אפקט אנג'לינה: בזכותה כבר לא מתביישים

אחרי שהסעירה את העולם כשסיפרה על הניתוח שעברה, אנג'לינה ג'ולי מתכוננת לשלב הבא בקרב נגד מחלת הסרטן: הסרת השחלות. עדי גרינבאום, האשה הצעירה בישראל שעברה הליך דומה, מסבירה מה מחכה לאנג'י

נשים
דנה יופה, מגזין 'נשים' | 29/5/2013 10:05 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
השחקנית אנג'לינה ג'ולי פרסמה לא מכבר שעברה כריתת שדיים כפולה שעברה במטרה להיאבק במחלת הסרטן, שגרמה למות אמה. השבוע נפטרה מהמחלה גם דודתה.  "אמי נפטרה בגיל 56 לאחר כמעט עשור של מאבק", כתבה ג'ולי במאמר אישי ב'ניו יורק טיימס'. "היא החזיקה מעמד כדי להכיר כמה מנכדיה ולערסל אותם בזרועותיה, אבל את ילדיי הצעירים היא כבר לא תפגוש לעולם".

אעשה הכל כדי לבלות במחיצת הילדים. ג'ולי
אעשה הכל כדי לבלות במחיצת הילדים. ג'ולי צילום: גטי אימג'ס
 
ג'ולי הסבירה כי בדיקות שערכה גילו כי גם היא נושאת את הגן המסוכן שפגע באמה. כדי למנוע את המחלה, החליטה ג'ולי לבצע כריתה מונעת. "הסיכויים שלי לחלות ירדו מ-87 לפחות מחמישה אחוז. אני יכולה לומר לילדיי שהם לא צריכים לפחד לאבד אותי לסרטן השד. אני עדיין האמא'לה שלהם, והם יודעים תמיד שאני אוהבת אותם ואעשה הכול לבלות במחיצתם", הוסיפה ג'ולי, אם לשישה ילדים, שלושה מתוכם מאומצים.  
ג'ולי סיימה את המאמר: "בחיים יש הרבה אתגרים. אלה שלא צריכים להפחיד אותנו הם אלה שיש לנו שליטה עליהם". 

אומץ בכמויות

בחורה בת 24 צריכה להיות בריאה. עדי גרינבאום
בחורה בת 24 צריכה להיות בריאה. עדי גרינבאום צילום: קובי קנטור
"אנג'לינה היא גיבורה. היא הפכה למודל הערצה להרבה נשים שלא צריכות להסתתר או להתבייש בהחלטות שקיבלו או יקבלו בעתיד על גופם", אומרת עדי גרינבאום (38), שעברה הליך דומה לפני כמה שנים. "ג'ולי מפורסמת, יפה ועשירה והיא הייתה יכולה לבחור שלא לספר לעולם על מה שעברה. צריך לזכור שהיא שחקנית הוליוודית ושם מקדשים את המראה החיצוני. המעשה שלה מצריך אומץ רב ולא סתם כל אנשי התקשורת וגיבורי הוליווד מכנים אותה גיבורה. היא משמשת כפה ומספקת אומץ להרבה מאוד נשים אחרות שנמצאות באותו המצב ומתלבטות מה לעשות".

גרינבאום עברה את התהליך לפני 14 שנה, אך עדיין זוכרת כל מחשבה שעברו בה אז וכל התלבטות. "בגיל 24 היו לי כאבים בשד שמאל והם לא הפסיקו במשך שבועות", היא נזכרת. "אחרי בדיקות שונות מצאו גוש, אבל אמרו שהוא לא סרטני. אחד הרופאים אמר לי להמשיך את חיי כרגיל והסביר שבחורה בת 24 צריכה להיות בריאה. המשכתי את החיים כרגיל, אך הייתי ערנית כלפי הגוש, שהמשיך לגדול.

"אחרי כמה חודשים חזרתי לכירורג והפעם החליטו לנתח אותי. גילו שהגוש שלי כבר סרטני. אני זוכרת שהתעוררתי מההרדמה ושאלתי את הרופא איך היה. הוא ענה: 'לא יצא כמו שרצינו'. הרגשתי שכל החיים חולפים לנגד עיניי. הייתי בהלם. מי היה מאמין שהסרטן יגיע בגיל 24?"

אחרי ההלם, הגיעה גרינבאום לפרופ' תמר פרץ, מנהלת המכון האונקולוגי בהדסה. "כששמעתי את הקול שלה בטלפון מיד התחלתי לבכות", נזכרת גרינבאום. "פרופ' פרץ קבעה איתי פגישה וסיפרה על הפרוצדורה שאעבור. זה היה בשנת 1999. כל המחקר היה בחיתוליו. זאת הייתה הפעם הראשונה ששמעתי על כך". פרופ' פרץ סיפרה לה על הגן BRCA1 וביקשה מגרינבאום לבדוק האם היא נושאת אותו. התשובה הייתה חיובית. "הרופאה הסבירה לי שאני סוג של פצצה מתקתקת, ושבמקרה שלי השאלה היא לא האם הסרטן יחזור אלא מתי".

גרינבאום החליטה ללכת על האופציה הקיצונית ולהסיר את השדיים ואת השחלות. היא הייתה הבחורה הצעירה ביותר בארץ שעברה עד אז הליך כזה.

מה אמרו בני המשפחה? הם עודדו אותך?
"ההורים שלי חשבו שאני מחליטה מהר מדי. אף אחד לא לגמרי הסכים איתי, אבל אני החלטתי שאני לא הולכת לעבור את הסיוט של מחלת הסרטן שוב".

כמו ג'ולי, גם גרינבאום עברה ניתוח מסובך שארך כמה שעות ובסיומו עברה גם הליך של שחזור. "הגוף שלנו זה דבר מדהים", היא אומרת. "הסתגלתי מהר לתחושה של חזה אחר".

14 שנה אחרי, את מתחרטת?
"מבחינתי היו תוצאות מצוינות, אבל אני לא ממליצה לכל אחת לעבור את ההליך באופן גורף, גם אם התגלה הגן. זה תלוי בבחורה ובסיטואציה. אם למשל מדובר בבחורה צעירה שלא חלתה בסרטן אך היא נושאת את הגן, לא הייתי ממליצה לה לעבור את הניתוח, אלא להיות במעקב הדוק. היום יש הרבה יותר מודעות לנושא ולכל אחת יש האופציה הטיפולית המתאימה לה".

גרינבאום, בחורה יפהפה בת 38, עובדת כיועצת המשפטית-פוליטית של לשכת רואי החשבון בישראל, היא עדיין רווקה ועכשיו צריכה לקבל החלטה משמעותית נוספת. האם להסיר את שחלותיה, דבר שימנע ממנה ללדת. "הגן אחראי גם על סרטן השחלות, שהוא סרטן מאוד אלים", היא אומרת. "קשה לי לעשות את זה כי אני רווקה ומחכה למצוא בן זוג, אבל זה יהיה השלב הבא והבלתי נמנע".

גרמה לשיח ציבורי

פרופ' תמר פרץ, מנהלת המכון האונקולוגי בהדסה מספרת כי מאז הפרסום של ג'ולי היא לא מפסיקה להתראיין בכלי התקשורת. "כולם מדברים על הצעד שהיא עשתה לטוב, ולשלילה".

מה כל כך מיוחד בווידוי של אנג'לינה ג'ולי? למה לא מפסיקים לדבר על מה שעובר עליה?
"כי מדובר באשה סופר מפורסמת שגרמה לשיח ציבורי בנושא שעד עכשיו לא דיברו עליו מספיק".

וזה טוב?
"כן. יש נשים שעבורן הדרך של אנג'לינה היא הדרך הנכונה. נכון שלא מדובר בפתרון אידיאלי, אבל זה מה שהרפואה העכשווית יודעת לעשות.
"צריך לזכור שאנג'לינה נחשפה באומץ, ומדובר באשה יפה ונערצת שמבטיחה לעולם להמשיך לחיות חיים רגילים גם אחרי הניתוח, ובכך היא מפחיתה לנשים אחרות את אלמנט החרדה מהניתוח עצמו. בנוסף, הבאזז הגדול שנוצר סביב המחקר הגנטי הוא טוב, כי אנחנו עדיין לומדים את הנושא ומשקיעים במחקר. צריך להקדיש עוד אמצעים ומשאבים לכך. לצערי לא נעשה מספיק בארץ".

האם את חושבת שנשים שימצאו אצלן את הגן ימהרו לחקות את מעשיה של ג'ולי?
"אני לא חושבת. אני מניחה שכל אשה תקבל ייעוץ פרטני לגבי המצב שלה, ותחליט. זה לא משהו גורף. בסך הכול ההשפעה היא חיובית מאוד כי היא גרמה לדיבור על הנושא והדבר נותן תקווה לנשים רבות".

אנג'לינה ג'ולי, בכל מקרה, עוד לא סיימה את הקרב על חייה. בקרוב היא צפויה לעבור ניתוח נוסף להסרת השחלות ולאחר שתתאושש, תוכל להביט בפניהם של בן זוגה השחקן בראד פיט וששת ילדיהם ולדעת שהיא עשתה הכול כדי להישאר איתם, בריאה ומאושרת.  

***
הכתבה התפרסמה במגזין 'נשים'
לעמוד הפייסבוק של 'נשים'

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק