היין הישראלי המדובר: דווקא מהמדבר
יין יער יתיר שם על המפה את ישראל כשהמבקר רוברט פארקר העניק לו ציון 93. אלא שהסוד הגדול שלו - כמו של שאר יינות יקב יתיר - הוא שענביו גדלים במדבר
הכניסה חינם אך ייגבה תשלום סמלי עבור גביע הטעימות שיחולק למבקרים. כוכב האירוע יהיה, ללא ספק, יקב יתיר. מאז זכה יין הדגל שלו, יער יתיר בציון 93 אצל מבקר היינות המהולל רוברט פרקר היחס ליינות ישראל השתנה לטובה.
"היין הזה שם את המדבר על המפה של היין", מסביר מנכ"ל היקב יעקב בן דור. "כשפרופ' ישראל אומן זכה בפרס נובל, הוועדה שמארגנת טקס הזכייה חיפשה יין ישראלי משובח לאירוע החגיגי. הם חפשו יין כשר אך שאלו בחשש גדול האם הוא מבושל. בעולם הגדול התייחסו שנים רבות ליין יהודי כאל קוריוז מתוק שעובר בישול שנועד להכשירו בדרך לקידוש. אלא שמאז בציר 2003 הוא זוכה בציון מעל 90 אצל פרקר כמעט בכל בציר.
הגבות שהורמו אז בכל העולם עוד לא הורדו. עד היום מתקשרים חובבי יין מכל העולם ושואלים באי אמון: 'אתם באמת מגדלים את הענבים במדבר? ממש מעל ים המוות?', כמו שהם קוראים לים המלח. אני מסביר להם שאנחנו למעשה ממשיכים מסורת בת אלפי שנים. מאז שלוט שתה פה יין כשנמלט מסדום הבוערת המשיכו תושבי האזור לעשות יין טוב במשך כל הדורות. בין הכרמים שלנו ביער יתיר מפוזרות גתות עתיקות המעידות ששיפולי מדבר יהודה היו תמיד מחוז יין מפותח".

היום יער יתיר הוא היער הנטוע הגדול ביותר בישראל. תחנת מחקר שפועלת במקום מוכיחה שהעצים הפחיתו באופן ניכר את כמות הפחמן הדו חמצני באוויר ואת הטמפרטורה הממוצעת ביותר משתי מעלות מאז החל היער לצמוח.
שוחרי האקולוגיה טוענים שהעולם צועד לקראת סופו. האם מעל סדום נעצרה הנבואה האפוקליפטית של עולמנו המודרני?
בין חלקות היער נטועים הכרמים של היינות המשובחים של יקב יתיר. הוא נולד כיוזמה משותפת של יישובי האזור עם יקבי כרמל, שכמו כל אח גדול השתלטו במשך הזמן על הבעלות באופן טוטלי. זה אולי נכון מבחינה כלכלית, אך לא בהיבט המקצועי.
זו תופעה ידועה בעולם האלכוהול. אניני הטעם מחפשים טעמים ייחודיים של יקבים קטנים, אז הגדולים מפתחים יוזמות קטנות ואוטונומיות תחת כנפיהם הכלכליות. קונצרן קרלסברג הענק, למשל, ייסד בגרמניה מבשלת בוטיק של בירה בשם ג'ייקובסון.
יקב בנימינה שלנו ילד את יין המערה כהפקה נפרדת מהמפעל הגדול. וליקבי כרמל יש בייבי בשם יקב יתיר, ילד פלא שמביא גאווה וסיפוק להוריו.
ערן גולדווסר, היינן של היקב, למד ייננות באוסטרליה. את השתלמותו הוא העביר ביקב סאליטאג' שבמערב אוסטרליה, הנמצא על פי הגדרתו ב"אקלים הכי לא אוסטרלי". מעבר לפינו נואר ולשרדונה הטובים שמפיקים שם, היקב הזה קנה את עולמו דווקא ביין פמברטון, ממסך בורדולזי קלאסי. גולדווסר המוכשר נהנה משני העולמות.
הוא למד באוניברסיטה שמסמלת את העולם החדש של היין והשתלם ביקב שהתפרסם בשל סגנון העולם הישן. לא פלא שיין יער יתיר, שזיכה את ישראל בכבוד רב, מורכב אמנם מזנים בורדולזים אך מתחת לאיזונו העדין מסתתרת עוצמת פרי שהבשיל בחמסינים של המדבר.
גולדווסר מוכר בקהילת היין המקומית כפרפקציוניסט. את הלבן הנהדר של יתיר, שהופק מסוביניון בלאן, הוא החליף בשנים האחרונות בויונייה. לא משום שלא היה טוב אלא משום ש"סוביניון בלאן כזה אפשר לעשות בכל מקום. אבל הויונייה שלנו יוצר כאן משהו מיוחד", כדבריו .
השיראז המתובל של יתיר שינה את שמו בבציר 2009 לסירה, אביו של השיראז. "הרגשתי שאנחנו עושים לו עוול", מסביר ערן. "מחפשי השיראז האוסטרלי המוחצן והפירותי לא קיבלו אותו. לעומת זאת יש בו עדינות מאופקת בסגנון סירה של עמק הרון".
והוא צודק. מעט ענבי ויונייה לבן שמותססים על קליפותיהם עם הסירה של יתיר יוצרים יין שמזכיר את המילים של "שיר אהבה בדואי". יין מדברי רך "כמו החולות" אבל "חזק כמו סלע".