חוזרים

לקראת כיתה א': איך נאבחן בעיות ראיה אצל הילד?

איך משפיע קוצר ראייה או רוחק ראייה על ילדים? מתי יש לחשוש מפזילה ומה אומר לנו ילד שלא אוהב לצפות בטלוויזיה? המדריך להורה המטושטש

ארזה פרוכטר | 4/9/2014 8:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ילדים לא יודעים שהם רואים מטושטש או לא רואים חפצים ממרחק, כיוון שאין להם למה להשוות. לכן חשוב מאד לערוך בדיקות התפתחות ראיה בגיל צעיר כמה שיותר מוקדם, אצל רופא עיניים. חשוב לציין שהגיל בו ילדים מפתחים מודעות לכך שהם לא רואים טוב, משתנה מאדם לאדם ולכן תפקיד ההורים בגילוי ואיתור מוקדם של הבעיה, חשוב מאין כמוהו.

עוד כותרות ב-nrg סגנון:
- "אבל אמא, לכולם יש": לקנות סמארטפון לילד?
- מציפורן ועד ראש: משבצות הפפיטה משתלטות
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

ד' בת השלוש לא הפסיקה להתלונן שהראש מאוד כואב לה. ההורים המודאגים הלכו למספר רופאים, על-מנת שיוכלו לאתר את הבעיה לכאב. הם ביצעו צילום רנטגן, בדיקות דם ובדיקות נוספות, אך לא מצאו דבר. היה אפילו חשד לוירוס שלא הוכח, וד' נשלחה עם סירופ אקמול הביתה.
 
שאטרסטוק
ילד בעיות ראייה ראיה משקפיים אבחון שאטרסטוק

התעלומה לא נפתרה והיא המשיכה לסבול מהכאבים העזים. יום אחד יצאה ד' לטייל בשמורת טבע. בכניסה לשמורה היה שלט שעליו ציור של קנגרו, בעל חיים שהיא כל-כך אוהבת, אך יכלה להבחין בכך, רק כאשר הייתה במרחק נגיעה מהשלט. 

עירנותם של הוריה, הביאו אותם להסיק שביתם סובלת מבעיית ראייה. בביקור אצל רופא עיניים אובחנה ד' כבעלת קוצר ראייה והותאמו לה משקפיים אצל אופטומטריסט. מיותר לציין שכאבי הראש נעלמו כלא היו.

אצל כ-10 אחוז מבין התינוקות בני חצי שנה עד שנה, שמגיעים לבדיקות שגרתיות במרפאה, מתגלה ליקוי שעלול לגרום להתפתחות עין עצלה או פזילה.הליקוי בדרך כלל יסתדר מעצמו וברוב המקרים לקראת גיל 3, אך חשוב לעקוב אחרי התפתחותו. 
האם ואיך יכולים ההורים לזהות ליקוי בראייה?

הבעיה הינה שאי אפשר לדעת מראש אצל אילו ילדים תתפתח עין עצלה או פזילה. לכן, למרות שאין הנחיה רשמית של משרד הבריאות, חשוב שכל הורה לילד בגילאי 3 - 3.5, ייקח אותו לבדיקות עיניים.

בגיל הזה ילדים כבר מסוגלים לזהות מטרות מרחוק, יכולת שמגדילה את אמינות הבדיקה. בעולם המערבי, עין עצלה היא הסיבה השכיחה ביותר לאובדן ראייה בגיל הילדות. זוהי מחלה תורשתית הנגרמת על-ידי גירוי לא מתאים של תאי מוח ראיתיים. במקרה כזה, חדות הראייה יורדת כתוצאה משימוש לא נכון בעין.

ברוב המקרים בהם הורים מבחינים מיד בפזילה אצל תינוקות קטנים, יהיה מדובר על פזילה מדומה, שרק נראית לנו כך.

למעשה העיניים של התינוק מקבילות וישרות והאשליה האופטית נגרמת כאשר גשר האף רחב או כשעודף של קפלי עור נמצאים בצידי האף. אצל רוב הילדים התופעה נעלמת עם הגדילה.

פזילה אמיתית היא כאשר העיניים אינן מקבילות. עין אחת מסתכלת ישר לפנים והשנייה סוטה לכיוון האף, לצד, למעלה או למטה. אצל ילדים פוזלים, המוח מדכא את מעבר התמונה הנקלטת ברשתית. העין סוטה ולכן הם אינם מתלוננים על ראייה כפולה. במקרה כזה ישנו חשש להתפתחות עין עצלה או אובדן ראיית עומק.

