צבע

מנהרות או לא להיות - מסע אל בטן האדמה

טקטיקת המנהרות כאמצעי לחימה היא ממש לא המצאה חדשה, בשפלת יהודה השתמשו בה כנגד הרומאים. סיפור על כפר ביש אחד, שכשמו לא שפר עליו גורלו

אלעד בר אילן | 11/8/2014 12:54 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אומרים כי הראשון שהשתמש במקל כדי להכות אדם אחר לא היה החזק ביותר בשבט, גם לא החכם ביותר ואף לא החלש ביותר. הוא פשוט היה זה שנזקק יותר מכולם ליתרון שהמקל הקנה לו.

טיולים נוספים ב nrg סגנון:
- טיולים במקום טילים: האר"י, פיסטוקים, מינכן ויין
- טיולים במקום טילים: תל דן מפתה יותר מתמיד

לפני כ-1885 שנים לערך, מורדים בשלטון חפרו מנהרות תת קרקעיות, פתחיהן מוסווים היטב, כדי להלחם ברוצים להשמידם. אל מנהרות אלו ואל סיפור המורדים, יהיה טיולנו השבוע.
 
באדיבות ''תרמיל ומקל''.
בבטן האדמה. ''מנהרות וסיפורי מורדים''. באדיבות ''תרמיל ומקל''.

פארק עדולם נמצא בין בית שמש לצומת בית גוברין, הכניסה לפארק משולטת מכביש מס' 38. עם הכניסה לפארק שלטי הסבר של הקרן הקיימת לישראל יחד עם שילוט הכוונה לחורבת בורגין.
מחנים בחניון העפר ויוצאים למסלול הליכה מעגלי של כ- 2.5 ק"מ. השביל מסומן בסימון שבילים והתחנות השונות בו ממוספרות. ממזרח ניתן לראות את הרי יהודה וחדי העין אף יוכלו להבחין בגוש עציון.

עליה קצרה וחדה תוביל אותנו 2000 שנים אחורה בזמן, לימים בהם שכן במקום כפר יהודי - כפר ביש היה שמו. נפנה שמאלה ולמטה במדרגות אל תוך מרתף של בית עתיק, נדליק פנסים ונטפס על סולם קצר. זחילה קצרה תוביל אותנו לחלל נוח וזהו, אנחנו בתוך המערה.

אני בטוח כי תושבי הכפר זעמו כאשר בשנת 129 מנהיג האימפריה הרומית - אדריאנוס, הגיע לבקר ביהודה. היהודים ציפו לקבל הקלות בתחומי הדת, אך במקום הם קיבלו מפח נפש. על חורבות ירושלים ציווה אדריאנוס כי קום תקום עיר אלילית וגזירות הדת נשארו בתוקף. היהדות הייתה כולה בסכנה קיומית. אדריאנוס חזר לרומא אך היהודים היו נחושים לשנות את הגזירה, ואם לא בדיפלומטיה, הם חשבו, אז בכוח.
לזנק מבטן האדמה

איך יכלו יהודים כפריים להלחם במכונת המלחמה הרומית המיומנת, הכובשת ערים, עמים מדינות ויבשות? הטקטיקה בה הם בחרו היא חפירת מנהרות תת קרקעיות, מערכות מסתור שלמות מתחת לישובים ולכפרים. את הפתחים הם הסוו היטב, בשעת הקרב זינקו מבטן האדמה, תקפו את הרומאים המופתעים ונעלמו כלעומת שבאו. לרומאים לא היה מענה. לגיונות רומים הובסו על ידי קומץ יהודים נחושים. "מסייעים לנו מן השמים" הם אמרו, ולמנהיגם קראו "בן הכוכבים" – בר כוכבא.

חלק מהמנהרות שימשו להתקפת פתע, חלקן להסתתרות של משפחות שלמות וחלקן גם וגם. הן כולן נחפרו בסלע הקירטון הנוח, כששכבת סלע גיר מוצקה הגנה עליהם מלמעלה. שנים הם גרו בתוך המערות. המזון היה במשורה, אור יום היה בגדר מותרות. אך בסופו של יום הרומאים התעשתו, הם הבינו את הטקטיקה, השקיעו מאמץ באיתור פתחי מערכות המסתור ואז הבעירו מדורות בפתחים. העשן לא הותיר למורדים הרבה ברירות.
 

ד''ר אבישי טייכר
בואם של החצבים מתקרב. ד''ר אבישי טייכר

לפי הספרים, בשנת 135 לספירה מיגרו הרומאים את כיסי ההתנגדות. בר כוכבא מת, המעוז העצמאי האחרון- ביתר, נפלה בט' באב. היהודים שנותרו נמלטו לגליל ולתפוצות. עצמאות יהודית מדינית בארץ, תחזור רק למעלה מאלף שמונה מאות שנים מאוחר יותר. אך בכל רחבי שפלת יהודה עדיין מסתתרות מאות רבות של מערכות מסתור, מערות, מנהרות וחללים חצובים תת קרקעיים מתחת לרגלי המטיילים והחקלאיים אשר על פני הקרקע.

השביל ממשיך מהמערה. מסביבנו שרידי הכפר הערבי אום בוריג', שתושביו נמלטו-ברחו-הוברחו (תבחרו את הנרטיב החביב עליכם) ב- 1948. ניתן לטפס לראש התל לתצפית סביב סביב ולרגע של מנוחה.

נמשיך במסלול המזמן לנו עוד מערות, אך הפעם מערות קבורה עתיקות. ניתן להיכנס לחלקן ולהתרשם מהדרך שבה נהגו בני הכפר היהודים לקבור את מתיהם לפני 2000 שנים כשהחורש הים- תיכוני שסביב משמש כתפאורה לחורבות העתיקות.

למי שמעוניין בסיור ארוך יותר, או במערכת מסתור נוספת, ניתן לבקר בחורבת מדרס ובחורבת עיתרי, שתיהן נמצאות בפארק עדולם.
- יש להיזהר מבורות פתוחים בשטח, אנא צעדו רק על השביל המסומן.
- טיילו בביטחה: מים, כובעים, מפה, פנסים לכל אדם, נעלי הליכה.

נעמי ואלעד בר אילן, "תרמיל ומקל" טיולים בארץ ישראל.

עומר מרקובסקי
בית גוברין. עומר מרקובסקי
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק