עונת הקשקשים כאן: איך נפטרים מהם?
בכל עונת המעבר תופעת הקשקשים מחמירה. פתיתים לבנים שפוגמים במראה השיער, שלפעמים מגרדים ותמיד משאירים סימנים על החולצה. האם יש מה לעשות?
אנחנו בשיאה של עונת המעבר, ויחד עם השינויים הקיצוניים במזג האוויר מגיעה גם הקצנה של הופעת הפתיתים הלבנים או בשמם הנפוץ, "הקשקשים". אנשים הסובלים מקשקשת חווים מצוקה גדולה, ולמרבה הצער עדיין לא נמצא לה פתרון מוחלט.כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

הסבוריאה, או במלים פשוטות "קשקשים", הינה מחלה דלקתית כרונית של העור. התופעה נגרמת בשל חוסר תפקוד נכון של בלוטות הסבום, המפרישות חלב ללא תהליכי דלקת בעור. המחלה לא מדבקת, לא מסוכנת, ולא פוגעת באיברים פנימיים, והיא מאוד נפוצה בשכבות נרחבות של האוכלוסיה. עד היום לא ברור מהי הסיבה העקרית לתופעה זו, אבל ידוע היטב שהחורף ועונות המעבר הן תקופות פחות ידידותיות לסובלים מהמחלה, ואפשר לחוש בהן את החמרת הסימפטומים.
במי פוגעת המחלה?
שתי הקבוצות העיקריות הן קבוצת המתבגרים וקבוצה בטווח הגילאים שבין 20-40. כשליש מהאוכלוסייה סובלים מקשקשת, וכ-5% סובלים מסבוראיק דרמטיטיס, גרסה קשה יותר של התופעה. קשקשת מופיעה אצל תינוקות עד גיל 3 חודשים ואצל מבוגרים, אולם ניכרת ירידה בשכיחותה אצל נשים בנות 50 ומעלה. מעבר לכך, גברים סובלים יותר מקשקשת, הן מבחינת השכיחות והן מבחינת חומרת התופעה
מרגע הופעת המחלה בפעם הראשונה, היא תמשיך להופיע לפרקים במשך שנים רבות עם הטבות והחמרות של המצב.
מהם הגורמים לקשקשת ?
קשקשת היא תופעה בעלת רקע גנטי-משפחתי. היא שכיחה יותר במצבי מתח נפשי ואופיינית יותר לעונת החורף, כנראה בגלל התמעטות הלחות באוויר. בניגוד לאמונה הרווחת שמנוניות יתר ולא עור יבש קשורים בהופעת הקשקשים. עם זאת, מאז שנות ה70- נעשו מחקרים רבים שניסו למצוא - ללא הצלחה - את ההרכב המדויק של השומנים התורמים להופעתם. ההסבר, כאמור, נותר ללא מענה.
אז מה כן תורם לקשקשת? רמות גבוהות של טסטוסטרון, למשל. זאת משום שבלוטות החלב מושפעות מהפעילות ההורמונלית בגוף, והקשקשים מופיעים באזורים שבהם מרוכזות בלוטות החלב, בעיקר בתקופות שבהן גוברת הפרשת הטסטוסטרון.
מרכיב נוסף שיש לו כנראה קשר לתופעה הוא מלסזיה, פטריית שמר המצויה על עורו של כל אדם, באזורים העשירים בבלוטות חלב. מחקרים הראו שאצל הסובלים מקשקשת יש עלייה בשכיחות הפטרייה ובריכוזה, וטיפול במלסזיה מסייע להיפטר מהקשקשת. במקרים מסוימים הגורם לקשקשת הוא חסר באבץ, בעיה שאפשר לאבחן בבדיקת מעבדה, ובמידת הצורך לקבל תוספת של המינרל במינון מתאים.

