805002 יום שלישי ט”ו באייר תשס”ח
אהוד אולמרט הופך עולמות כדי לדחוק לשוליים את דוח וינוגרד השלם, שיתפרסם בעוד שלושה שבועות. הוא מבטיח שלום כולל ומנטרל גורמי אופוזיציה. בפני פרשנים הוא...
גיא מרוז
חליל הכסף
תכנית ספדיה לא לבד. נחל חלילים, על הצמחייה הייחודית שבו, הציפורים המקננות, הצבאים, מערות הקבורה והמעיינות, הופקר לטובת שטחים מסחריים שיפגעו בנוף ובשמורת הטבע. כך הפך המכרז לבניית מרכז ספורט ו-25 יחידות דיור בפתחת הנחל למפלצת עם בריכת שחייה, חדרי כושר, חדרי טיפולים, חדרי חוגים, מרפאות, חנויות, בתי קפה, מסעדות וקניון
יובל הימן , 01.02.08, 12:05
נחל חלילים שימי נכטיילר
נחל חלילים
צילום: שימי נכטיילר
ריח לא נעים עולה לאחרונה מפתחו של נחל חלילים, ריח של מזומנים. נהוג לחשוב שלכסף אין ריח, אך במקרה דנן, הזדמנות עסקית שתוצאותיה הן רווח כספי נאה, הכסף מבאיש למדיי. מדובר בפיסת קרקע תמימה בת כ-77 דונם במבשרת ציון, שמצדה האחד שדרות הראל, מצדה השני בית ספר השלום ומצד נוסף נחל חלילים, שהפכה לפתע למפלצת נדל"ן.

על פניו, הקרקע הנחשקת היא לא יותר משטח אדמה עזוב שמדי פעם מישהו שופך אליו בצורה לא חוקית פסולת בנייה. הצמחים צומחים בו פרא, ובעונה זו של השנה פתחו של נחל חלילים אטרקטיבי כמו דיון בסוגיית הארנונה במועצה המקומית. "מה שאנחנו עומדים עליו עכשיו הוא ג'אנקייה אחת גדולה", אומר אברהם שקד מהחברה להגנת הטבע כשהוא מביט על הכניסה לנחל חלילים, "במשך שנים, בכל תהליך הבנייה של מבשרת, בהפקרות האופיינית לכולם, המועצה, הפיקוח על הבניה, מינהל מקרקעי ישראל, אנשים זרקו פה טינופת שנסחפה לתוך הנחל".

כמה עשרות שנים אחורה, לפני שמבשרת הפכה למה שהיא היום, אפילו היה מעיין נובע במורדות נחל חלילים. "בעבר, באמצע הנחל", ממשיך שקד, "היה מעיין שעדיין מסומן במפה ונקרא עין חלילים. כל מה שנותר ממנו הוא כתם רטוב של ריכוז צמחייה. הייתה שם נביעה שנגמרה, בין היתר, בגלל הבנייה הגדולה סביב, שהקטינה את חדירת מי הגשמים לקרקע". בימים גשומים של חורף קיימת בנחל חלילים זרימה שיטפונית של מים, ובאביב, כך טוען שקד, עשרות פרחי בר מלבלבים, העצים מוריקים ואז הנחל, שמכיל אוח, קוס, צבאים, צבועים ושועלים, מתגלה בשיא תפארתו.

יופי, כידוע, הוא בעיני המתבונן. החן של נחל חלילים, על פי תפיסת העולם של שקד, הוא לא אותו יופי שרואים, למשל, מינהל מקרקעי ישראל, המועצה המקומית מבשרת ציון והיזם דיין ברזאני. לדידם, נחל חלילים יהיה יפה הרבה יותר אם יוקם בפתחו מרכז ספורט, מרכז מסחרי ו-25 יחידות דיור אקסקלוסיביות.

נחל חלילים יכול היה לרבוץ בשקט במצבו הנוכחי לולא מכרז ים/16/2003, שפרסם מינהל מקרקעי ישראל במחיר מינימום של 9.1 מיליון שקלים. מעטים מאוד קפצו על המכרז הקיים בשל כדאיותו הכלכלית הנמוכה. במקור יועד המכרז להקמת מרכז ספורט (בריכה ומזנון בני 800 מ' - י"ה) ו/ או נופש ו/ או תיירות ו/ או מלונאות. כשבמינהל גילו שהמכרז לא אטרקטיבי דיו, זרקו לתוכו סוכרייה בת 25 יחידות דיור על שטח של כשמונה דונם. בסופו של דבר, שני יזמים הגישו הצעות על המכרז: "ב. יאיר", שהגישו הצעה בגובה 13.7 מיליון שקלים, וחברה בשם "דן רובין", חברה לפיתוח בע"מ שזכתה במכרז עם הצעה של 18,180,180 שקלים.

ב-21 בינואר 2004 פורסמו תוצאות המכרז. כאן נכנס לתמונה יזם בשם דיין ברזאני, שבבעלותו חברה בשם "י.ד. ברזאני בע"מ", שקיבל את הזכויות מהחברה הזוכה והגיש תכניות פיתוח שלא עלו בקנה אחד עם הוראות המכרז המקורי שפרסם מינהל מקרקעי ישראל. חלק מתושבי מבשרת, שגרים בקרבת אתר הנדל"ן המדובר, הקימו עמותה בשם "עמותה להצלת פתחת חלילים" שהתחילה מאבק ביזם, במינהל מקרקעי ישראל ובמועצה המקומית. "39 דונם לא היו כדאיים מבחינה כלכלית, ולכן הכניסו גם את 25 יחידות הדיור", מספר אחד ממנהיגי העמותה, "גם במצב הזה העסקה לא הייתה כדאית ליזם, ולכן, למעט שני היזמים שכן ניגשו למכרז, השאר ויתרו. היה יזם אחד שביקש מהמינהל להכניס אלמנטים מסחריים למכרז. כשהוא קיבל מהמינהל תשובה שלילית הוא לא ניגש".
ידיים על הקרקע
ברזאני הגיש לוועדה המקומית לתכנון ולבנייה תכנית בנייה שמשתרעת על מעט יותר מ-21 דונם וכוללת שטחים לפי החלוקה הבאה: 8,700 מ"ר יועדו לבניית 25 יחידות מגורים; 7,973 מ"ר יועדו למרכז הספורט; ועוד 4,700 מ"ר יועדו להקמת מרכז מסחרי. "ברזאני הגיש תכנית בניגוד למה שהמינהל כתב במכרז, כי אין זכר לשימוש מסחרי ולהגדלת זכויות בנייה מסחרית", מסביר חבר העמותה, "תראה, באזור ירושלים כמעט כל מרכזי הספורט הגדולים הם בהיקף של 1,800 מ"ר, שני דונם, למעט מרכז לרנר בהר הצופים, שהשטח שלו ברוטו הוא 3,500 מ"ר. ברזאני הגיש תכנית על כמעט שמונה דונם. אין לזה אח ורע. אולי בבייג'ין בונים עכשיו מרכז ספורט בסדר גודל כזה. אתה מבין, הוא תכנן מרכז ספורט שהוא פעמיים השטח של לרנר, ועוד מתכננים כמעט 5,000 מ"ר של שטחי מסחר במבנה נפרד ועוד 8,700 מ"ר למגורים. כלומר, תראה מה עשו מפרויקט תמים של מרכז ספורט בן 800 מ"ר. אנחנו בדקנו את ייעוד הספורט וגילינו דברים חמורים. לספורט ולנופש הוקצו 4,500 מ"ר, שכוללים בריכת שחייה, חדרי כושר, חדרי טיפולים, חדרי חוגים, מרפאות, חנויות, בתי קפה, מסעדות ומסחר אחר. עכשיו בוא נעשה חשבון: תחסיר את מה שיועד לספורט מהשטח הכולל של המרכז, ותגלה ש-3,500 מ"ר מיועדים למסחר. כדי להוכיח עד כמה המסחר הוא מרכיב חשוב בסיפור, ברזאני הכניס רק לפרויקט של מרכז הספורט ולמרכז המסחרי את חברת 'גזית-גלוב'".

למי שלא מצוי בפרטים נספר כי "גזית-גלוב" היא חברה רצינית וגדולה שמתמחה בתחום המרכזים המסחריים. ואכן, "גזית-גלוב" יצאה ב-15 באוגוסט 2007 בהודעה לבורסה שהיא תקים עם קבוצת ברזאני "מרכז משולב שיכלול מסחר, מתחמי ספורט ונופש במבשרת ציון בהשקעה של 135 מיליון שקלים". "כלומר", מבאר חבר העמותה, "זה לא מרכז של ספורט ונופש. לב העניין הוא המרכז המסחרי".

