מה מותר ומה אסור לילד בן שנה לאכול
יש לו כבר שיניים, הוא יושב ויודע להביא אוכל לפה, האם אפשר לתת לילד בן שנה לאכול אוכל של גדולים? מה מותר לו לאכול ומה אסור? רונית דוייב עושה סדר
התינוק שלכם חוגג שנה ומעתה ייקרא פעוט. סביר להניח שכבר טעם ממרבית המזונות ועכשיו תוכלו אפילו להוסיף לתפריט חלב ניגר ודבש ובעצם לאפשר לו לאכול הכל. או כמעט הכל.כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

ישנו קשר מדעי מוכח בין תזונת הילד למיצוי פוטנציאל ההתפתחות והגדילה שלו ובריאותו בטווח הקרוב והרחוק בכלל. ילדים בגילאי שנה עד שלוש זקוקים לתצורכת אנרגטית יומית של כ- 1000-1450 קלוריות ליום, כאשר כ- 2/3 מכמות זו הילד יקבל במסגרת החינוכית בה הוא נמצא (בהנחה ונמצא שם עד 16:00). לנו ההורים, נשאר לדאוג לארוחות הבוקר והערב ולדאוג שיהיו מזינות ומגוונות.
*בשלב הזה הפעוט כבר מסוגל ללעוס מזון במרקמים ובגדלים שונים ואין צורך לתת את האוכל כמרק טחון, ההיפך, רצוי להגיש צלחת בה המזונות נמצאים בנפרד והפעוט יכול לראות ולהכיר את המאכלים השונים המוגשים לו.
*אפשר להגיש את המזון בצורות חיתוך שונות – סלט ירקות חתוך לקוביות, תפו"א כמחית פירה, אצבעות חזה עוף או דג וכדומה. הקפידו לגוון בצבעים בכל ארוחה, לדוגמה על ידי מתן תוספות כמו אפונה, שעועית צהובה, ירקות חיים ובאמצעות שימוש בעשבי תבלין ובתבלינים שונים.

*השתמשו בשיטות בישול שונות כגון אידוי, אפיה, צליה או טיגון וגוונו גם על ידי הגשת מזונות שונים מאותה קבוצה, למשל בקבוצת מוצרי החלב – הגישו פעם קוטג' ופעם גבינה לבנה.
*יש לכלול בתפריט היומי מזונות מכל קבוצות המזון, כגון דגנים, חלבון, ירקות ופירות ומזונות עשירים בשומן.
*מומלץ להקפיד על שתיית מים ללא הגבלה – בכל תנאי מזג האוויר.
*יש להמעיט בצריכת ממתקים ומשקאות ממותקים המכילים כמויות גדולות של סוכר. רצוי להציע פרי במקום ממתק או חטיף. ואם כבר חטיף, תמיד העדיפו לתת לפעוט את אלה הדלים בשומן, נתרן וסוכר.
*מומלץ לצמצם ככל שניתן את השימוש במזון מתועש שהינו עשיר בשומן ונתרן ולרוב אינו מכיל רמות גבוהות של ברזל (מנה אחת בשבוע לכל היותר).
*לפעוטות עד גיל שנתיים, מומלץ לתת מוצרי חלב וחלב ניגר עם 3% שומן ומעלה. מעל גיל שנתיים רצוי להתחיל להגביל את אחוזי השומן ולהציע מוצרי חלב רזים המכילים לא יותר מ- 5% שומן, בשר בקר רזה ועוף ללא עור.
בגילאים אלה התפריט היומי צריך להיות מורכב משלוש ארוחות עיקריות – בוקר, צהריים וערב ו- 2-3 ארוחות ביניים.

השכמה - הנקה או תמ"ל
ארוחת בוקר - כריך עם אבוקדו, פרוסות עגבניה / סלט טונה, פרוסת לחם, זיתים ללא חרצנים
ביניים – יוגורט + פרי / כריך טחינה גולמית עם סילאן
צהריים – קציצות בקר ברוטב, 3-4 כפות קוסקוס, ירקות מאודים / צלי עוף עם אפונה, 3-4 כפות פתיתים, סלט ירק חי.
ביניים – קערת דגני בוקר לא ממותקים עם חלב / יוגורט + 1 כף שיבולת שועל + פרי
ארוחת ערב – פרוסת לחם, חביתה, 2 כפות קוטג' 5%, ירקות חיים / חצי קלח תירס, ביצה קשה, פרוסת גבינה צהובה, ירקות חיים
אפשרות לפני שנת הלילה - הנקה או תמ"ל
· אפשרו לפעוט להפסיק לאכול כשהוא מרגיש מלא, גם אם אינכם בטוחים שאכל די, אל תכריחו את הפעוט לאכול ואל תרדפו אחריו עם אוכל.
· הימנעו מלשבח צלחת ריקה, תגמלו את הפעוט עם תשומת לב, מילים טובות, ולא עם אוכל.
· אכלו ארוחות משפחתיות - שמשו דוגמא אישית לפעוט, הרגילו את הפעוט למתכונת של ארוחות משפחתיות מוקדם ככל האפשר. בזמן הארוחה, התמקדו האחד בשני - כבו טלוויזיה ודחו שיחות טלפון
· אפשרו לפעוט לראות ולהתנסות במגוון מזונות בארוחה - פירות, ירקות ודגנים מלאים- אך אל תכריחו אותו לאכול.
· התנסו ביחד במזונות חדשים ושמשו מודל לחיקוי – תארו את טעם המזון, המרקם והריח, אך זכרו, פעוטות לא תמיד אוכלים מזונות חדשים מיד- הציעו מזונות חדשים מספר רב של פעמים - הפעוט לעתים צריך להיחשף אפילו עד 12 פעם למזון חדש כדי להסכים לטעום אותו.
· תנו לילדכם לנסות מנות קטנות מהמאכלים החדשים והציעו את המזון החדש בתחילת הארוחה כשהפעוט רעב.

· הגדירו גבולות סבירים להתחלת הארוחה ולסיומה - כאשר אתם רואים שהפעוט כבר לא מעוניין לאכול, אפשרו לו לעזוב את השולחן ואל תתנו לפעוט חטיפים על מנת לפצות על ארוחה שלא אכל
· למרות שחשוב לשמור על לוחות זמנים של הארוחות, הקשיבו לילדכם. כשהוא אומר שאינו רעב, הציעו לו חטיף בריאות קטן. חשוב לאפשר לפעוט להכיר מתי הוא שבע ומתי רעב.
הרגלי האכילה של ילדיכם ישפיעו לא רק על בריאותם המיידית, אלא יעזרו גם להקטין את הסיכון להתפתחות מחלות כרוניות בגיל המבוגר כגון השמנה, סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב, ומחלות ממאירות.
על כן, לשנים הראשונות בחיים חשיבות רבה בהקנית ועיצוב הרגלי האכילה נכונים ואורח חיים פעיל
של ילדים. אכילה במידה, פיתוח מנגנוני רעב ושובע עצמאיים, צריכה גבוהה של ירקות, פירות ודגנים מלאים החשובים במיוחד בקרב ילדים צעירים יסייעו לגדילה ולהתפתחות תקינות. ככל שיושרו הרגלי תזונה טובים יותר, מוקדם יותר, כך ייטב.
הילד כבר בן שנה, הוא כבר יכול לאכול כמו גדול? לא בדיוק! אסור לשכוח שיכולות הלעיסה, הבליעה ודרכי הנשימה של פעוטות אינם מפותחים דיים, לכן מאכלים קטנים, עגולים, חלקים או קשים עלולים לגרום לחנק אצל ילדים מתחת לגיל 5.
כל סוגי הפיצוחים מסוכנים לילדים מתחת לגיל 5 שנים בעיקר גרעינים ובוטנים. יש לחתוך מזונות עגולים כמו נקניקיות ונתחי בשר לקוביות קטנות ורכות ולא לטבעות. פירות וירקות קשים כגון תפוח יעץ וגזר יש לחתוך לחתיכות קטנות, לרסק או לבשל עד שיהיו רכים, כך שהילד יוכל ללעוס אותם ללא קושי.
בסופו של יום, דרך האכילה הילד לומד לגלות את העולם את הסביבה ולפתח יכולות חברתיות, על כן דאגו להקנות לילדכם חויות אכילה חיוביות ובריאות.
***
הכותבת רונית דוייב היא מנהלת מדעית באבוט, יצרנית סימילאק