הסימפטומים של הסבוריאה נעים בטווח רחב מאוד בין קשקשים בודדים בקרקפת ועד לדלקת נרחבת ועמוקה המלווה לעתים בגרודים חזקים. סבוריאה יכולה להתפשט חוץ מהקרקפת גם לעור הפנים ולפעמים גם לחלקים נוספים בגוף.
איך מאבחנים את הסבוריאה?
האבחון של הקשקשים הוא מאוד פשוט. פתאום רואים את פתיתי השלג על הכפתיים, במיוחד בעת לבישת בגדים כהים, מתלווה לכך בדרך כלל תחושת גרד ואדמומויות של עור הקרקרפת. בנוסף, ישנם מקרים חמורים יותר בהם מופיעים קשקשים בעור הפנים במיוחד בגבות ובין הגבות, בצדי האף, באזור הזקן, מאחורי אפרכסות האזניים ובתוך האזניים.
האם חפיפה בשמפו נגד קשקשים יכולה לסייע להפטר מהקשקשים?
ברוב המקרים כשמדובר בקשקשים בלבד על עור הקרקפת, חפיפה יומיומית בשמפו ייעודי נגד קשקשים עשויה לעזור ואף לפתור את הבעיה ב-כ 80% מהמקרים.
קיים מגוון רחב של שמפואים נגד קשקשים על המדף, המותגים המוכרים מוציאים שמפואים המתיימרים לטפל בתופעת הקשקשים כמו בשיער מקורזל או יבש. אבל במקרה של קשקשת סבוראית, מציקה וחמורה מומלץ להשתמש בשמפואים ייעודיים לטיפול בקשקשים, המכילים רכיבים פעילים לטיפול בפטריות, בעלי PH מאוזן, המכילים חומרי לחות איכותיים, דוגמת שמפו טיפולי "לקטופיל" נגד קשקשים "יולקטין" או "אלפוסיל", ולא בעוד שמפו אשר השיקו מותגי שיער פופולריים.
השמפואים יסייעו לכל מי שחומרת המצב שלו היא בגדר קל, כאשר מדובר על קשקשים בלבד ללא גירויים משניים. מדובר בדרך כלל בסיוע תקופתי, וישנה סבירות גבוהה שתופעת הקשקשים תחזור על עצמה בעונת המעבר הבאה.

כאשר מדובר בדלקת חמורה יותר עם גירודים קשים והופעת נגעים דומים באזורי גוף אחרים, יש לגשת לקבלת עזרה רפואית. מומלץ לפנות לרופא עור מומחה לביצוע אבחון. בשירות רופא העור מגוון רחב של תכשירים תרופתיים המאפשרים ברובם המוחלט של המקרים להגיע להקלה מהירה של הסימפטומים.
עם זאת, חשוב לזכור שמדובר בתופעה כרונית ונכון להיום לא ניתנת לריפוי לצמיתות.
מהם הטיפולים הקיימים?
רוב הטיפולים הינם טיפולים מקומיים כלומר לשימוש במריחה על פני העור. מדובר לרוב בתכשירים נוגדי פטרת ותכשירים הורמונליים או שילובים ביניהם, המיועדים לשימוש לטווח קצר. כמו כן, קיים מגוון רחב של תכשירים קוסמטיים וטבעיים לטיפול משמר ותומך בין ההחמרות.
מה האלטרנטיבה?
קיימות גם שיטות אלטרנטיביות לרפואה הקונבנציונאלית, אך יעילותן לא נבדקה מחקרית. כל מה שעוזר ולא מזיק יבורך.
מה עשוי להחמיר את המחלה?
כמו כל מחלה כרונית, הסבוריאה מתאפיינת בתקופות של הפוגות והחמרות. אחד הגורמים העיקריים להחמרת המחלה הוא כאמור, עונות השנה. גורמים נוספים הינם סטרס נפשי או גופני, שתיית אלכוהול, צריכת מזון חריף וכדומה.
מהם הסיכונים במידה ולא מטפלים במחלה?
לקשקשת אין סיכונים, שכן מדובר בבעיה אסתטית. עם זאת, לעתים במקרים קשים כאשר המחלה לא מטופלת בזמן היא עלולה לפגוע בצמיחת השיער ולגרום לנשירה.
צורת ביטוי קשה יותר של הקשקשת היא סבוראיק דרמטיטיס, מחלה דלקתית כרונית המאופיינת בקשקשת רבה על רקע רבדים דלקתיים שטחיים של עור הקרקפת, ולעתים קרובות גם הפנים. באזורים עשירים בבלוטות חלב - הקרקפת, בין הגבות, צדי האף והסנטר - תיתכן אדמומית מכוסה בקשקשים שומניים או יבשים. גם הגרד במקרים של סבוראיק דרמטיטיס עלול להיות חמור יותר.
הרופאים סבורים שמדובר באותה תופעה שביטויה הקל הוא קשקשת, והקשה הוא דלקת עור סבוראית. גם במקרה זה, בדומה לקשקשת, הטיפול כולל שימוש בשמפו רפואי נגד הפטרייה המתלווה לקשקשת, ובמצבים חמורים גם שימוש בתרופות סטרואידיות המפחיתות דלקת.
***
ד"ר אלכס אלטס הוא מומחה ברפואת העור