שתהיי לי הסכין: הכירו את הפודיס

מה משותף לגידי גוב, ארקדי דוכין וספי שקד? שלושתם מוכנים להשקיע הרבה זמן ולהוציא הרבה כסף בחיפוש אחר גאדג'ט המטבח המושלם. תערוכה בנושא מגלה שהם לא היחידים

ריטה גולדשטיין | 23/5/2012 12:45 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 
ארקדי דוכין. הכי חשוב לי חומרי הגלם. המחבתות והסירים
ארקדי דוכין. הכי חשוב לי חומרי הגלם. המחבתות והסירים צילום: יוסי אלוני

"זה לא שהבית שלי מלא סירים עד אפס מקום, אבל לפחות פעם בשבוע-שבועיים אני נכנס לאיזו חנות לכלי מטבח", מסביר גידי גוב, חובב אוכל גדול ואספן לא קטן של גאדג'טים של אוכל. "לפעמים אני נכנס לחנות כי אני באמת צריך דברים למטבח ולפעמים אני נכנס סתם כי יש במקומות האלה פריטים מרתקים. אני שנים בזה, מאז שהייתי נער אני אוסף את הדברים האלה".

מה הדבר הכי שימושי שקנית?
"מסחטת לימון פשוטה שעובדת שנים על גבי שנים ועושה עבודה מצוינת".

בשנים האחרונות לא מעט אנשים חולקים עם גוב את התחביב - כך מסביר גיא אילון, אחד ממפיקי תערוכת "מבשלים" שתתקיים זו השנה השלישית, שהחלה אמש בגני התערוכה בתל אביב. "כשהרמנו את התערוכה הראשונה, עשינו בירור עם אנשי מקצוע וגילינו שיש בישראל בין 400 ל-600 אלף איש שהתחביב שלהם הוא בישול ואפייה. זיהינו את הטרנד הקולינרי בארץ לפני שנתיים-שלוש, למרות שהוא כבר נמשך כעשור, ואמרנו בואו נעשה תערוכה לקהל הרחב, כמו התערוכות שיש בחו"ל, ונפגיש בה את האנשים עם מושא תאוותם. אבל לא עם אוכל בצורתו המוגמרת, פה מדובר בעולם הקולינריה שהוא מסביב לאוכל - החל מהתנור, דרך הסכין ועד לאינפורמציה על בתי ספר לבישול וספרות מקצועית".

מארגני התערוכה מצפים ל-20 אלף מבקרים, או "פודיס" כלשונם. "הפודיס הוא מושג כללי - אנשים שעולם הבישול והאפייה נורא משמעותי עבורם", מפרט אילון, "יש אנשים בארץ שהמשכורת שלהם לא גבוהה, אבל הם יוציאו אותה על סכין מעולה בלי למצמץ או ייסעו לגליל בשביל שמן זית שהם אוהבים במיוחד. בעניין הזה אני חושב שכל הפודיס בעולם דומים".


>>> וזה מה שמחכה לכם בתערוכה

מה בכל זאת מאפיין את הפודיס הישראלים?
"כמובן, אופי חצוף, חם מזג, סחבקי, חברמני ופתוח. והם גם צעירים יחסית כי התחום הקולינרי פה צעיר".

"פודיס הם אנשים שבודקים ביוטיוב באמצע הלילה איך עושים בצק עלים", מפרט ים אילון, בן 21 מירושלים, ממקור ראשון. "גאדג'טים ואביזרי מטבח נכנסים לסיפור הזה לא רק כי זה מגניב, אלא כי צריך את הדברים האלה. אם רוצים לפלט תפוז היטב צריך סכין טובה או אם רוצים להכין בצק לבריוש וללוש אותו נכון, העבודה במיקסר מתאימה יותר. גאדג'טים למטבח עושים לי את זה מגיל 16. אני לא חולם על עפיפון שיקציף לי מיץ פטל או מכשירי בישול מולקולרי בבית. הדברים שאני רוצה לפרגן לעצמי הם סכין טבחים מדהימה, אבן משחזת ומדחום סוכר; רק אחר כך איזה ספר או דיסק של מישהו".

נורית פלד, בת 56, סגנית מנהל בבית ספר תיכון בנתניה, היא חלק מקבוצת פודיס מאורגנת: "אנחנו חבורה של 35 נשים שעוסקות בקשת של מקצועות, למשל מנהלות אסטרטגיה, רואות חשבון או מורות, ואף אחת מאיתנו אינה עוסקת בתחום הקולינריה באופן מקצועי. גיבשנו קבוצה שבמסגרתה אנחנו הולכות למסעדות, מחליפות בינינו מתכונים ורשמים או מכינות מאכלים למפגשים משותפים".



המטבח של פלד הוא פרויקט גלובלי - אוספים שונים שהיא מטפחת, החל בבנטו יפני (קופסאות אוכל מיוחדות ומעוצבות) וכלה בכפיות צרפתיות. "אני אלופת העולם בגאדג'טים למטבח", היא מעידה על עצמה. "כשאני נוסעת לחו"ל אני חוזרת עם מלאי גאדג'טים, תבלינים וחומרי גלם. היום המטבח הביתי עובר הסבה: נכנס אליו ציוד כמו מכונת גלידה ושאר דברים שהיו בעבר רק במסעדות, והפערים נסגרים. יש אופנות ומגמות וזה תחום פתוח וזמין. יש רשתות שנותנות מענה לפודיס ללמידה, להצטיידות, וחומרי גלם וכלים".

צילום: יוסי אלוני
עדיין משתמש בסירים ישנים של אמא. דוכין במטבח צילום: יוסי אלוני

"בעולם המטבח אתה כל הזמן רוצה להתפתח. אם עושים אנלוגיה לתחום הספורט, אפשר להגיד שמי שרץ, תמיד ירצה נעליים טובות יותר או שעון דופק מתקדם", אומר ניר אביב, בן 30, איש פרסום מתל אביב שנכנס לתחום אחרי הגעת ילדיו לעולם. "אם לפני שנתיים או שלוש הכנתי בצק ביד והיום מוכרים מיקסר מדהים שמקל את העיבוד שלו - אז אני נדלק ורוצה את זה. המקצועיות שלך מאלצת אותך לצרוך גאדג'טים כדי לשפר את התוצאה ולעשות לך את החיים קלים.
 
"תוך כדי זה שאתה מתפתח, אתה מתחיל להבין גם מה החשיבות של כל הנושאים שהם מסביב לאוכל. אתה רוצה שהמנה שלך תצא יותר טוב ותיראה יותר טוב ואתה משתמש בחומרי הגלם הטובים ביותר ומגיש על צלחת הכי יפה וכו'. אני לא מחפש שמה שאני עושה יהיה אכיל, אני מחפש שזה יעביר סוג של חוויה שקשורה גם לאופן ההכנה".

זה תחביב יקר?
"לא יותר מאחרים, היות שאלה דברים שנשארים לאורך זמן. אם משקיעים בסיר טוב הוא הולך איתך שנים".

לא חייבים להיות מעודכנים בנעשה במטבחי פריז וניו יורק כדי לדעת מהם הדברים הבסיסיים שכדאי שיהיו ברשות כל חובב בישול. "אני די ברברי וכפרי בבישול", מספר הזמר והבשלן ארקדי דוכין, "הכי חשוב לי חומר הגלם, המחבתות והסירים - כי בהם האוכל מתבשל. יש לי עד היום כמה מחבתות של אמא שלי, וסיר כבד ומדליק שהבאתי מצ'כיה. סכינים ועניינים אחרים פחות חשובים מבחינתי".

גם הפרסומאי ספי שקד הוא חובב בישול מושבע שלא מוכן לוותר על הקלאסיקות. "בתחום הגאדג'טים", הוא אומר, "יש לי הכלים הישנים שלי שהם כמו הטי-שירט שאתה הכי אוהב ולא מוכן לוותר עליה. למשל, סיר וסכין שאני לא מחליף, לא משהו מפואר מדי, פשוט כאלה שיש להם ערך נוסטלגי בשבילי. שהרבה מנות הצליחו איתם. אני עובד הרבה עם ציוד ישן ומאמין בנוסטלגיה". "אני חושב שזה תחביב הרבה יותר טוב מטיפוס הרים, למשל", צוחק גידי גוב, "זה זמין, תמים וידידותי למשתמש".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום מתכונים -

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''אוכל''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים