עם האחים גיל תצחקו וגם תרדו במשקל

התאומים עומר ואביב גיל עשו כל דיאטה, התמכרו לכל טרנד, כתבו בלוג שמזהיר מפני אוכל שטני, ורק אז למדו שאפשר להפריד בין המחנה הטבעוני למחנה הקיצוני, ושסרטונים שמחברים אוכל בריא עם כיף יקבלו יותר ממיליון צפיות

מקור ראשון
אהוד מקסימוב | 23/1/2015 12:27 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אביב ועומר הם תאומים זהים. רק הזקנקן של עומר ונקודת החן במצחו של אביב מבדילים ביניהם. שניהם גרים בתל־אביב. אביב נשוי ואב לילד, עומר התחתן רק לאחרונה. האחים לבית גיל נולדו ב־1982, לאב שעסק בענייני איכות הסביבה ולאם שרטטת. הם גדלו ביישוב הקהילתי נוה־מונוסון, ולמדו בתיכון ביהוד הסמוכה. תמיד היו באותן מסגרות, ורק הצבא הפריד ביניהם: עומר שירת בסיירת מטכ"ל, אביב הסתפק בשייטת.

כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
 
יוסי אלוני
דיאטה עם עבר קרבי. עומר ואביב גיל יוסי אלוני
 
האחים מספרים שהעיסוק בתזונה ובבריאות התחיל מהבית, אם כי לא באופן מוצהר. "זה לא שההורים שלנו אמרו 'תאכלו בריא'", אומר אביב, "וגם לא היינו טבעונים או משהו כזה. אבל תמיד היה סלט, תמיד היו פירות. זה משהו שגדלנו לתוכו".

ממתקים?
"בדרך כלל לא היו חטיפים, וגם לא קולה. ככה אמא שלי החליטה. היא בשלנית נפלאה, והמתוקים בכלל לא היו חסרים לנו".

"המון הורים הופכים את הממתק לפרס בלי להרגיש, וזה דבר שיוצר בעיות רגשיות של חיבור בין אוכל מתוק ולא בריא למשהו חיובי", מוסיף עומר. "אצלנו בבית זה לא היה. גם כשהיו ממתקים, הם מעולם לא נתפסו אצלנו כפרס". 
תחביב מחייב

בחיידק התזונה נדבקו השניים בעקבות ספר שקרא עומר, "עם ישראל חי וחולה" מאת יהודה מנור. "זה ספר ישן, שמדבר על המצב הרע של ישראל ותרבות המערב בענייני בריאות, ועוסק גם ביתרונות תוספי התזונה", הוא מספר. "הספר תפס אותי, ואחרי שסיפרתי עליו לאביב זה תפס גם אותו".
 

יוסי אלוני
זהים גם בתשוקה לנושא התזונה. עומר ואביב גיל יוסי אלוני
 
בשלב הבא החלו התאומים לשנות בהדרגה את הרגלי התזונה שלהם. "החלטנו לנסות את כל הטרנדים על עצמנו: הייתה תקופה שבכל בוקר היינו לוקחים עשרה כדורים של תוספי תזונה שונים. ואז התחיל הטרנד של תזונה לפי סוג דם, ואחר כך חשבנו שאולי יש לנו צליאק. קראנו הרבה ונכנסו לזה מאוד לעומק", אומר אביב.

בתום שירותם הצבאי נסעו השניים לטיול בחו"ל, וכשחזרו החלו ללמוד באוניברסיטה - עומר הוראה, אביב פסיכולוגיה. לצד הלימודים, השקיעו רבות בתחביב התזונה שלהם. הם קראו, שמעו הרצאות, צברו ידע והחלו להשפיע גם על החברים ועל המשפחה הקרובה. באתר שלהם, שכותרתו "מי בכלל רוצה להיות בריא ורזה", הם מספרים שאירוע קשה
שחוותה סבתם היה בין הגורמים שדחפו אותם להעמיק בנושא. "לפני כשבע שנים סבתא שברה ירך", מספר עומרֿ, "ומשם התפתחה הידרדרות קוגניטיבית שהסתיימה באלצהיימר על כל שלביו הקשים. מובן שלא יכולנו לרפא אותה, אבל מאז שזה קרה אמרנו לעצמנו - רגע, אפשר גם אחרת".

הניסיון לקדם אורח חיים אחר קרם עור וגידים רק לאחר שאביב הבין שלימודי הפסיכולוגיה אינם בשבילו. "זו הייתה תקופה של חיפוש עצמי", הוא אומר. "התייעצתי עם אשתי, לירון, כדי להבין טוב יותר מה אני רוצה לעשות כשאהיה גדול, והיא, כבעלת חברת ייעוץ לשיווק באינטרנט, אמרה לי: 'אתם הרי מחוברים לתחום התזונה ונהנים ממנו כל כך, למה לא תעשו עם זה משהו?'
"האמת היא שאף פעם לא חשבנו על זה כעל תחום עסקי, כי במציאות שאנחנו חיים בה קיימת הפרדה בין תחביב ובין עבודה. אבל אחרי שלירון העלתה את ההצעה לחבר בין שני העולמות, החלטתי לדבר על זה עם עומר".

עומר היה מהוסס. הרעיון להפוך תחביב אהוב למשהו מחייב, לא כל כך התחבר לו. "ואז הצעתי לו לפתוח בלוג שבו נוציא את הידע שלנו לעולם. הוא ענה לי: טוב, בסדר, תתחיל".

תאומים צנומים ובריאים

וכך, לפני כשלוש שנים, פתח אביב את הבלוג Healthy Skinny Guy. בפוסט הראשון שלו כיכב "השטן הלבן": "כתבתי שם על הסכנה שבסוכר הלבן, באורז הלבן ובקמח הלבן", הוא נזכר. "בכלל, הפוסטים הראשונים שלי היו רציניים ומטיפים מאוד, ממש לא קלילים כמו היום".
אחרי כחודש, כשהיומן האינטרנטי החל לצבור תאוצה, החליט עומר להצטרף למיזם של אחיו. השניים פתחו את האתר המשותף שלהם, Healthy Skinny Twins, ובחרו ללכת על קונספט של סרטוני וידאו שיעבירו ידע רלוונטי בצורה קלילה ומשעשעת. סרטונם הראשון היה "איך להכין ארוחת בוקר בריאה ולא משמינה" - שבו לימדו לעשות שייק ירוק.

 

קטעים נוספים


"בהתחלה התגובות על הסרטונים היו מחברים וממשפחה", מספר אביב. "לקח קצת זמן ועבודה שיווקית עד שזה הגיע לעוד אנשים. הטבעונות נכנסה אז חזק לארץ: לאורי שביט ולשי בובה היו בלוגים די מפורסמים, ואנשים חיפשו עוד חומר בנושא. אנחנו היחידים שעשו סרטונים. אחרי שהעלינו אותם לאתר גילינו שיש קישורים אליהם בכל מיני בלוגים אחרים, מה שהביא לתנועה גדולה יותר אצלנו".

בתוך פחות משלוש שנים צילמו השניים למעלה מ־300 סרטונים, וזכו בסך הכול ליותר ממיליון צפיות. "יש לי בנייד פתקית של רעיונות לסרטונים, ויש כאלה בלי סוף", מסביר אביב. "מעבר לעובדה שהנושא עצמו רחב מאוד ומתחדש כל הזמן, אנחנו גם מלמדים איך להכין מאכלים בריאים ומצלמים במסעדות מומלצות. מדי פעם אנחנו מארחים מטפלים טבעיים או אנשים שהחלימו ממחלות שונות".

את ההשכלה הפורמלית שלהם בחרו האחים גיל לרכוש במכללת "אילמה" שהקים הרב יובל אשרוב ביישוב החרדי אור־הגנוז שליד צפת. את החלטתם ללמוד במקום פחות "נחשב" הם מסבירים בכך שדווקא שם מצאו מסגרת שדיברה אליהם. "יכולנו ללכת ללמוד נטורופתיה או תזונה קלינית בהמון מסגרות, אבל זה לא היה זה", מסביר עומר. "המקומות 'הנחשבים' מתייחסים לתזונה בצורה לא נכונה, לדעתנו. על פי בירורים שעשינו, אילמה היא המקום היחיד שבו מלמדים רפואה טבעית, כלומר – כזו שמסייעת לגוף לעשות את שלו בעזרת אורח חיים בריא".