קוצר ראייה נגרם כאשר ילד רואה אובייקטים קרובים באופן ברור ומאידך אובייקטים רחוקים במטושטש. רוחק ראייה הוא מצב קל יותר, המצריך מאמץ כדי לראות ברור לרחוק, ועוד יותר לקרוב. הוא לא מפריע לראייה ולא מצריך טיפול, אלא אם הטשטוש ברוחק ראייה הוא גדול. במקרה כזה תיתכן פזילה או הופעת עין עצלה.

ליקוי נוסף הוא אסטיגמטיזם, כלומר, ליקוי במבנה של החלק הקדמי השקוף של העין (הקרנית) הגורם לראייה מטושטשת.

שאטרסטוק
''להורים תפקיד מכריע באבחון בעיות ראייה''. שאטרסטוק
האם יש נטייה לעיניים מסוימות לחלות יותר?

דלקות עיניים אצל פעוטות עלולות להיות חריפות ומדבקות. הזיהום גורם לעיניים להיות אדומות ולעפעפיים נפוחים. המטופל יקבל טיפות המכילות אנטיביוטיקה. ישנה סוג של דלקת אלרגית שאינה זיהומית, אך גורמת לגירוי העין, לאודם ושפשוף בעיניים, פצעים על הקרנית או חוסר יכולת לפתוח את העין. הטיפול יתבצע על-ידי חומרים אנטי אלרגניים ואם הוא לא עוזר ישולבו תרופות שמכילות קורטיזון.

ילד שלא אוהב לצפות בטלוויזיה - יש מצב?

יש לשים לב האם העדפתו הבלתי שגרתית היא תוצאה של חוסר עניין או קושי בצפייה?
כשל באבחון מוקדם של ליקוי כמו רוחק ראייה, עלול לגרור מצב לדוגמא, שילד לא אוהב ואף נמנע מקריאה בכיתה א'. ילד כזה מתעייף, מתאמץ כשהוא מסתכל למרחק, אבל עוד יותר מתאמץ בראייה לקרוב ולכן הוא יתעל את עצמו לכיוונים אחרים שאינם כרוכים במאמץ.

כך למשל פזילות המופיעות בגיל 2-3. עד גיל זה הצורך של הפעוט לראות פרטים בבירור מקרוב הוא קטן משום שרוב החפצים עימם הוא משחק גדולים יותר. בסביבות גיל 3 ילדים מתחילים לצייר ולעבור על קווים וצריכים להתמקד על פרטים חדים ועדינים יותר. ילדים רחוקי רואי יאלצו להשקיע יותר מאמץ כדי לראות היטב מקרוב ותוך כדי מאמץ מתגלה הקושי הנגרם בשל הפזילה.

לעיתים רבות הצורך לפצות על הקושי מתבטא במציאת ״עיסוק אחר״. כלומר יכול להיות שבעיית ראייה לא מאובחנת, עלולה בטעות להיות מזוהה כליקוי למידה או להיפך. מחקרים רבים שנעשו לגבי מערכת הראייה והקשר שלה לחוסר תפקוד בבית-ספר, הוכיחו שלקות ראייה אינה הסיבה וגם לא הפיתרון לקושי למידה.

הסיבות להתפתחותן של בעיות ראייה הן גנטיות ונרכשות ולכן, ברוב רובם של המקרים, לא נוכל למנוע אותן, מדובר על התפתחות טבעית של הגוף ובתוך כך גם מערכת הראייה. גם אם הילד רואה הרבה טלוויזיה, זה לא משה שיגרום לו לבעיות ראייה. אמנם אם הוא רואה טלוויזיה קרוב מאוד למסך, סימן שיכולה להיות לו בעיה בראייה, שהתפתחה ללא קשר. מה שכן, נוכל למנוע החמרה והידרדרות, על-ידי תשומת לב וטיפול מתאים.

ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית B.sc חברת ועד מועצת האופטומטריסטים בישראל, בוחנת מטעם משרד הבריאות, מומחית בבעיות ראיה אצל ילדים, התאמת עדשות מולטיפוקל לילדים בטיפול בפזילה.

שאטרסטוק
''יש ילד שלא אוהב לצפות בטלוויזיה או שזה מצביע על קושי בצפייה?''. שאטרסטוק
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''חוזרים ללימודים''

פייסבוק