נחל דן יציל את נחל עיון
החקלאים הלבנונים ממשיכים לייבש את נחל עיון. הפתרון: "תרומת מים" מנחל דן. ראש מועצת מטולה, קובי כץ: " אני בטוח שזרימת מים בנחל ובמפלים תמשוך הרבה מאוד מטיילים"
אושרת נגר לויט
,
01.05.08,
15:08
שמורת נחל עיון
צילום: חמד אלמקת
יותר מ-30 שנים נשאבים מימיו של נחל עיון על ידי תושבי דרום לבנון. עכשיו יוצא לדרך מבצע מורכב להצלתו: רשות הטבע והגנים תזרים לנחל היבש 800 אלף קוב מים - מנחל דן.
משרד האוצר מממן כיום שיקום של בתי גידול לחים, וברחבי הארץ משקמים נחלים בעיקר באמצעות מי מעיינות, אך במקרה של נחל עיון מדובר במגמה חדשנית: מקורותיו של הנחל, העובר במטולה, נובעים מעבר לגבול-כשבעה קילומטרים מצפון למושבה, בתוך עמק מארג' עיון הלבנוני.
בקיץ משתמשים החקלאים הלבנונים במים לטובת השקיית הגידולים. התוצאה: אפיק הנחל מתייבש כמעט לחלוטין ושלושת המפלים שלאורכו נותרים ללא מים.
המדען הראשי של רשות הטבע והגנים, ד"ר יהושע שקדי, אמר אתמול כי "שנים ארוכות אנחנו חיים עם המצב, עם זה שיש זרימת מים איטית בקיץ, אבל הפעולות שמתבצעות בצד הלבנוני מייבשות יותר ויותר את הנחל גם בחודשי החורף ואנו חוששים ממצב שבו לא תהיה זרימה כלל".
לדברי ד"ר שקדי, בחודשי הקיץ זורמים בערוץ הנחל בעיקר מי ביוב. בעקבות זאת, נבחנו מספר אפשרויות לשיקום הנחל, ובסופו של דבר הוחלט לשאוב מים מנחל דן ולהעבירם לנחל עיון. "זו כמות קטנה יחסית", מסביר שקדי, "שתאפשר זרימה רצופה של מים".
במועצת מטולה מרוצים מאוד מהפרויקט. "נחל עיון הוא נחל נפלא, ואני בטוח שאחרי שיקומו ימשוך אליו מטיילים גם בחודשי הקיץ", אמר אתמול ראש המועצה, קובי כץ. "מדי שנה, כשיש זרימת מים בנחל, מגיעים לכאן אלפי מטיילים. לצערי, הפסדנו המון שנים של תיירות כזו בחודשי הקיץ. אני בטוח שזרימת מים בנחל ובמפלים תמשוך הרבה מאוד מטיילים ".
שלח כתבה לחבר
כתוב לעורך
הדפס כתבה
שמור במזוודה
הוסף תגובה