"בריאות טבעית היא הרבה מעבר לתזונה", מוסיף אביב. "זה גם יציבה נכונה, פעילות גופנית נכונה, כל מה שקשור לצד הנפשי. מכלול שלם. זה מה שרצינו".
 
יוסי אלוני
לא מספיק רק לאכול בריא. עומר ואביב גיל יוסי אלוני

התחלתם את סדנאות התזונה שלכם לפני שקיבלתם הסמכה. באתר שלכם היו אנשים ששאלו ואפילו הקניטו אתכם על כך.
"הרוב לא שואלים על הסמכה. אנשים רואים סרטון ראשון ואומרים 'נחמד, איזה מצחיקים הם', ואז רואים סרטון שני ואומרים 'וואלה, יש בזה משהו'. אנשים לומדים להכיר אותנו, קוראים על ההצלחות של אלו שעשו שינוי בעזרתנו, והתעודה כבר לא מעניינת אותם. ועדיין, כששאלו אותנו על הסמכה, ענינו בגלוי: אנחנו לומדים את הנושא שנים על גבי שנים בצורה עצמאית, ונמשיך ללמוד. עכשיו אנחנו במהלך לימודי רפואה תזונתית על פי הרמב"ם אצל ד"ר יוסף גיל־שחר, וגם ממנו נקבל תעודה".

שמתי לב שאתם עונים בצורה נעימה גם לאלו שמשמיצים אתכם.
"לפעמים אנשים באמת מגיבים בצורה מאוד פוגעת ואכזרית, אבל דרכנו היא לענות תמיד ממקום מכבד. ברוב המקרים התגובה הזו שלנו גוררת תגובה נעימה הרבה יותר מהצד המתקיף. ואם לא, אנחנו פשוט מפסיקים לענות".
 

אינפו גרפיקה: הילה גנץ
עשה ולא תעשה של האחים גיל אינפו גרפיקה: הילה גנץ
להכניס את העז

האחים גיל דוגלים בשיטת "התזונה הטבעית". "זו לא טבעונות", מסביר אביב, "אבל מאוד קרוב לזה. 98 אחוז מהתזונה שלנו היא צמחית. אנחנו קצת מסתייגים מטבעונות, כי לפעמים היא יכולה להיות לא בריאה. יש אנשים שעוברים לטבעונות ואוכלים המון לחם, פסטות, טופו ותחליפים - וזה מאוד לא בריא. תזונה טבעית זה לאכול הרבה מן הצומח, ולאכול מזון אמיתי - בלי כל התיבולים התעשייתיים ובכלל בלי תיבול מוגזם. זה אוכל שבנוי מחומרי גלם איכותיים וכמה שיותר טבעיים. זה גם אומר לא ליפול לטרנדים כמו תוספי תזונה, סופר־פוד (מזון טבעי מרוכז מאוד מבחינת ערכים תזונתיים, א"מ) או משקאות בריאות. בעולם התזונה יש בכל יום טרנד חדש, שמזהיר שאם לא תעשה כך וכך יקרה אסון. אנחנו נגד הפחדה".
 

שאטרסטוק
98 אחוז מהתזונה שלנו היא צמחית שאטרסטוק

לפי הגישה שלכם, כמעט כל דבר שאינו מהצומח הוא מזיק. אז מה נותר לאכול?
"אוכל אמיתי", פוסק עומר. "וכשאנחנו אומרים אמיתי הכוונה היא לאיכותי, לאו דווקא טבעי. כי יש דברים מהטבע, כמו קפאין, שהם לא בריאים לנו. חלב, בשר, ביצים ודגים הם מזון נפלא ובריא, השאלה היא האיכות והכמות שלהם. מבחינת הכמות, מנה ביום זה לא רק בסדר, זה אפילו טוב. אבל הדבר הכי מאתגר הוא העובדה שבישראל וגם בעולם קשה מאוד, ולפעמים כמעט בלתי אפשרי, לאכול מהדברים האלה בצורה איכותית. למשל, כדי לצרוך חלב בצורה בריאה, עדיף שיופק מעזים, וששתייתו תהיה סמוכה מאוד לחליבתו. זה אומר שרק אדם שיש לו עז בבית יכול לשתות חלב. וגם אז, רק כוס ביום.