חברי העמותה המשיכו במאבקם, ואף פנו למינהל מקרקעי ישראל בסוגיה נוספת שלטענתם מריחה לא טוב. שטח פתחת הנחל משתרע על כ-77 דונם. 37 דונם מתוכו נתן מינהל מקרקעי ישראל חינם אין כסף למועצה המקומית מבשרת לפני שנים לטובת שימור נוף. "37 הדונמים שהמינהל נתן למועצה המקומית ללא מכרז וללא תמורה היו מיועדים להקמת פארק בכניסה לנחל חלילים", מספר חבר העמותה, "השמורה הזאת צריכה לשרת לא רק את תושבי מבשרת, אלא את כל עם ישראל. אם אני לא טועה, ברזאני הגיש בספטמבר 2006 בקשה לשינוי תב"ע שכוללת שטח של 76.8 דונם. ואני שואל - מה פתאום המועצה נותנת ליזם להגדיל את השטח שניתן לה ללא תמורה לטובת שטח לשימור נוף כדי שיפתח אותו עבורה? אני אשאל עוד שאלה: איפה מוצאים פראייר שיפתח 37 דונם על חשבונו מבלי לקבל תמורה? לא מוצאים אחד כזה".

"התמורה, כנראה", מסתייג חבר העמותה, "באה אולי בדמות הפחתת ארנונה על מרכז הספורט והמרכז המסחרי. אותו אריה שמם (ראש מועצת מבשרת ציון – י"ה) שמצדיק הקמת מרכז ספורט כי הוא בגירעון ורוצה מחוללי הכנסה, הוא אותו אחד שלכאורה מציע הנחה בארנונה. יותר מזה, איך ייתכן שראש המועצה כותב ב-18 בדצמבר 2007 לוועדה המקומית כי התכנית לא ראויה להפקדה?". כוונתו של חבר העמותה למכתב שכתב שמם לוועדה המקומית ושבו הדברים הבאים: "מהאמור לעיל", כתב שמם, "עולה כי התכנית לא ערוכה עדיין סופית וייתכנו בה שינויים ותוספות, ויש לשוב ולדון בה לאחר מילוי הנחיות המועצה... חסרות חוות דעת יועץ תנועה, נוף וסביבה ויש לצמצם את השטח המסחרי. חסרה פרוגרמה למרכז ספורט ואישורה על ידי מומחה מטעמה של המועצה". המכתב הגיע בעקבות תלונתם של חברי העמותה, שהסבו את תשומת לבו של שמם לשטח הגרנדיוזי של מרכז הספורט ביחס למרכזים דומים בירושלים והסביבה. ניתן להבין בטעות כי שמם מתנגד לתכנית, אלא שדבריו הובאו אחרי שהוועדה המקומית לתכנון ולבנייה סיימה את תפקידה והתכנית עברה לוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה. "מצד אחד הוא כתב לוועדה המקומית כדי לרצות את התושבים", אומר חבר העמותה, "מצד שני, כשאמרו לו שהוועדה המקומית אינה רלוונטית כי התכנית כבר במחוזית וביקשו ממנו שיכתוב לה, הוא סירב ושלח את ממלא מקומו, דני עזריאל, לחתום על המכתב במקומו. אם היה לו מספיק כוח לכתוב למקומית, למה הוא לא כתב למחוזית?". ב-3 בינואר השנה פנה עזריאל ליו"ר הוועדה המחוזית בירושלים, ואמר כי התכנית שעומדת להיות מוגשת לא ראויה, ושיש להסירה מסדר היום של הוועדה המחוזית עד להבעת עמדת המועצה והוועדה המקומית. עזריאל שלח העתקים לגורמים הרלוונטיים.
עסק של ספסרות
עזריאל מאשר את הדברים: "אמרתי לשמם: 'אדוני, יש התנגדות'. המועצה שלנו קיבלה החלטה, ולפני שהיא מביעה דעה היא חייבת לקבל חוות דעת לגבי כל מיני נושאים שיש שם. המועצה לא מינתה את האנשים האלה, ופתאום התכנית הגיעה למחוזית. אמרתי שמאחר שמדובר בשטחי ציבור, התכנית הולכת לכלול בתוך שטחי בנייה של היזם שטחי ציבור שלא הוקצו לו על ידי המינהל ושהוא לא רכש אותם מהמינהל. אמרתי: 'המינימום הוא שהמועצה תבדוק את הדברים לפני שהיא מביעה את דעתה על העניין'. זה לא מקרה רגיל, כי פה הולכים לפגוע בזכויות של הציבור. כתבתי את זה לוועדה המחוזית. ביקשתי דחייה עד אשר תינתן הזדמנות לחברי המועצה לקבל חוות דעת של מומחים לגבי משמעות השינוי משטחי ציבור לשטחים שהוא מבקש".

הבנתי שהוא אמר לך לחתום על כך.
"כן".

למה?
"לא יודע. הסתפקתי בזה שהוא הסכים שאני אשלח את המכתב ואפרט את ההתנגדויות בשם המועצה. הוא הסכים שאני אחתום. נו, מה אני אעשה".

"למרות כל זה", אומר איש העמותה, "מינהל מקרקעי ישראל חתם ב-8 בינואר והתכנית עלתה לדיון להפקדה. עד היום אין לנו פרוטוקול האם התכנית אושרה להפקדה או לא. בקיצור, הכשלים בפרויקט מתמקדים בשני מישורים: האחד הוא בהליך של המינהל. הרי איך יכול להיות שמכרז שהתחיל בצורה תמימה כמרכז ספורט ו-25 יחידות דיור הפך למפלצת מסחרית שמעסיקה את 'גזית-גלוב', שיש לה מיליוני מ"ר בארצות הברית וישראל? בשביל 800 מ"ר בריכה היא הייתה נכנסת לשותפות עם ברזאני ועוד מודיעה לבורסה? בחיים לא. המישור השני הוא מול המועצה. איך היא נותנת קרקע שניתנה ללא תמורה ומכרז עבור שימור נוף לטובת ברזאני כדי שיפתח אותה, ובדרך אגב מאפשרת לו להכניס לשם מקומות חנייה שישרתו את המרכז המסחרי? המועצה עוד הגזימה כשלקחה שטח מפארק הראל לטובת הרחבת כביש שישרת את המרכז בנוסף ל-37 הדונמים. כללי המינהל מאוד ברורים: אם שטח ניתן למישהו ללא מכרז ותמורה לטובת מטרה ציבורית והוא עושה בו שימוש אחר מלבד שימוש ציבורי, המינהל לוקח אותו בחזרה ומפרסם מכרז חדש. זה לא קרה פה. יש הרבה שאלות פתוחות במכרז הזה".

גם בקרב אנשי החברה להגנת הטבע יש טענות כלפי מינהל מקרקעי ישראל והתנהלותו. "זה העסק שמקומם אותי בצורה בלתי רגילה", אומר שקד, "הקטע הזה של ספסרות בקרקע. זאת השיטה של מינהל מקרקעי ישראל. מה יעזרו פה עוד 25 משפחות? זה לא מחולל הכנסה למועצה הגוועת הזאת. מינהל מקרקעי ישראל הם ספסרי קרקעות, זה כל הסיפור".

ממינהל מקרקעי ישראל נמסר בתגובה כי "המכרז שפורסם על ידי המינהל הוא למתן הרשאה לתכנון, היינו המינהל נותן ליזם רשות לבצע פעולות תכנון ביחס למקרקעי המכרז, וכן אופציה לקבלת זכויות אם התכנון יאושר.

"המכרז כלל תנאי יסודי שלפיו יתוכנן ויוקם מרכז ספורט. אין במכרז הגבלה על תכנון אחר כגון מגורים או מסחר, ובלבד שיתוכנן מרכז ספורט, וזאת בהתאם לאישור הגופים הסטטוטוריים (ועדה מקומית וועדה מחוזית). הבינוי המוצע הנו להקמת מרכז ספורט ותוספת מוגדרת של בינוי למגורים, הקובעת את דופן הבינוי של היישוב כלפי מזרח ומהווה חיץ בין שטחים ירוקים ליישוב פרברי, כמוגדר בתכנית המחוזית (בדומה לשכונת רכס חלילים).

"לעמדת המינהל, אין בתכנית פגיעה בראה ירוקה או בערכי טבע. נהפוך הוא, התכנית מהווה קטליזטור לפיתוח שטחי ציבור פתוחים בהיקפים נרחבים (ברמה אינטנסיבית עד אקסטנסיבית), שטחים שהיום מוזנחים. המינהל מודע להתנגדות התושבים המתגוררים בסמיכות, אולם הוא פועל תוך ראיית האינטרס הכלל יישובי להקמת מרכז ספורט שכה חסר ביישוב.

"העניינים התכנוניים נתונים להחלטת רשויות התכנון, ובישיבת ועדת התכנון המחוזית האחרונה בינואר 2008 הוחלט להפקיד את התכנית שהוצעה על ידי היזם בכפוף לביצוע כמה שינויים שיאזנו בין האינטרסים השונים. בתכנית כפי שנדונה הוגדרו 25 יחידות דיור למגורים בלבד. מספר יחידות הדיור הסופי ייקבע בהתאם להחלטת הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה".
טיול בחיק הקניון
מעבר להיותו נקודת מחלוקת קשה בין תושבים מודאגים ויזמים המבקשים להתפרנס, נחל חלילים משמש היטב את התושבים הצעירים של מבשרת. למשל, את חברי תנועות הנוער השונות, חוגי סיור של החברה להגנת הטבע וקבוצות תלמידים שמטיילות בנחל במסגרת טיולים שנתיים. "הטענה שלנו היא שהפרויקט הוא הונאת הציבור ודבר לא נחוץ", אומר דניאל דה-שליט, שנמצא בשנת שירות לפני גיוסו בחברה להגנת הטבע ומדריך קבוצה בשם "נוער פעיל סביבה", "כרגע הנחל לא במיטבו, אך בעוד חודש-חודשיים תתחיל פריחה. בנחל יש קינון ציפורים ואוצרות מורשת, כמו מערת קבורה שסמוכה לשטחים של יחידות הדיור, גתות עתיקות ושומרות – מבנים לאכסון תבואה. הם יינזקו מעט, וככלל, חוויית הטיול תרד".

דה-שליט ו-20 בני הנוער שהוא מדריך החלו להתעסק בנושא לפני שנה, והם לא מונעים מאינטרסים אלא מאידאולוגיה ירוקה. דה-שליט גדל במבשרת וחלק מבני הנוער הם תושבי המקום. "הטיחו בנו שאנחנו פועלים מאינטרסים מפני שמבשרת היא לא החצר האחורית שלנו", ממשיך דה-שליט, "לנו חשוב שיהיה פיתוח מושכל של הנחל. חבל לנו שאנחנו צריכים להיאבק בתכנית במקום לעודד תכנית טובה שתשמור על ערך מאוד חשוב בחיי הקהילה ושמגיעים אליו אלפי מטיילים בשנה".

הפחד הגדול של התושבים המעורבים במאבק נגד פרויקט נחל חלילים הוא מהפיכתה של מבשרת לגרסה הררית של צומת ביל"ו. "מתברר שבמבשרת מתוכננים 12 אלף מ"ר למסחר, נוסף למרכז המסחרי שמתוכנן בפרויקט הזה", אומר שי דרור, תושב מבשרת שגר בסמיכות לפתחת הנחל, "אנחנו מפחדים שמבשרת תהפוך מיישוב פריפריאלי לצומת ביל"ו או שפיים. כשמסתמנת מגמה כזאת, פריצת תב"ע למסחר היא בבחינת עשיית החור הראשון בסכר. כשזה יקרה כולנו נטבע. מבשרת תחדל להיות מה שהיא היום. המרכז שמתוכנן בפרויקט הוא בגודל של קניון הראל, והוא יגרום לעומסי תנועה נוראיים בכיכר חלילים. בגלל המבנה של מבשרת, תושבי רכס חלילים, רכס מגדל המים ושכונה ח' חייבים להיכנס דרך הכיכר, שכבר היום היא צוואר בקבוק. אתה יכול לתאר לעצמך מה יקרה בכיכר ברגע שיעמדו שם שומרים שיפתחו ויסגרו בגאז'ים של רכבים".

דרור ושכניו מתנגדים גם להקמת הבריכה, המיועדת להיות פתוחה: "אם תוקם בריכה פתוחה ולא בריכה מקורה", אומר דרור, "לנו לא תהיה שבת, לא יהיו לנו חגים או בקרים, בטח לא בחופש הגדול".
- למה זה קורה דווקא במבשרת, יישוב שבו התושבים דעתניים ובעלי קשרים במקומות הנכונים?
"עובדה שזה לא קרה עד היום. אני לא יודע מה קורה במקומות החשוכים. המועצה מחפשת מקורות הכנסה, ומסחר נראה לה הפתרון. אני לא יודע מה בדיוק קורה, אבל יכולים לקרות כל מיני דברים בחושך".
הבחירה של שרון
אחד הפעילים המרכזיים למען נחל חלילים הוא חבר הכנסת לשעבר עמרי שרון. על שרון עבר שבוע סוער במיוחד: ערעורו בבית המשפט העליון על עונש המאסר שהוטל עליו בגין עבירות פליליות שביצע בעת ניהול הקמפיין של אביו בבחירות 199 נדחה, והוא אמור לרצות מאסר של שבעה חודשים בפועל. שרון התפנה השבוע כדי לקדם את הקמפיין נגד המפלצת הנדל"נית מפתחת הנחל.

"לוקחים אזור שהוא אזור נופש להרבה מאוד אנשים ועושים ממנו משהו אחר", אומר שרון, "ערוץ נחל חלילים הוא חלק מגן לאומי שנמצא בתהליכי הכרזה. לוקחים אזור שתוכנן בו במקור מרכז ספורט בלבד ומקצים 75 אחוז מהאזור למסחר. זה מטורף לחלוטין. אין שם חוות דעת מסודרות. כל העסק הלך בלי תהליכי תכנון מסודרים. יש פה דבר מאוד בעייתי: כל העברה של שטחי ציבור לידיים פרטיות הוא מאוד לא נכון והוא לא נקי, אם אתה מבין למה אני מתכוון. זאת בעיה בעיניי. לא ראיתי את ניו יורק רצה לכיוון בוסטון. לנו אין מרחבים ואנחנו מתנהגים בשוויון נפש אל מול משאב שאיננו. שטח ציבורי פתוח הוא נכס שלך ושלי ולא מקום שצריך לבנות בו. אתה מבין שבסוף זה עולה לך ולי. הולכים על חדש במקום על פינוי-בינוי. זאת תפיסה שמתאימה למקומות שאין בהם גבולות, אבל פה יש מלא גבולות. הפארק הלאומי משמש את כל המרחב כאזור נופש, ואסור לעשות מזה משהו אחר. אפשר להקים מרכז ספורט במבואה של הנחל, אבל לא שטחי מסחר ויחידות דיור. לא צריך לתת לקבלן את הצ'ופר של האדמות. יש פה אלמנט שהוא לא תקין".
המועצה: לא הובטחו הקלות בארנונה
ראש מועצת מבשרת ציון, אריה שמם, מסר בתגובה כי "המועצה לא הקצתה מעולם קרקע ליזם חינם אין כסף. המועצה כן חייבה בהחלטתה מ-4 בספטמבר 2006 את היזם בפיתוח 48 דונם על חשבונו לטובת הציבור כשטח ציבורי פתוח וכתנאי לקבלת היתרי הבנייה בקאנטרי. על כן הכלילה המועצה שטח זה בתוך הקו הכחול של התכנית, כדי לאפשר את פיתוחו לטובת הציבור. אין משום הכללה זו העברת זכות כלשהי אל היזם או אל מישהו מטעמו אלא להפך – יש משום חיוב היזם בפיתוח השטחים הציבוריים הפתוחים על חשבונו.

"נהפוך הוא: לא רק שלא הובטחו הקלות בארנונה, אלא מליאת המועצה החליטה להכליל את כל שטחי מרכז הספורט והמסחר שיהיו בו בהגדרתם כאזורי מסחר כאזור סיווג א', בתעריף הגבוה ביותר למסחר במבשרת ציון".

רוצים להצטרף למאבק? חתמו על העצומה הקוראת לתמוך בפיתוח ובשיקום מושכל ובר-קיימא של נחל חלילים באתר  http://www.teva.org.il.
שלח כתבה לחבר
כתוב לעורך
הדפס כתבה
שמור במזוודה
הוסף תגובה
עוד באיכות סביבה
חדשות ועידכונים מקומיים בסלולרי

לחצו כאן לפרטים נוספים
בכפוף לתקנון - עד שלוש הודעות ביום