תופעה לא מתפשטת: בגדי ים צנועים

מוסלמיות, יהודיות דתיות ונשים שחוששות מנזקי השמש, הפכו את בגדי הים הצנועים לטרנד הלוהט של קיץ 2013. איך זה קרה? הכל התחיל כנראה מבילוי לא מוצלח אחד בים

נשים
דנה יופה, מגזין 'נשים' | 1/7/2013 9:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בהתחלה זה נראה כמו עוד קוריוז משונה של כמה נשים שחיפשו משהו אחר ושונה בחיים, אבל בשנה האחרונה כבר אפשר לקרוא לזה תופעה: בגדי הים הצנועים, אלו שפעם רק אולטרה דוסיות או אובר-ביישניות הלכו איתם, הפכו בקיץ 2013 לפריט כמעט הכרחי בכל ארון של שומרת מצוות, וגם אצל אלו שלא. כל כבודה בת מלך פנימה, גם במים.

"בעיניי לא מדובר רק במגמה אופנתית, אלא באמירה פמיניסטית חד משמעית", אומרת הסופרת ובעלת האתר 'סלון משלך', מיכל ווזנר. "כשאשה הולכת עם בגד ים צנוע, היא אומרת למעשה שהיא אינה חייבת לחשוף את גופה בעל כורחה, ולא הופכת את הים או הבריכה למסלול תצוגה בו היא מציגה את גופה לראווה. מצד שני, היא כן מקפידה על אסתטיות ונוחות.

"יש פה אמירה שהולכת נגד המקובל. הנשים החליטו לצאת נגד כל המוסכמות בסגנון 'הכיני את גופך לביקיני', עם כל הדיאטות והתרגילים המחטבים והמריטות שצריך לעבור כדי להציג את עצמך בפני דעת הקהל הקולקטיבית. מעבר לסוגיית הצניעות הברורה של הדתיות, בגדי הים האלו תופסים בכל המגזרים והעדות כי הם פשוט הגיוניים".
תפיסה שונה של צניעות

הכל התחיל מכמה חוזרות בתשובה, שלא רצו לוותר על הבילוי המשפחתי בבריכה ובים, גם לאחר שהחלו לשמור תורה ומצוות. "הנשים האלו הביאו איתן תרבות של רחצה בים ובבריכה כבילוי משפחתי ולא רצו להגביל את עצמן לשעות הנפרדות או לחופים הנפרדים", מסבירה ווזנר. "בנוסף, הן הביאו איתן תפיסה שונה של צניעות, שלא מתייחסת לבגדים רטובים כאל בעיה בהכרח והן ביקשו במקביל גם לשמור על חוש האופנתיות והעדכניות".

תפיסה שונה של צניעות. בגדי ים צנועים של 'כסותא'
תפיסה שונה של צניעות. בגדי ים צנועים של 'כסותא' ציום: יחצ
 
מיכל זיו, המעצבת והבעלים של בגדי הים הצנועים 'כסותא', ומי שנחשבת לאחת מחלוצות הז'אנר, היא אחת מהנשים שחיפשו לעצמן פתרון.
"לפני שבע שנים הייתי בנופש משפחתי בים", היא מספרת. "נכנסתי עם הבגדים לתוך המים והם התנפחו לי מאוד. בשנה שלאחר מכן, שוב בנופש משפחתי, כבר לקחתי איתי שמלת ערב ארוכה שעשויה מלייקרה כי ידעתי שהיא תיצמד לי לגוף. אני זוכרת שמסביבי ראיתי נשים נכנסות למים עם חצאיות ג'ינס ארוכות וראיתי עד כמה זה לא נוח ומוזר. כשחזרתי מהחופש החלטתי לעצב בגד ים לנשים דתיות. הרגשתי שאני פותחת סטארט אפ".

הדגמים הראשונים עוצבו בהשראת האוברלים של הילדים. זיו עיצבה בגדי ים בכל הצבעים. "במתפרה אמרו לי שאין סיכוי שכל הצבעים האלה יימכרו ושכדאי לי לדבוק בצבע אחד – שחור. הם צדקו. הדרישה החד משמעית הייתה לשחור".

זיו הייתה חדורת מוטיבציה ואמביציה והנפיקה כבר בליין הראשון 20 אלף יחידות ("זה היה נראה לי שוס היסטרי שכל אשה צריכה"). לאכזבתה, היא מכרה רק כמה עשרות. "הנשים פשוט לא הבינו מה רוצים מהן", היא מסבירה. "המשפט הכי שכיח ששמעתי היה "כשהחברות שלי יקנו, אז גם אני אקנה". 

כמה שנים חלפו והמצב השתנה. כיום מוכרת זיו אלפי בגדי ים בכל עונה, והדרישה מהשטח רק גוברת. "בשנים האחרונות יש נהירה לכיוון בגדי הים הצנועים, מסיבה מאד פשוטה. צורך", מסבירה אסתי וקס, סטייליסטית אישית. "אופנת בגדי הים הצנועים מתפתחת בשנים האחרונות ומעצבות חדשות נכנסות כל הזמן לתחום. כך, אם לפני שנתיים-שלוש ניתן היה למצוא 2-3 דגמים אחידים, היום כבר יש מגוון רחב הרבה יותר של דגמים וסגנונות, וכל אחת יכולה למצוא משהו שמתאים לה".

בגדי הים האלו מחייבים אותך ללכת סגורה ומסוגרת?
"זה תלוי בלקוחה. יש בגדי ים סגורים יותר ופחות. אפשר למצוא אופציה של שמלות, חולצה ומכנסיים או חולצה וחצאית עם טייץ מתחת. שרוולים קצרים ושרוולים ארוכים. בגדי ים בצבעוניות עזה עם כיסוי ראש תואם למעיזות יותר וגם בגדי ים בשחור חלק".

וקס מסבירה שבמסגרת עבודתה עם נשים, היא רואה את השינוי מתרחש בשטח. "בגדי הים האלו אינם חדשים בענף האופנה. הם כבר קיימים שנים בחו"ל, ומצליחים מאוד דווקא אצל הנשים המוסלמיות, שמתמודדות גם כן עם סוגיית הצניעות. בשנים האחרונות יש פריחה של מעצבות דתיות, שלמדו בבתי ספר לאופנה המובילים בארץ, והן מגיעות לתחום ברמה מאוד גבוהה, ועם ידע 'מהבית' של מה חסר היום לנשים דתיות בתחום האופנה. וזה עובד בשטח. נשים מבקשות לרכוש פריטים כאלו לעצמן כדי לבלות עם כל המשפחה. ואגב, הם משמשים גם למסלולי מים, בהם לא תמיד רוצים ללכת כל הדרך עם בגד ים. כך את גם לבושה לאורך המסלול וגם מוכנה לקפוץ למים בכל רגע נתון. כשתצאי, תתייבשי בקלות".

קיץ זה צבעוניות

לנשים נמאס מחלוקים ארוכים. אמנדה קרמר בעלת מותג 'אמנדה קיי'
לנשים נמאס מחלוקים ארוכים. אמנדה קרמר בעלת מותג 'אמנדה קיי' צילום: ראובן קסטרו
אמנדה קרמר בעלת המותג 'אמנדה קיי' הרגישה את הצורך שווקס מדברת עליו לפני שנה בערך. "אני בתחום לא מעט שנים, מעצבת בעיקר מטפחות, אבל לפני שנה הרגשתי שיש דרישה אמיתית לבגדי ים צנועים. לנשים נמאס מחלוקים ארוכים או מבגדים ישנים שאיתם נכנסים למים".

קרמר החלה לעצב את הליין שלה ולא היססה לקפוץ למים עם בגדי ים צבעוניים. "הלכתי בכוונה לכיוון של צבעוניות, קיץ וים והתגובות היו מצוינות".
לדבריה, לא רק דתיות מגיעות אליה, אלא גם נשים חילוניות שמעדיפות לא להסתובב עם ביקיני בפרהסיה. "גיליתי שנשים מתחברות לכל סוגי בגדי הים. גם לארוכים וגם לקצרים יותר", היא מסבירה. "יש לי דף בפייסבוק שבו אני מעלה את הדגמים. יש בו דיונים וויכוחים לגבי הדגמים שלי. לכל אחת יש דעה", היא צוחקת.

מה לגבי העתיד? בגד הים הצנוע יתחזק או יעלם?
"אני חושבת שהוא יתחזק, גם אצל החילוניות שלא רוצות להיחשף. אם בגלל צניעות ואם בגלל נזקי השמש".

***
הכתבה המלאה התפרסמה במגזין 'נשים'
לעמוד הפייסבוק של 'נשים'

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק