למה לאחת מכל עשר נשים כואבת הבטן

סובלת כבר שנים מכאבי בטן חזקים בעיקר בזמן המחזור? אולי יש לך אנדומטריוזיס

נשים
אורית לב, מגזין 'נשים' | 3/7/2013 8:50 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
היא מסבה סבל לעשרה אחוזים מהנשים, פוגעת בפריון, ולוקח בדרך כלל כמה שנים עד שמצליחים לאבחן אותה. מחלת האנדומטריוזיס, התפשטות רירית הרחם, זכתה כבר לכינוי המבהיל למדי, 'החידה של רפואת הנשים'.

אחת מכל עשר נשים סובלת מאנדומטריוזיס
אחת מכל עשר נשים סובלת מאנדומטריוזיס  שאטרסטוק
"האנדומטריוזיס היא מחלה כרונית ושכיחה המתאפיינת בעיקר בכאבי אגן ובאי פריון", אומר ד"ר אהרון חממי, מנהל המרפאה לאנדומטריוזיס במרכז הרפואי הדסה הר הצופים. "במחלה זו, רירית הרחם, הרקמה שעל פי רוב מרפדת את הרחם, מתפשטת מחוץ לרחם על פני איברים אחרים באגן. עם זאת, היא מתנהגת כרירית רחם לכל דבר, ומוסיפה להיות מושפעת מהורמוני המין כאסטרוגן ופרוגסטרון. לכן, בחלקו הראשון של המחזור היא מתעבה  ובחלקו השני, במקרה שאין היריון, היא מתפרקת ומדממת. אלא שבניגוד לדימום ברחם המתפנה מחוץ לגוף דרך צוואר הרחם והנרתיק, לדימום שמחוץ לרחם אין לאן להתפנות והוא גורם לגירוי המוביל לדלקת. הדלקת עלולה לגרום להידבקויות בין האיברים הנגועים. תאי הרקמה הרירית עלולים אף לחדור דרך דופן המעי או שלפוחית השתן".

ד"ר יובל קאופמן, מנהל המרכז הרב תחומי לטיפול באנדומטריוזיס של שירותי בריאות כללית בחיפה, מזהיר כי "האנדומטריוזיס אינה בהכרח עוצרת בחלל הבטן. לעיתים אפשר למצוא אותה גם במוקדים מרוחקים מהבטן והאגן כולל ריאות, מוח, עור וגפיים".

על פי ההערכה, כאמור, אחת מכל עשר נשים סובלת מאנדומטריוזיס ברמה כזו או אחרת. ד"ר חממי מתאר כי אצל כ-20 אחוז מקרב החולות התופעה חמורה מאוד. "אצל כ-30 אחוז מהנשים הסובלות מבעיות פריון, הסיבה לכך היא האנדומטריוזיס, שהיא גם הסיבה העיקרית לכאבי אגן וכאבי בטן כרוניים אצל נערות מתבגרות. הגיל הממוצע לאבחנה הוא בין 20 ל-30, וטווח הגילאים של החולות במחלה הוא רחב מאוד. 

"הבעיה היא שבשלבים ראשוניים של המחלה, שגם בהם יש לעיתים כאבים עזים, קשה לאבחן", אומר ד"ר חממי. "מדובר על כשמונה שנים בממוצע של איחור באבחון לאחר שהחולות החלו לחוש בסימפטומים. יש נשים שסובלות 15 או 20 שנה ואף מתגרשות על הרקע הזה ועם זאת, הרופא אינו מגלה דבר, כי כשהמחלה אינה חמורה קשה לראות אותה באולטרה-סאונד".
איך אדע אם אני חולה?

ד"ר קאופמן מסביר ש"אופן ביטוי המחלה שונה מאוד מאשה לאשה וכך גם חומרתה". התסמינים עלולים לכלול: כאבים כמו כאבי וסת עזים, כאב במתן שתן, כאבים כרוניים באגן, אי נוחות בגב התחתון או בחלל הבטן. דימום חריג כגון הפרשות חומות, דימום וסתי כבד, דימום בלתי סדיר. תסמינים במערכת העיכול והפרעות בפוריות.

עיבוי רירית בחלק הראשון של המחזור
עיבוי רירית בחלק הראשון של המחזור שאטרסטוק
האם יש קשר משפחתי?
"הסכנה לפתח אנדומטריוזיס גבוהה פי שבעה בקרב נשים בעלות קרובת משפחה מדרגהראשונה הסובלת מהמחלה", אומר ד"ר קאופמן.

איך מאבחנים אנדומטריוזיס?
לדברי ד"ר חממי, "האבחנה החד משמעית והברורה היא בניתוח שנעשה באמצעות לפרוסקופיה, כי רק אז אפשר לאמת את החשד באנדומטריוזיס ולוודא את רמת החומרה שלה. עם זאת, אפשר לעשות אבחון גם ללא ניתוח, על סמך תלונות החולה, שאלות מכוונות, בדיקה גינקולוגית, וכן בעזרת אולטרה-סאונד עם מתמר וגינלי המאפשר לעיתים לראות סימנים להידבקויות באגן".

מה השיקולים בקביעת הטיפול, תרופות או ניתוח?
"רוב הנשים יכולות להסתדר עם טיפול תרופתי שברובו מבוסס על טיפול הורמונלי כגלולות למניעת היריון. הטיפול ההורמונלי מייתר פעמים רבות את הצורך בניתוח. נגד כאבים מוצעים לחולות בעיקר נוגדי כאבים לא סטרואידיים. יש לציין, כי כשמפסיקים את נטילת ההורמון המחלה חוזרת", מתריע ד"ר חממי. "אלא שלא כל הנשים החולות באנדומטריוזיס יכולות לקחת טיפול תרופתי. לחלקן הוא לא יעזור, חלקן יירתעו בשל תופעות הלוואי וחלקן ירצו להרות. במקרים מסוג זה וכן במקרים של נשים שיש להן מחלה עם נגעים משמעותיים הניתנים למישוש בבדיקת הרופא, יידרש כנראה ניתוח".

מה מציעים לנשים הסובלות מהתופעה ורוצות להרות?
"כשאשה הסובלת מאנדומטריוזיס רוצה להרות פתוחים לפניה שני מסלולים: נטילת תרופות שמחוללות ביוץ, ואי.וי.אף (הפרייה חוץ גופית). אלא שאלה עלולים להחמיר את המחלה, כי התכשירים שעליה ליטול במסגרתם מחוללים ביוץ ומעודדים את שגשוג רירית הרחם, מה שמחמיר את הסימפטומים של המחלה. גם הסיכוי לזיהום בתהליך האי.וי.אף עולה, וסיכויי ההצלחה שלו יורדים בגלל האנדומטריוזיס. הואיל ויש לי לא מעט חולות עם כישלונות חוזרים של הפריה חוץ גופית שהרו באופן ספונטני לאחר ניתוח, אני מאמין שכדאי לגשת לניתוח לפני שניגשים לאי.וי.אף", אומר ד"ר חממי.

בלי פחמימות ואלכוהול

"איננו מתיימרים לרפא את המחלה, אלא לעצור את התהליך הדלקתי ולטפל בסימפטומים", אומר אביב מסינגר, מנהל מרפאת 'בריאת' לבריאות האשה, ראש תחום רפואה סינית באגף הנשים בתל-השומר. "בשנתיים האחרונות יצאו מחקרים על אנדומטריוזיס שפורסמו בעיתונים נחשבים ובכתבי עת מדעיים, שהראו הטבה בתסמיני המחלה בעקבות דיקור ונטילת צמחי מרפא. על פי הרפואה הסינית, האנדומטריוזיס נגרמת בשל בעיה בזרימת הדם (דם תקוע). לחולות יעזרו טיפולים לשיפור זרימת הדם, לצמצום התגובה הדלקתית והכאבים ולאיזון הורמונלי.

כדאי להפחית סוכרים, ממתקים ומשקאות ממותקים
כדאי להפחית סוכרים, ממתקים ומשקאות ממותקים צילום: שאטרסטוק

"טיפולים מסוג זה מתאימים לנשים שעברו ניתוח או טיפול תרופתי וסובלות עדיין מסימפטומים של המחלה, לנשים בטיפולי פוריות שאינן יכולות לקבל את הטיפול התרופתי,  ולנערות הסובלות מכאבי מחזור חזקים. גם תזונה נכונה יכולה לשפר את מצבה של המטופלת, לדוגמה: צמצום צריכת פחמימות, גלוטן, תוספת של מזונות ירוקים, דגש על מזונות מבושלים חמים, הפחתת קפאין ואלכוהול. וכן, גם פעילות גופנית יכולה לעזור במקרה של אנדומטריוזיס. בעיקר פעילות אירובית כהליכה, שחייה, אופניים, ריצה קלה. הפעילות משפרת את זרימת הדם, ועוזרת לגוף להתמודד במקרה שהמטופלת סובלת מקור" אומר מסינגר.

נעמי קידר, דיאטנית קלינית באגף נשים ויולדות במרכז הרפואי שיבא תל-השומר, מוסיפה כי תזונה נכונה ובריאה, יכולה בהחלט לסייע. "הרעיון הכללי הוא לצרוך מזון טבעי ובריא, כאשר חשוב להתאים לכל מטופלת תפריט על פי הרגישויות שלה. יש להפחית למינימום צריכת שומן רווי; לא לטגן בשמן עמוק, לוותר על צ'יפס, דברי מאפה למיניהם כבורקסים, רוגלך קרואסונים, וכן על צריכת מזון מעובד מוכן כהמבורגרים ונקניקיות. חשוב לאכול אוכל טרי מדי יום,  ואם נאלצים לאחסנו במקרר, רצוי ללא יותר מאשר יומיים שלושה.

"מומלצות חומצות שומן חיוניות הנמצאות בשמן זית, אבוקדו, טחינה, אגוזי מלך, דגים. מומלץ לצרוך ירקות טריים מכל הצבעים עם שמן זית. גם ירקות ממשפחת המצליבים ככרוב, כרובית וברוקולי חשובים, וגם קטניות. יש להפחית קמח לבן, סוכרים, ממתקים, משקאות ממותקים. כדאי לצמצם גם תחליפי סוכר" ממליצה קידר.

***
הכתבה התפרסמה המגזין 'נשים'
לעמוד הפייסבוק של 'נשים'

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק