את לא לבד: 5 תופעות היריון שלא מדברים עליהן
בין יתר הקשיים שמלווים את התקופה, ישנם לא מעט שקשורים במערכת העיכול. גם אם לא תמיד נעים לדבר על זה, יש דרכים לשפר את המצב
מערכת העיכול של האשה ההריונית עוברת תהפוכות רבות במהלך ההריון, עם שלל תופעות שמכבידות על התפקוד היומיומי, ומתחרות בכבוד בכאבי הבטן והגזים שמהם סובל הקטן שבבטן לאחר הלידה, אך כמעט ולא זוכות לתשומת לב. אבל המצב לא אבוד: עם מספיק מודעות, ישנם דברים שניתן לעשות על מנת להקל.עוד כותרות ב-nrg:
- "יש לי זכות": אורחת בלוויה במחווה מחרידה
- הס פן תעיר: המילה שאסור להגיד אחרי הטבח
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
עצירות היא תופעה נפוצה במהלך ההריון, זאת בשל התהליך הטבעי בגוף של האטה בתנועת המזון העובר דרך מערכת העיכול. האטה זו מאפשרת מיצוי מקסימלי של רכיבים מזינים מתוך המזון המתעכל. סיבה נוספת שעשויה לתרום לעצירות היא צריכת הברזל, אשר אמורה לגדול בזמן ההריון.

אז מה עושים? על מנת להימנע ככל הניתן מעצירות, חשוב להקפיד על תזונה עשירה בסיבים תזונתיים (דגנים מלאים, קטניות, פירות וירקות) ולשתות כמות גדולה של מים במהלך הארוחות וביניהן (לפחות 10 כוסות ביום).
כמו כן מומלץ להקפיד על פעילות גופנית – בהתאם להנחיות רופא - כדי לקדם תנועת מעיים סדירה. במידה והאישה עדיין סובלת מעצירות, מומלץ להתייעץ עם הרופא לגבי פתרונות מתאימים.
הייצור המוגבר של פרוגסטרון במהלך ההריון גורם הן לתחושת נפיחות בבטן והן להיווצרות של גזים. זאת, יחד עם לחץ הרחם והתינוק על מערכת העיכול והקיבה, גורמים לתופעה המביכה של ריבוי הצורך בשחרור גזים במהלך ההריון.
מאחורי התופעה עומד הסבר נוסף, שכן הגזים הנם תופעת לוואי של העצירות במהלך ההיריון. יחד עם זאת, לפעמים הגזים קיימים גם כשאין עצירות, משום שההאטה בפעילות מערכת העיכול גורמת למזון לעבור בגוף במשך יותר זמן ולכן להתפרק אחרת.
אז מה עושים? לפני הכל, חשוב לדעת אילו מזונות גורמים לגזים – ולהימנע מהם. המלצות נוספות הן לאכול ארוחות קטנות; להימנע ממוצרי חלב וקטניות כמו חומוס או שעועית; להפחית צריכת ירקות מצליבים כמו כרוב לבן, כרוב אדום, כרובית, ברוקולי, צנוניות וצנון; להפחית את צריכת הסוכר, שגורם להתססה בקיבה ולשחרור גזים; ולשלב בתפריט מזונות כגון חליטות תה צמחים, שומר וג'ינג'ר.
טחורים נוצרים במקרים רבים כתוצאה מעצירות. אז נכון שזה מציק, וגם הדיבור על כך עשוי להיות מביך, אבל מאחר ומדובר בתופעה כה שכיחה, הגיע הזמן לשים את הדברים על השולחן ולהבין איך אפשר להקל עליה. הטחורים, שגורמים לרוב לגירוד ולתחושת אי נוחות, הם למעשה נפיחות לא רגילה של כלי דם שנמצאים באזור פי הטבעת.

אז מה עושים? ישנן מספר עצות שיכולות לעזור למנוע טחורים או לטפל בהם כשהם כבר קיימים:
1. השתדלי לא להפעיל לחץ גדול בזמן הישיבה בשירותים, ולהימנע מישיבה ממושכת – המגדילה את הלחץ על האזור. כמו כן, זיכרי לא לנגב חזק מידי לאחר יציאה, דבר שעלול לגרות את האזור ולהכאיב
2. חשוב להימנע מישיבה או עמידה ממושכת, ומומלץ לעשות הפסקות קצרות של הליכה כל שעה על מנת להגביר את זרימת הדם באזור.
3. אמבט עם מים חמימים של 10-15 דקות יכול להפחית את תחושת אי הנוחות.
4. כדאי להקפיד על פעילות גופנית ייעודית לחיזוק רצפת האגן, שמסייעת להפחית את הסיכון להתפתחות טחורים.
5. במקרה הצורך, ישנם תכשירים שאפשר לקבל מהרופא אשר מורידים את הנפיחות.
צרבת היא תחושה של צריבה באזור הוושט, שנגרמת בעקבות עליה של תוכן הקיבה החומצי חזרה אל הוושט. למעלה מ-50% מההריוניות מדווחות כי הן חוות סימפטומים של צרבת חמורה, במיוחד במהלך השליש השני והשלישי.
צרבת במהלך ההריון מתרחשת בשל השינויים ברמות ההורמונים בגוף, שמשפיעים על השרירים במערכת העיכול. גם השער שמפריד בין הושט לקיבה מושפע משינויים אלה והוא רפוי יותר בהריון, ולכן מאפשר לנוזלי קיבה חומציים לעלות לושט. בנוסף, כמובן שגם הרחם ההולך וגדל לוחץ ודוחף את הקיבה כלפי מעלה.
אז מה עושים? לרוב הצרבת תחלוף מיד לאחר הלידה, אך קיימות דרכים להפחית ולשפר את המצב. בראש ובראשונה מומלץ לאכול ארוחות בעלות נפח קטן בתדירות יותר גבוהה – ולא שלוש ארוחות ביום. בנוסף מומלץ להימנע ממזון מטוגן, מתובל מידי או חריף, להימנע משתיה במהלך הארוחה וכמובן - לא לשכב מיד לאחר הארוחה. בנוסף כדאי להימנע מחלב, שרבים חושבים בטעות שהוא מקל על צרבות – אך עושה בדיוק את העבודה ההפוכה.
המלצות נוספות הן לאכול לאט וללעוס היטב את המזון, לא לאכול בסמוך למועד השינה, לישון עם ראש מוגבה וללבוש ביגוד נוח ולא לוחץ מידי. בנוסף, כל אשה יכולה לגלות מה מעורר אצלה את הצרבת ומה פחות, ולהימנע מהמזונות שאינם מיטיבים עמה. אצל נשים מסוימות, לדוגמא, קפאין ושוקולד מגבירים מאוד את הצרבת.
במידה והצרבות חריפות וגורמות תחושת אי נוחות רבה, אפשר להיוועץ ברופא, ואף להשתמש על פי המלצתו בתכשירים מצוינים שקיימים היום, ובטוחים לצריכה בהריון.
בחילות הריון הן תופעה מוכרת, נפוצה ומאוד לא נעימה שהריוניות מתמודדות איתה במהלך השליש הראשון להיריון. הבחילות נובעות משינוי הורמונלי, הגורם לקיבה להתרוקן לאטה.
אז מה עושים? הקפידי על ארוחות קטנות ונשנשי מזונות בריאים בין הארוחות, כדי להרגיע את תחושת הבחילה. בנוסף מומלץ להימנע ממאכלים בעלי ריח חזק, מזונות מטוגנים, או מזונות בעלי אחוז שומן גבוהים וחריפים. כמו כן מומלץ להקפיד להיות באוויר פתוח אחת לכמה שעות על מנת לנשום אויר צח, וכן חשוב להקפיד גם על שתיה מרובה.
דרך נוספת להתמודד עם הבחילות היא לדאוג להימצאותם של הפריטים הבאים בבית, לכל אורך התקופה: מזונות קרים כגון קרטיב או יוגורט; מזונות קלים לעיכול כגון קרקרים, צנימים ואורז; פירות כמו בננה או מחית תפוחים; וכמובן – ג'ינג'ר. הריון קל ומוצלח!
***
רונית דוייב היא מנהלת מדעית באבוט, יצרנית סימילאק