"לגבי בשר, בעל החיים עצמו צריך לאכול מזון בריא, בעיקר עשב, ולהימנע מקבלת הורמונים ותרופות. את זה קצת יותר קל להשיג בארץ. לגבי דגים – רוב הדגים בעולם מכילים כספית מזיקה, כי רוב מקורות המים שלנו מכילים כספית. ביצים הן הדבר הכי קל להשגה: ביצים אורגניות, שהוטלו על ידי עופות שתזונתם אינה מכילה אנטיביוטיקה או חומרי הדברה".
 

צילום: שאטרסטוק
אופס. אכלתי עשב לא אורגני. בעל החיים עצמו צריך לאכול בריא צילום: שאטרסטוק

בוא לא נהיה תמימים. רוב הציבור לא ילך לחפש את הדברים שהזכרת עכשיו.
"אני מסכים אתך", אומר אביב, "אבל אם אנשים שואלים אותנו מה כן ומה לא, אנחנו אומרים: מוצרי חלב – לא. בשר, דגים ועוף רגילים - אין בעיה מדי פעם, אבל מנה קטנה ביום, בגודל כף היד. דבר שני, אם אתה לא חולה, ואם אתה מקפיד על תזונה בריאה ואיכותית, אנחנו מאמינים בשגרה שכוללת גם שוקולד, בשר וביצים. אבל אל תשלה את עצמך ששוקולד 70 אחוז מוצקי קקאו זה סופר־פוד של בריאות. זאת אשליה".

בלי בשר, חלב וביצים, איך הגוף יקבל את כל הערכים התזונתיים שהוא צריך?
"מי שבוחר באורח חיים טבעוני צריך להיות קצת יותר מוקפד מבחינת התזונה שלו, ולדעת איך ומה לאכול", אומר עומר. "הוא יכול לקבל כל מה שהוא צריך, בעיקר מקטניות, אגוזים ושקדים. אנשים שעוברים לטבעונות מגלים את עולם הקטניות שלא הכירו לפני כן. אין סיבה שהם יסבלו מחוסר כלשהו".
 

יוסי אלוני
לעולם לא נטיף למשהו שאנחנו לא עושים בעצמנו. עומר ואביב גיל יוסי אלוני
 
השיטה הזאת, שאתם מיישמים גם בסדנאות שאתם מעבירים, נראית די קיצונית בשביל אנשים מן היישוב.
"לעולם לא נטיף למשהו שאנחנו לא עושים בעצמנו", אומר אביב. "המטרה של תוכנית הליווי שלנו, שאורכת חמישה שבועות, היא ניקוי. אנחנו לא מבקשים להמשיך בה כל החיים. נכון, בתוכנית עצמה אין מזון מהחי, אין קפה ואין שוקולד. אבל 'קיצוני' זה עניין יחסי. יש שיגדירו את התוכנית שלנו כך, ויש שיאמרו שזה בכלל לא קשה. בכל מקרה, אין ספק שזה שונה מהתזונה היומיומית הרגילה. אחרי התוכנית אפשר לחזור לאכול שוקולד, גלידה או שניצל – כל עוד אתה עושה את זה על פי כמה עקרונות פשוטים. אני נזהר מלהגיד 'כל עוד אתה עושה את זה במידה', כי מה זו המידה הזו?"

די ברור שכאשר אומרים "במידה" הכוונה למנה קטנה.
"לך זה ברור, יש אנשים שמבחינתם לסיים כל ארוחה בקינוח סופלה – זה 'במידה' וזה 'קטן'. יש אנשים שחושבים שחתיכה אחת של מלפפון ביום ממלאת את משבצת הירק היומי. גם זה לא 'במידה'. צריך הרבה יותר מזה".

מונולוגים מהבטן

אחת ההבטחות של האחים גיל, ובעצם של רבים מהעוסקים בתחום, היא שמי שינסה תזונה טבעית ירגיש טוב יותר. אני מספר להם על התקופה הקצרה שבה ניסיתי תזונה כזו, ולא ממש הרגשתי במיטבי: סבלתי מכאבי ראש ומרעב, בעיקר למשהו מתוק. "רוב האנשים שיעברו לתזונה טבעית ירגישו עם הזמן טוב יותר, שזה אומר בין השאר קלילים וערניים יותר", מסביר עומר. "הם יסבלו מפחות בעיות עיכול, והעור שלהם יהיה בוהק יותר. בהמשך אותם אנשים יסבלו פחות ממחלות ויהיו בריאים יותר. אבל יש לא מעט אנשים, כמוך, שעוברים משברי ניקוי הכוללים כאבי ראש, סחרחורות, תשישות, בעיות עיכול ועוד. הגוף מקבל הזדמנות לפנות רעלים, וזו התוצאה. משברי הניקוי האלו מבורכים".
 

שאטרסטוק
אנחנו דווקא מרגישים טוב כשאנחנו אוכלים לא בריא שאטרסטוק

"גוף לא מאוזן אוגר שומנים. אשתי, למשל, מעולם לא עשתה שום תוכנית לירידה במשקל. במהלך שלוש השנים שאנחנו מכירים היא ירדה תשעה קילו. והיא לא חשבה על זה ולא ספרה קלוריות. בבית אני הבשלן, אז היא אוכלת בריא. היא ירדה כי הגוף שלה הפך בריא יותר".

למה לדעתכם אנשים נשברים לאחר שהצליחו להפחית ממשקלם? זה רק עניין של כוח רצון?
"ברוב המקרים דווקא לא מדובר בכוח רצון, אלא פשוט בבחירה של דיאטה לא טבעית: דיאטת רעב כלשהי של ספירת קלוריות, נקודות, דגלים וכדומה. דיאטות כאלה מוציאות את הגוף מאיזון, והוא נוקט בכל המאמצים כדי להחזיר את עצמו למשקל ה'רגיל' שלו. המציאות דורשת מכולנו המון רצון כדי לדבוק בתזונה בריאה ונכונה לאורך זמן, כי אנחנו כל הזמן מוקפים בפיתויים שגורמים לאנשים להישבר, לעגל פינות ולהעלות את מה שהורידו. זה לא אומר שהם חלשים או חסרי אופי, אלא שהם פשוט אנושיים".

מה עושים כדי שהנפילה הזו לא תתרחש?
"צריך להשקיע מאמץ, צריך להשתדל, צריך לרצות בזה - ממש כמו בחיי הנישואין: בהתחלה זה קל כי הכול זורם וכיף ומרגש, אבל אחרי השלב הזה באה המציאות ומערימה קשיים, ואז יש צורך במעשים כדי לתחזק את הקיים. להרבה אנשים פשוט אין רצון להתאמץ בעוד תחום בחיים. הם מקווים שעניין התזונה יבוא להם בקלות, אבל זה לא קורה. מה שאנחנו ממליצים לאנשים זה להמשיך ללמוד את הנושא. מספיק שיקראו בכל יום משהו על תזונה בריאה, כדי שהלימוד הזה ישאיר אותם בעניינים ויתחזק אצלם את הרצון להתמיד".

היו אנשים שפנו אליכם לאחר שהעלו בתום התוכנית שלכם את כל הקילוגרמים שהשילו במהלכה. מה עניתם להם?
"אנחנו נותנים לכל המשתתפים כלים להמשיך גם אחר כך, וכמו שיש אנשים שעלו בחזרה למשקל הקודם, יש כאלה שהמשיכו לרדת. חשוב להבין שבכל תוכנית, לא רק שלנו, יש משמעות למסגרת. במסגרת יותר קל, ואחרי שעוזבים אותה פתאום מרגישים לבד. לכן אנחנו ממשיכים לענות לטלפונים ולמיילים גם לאחר התוכנית".

תזונה מהצעד הראשון

באחד הסרטונים שלהם מדברים האחים גיל על הדרך להיפטר מהשומן הבטני. אני מבקש מהם כמה טיפים בעניין המטריד הזה. עומר: "השומן הבטני מצטבר בעיקר בשל הפרשה בלתי מאוזנת של הורמון הדחק קורטיזול. הוא גורם לגוף לשמר את השומן כאנרגיה למצבי לחץ. שלושה טיפים בעניין שיכולים לעזור לטווח ארוך: א. לישון יותר שעות ולכלול פעילות גופנית במהלך היום. שתי הפעולות הללו מאזנות את הקורטיזול; ב. מבחינת תזונה: להוריד מוצרי חיטה ולהוסיף ירקות; ג. להקפיד שכל ארוחה תהיה 'חצי־חצי': חצי צלחת ירקות חיים, וחצי – כל מה שרוצים.
 

קטעים נוספים
 
האחים גיל לא מסתפקים בפנייה לציבור הבוגר: הם שואפים להגיע למערכת החינוך ולפעול בה מן היסוד לשינוי הרגלי התזונה הקלוקלים של התלמידים. עומר, מורה להיסטוריה, תרבות ישראל ותנ"ך, כבר עושה זאת בבית הספר "חוף השרון" בשפיים שבו הוא מלמד. "אני מעביר 'מסלול בריאות' לכיתות ט', שכולל תזונה, פעילות גופנית, אקולוגיה, יציבה נכונה ועוד".

איך גורמים לילדים לשנות הרגלים?
"עושים את זה בצורה כיפית ואטרקטיבית. לא שיעורים פרונטליים עם מצגות משעממות, אלא חידונים, משחקים ופרסים. יש גם הרבה עשייה, למשל הכנת שייקים ואוכל ביחד, או הליכה לסופר לסיור של קניות בריאות, שבו הילדים בוחנים את מרכיבי המזון ובוחרים מה כדאי לקנות ומה לא.

"יש לנו גם קבוצת ווטסאפ מאוד פעילה שנקראת 'מסלול בריאות מנצחת'. לפעמים אני שולח להם צילום של מרכיבי לחם כלשהו ושואל מה דעתם, או נותן להם מתכון לשייק שהכנתי בבוקר ומבקש מהם לשתף מתכונים שלהם. ילדים לא שונים ממבוגרים: הם אוהבים לקבל ידע שמועבר בצורה אטרקטיבית, וברגע שהם מבינים למה זה לא בריא וזה כן בריא – הם רוצים את הבריא".

יש לילדים השפעה על סביבתם?
"בהחלט. ברגע שהשינוי קורה אצלם זה משפיע על כל הבית, כי הרי לא הילדים מכינים לעצמם את האוכל. פתאום הם מבקשים לחם בריא יותר, או לקחת לבית הספר יותר ירקות. כבר קיבלתי טלפונים מהורים שאומרים 'לא תאמין מה עשית לבית שלנו'".

ומה אתם עונים להורים ששואלים איך הם עצמם יכולים לגרום לשינוי בהרגלי התזונה של ילדיהם?
אביב: "אנחנו אומרים שכצעד ראשון, בכל ארוחה יהיה פרי וירק. כיום אצל ילדים ירק זו העגבנייה בהמבורגר או תפוח האדמה בצ'יפס. צעד שני שאנחנו ממליצים עליו הוא להוריד מהתפריט את כל הלחם והחיטה, ואחר כך את מוצרי החלב. הצעד הבא יהיה כבר להתחיל להכין ממתקים בריאים וכדומה. אבל את כל הצעדים האלו צריך לעשות בסבלנות, לא לשנות להם את כל העולם בבת אחת".
 
shutterstock
העגבניה בהמבורגר היא לא ירק shutterstock
 
עומר: "כשאנחנו אומרים את זה להורים, פתאום הם מגלים כמה חיטה הם נתנו לילדים שלהם: בארוחת הצהריים פתיתים או פסטה, ובארוחות הבוקר והערב לחם ובורקס. ברגע שמורידים את החיטה, פתאום מגלים עולם שלם של קטניות, של אורז, של בטטה".

עומר מספר שהנהלת בית הספר כבר פנתה אליו וביקשה שבשנה הבאה ינחה את מסלול הבריאות לכל שלוש השכבות בחטיבה. בהמשך מתכננים השניים להכשיר מורים ומדריכים נוספים, שיעבירו שיעורים בנושא בבתי ספר אחרים. "אנחנו לא עוצרים כאן", מבטיח אביב. "נמשיך ונעשה את זה בעוד בתי ספר, כי זה חשוב לנו. אנחנו מאמינים שאפשר לעזור לצעירים לעשות שינוי טוב וחשוב מאוד"

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg
שתף

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים

מרחבי הרשת

פייסבוק