בוכה על חלב: "הבת נחנקה והקיאה, זה היה מפחיד"
שולחן החג בשבועות עמוס במאכלי חלב, פשטידות, גבינות, חמאה, עוגות גבינה עשירות. יש כאלה שקמים מהשולחן שמחים ושבעים, יש כאלה שהולכים לישון עם כאב בטן נוראי ויש כאלה שאפילו מגע חטוף עם מוצרי החלב מסכן את חייהם
כ-80 אחוזים מכלל האוכלוסייה סובלים מרגישות כזו או אחרת לחלב. על אוכלוסיה זו נמנים אנשים אלרגיים לחלב או אלו הלוקים באי סבילות ללקטוז – אותו דו-סוכר שנמצא בטבע בחלב היונקים. אלרגיה לחלב, בדיוק כמו כל אלרגיה אחרת, יכולה להתבטא במגוון צורות. החל מפריחה וגרד ועד לקוצר נשימה וסכנת חנק ממשית.אצל אנשים בעלי אי סבילות ללקטוז, קיים חוסר באנזים הלקטז שאחראי לפירוק הלקטוז בגוף. הסימפטומים של חוסר בלקטז, המוגדרים כאי סבילות ללקטוז, מתבטאים בתפיחות וכאבי בטן, גזים, שלשול והקאות.
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

רותי גלברג (64) סובלת מאי סבילות ללקטוז מאז ומתמיד , אך הבינה זאת רק בגיל מבוגר. מרבית חייה סבלה רותי מרגישות בקיבה, שלשולים וכאבי בטן, ולא ידעה לקשר את הסימפטומים לצריכת מוצרי חלב. בגיל 40 היא שמעה שיש בדיקה שמאבחנת אי סבילות ללקטוז וביקשה להיבדק. הבדיקה אשרה כי היא אכן סובלת מכך. לדבריה בשנות ה- 90 לא הייתה מודעות כמו גם יכולת אבחון מתקדמת כמו בימינו, לכן לקח זמן עד שבוצעה הבדיקה והאבחנה הרשמית. לאחר האבחנה רותי קבלה המלצה מרופא המשפחה לכדורי לקטז.
ומאז את עם כדורים?
"כן אבל עם השנים אי הסבילות ללקטוז גברה וכמויות הכדורים שאני אצטרך לקחת במידה על מנת לאכול מוצר חלבי, הן עצומות. כ – 40 כדורי לקטז למעדן חלב אחד. רק המחשבה לבלוע כל כך הרבה כדורים בשביל כמות כה מועטה ממוצרי החלב, הביאה להחלטה לוותר לגמריי על אכילת מוצרי חלב."
זה אומר לוותר על כל כך הרבה מאכלים. מתרגלים לזה?
כשחושבים על תופעות הלוואי הקשות שנגרמות מאי הסבילות ללקטוז, עדיף לוותר.
על איזו תזונה מתבסס התפריט היומי שלך?
ירקות, עוף, דגים, לחם, אורז וכל מה שאינו מכיל חלב.
ומה קורה כשיוצאים לנופש או שמתקיים אירוע במסעדה חלבית?
אני בוחרת במנות פרווה שאינן מכילות חלב אבל לפעמים אפילו במסעדות בשריות שאמורות להיות כשרות ובשריות לחלוטין, הקיבה שלי מהר מאוד מגלה שהיה שם מרכיב חלבי שלא טרחו להזכיר.

היכן הקשיים באי הסבילות ללקטוז?
קרה פעמים רבות בבתי מלון או בחתונות ,שבהם האוכל אמור להיות בשרי וכשר, היתה תגובה לא צפויה למרכיבי חלב, ולכן אני מצטיידת בכל חופשה בהמון כדורי לקטז לכל מקרה. אני פונה בכל מסעדה למלצר ומבקשת לבדוק עם השף של המקום מה הסיכוי לבעיה, למשל אם במרק יש חמאה או בלחם, ולא תמיד המידע אמין, כי הוא לעיתים הלחם נרכש ממאפייה אחרת. צריך להתאפק ולהימנע בכל אופן ממוצרי חלב גם כשאני מוזמנת לאירוע והלזניה שמימית, או כשעוגת הקצפת קורצת לי בחיוך. בנוסף לאלו, עקב ההימנעות התמידית ממוצרי החלב, נוצר מחסור בסידן שעלול ליצור בעיות בהמשך ולכן אני צריכה לקחת כדורי סידן באופן קבוע.
ישנם אנשים ואפילו ילדים קטנים, שעבורם מגע עם חלב הינו בגדר סכנת חיים של ממש. דנה בת 8 אובחנה כאלרגית לחלב ומרכיביו כבר מינקות. "לא היה ניתן לדעת את זה כשהיא עדיין ינקה" מספרת רונית שלום, אמה של דנה, "אולם בשלב הגמילה, כשהעברנו את דנה לתחליף חלב היא הגיבה לא טוב. היא הקיאה והתמלאה פריחה אדומה בפנים וסבלה מקוצר נשימה. זה היה ממש מפחיד בהתחשב בכך שהיא היתה רק בת כמה חודשים".
רונית ובעלה לקחו אז את דנה למיון ולאחר מכן לרופא שערך בדיקות אישר את האבחנה – דנה סובלת מאלרגיה קשה לחלב ואסור לה לבוא במגע איתו או עם סוגי מזון המכילים חלב.

