גומי לעיסוק: השגעון החדש של ילדי ישראל
אתם לא גרים על אי בודד? יש לכם ילדים בני שש ומעלה? כנראה כבר נתקלתם בערכת "עשה זאת בעצמך" של גומיות סיליקון. רק על כך שהצליח להוציא את ילדינו לרגע מהטאבלט מגיע ליבואן להדליק משואה

הערכה כוללת לוח פלסטיק עם זיזים מיוחדים, מסרגה/מחט להשחלה ו–600 גומיות בשלל צבעים. לערכה מצורפות הוראות הפעלה שהבנות קלטו במהירות שיא, ואחרי שהבינו את הפרינציפ, בעצת חברותיהן פנו ליוטיוב. שם התברר שהשמיים הם הגבול ובעזרת הסרטונים הן הצליחו לייצר צמידים מורכבים יותר, מחזיקי מפתחות, קישוטים לשיער ועוד ועוד. מהר מאוד נשלחתי אחר כבוד לרכוש גומיות בשלל צבעים נוספים. עם הזמן שמתי לב שגם החברות בסביבה עוסקות כולן בשיגעון החדש, אבל השיא היה כשנכנסתי לחנות צעצועים בשבוע שעבר ומצאתי שתי אמהות מתווכחות על מי תפסה את הערכה האחרונה בחנות בצעקות שכמעט גלשו לבכי. הסצנה, אגב, נפתרה כשבעל החנות מצא עבור אחת מן השתיים ערכה נטולת אריזה. היא כמעט נישקה את ידיו.
השיגעון, כמה מפתיע, הגיע לכאן מארצות הברית. צ'אונג צ'ון נג, מהנדס ממוצא סיני שעבד בחברת המכוניות ניסאן, ניסה להרשים את בנותיו הצעירות שישבו והכינו צמידים מגומיות.
הערכות הראשונות לא נמכרו היטב, אך ברגע שהחלו לעלות סרטוני הדרכה ליוטיוב, הערכות הפכו לשיגעון בכל רחבי ארצות הברית. הן נמכרות ליחידים, לחוגים ולמחנות קיץ, בנים ובנות מעבירים שעות ביצירת שלל יצירות ונהנים לשתף את התוצר ברשת. אחד הסרטונים שהועלה לרשת גרף למעלה מחמישה מיליון צפיות.
אליעזר רוזנבלט מבית שמש עלה לארץ לפני מספר שנים מארצות הברית. באפריל האחרון שהה בחופשה משפחתית בקנדה. הוריו קנו לבתו את הערכה, ורוזנבלט, יזם ויבואן במקצועו, הבין את הפוטנציאל והחליט לייבא את הערכות לארץ.

מהו לדעתך סוד ההצלחה של הערכה מול ערכות יצירה רבות שנכשלות?
"הילדים יוצרים משהו משל עצמם בתוך זמן קצר, הם מקבלים פידבק מיידי ויש כאלה שגם מעלים את יצירתם לפייסבוק או ליוטיוב וזוכים להרבה תגובות. אפשר ליצור מזה אינסוף דברים — מצמידים, דרך מגן לטלפון ועד אפילו לתיק אופנתי. ההורים אוהבים את זה כי הערכה מפתחת את המוטוריקה והסבלנות. יש ילדים שמוכרים את היצירות שלהם בשקלים בודדים ומשפרים את מאזן דמי הכיס שלהם. לא מזמן שמעתי על מישהי שמוכרת את הצמידים ומעבירה את כל ההכנסות לצדקה".
כמו כל טרנד חדש, גם כאן החיקויים לא איחרו לבוא. אישית ראיתי בחנויות לא פחות משלושה חיקויים שונים, אבל רוזנבלט אומר שמדובר בעשרות. מחיר הערכה המקורית נע בין 70 ל–90 שקלים (הערכה המקורית נושאת את שם היבואן (v-zot), ומחיר החיקוי יכול להגיע למחצית מזה.
"נכון שהמחיר הזול אולי מפתה לקנות את החיקוי", אומר רוזנבלט, "אבל מדובר בערכה מפלסטיק פשוט יותר באיכות הרבה פחות טובה, שנשברת יותר בקלות. וכשהיא נשברת, הפלסטיק שלה — בניגוד לערכה המקורית — נשבר לחלקים עם פינות חדות ומסוכנות. אין מה להשוות את טיב המוצר לזה של המקורי".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg