת המבצע".
יעקב אמסלם, יו"ר עמותת דונה גרציה, מקשר את פעולותיה הנועזות של קישיק בשנות ה-50 לאירוע חשוב מהעבר הקרוב יותר של מדינת ישראל - עסקת שליט. "סיפור חייה של שולמית קישיק משיק לעשייתה של דונה גרציה, שפעלה להצלת היהודים מתופת האינקוויזיציה כשם ששולמית סיכנה את חייה וסייעה להעלאת יהודים לישראל מארצות אויב ועסקה בפדיון שבויים - נושא רלוונטי וחשוב ביותר גם בימינו", הוא מסכם.