לא מעוקצו: איך תדעו שהדבש טהור ולא מזוייף

האם הדבורים אכן נמצאות בסכנת הכחדה? בחודש תשרי לעם היושב בציון זה לא כל כך אכפת. 1600 טונות דבש דבורים נאכל מדי שנה בזמן החגים. איך מוודאים שהדבש לא מזויף או מהול במי סוכר? והאם יש הבדל בין דבש מעצי תפוח לדבש אבוקדו?

נעמי גוטקינד-גולן | 17/9/2014 13:52 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בישראל אוכלים בחודש תשרי כ-1,600 טונות, כ-45% מהצריכה השנתית. מידי שנה מתגלות צנצנות דבש מזויפות, בעיקר בשווקים ובחנויות קטנות. דבש מזויף עשוי סוכרים, קרמל וצבעי מאכל והוא נעדר סגולות רפואיות המצויות בדבש האמתי שהינו מוצר טבעי ואינו אמור להכיל חומרים משמרים או מייצבים למיניהם. לשם כך קיים תו התקן הנמצא בפיקוח שוטף של מכון התקנים ועובר בדיקות מעבדה המוודאות שאין בו תוספות סוכרים ותוספות מלאכותיות אחרות. הדבש הטהור נאגר על ידי הדבורים מצוף הפרחים ואסור לעשות בו שינויים בתהליך האריזה העלולים לפגוע באיכותו.

עוד כותרות ב-nrg:
רק לא עוד אגרטל: מתנות חג שוות לנשים
רק לא עוד עט: מתנות חג שוות לגברים
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
 
שאטרסטוק
הדבורים עובדות קשה לכבוד החג שאטרסטוק

נכון להיום, תו התקן לדבש הוענק לשתי חברות בלבד: "מכוורת עמק חפר" ו"יד מרדכי". במוצרים של שתי אלה תכולת המים בדבש היא המותרת: עד 20%. מעבר לכמות זו יכולה להיווצר תסיסה שתכיל חיידקים, והדבר שיפגום באיכות הדבש. גם מרקם הדבש קובע. עליו להיות אחיד, ללא קצף, לכלוך או עובש. בדקו גם את תנאי אחסון הדבש שאתם קונים. הוא חייב להיות במקום מוצל והרחק ממקור חום.

כיצד ניתן לזהות שהדבש תקני ולא מזויף? מומחי מכון התקנים הישראלי מציעים לשנן את הכללים הבאים:
לבדוק האם על גבי האריזה ישנו סימון של שם האורז, כתובתו ותאריך האריזה מסומן בגלוי (יום, חודש ושנה) במידה ומחירו של הדבש נמוך באופן משמעותי לברר את נושא התווית במשנה תוקף.


על טעם ועל ריח

הדבוראים ויצרני הדבש, אוהבים לטעון שסוג הפרחים מהם מלקטים הדבורים את הדבש, משפיע על טעמו. אישית לא הצלחתי להבחין בכך, למרות נסיונות חוזרים ונשנים לטעום דבש מסוגים שונים. הרוצים להתנסות בעצמם ימצאו ברשתות "לגעת באוכל" "ספייסס", ובמכוורת "פרחי הגליל", דבש מפרחי אבוקדו שאומרים כי הוא עשיר במינרלים. דבש מפרחי קוצים ודרדרים שהוא בעל טעם חריף במקצת. דבש מפרחי אקליפטוס שטעמו מתוק-חמצמץ, ועוד. 
 

יחצ
יש תו תקן. דבש מכוורות יד מרדכי יחצ

האריזות נעות בין 140 גרם לקילוגרם וחצי, ועולות בין כ-13 לכ-80 שקלים. אגב על חלת הדבש הנזכרת כבר במקורות (נוצרת מדונג המופרש מגוף הדבורה), נאמר ברפואה העממית שהיא מסייעת בפתרון בעיות אסטמה וקדחת שחת אלרגית.

תהיה בריא

"אפיתרפיה" היא תורת ריפוי בעזרת מוצרי הדבורים. רוני רק מ"דבש מכמנים" מצטט את הפסוק 'אכול בני דבש כי טוב' (משלי כד', יג'),

 ומוסיף כי דבש מוריד נפיחויות ומסלק פטריות. מזון המלכות מחזק את הגוף אחרי מחלות קשות וניתוחים, והפרופוליס שדבורים מפיקות משרף של עצים, טוב לחיטוי.

כמה מתכונים לתרופות סבתא המשלבות דבש.
סירופ מכייח:  פרוסות מבצל בינוני עליהן 3-4 כפות דבש כהה (אבוקדו או פרחי בר), ממתינים שעה ויוצקים לצנצנת. מאחסנים במקרר.  לילדים: כפית 3 פעמים ביום. למבוגרים: כף 3 פעמים ביום.
משחת פצעי לחץ: שמים דבש (עדיף כהה ומעט סמיך) על הפצע, ועליו מניחים תחבושת רפויה. מחליפים פעם ביום.
לבצקת ונפיחויות: מורחים דבש כהה וסמיך ועליו נייר טואלט או גרב חתוכה או פיסת בד. הדבש סופח את הנפיחות והבצקת.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg
שתף

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים

מרחבי הרשת

פייסבוק