"לא פשוט לגדל ילדה עם אלרגיה כל כך חמורה למוצר כה בסיסי" אומרת רונית "היינו צריכים לרשום את דנה לגני ילדים פרטיים בהם מספר הילדים מצומצם, כדי לוודא שהמטפלות זוכרות ומקפידות שלא להאכיל אותה בשום מאכל המכיל חלב. ותמיד לשלוח איתה תחליפי חלב מהבית, כגון: מעדני סויה, שוקו מסויה. היום זה כבר יותר פשוט כיוון שדנה גדלה והיא כבר יודעת לשאול ולוודא בעצמה בכל מסיבת יום הולדת או אירוע, שהמאכלים אותם היא רוצה לאכול אינם מכילים חלב"
האם התקפת האלרגיה חזרה על עצמה מאז שדנה היתה בת כמה חודשים?
"כן וודאי. למרות שבמשך כל השנים ממש הלכנו על ביצים בכל הקשור לתזונה של דנה, היו מקרים בהם היא טעמה מאכל חלבי לפני שהספקנו לעצור אותה. היו גם מקרים בהם במסעדות הוגש לנו אוכל שלכאורה לא מכיל חלב ובכל זאת היה גורם חלבי באחד ממרכיביו ,ותמיד זה הסתיים בריצה למיון ובחרדה מטורפת. למרות זאת אנו שמחים שמלבד האלרגיה לחלב דנה גדלה ומתפתחת יפה והיא ילדה בריאה ואנרגטית".
"אלרגיה לחלב אצל תינוקות היא בדרך כלל אלרגיה לחלבון החלב." מסביר ד"ר ניר יטיב מומחה ברפואת ילדים במכבי שירותי בריאות "החלבון של חלב הפרה שונה מחלבון חלב האם ולכן תינוקות הצורכים פורמולה חלבית עלולים להיות רגישים אליו. התופעות מופיעות מהחשיפה הראשונה או השנייה לפורמולה חלבית ומתבטאות בצורות שונות. החל מאי שקט, בטן תפוחה, גזים , הקאות, אקזמה (פריחה), ועד ליציאות דמיות. כל חשיפה נוספת בגיל הינקות מחריפה את הסימפטומים".

האם האלרגיה הזו תישאר עם הילד לכל החיים?
"אלרגיה זו לא בהכרח נשארת לכל חיי הילוד. לעיתים רבות מדובר ברגישות זמנית הנובעת מחוסר פירוק מלא במעי ובהמשך הילד יוכל לצרוך חלב ללא תופעות אלו."
האם ישנה סכנה של ממש בתגובה האלרגית לחלב?
"נדירים המקרים מסכני החיים באלרגיה לחלבון החלב. באלרגיה קיצונית יופיע שלשול דמי, קוצר נשימה וצפצופים ושלפוחיות (HIVES) על פני העור. נדירים מאד מקרי מוות. היה לי מקרה של תינוק יונק שהגיע אלי עם צואה דמית ואי שקט קיצוני. אחרי שנשללו גורמים זיהומיים למחלתו איתרנו שהאם צורכת כמויות עצומות של חלב פרה בצורת יוגורטים וגבינה צהובה ולכן התינוק נחשף דרך ההנקה לחלבון חלב פרה. שינוי תזונת האם המניקה העלים לחלוטין את התופעה".
ישנן תרופות לאלרגיה?
"אין צורך בתרופות. שינוי הפורמולה של התינוק פותר את הבעיה. בעבר היה נהוג להחליף לפורמולה על בסיס חלבון הסויה. כיוון שכ- 30% מהתינוקות הרגישים לחלבון החלב יהיו גם רגישים לחלבון הסויה וכיוון שבסויה יש פיטואסטרוגנים (הורמונים ממקור צמחי) הופסק כמעט לגמרי השימוש בפורמולה צמחית. היום מעבירים תינוק שאלרגי לחלב לפורמולה עם חלבון מפורק (הידרוליזט) ובכך פותרים את הבעיה, עד שהתינוק גדל ומפרק את החלבון בכוחות עצמו למרכיבים קטנים שהם היפו אלרגניים. בדרך כלל אחרי גיל שנה אך לעיתים רק בגילאים 3-5 שנים. דוגמאות לפורמולה מפורקת: נוטרמיגן, נוטרילון פפטי-גוניור."
מהי בדיוק אי סבילות ללקטוז?
"אי סבילות ללקטוז שונה מאלרגיה לחלבון. הלקטוז הוא סוכר החלב ובפירוק לא מלא שלו, מופיעים כאבי בטן, גזים, בחילות ובטן תפוחה. תופעה זו נדירה בילדים ושכיחה מאד במבוגרים מעל גיל 60, כמו כן היא תורשתית.
אי הסבילות ללקטוז מאובחנת על ידי מבחן נשיפה הבודק נוכחות מימן בנשיפה 3-5 שעות אחרי חשיפה ללקטוז. ערכים גבוהים מעידים על אי פירוק של הלקטוז במעי. אי פירוק לקטוז על ידי אנזימי הגוף מוביל לפירוק הלקטוז על ידי חיידקי המעי (הפרוביוטיים). בתהליך זה נפלט גז מימן המרחיב את דופן המעי וגורם לגזים וכאבי בטן."
מהו הטיפול המתאים לכך?
"הטיפול הטוב ביותר הוא הימנעות מצריכת חלב ומוצריו. לאלו המתקשים לוותר על דברי חלב או לאלו שלא ניתן לספק להם סידן בדרך אחרת, מוצע כדור אנזימטי הנקרא "לקטז". הלקטז מקביל לאנזים החסר המפרק את הלקטוז. נטילת הכדור לפני אכילת מוצרי חלב מאפשרת פירוק תקין ו"עיכול" הלקטוז ומונעת את כאב הבטן והגזים.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg