אודטה: למה נוצרים חורים קטנים בחולצות?
וגם: איך להצמיד סדין למזרן, לנקות משחת טוסיק, כתמים מהשיש, חדרי שירותים ומסטיק משמלה
השבוע, תשובות לשאלות שלכם בעניין תחזוקת בגדים ובית. וזה הולך ככה:
כתבה ל"ג: "אולי ידוע לך למה נוצרים החורים הקטנים האלה בחולצות הטריקו (מתחת לפופיק)? זה קורה בכל המותגים, בלי קשר למשקל או למבנה גוף. האם יש לכך עצה או תרופה?"
יקירה, התייחסתי לזה לא פעם, והתשובות רבות. אבל הנה כמה אפשרויות: לכל מכנסי הג'ינס יש כפתור מתכת, שמחוזק (מהצד הפנימי של המכנסיים) עם דסקית/שייבה/רוזטה. כשהחולצות האלה נלבשות בתוך מכנסי הג'ינס, דסקית כפתור הג'ינס החדה כמו תער מתפקדת על תקן סכין גילוח קטן על החולצה. זה קורה מהשפשופים הנוצרים תוך כדי תנועה.

אפשרות שנייה היא כשעושים כלים, ונשענים על שפת הכיור. החלק התחתון של השיש לא משויף, והוא משפשף את החולצה כמו נייר זכוכית או שופין.
והאפשרות השלישית היא חגורת הבטיחות באוטו, שכנראה משפשפת את החולצות כמו נייר זכוכית על האזור הזה. ובכל מקרה, החורים האלה נוצרים, כמובן, בגלל האיכות הירודה של הכותנה שבאה מסין. החנויות והרשתות השונות מודעות לבעיה הזו, והן מחליפות את החולצות ללא שום טענות ומענות. נכון, אפשר לשאול, אז מה אם מחליפות, מה זה פה, ספרייה? אבל טוב שלפחות הן מחליפות.
כתבה ח"ז: “אולי יש לך רעיון איך אני מצמידה את הסדין למזרן שלא יצא ממנו תוך כדי שינה? אני לא ישנה ברגוע, והסדין יוצא".
יקירה, לכי להולנדיה, כי יש להם שם סדיני כותנה מדהיייימים עם מעט אלסטין, בשם BELLA DONNA. הם תוצרת גרמניה, בשלל צבעים וגדלים, ומי שחווה אותם, יתקשה לחזור לסדינים הרגילים. הם נותרים חלקים, מתוחים ויפים עד אור הבוקר, לאורך שנים, כולל כביסות אלימות.
ואם את מתעקשת על הסדינים הרגילים, נטולי הגומי, יש לקפל אותם מתחת למזרן, כמו בבתי המלון. מקפלים אותם בפינות, כמו שעוטפים מתנה: הסדין הוא ה"נייר", והמזרן הוא הפריט שעוטפים. רק שקיפולי הנייר/הסדין הם מהצד הפנימי, הפונה למיטה, של המזרן. אגב, הסדין חייב להיות הרבה יותר גדול מהמזרן, כדי שכובד המזרן "יילחץ" על שוליו והם לא יצאו. וגם כך הסדין הזה מתקבל די מקומט בבוקר, מה שלא קורה בסדינים עם שולי הגומי.
ואם לסדינים שלך יש גומי בשוליים, כנראה הוא חלש מדי, או שהוא תפור רק בפינות הסדין - ואז הוא ממש לא יעיל. לסדין כפול, שהאורך והרוחב שלו כמעט זהים: הפתרון הוא לתפור שם גומי חזק והדוק יותר סביב שולי כל סדין (לבד, או אצל תופרת). צריך למדוד גומי (ברוחב של 2 ס"מ) ובאורך קטן בהרבה מהיקף הסדין. לחבר אותו לעיגול, ואז לחבר אותו באופן שווה (בסיכות) לפינות הסדין. מחלקים את אורך הגומי ל־4 ואז כל סוף קטע גומי מחברים לפינה אחת של סדין. אם אורך הסדין ורוחבו לא שווים – יש לפזר את מתח עיגול הגומי (עם סיכות) באופן שווה בין צלעות הסדין. תופרים את הגומי הזה במתיחה שתתאים לשולי הסדין, וכשהפעולה מסתיימת, מתקבל סדין עם גומי חזק, שנותר מתוח על המזרן.

כתבה ב"א: “קניתי סלון חדש מבד דוחה כתמים, ולצערי נהיו עליו כתמים ממשחה להחתלת תינוקות. הכלות באות, מחתלות את הנכדים, מורחות משחה ואחר כך משאירות את הכתמים. ניסיתי הכול (נוזל כלים פיירי, פנטסטיק, אשטוניש במשחה) וזה לא יוצא. זה נראה כמו כתם שמן, מה עושים?"
יקירה, את המשחות הכבדות הלבנות האלה להחתלה "פותחים" עם שמן תינוקות. זהו שמן מינרלי שמדלל להן את המרקם, כי מים לא יעשו זאת. ואחרי שהמרקם שלהן דולל, מסירים אותן רק עם חומרים חזקים שמסירים שומן. אבל אם זה כבר הגיע לדרגת כתם שמן, אין צורך בשמן התינוקות. ישר תשפריצי על זה מסיר שומנים לתנור של סן מוריץ ונקי עם מטליות ספוגות מים, בידיים עטויות כפפות. מה יש לך להפסיד? הספה בין כה וכה הלכה לך פארש. והבדים דוחי הכתמים האלה די עמידים.
"יקירה!" חזרה אליי תשובה שמחה מלאה ברכות וצהלולים, “עשיתי ככה, זה הסיר את הכתם ולא נשאר ממנו כלום!"
שאלה ג"ר: "השארתי את הסיר עם מסיר השומנים על השיש ונהיה לי על השיש כתם לבן. האם חוץ מליטוש יש דרך נוספת להסירו?"
יקירה, מה שקרה הוא שהשיש כנראה "נאכל". השאירי שם שמן זית על הכתם ותראי אם זה מחלחל פנימה ועוזר במשהו, כי לפעמים זה מצליח לי ככה.
והיא חזרה: "איזה כיף! ביום הראשון הוא טשטש אותו לגמרי, ביום השני נותרה רק עוד פינה עם כתם, אז שפכתי עוד שמן זית ואחרי ארבעה ימי שמן זית על השיש הכתם נעלם לגמרי. תודה ענקית מקרב לב!"
כתבה מ"פ: “בחדר השירותים אצלי תמיד יש ריחות לא נעימים, למרות שאני מנקה ומחטאה אותם בכל יום. זה נשאר כמה רגעים, ואחרי שנכנסים שוב לחדר השירותים יש שם ריח לא נעים. איך אפשר לפתור את הבעיה?"
יקירה, לפי התיאור שלך זו לא בעיית ניקיון, אלא בעיית אינסטלציה ואוורור. לדעתי את צריכה להזמין אינסטלטור, כי יש מצב שקופסת הניקוז (שמלאה מים ששומרים שהריחות מהביוב ומכל הצנרת לא ייכנסו לך לבית) פשוט פגומה או ריקה. ואולי הריחות בכלל לא מגיעים מהדירה שלך, אלא מפיר הבניין, שאולי חלון השירותים פונה אליו? ואם הכל תקין מבחינת האינסטלציה, אז מי שמשתין על הקרש אחרי הניקוי גורם לריח שתן מחדש, גם אחרי הניקוי.
כתבה נא"ב: “אני פשוט הרוסה! התיישבתי על מסטיק כחול שנדבק לי לשמלה שחורה, מדהימה, שאין להשיג עוד כזו. אני זוכרת שבמסגרת הפטנטים שלך היה לזה פתרון, מה הוא?"
יקירה, שימי קוביית קרח על גוש המסטיק, כדי להוציא אותו בחתיכה אחת ככל שאפשר. את מריחות המסטיק שנותרו על הבד מוציאים עם צמר גפן ספוג בבנזין נקי (באריזות של חצי ליטר, בכל חנות טמבור). ואז מכבסים את השמלה כרגיל, או שולחים אותה לניקוי יבש. אבל קודם מורידים את המסטיק עם בנזין. את מצילה אותה ככה ביג טיים, בלי שיישאר עליה שום סימן.