חותכים עניינים במטבח: מה לומדים בקורס בישול?
גם אתם יודעים להכין רק שניצל ופתיתים? גם זה לא? מיה אבידן החליטה להפסיק עם סלטי הפסטה וללמוד אחת ולתמיד את רזי המטבח בקורס יסודות הבישול. כתבה ראשונה בסדרה
בכל הנוגע לאוכל, אפשר לומר שאני בת מזל. לא מתעצלת אף פעם לתקתק לעצמי ארוחת ערב חמה, בין אם מדובר בחזה עוף צלוי, ירקות מוקפצים, סלטי קינואה או פסטה וגם אורז בקונסטלציות שונות. אף פעם לא תתפסו אותי אוכלת משולש פיצה בן יומיים או קבב קפוא מתוצרת מפוקפקת רק כי אין ברירה.
אז מצד אחד אני ידועה בציבור כמי שמסוגלת להכין מרק מכפתור, אבל מצד שני, כל מה שחורג מגבולות הסיר והבחישה המתונה קצת גדול עליי - יותר נכון - לא גדול עליי כמו שמרתיע אותי. בורחת ממתכונים, נסה על נפשי מכל הקשור במדעים המדוייקים של הקונדיטוריה. תנו לי לזרוק מה שיש במקרר לסיר אחד - בסוף ייצא משהו, משהו לא רע בכלל.

אבל החיים מדרבנים אותנו להתקדם קדימה, לאתגר את עצמנו ולא לדפדף הלאה ברגע שרואים במתכון את המילה "ציר". בגלל הסיבה הזאת (וגם בגלל שבינינו - כמה פעמים אפשר לאכול חזה עוף בחרדל?), לקחתי החלטה ונרשמתי לקורס יסודות הבישול שמציעה רשת "לגעת באוכל".
הקורס, הכולל 14 מפגשים ואותו מנחה שף עדי שוורץ, מתאים לכל האנשים שמעוניינים לשדרג את מה שקורה להם בצלחת, בעזרת רכישת ידע בסיסי ומיומנויות שונות.
לסניף רחב הידיים של הרשת בראשון לציון הגעתי בשעה המיועדת. לאחר הרשמה קלה, הציג שף שוורץ את עצמו ואת הסו שף הנאמנה שלו, אתי קרניאלי, שהיתה חניכה בקורס הראשון ונחטפה במהרה לג'וב הנחשק.

הקורס מתחיל בסבב קצר, בו כל אחד מהמשתתפים מציג את עצמו, מספר למה הגיע לקורס ומה הוא הכי אוהב לאכול וממה הוא מעדיף להימנע. הסיבות להשתתפות בקורס מגוונות. מזוג טרי שקיבל את הקורס כמתנת חתונה, דרך אב טרי ששאיפתו היא להכין אורז שייצא "אחד אחד" ועד כאלה שפשוט רוצים להרחיב את הידע בתחום החביב עליהם. בכל פעם שמישהו התוודה על חוסר חיבתו למאכל מסוים (חלקי פנים, אוכל חריף, ביצים עלומות ועוד), הודיע לו שוורץ כי בקרוב הוא יתנסה בהכנת מנה מאותו מאכל. תענוג.

אבל לפני שזה יקרה, צריך להתחיל בלחם והחמאה, או במילים אחרות: איך מחזיקים סכין. כן, מתברר שלא חייבים לקצוץ סלט במהירות וגם לחוות מניקור עצבני תוך כדי. שוורץ מסביר כיצד לאחוז בסכין בצורה היעילה והבטוחה ביותר, ולאחר מכן עובר לסוגי סכינים (ולא, סכין המטבח הפשוט עם הידית הלבנה הוא לא אחד מהם) וממשיך אל סוגי החיתוכים השונים. הנה כמה מהם:
ברונואז: חיתוך לקוביות קטנות ואחידות בגודלן.
ג'וליין: רצועות דקות, ארוכות ושוות בגודלן שמתאימות להקפצה לדוגמה.
אמנסה: חיתוך על פי צורת הירק.
שיפונד: רצועות ללא הגבלת אורך לירקות עליים.
בתום ההסברים, ניגשנו לתכל'ס. כמו משימת מיון בפרקים הראשונים של "מאסטר שף", נתבקשנו לחתוך בצלים לפי מה שלמדנו. פשוט זה לא. עם הינעץ הסכין בבצל הדמעות מתחילות לזלוג מעצמן והאצבעות מתקשות להסתגל לצורת החיתוך החדשה, והנכונה (מהשורש לכיוון הגבעול), אותה למדנו.
מי שמצליח לעבור את שלב הבצל עובר אט אט לירקות האחרים: הגזר נחתך לרצועות ג'וליין דקיקות, הכרוב הלבן מקבל טיפול אמנסה ותפוח האדמה נחתך לקוביות ברונואז מדוגמות. השיעורים בנויים כך שכל חומרי הגלם בהם השתמשנו במהלך השיעור הופכים בסופו של דבר לאחת מהמנות שנכין ונאכל בסיומו. לאחר שחתכנו, קצצנו, הקפצנו ותיבלנו, התיישבנו לשולחן. מה אומר, אוכל שעומלים עליו ומכינים לבד טעים יותר מכל דבר אחר. לתבלין הנוסף הזה קוראים סיפוק.

סלט נבטים וירקות פריכים ברוטב וואסבי מוקצף
החומרים:
1 חבילת נבטים סיניים פריכים וטריים
2 יחידות צנון (לא מקולף) חתוך לג'וליאנים
1 קולרבי חתוך לג'וליאנים
2 תפוחי גרנד סמיט חתותים לג'וליאנים
2 כפות ג'ינג'ר ורוד, כבוד, מסונן מנוזלים, קצוץ גס
חופן עלי כוסברה טרייה (מופרדים לעלים)
1 כף שומשום שחור
חופן אפונת וואסבי קצוצה גס
לרוטב:
1 כוס רוטב צ'ילי מתוק
2 כפות רוטב צ'ילי חריף
3 כפות מיונז
1/4 כוס מים של הג'ינג'ר הכבוש
חופן ג'ינג'ר כבוש, מסונן מנוזלים, קצוץ גס
1 שן שום קטנה, כתושה
1/4 כפית מחוקה של מלח
1/8 כפית פלפל לבן טחון
ההכנה:
1. מערבבים יחד את כל הירקות ומניחים בצד עד לפני ההגשה.
2. הרוטב: מקציפים יחד את כל המרכיבים בעזרת מוט בלנדר.
3. הרכבת הסלט: מערבבים יחד את כל הירקות והרוטב בזהירות, כדי שהנבטים לא יישברו. כך הפריכות שלהם נשמרת והסלט לא משחיר.
הכותבת משתתפת בקורס יסודות הבישול באדיבות רשת "לגעת באוכל"

החומרים:
1 חבילת נבטים סיניים פריכים וטריים
2 יחידות צנון (לא מקולף) חתוך לג'וליאנים
1 קולרבי חתוך לג'וליאנים
2 תפוחי גרנד סמיט חתותים לג'וליאנים
2 כפות ג'ינג'ר ורוד, כבוד, מסונן מנוזלים, קצוץ גס
חופן עלי כוסברה טרייה (מופרדים לעלים)
1 כף שומשום שחור
חופן אפונת וואסבי קצוצה גס
לרוטב:
1 כוס רוטב צ'ילי מתוק
2 כפות רוטב צ'ילי חריף
3 כפות מיונז
1/4 כוס מים של הג'ינג'ר הכבוש
חופן ג'ינג'ר כבוש, מסונן מנוזלים, קצוץ גס
1 שן שום קטנה, כתושה
1/4 כפית מחוקה של מלח
1/8 כפית פלפל לבן טחון
ההכנה:
1. מערבבים יחד את כל הירקות ומניחים בצד עד לפני ההגשה.
2. הרוטב: מקציפים יחד את כל המרכיבים בעזרת מוט בלנדר.
3. הרכבת הסלט: מערבבים יחד את כל הירקות והרוטב בזהירות, כדי שהנבטים לא יישברו. כך הפריכות שלהם נשמרת והסלט לא משחיר.
הכותבת משתתפת בקורס יסודות הבישול באדיבות רשת "לגעת באוכל"
