ראשי » אייקון » רב תחומי

כנס "עיצוב המחר" ואירועים בתחום העיצוב והאדריכלות

יותר מממשלות, אנשי מדע במכון וייצמן וסוכנות החלל נאס"א, מי שקובע כיצד אנו מדמיינים את העתיד הוא המדע הבדיוני – הספרות, הקומיקס ובעיקר הקולנוע. בכל דור חזון אחר מקבע את התפיסה הציבורית לגבי העתיד – שואה גרעינית, ערי ענק חסרות נפש, אסונות אקולוגיים או ההיפך – עתיד חיובי של פריצה אל הכוכבים.

nrg מעריב | 5/10/2009 16:31 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 
עיצוב המחר
עיצוב המחר צילום: יח''צ

הסרטים הם שנתנו לעתיד מראה ואסתטיקה ששלטו בדימוי הציבורי: מטרופוליס של פריץ לאנג, בלייד ראנר של רידלי סקוט, האלמנט החמישי של לוק בסון, המטריקס של האחים וושאובסקי ו-וול-E של אמני האנימציה בפיקסאר, כל אחד מהם נותן חזון ויזואלי ייחודי לגבי עתיד האנושות. פסטיבל אייקון בשיתוף בכירים בעולם העיצוב בישראל שמח להזמין את הקהל הרחב לבחון כיצד דמיינו את העתיד בעבר וכיצד האכזבה מהעתיד שלא היה משפיעה על ההווה, ועל האופן שבו אנו תופסים את העתיד כיום.

כנס עיצוב המחר

השנה יתקיים באייקון כנס שיעסוק בעיצוב עתידני, יוזמה בשיתוף מוזיאון העיצוב בחולון ובית הספר הגבוה לעיצוב והנדסה שנקר.

הכנס יתקיים במשך יום אחד, 6 באוקטובר, יום ג' בשעות 12:00 – 20:00 בבנייני אשכול-פיס בסמוך לסינמטק ת"א.

הכנס מארח את פטריק גיגר, מנהל ואוצר המוזיאון למדע בדיוני, אוטופיות ומסעות מופלאים בשווייץ, שאצר את התערוכה "עיצוב שוויצרי בהוליווד", שתוצג ברחבת סינמטק תל-אביב במסגרת הפסטיבל. עוד מתארח בפסטיבל ומציג בתערוכה כריסטיאן לורנץ שוירר, אמן ומעצב, שעיצוב סרטים דוגמת "המטריקס", "האלמנט החמישי", "סופרמן חוזר", "עיר אפלה" וסרטים רבים נוספים.
במושבי ההרצאה בכנס יספקו אנשי עיצוב ישראליים בכירים מבט אל עבר העתיד, והעבר של העתיד...

אולם אשכול 1

12:00 מושב ההרצאות הראשון: יותר ועוד יותר – עיצוב כהלכה – אנשים של פעם חפצים של מחר
המושב יעסוק בסביבה העירונית – ברכבי העתיד ובאביזרים אישיים.
משתתפים: אלכס פדואה (ראש המחלקה לעיצוב תעשייתי, שנקר), עופר זיק (ראש המחלקה לעיצוב תעשייתי HIT) ואפרת פרידלנד (מנהלת ספריית החומרים, מוזיאון העיצוב, חולון).

14:00 מושב ההרצאות השני: עיר העתיד – תכנון או פנטסיה
המושב יעסוק באדריכלות עירונית ובתכנון עירוני
משתתפים: בו ד"ר יוסי קורי (אדריכל, שנקר), ד"ר רבקה ויטל (אדריכלית, שנקר) וגלית גאון (אוצרת מוזיאון הקומיקס ומוזיאון העיצוב בחולון).

18:30 הרצאה נועלת: זכרונות מעבר מופלא: מכוניות מעופפות ואופיו של העתיד לבוא
מרצה: פטריק ג' גיגר, מנהל מוזיאון המדע הבדיוני, האוטופיות והמסעות המופלאים בשווייץ, אורח הפסטיבל
עד כמה אנו חיים כיום בעתיד שהובטח לנו? מה קרה למכונית המעופפת?
ברוכים הבאים למחר שמעולם לא היה...

עוד ביום זה באייקון – סרטים והרצאות בפסטיבל המתכתבים עם כנס העיצוב

15:30 – סינמטק 2

זה הדוד שלי Mon Oncle (1958, צרפת / איטליה, 117 דקות, צרפתית, תרגום לעברית)
בסרטו הצבעוני הראשון של ז'אק טאטי נחשף העתיד כפי שדמיינו אותו בעבר. חווילה בהשראת הארכיטקטורה והציור המודרניים היא זירת ההתרחשות של יצירה קומית מרירה, עשויה בדקדקנות פרטנית ומתוך חזון ויזואלי וטכנולוגי מדהים. ההומור בקצב משלו, ובהדרגה נחשף העולם כמעין סיוט מצחיק.

16:00 – אשכול 1

ערים במדע בדיוני: אטלנטיס
ערים בדיוניות וסימצולציות של משחקי מלחמה, בהרצאה אחת אודות עיר המד"ב העתיקה ביותר.
מרצה: פרופ' עידו יעבץ

20:30 – סינמטק 2

סרט בבכורה ישראלית: The Insomniac City Cycles (2009, ישראל, 68 דקות, אנגלית, תרגום לעברית).
סרטו של רן סלוין הוא על הגבול שבין קולנוע לוידיאו-ארט ויוקרן פעמיים בפסטיבל, בטרום-בכורה במסגרת כנס "עיצוב המחר" ובבכורה בהקרנה מרכזית ביום שישי, 9.10, של הפסטיבל.
תל אביב ושנחאי מעולם לא נראו כה שונות וזרות כמו בסרטו הארוך הראשון של רן סלוין. דרך פסיפס מתפורר של זיכרון, אדם מחוסר שינה מוצא עצמו ירוי בחניון בתל אביב. הוא כבר לא מבדיל בין מציאות לחלום והעיר מתחילה לשקף את מצבו. בחורה מסתורית מתעוררת משיחת טלפון מאותו חלום מטושטש, קשורה למחצה במלון בשנחאי. שיחת טלפון מקוטעת בינה לבין אדם זר שנדמה לפרקים גם כמאהב שלה, מתגלגלת לפלונטר לילי עתיר אווירה דחוסה, בנופים עתידניים ומסתוריים של שנחאי ותל אביב.
"אינסומניאק סיטי סייקלס" מהלך בין פילם-נואר למדע בדיוני, בין מציאות לסוריאליזם. מיקס של דרמה פסיכולוגית ביזארית ואפלה התרה אחר אזורי דמדומים. זהו פרויקט סינמטי מחזורי שהחל ב 2004 כמיצב וידאו ועכשיו במחזורו האחרון, הוא נערך מחדש עם סצנות נוספות לכדי סרט נרטיבי באורך מלא.

עיצוב המחר
עיצוב המחר צילום: יח''צ
21:30 – סינמטק 1

טוקיו! Tokyo! (2008, צרפת / יפאן / גרמניה / דרום קוריאה, 112 דקות, צרפתית / יפנית, תרגום לעברית)
שלושה סיפורי סוריאליזם ופנטסיה אודות העיר הכי מנוכרת, חיה, צבעונית והכי עתידית בעולם – טוקיו – מאת מישל גונדרי ("שמש נצחית בראש צלול"), לאו קראקס ("הנאהבים מפריז", "פולה איקס") וג'ון הו בונג ("המארח"). 35 מ"מ. הקרנה באדיבות סרטי יונייטד קינג.



אירועים מיוחדים נוספים בתחום האדריכלות והעיצוב בשאר ימי הפסטיבל:

הקרנה מיוחדת בליווי פסנתרן של הסרט הקלאסי מטרופוליס
יום ד', 7.10, סינמטק 1, 21:30
יצירת המופת של פריץ לאנג בעותק 35 מ"מ משוחזר משנת 2001 מארכיון מורנאו באדיבות מכון גתה, תזכה לליווי מוסיקלי מאת מתן פורת, פסנתרן ומלחין ישראלי שזכה לשם ותהודה עולמית.
"Porat's two hour long improvisation for Lang's Metropolis was an astounding feat of creative musicianship."
(Alex Ross, New Yorker 22.6.09(


הקרנה מיוחדת של הסרט עיר אפלה
יום ב', 5.10, סינמטק
2, 22:00
סרטו של אלכס פרויאס בכיכובם של וויליאם הורט, קיפר סאת'רלאנד וג'ניפר קונולי נכנס כבר לרשימת הקלסיקות של המדע הבדיוני. הסרט הוא אבן דרך בעיצוב העיר הפנטסטית בקולנוע וכריסטיאן לורנץ שוירר, בין מעצבי הסרט, הוא אורח בפסטיבל. ד"ר יעל מונק מאונ' ת"א תרצה על הסרט במסגרת כנס "עיר העתיד – עתיד העיר" (יום ב', 5.10, אשכול 2, 18:00).
לסרט תינתן הקדמה מאת אורח הפסטיבל כריסטיאן לורנץ שוירר שעבד בצוות העיצוב של הסרט.

מושב הרצאות: ערי העתיד בישראל
יום א', 4.10, אשכול 1, 18:00
ארבעה מהאדריכלים המובילים בישראל – איתן גביש, חיים דותן, רות להב, ופרופ' מיכאל בורט – יסקרו דרכים שונות בה מנסה האדריכלות של היום להתמודד עם אתגרי המחר. דרך בחינת זרמים חדשניים בתכנון אורבני דוגמת בנייה מותאמת-אקלים ועד לבחינת הישימות של בניית איים מלאכותיים לחופי הים התיכון, המרצים יעסקו בשאלות מהותיות עבור כולנו: כיצד נחיה בעיר העתיד? היכן ואיך נעבוד? כיצד נבלה? ולכשנמות, האם ניקבר, והיכן?

מושב הרצאות: ערי החלל
יום ב', 5.10, אשכול 1, 11:00
סדרת הרצאות קצרות המתייחסות מזוויות שונות להתיישבות, מגורים ותיירות בחלל, בהשתתפות מר טל ענבר (ראש המרכז לחקר החלל במכון פישר למחקר אסטרטגי, אוויר וחלל), מר דודי זוסימן (מהנדס חלל, מנהל פרויקט עמוס 3 בחברת "חלל"), מר יואב לנדסמן (מהנדס בתעשיית החלל הישראלית) ומר תומר קראוטהמר (מעצב תעשייתי בוגר המכון הטכנולוגי בחולון, פרוייקט הגמר שלו עסק בתיירות חלל ובעיצוב בית המלון העתידי בחלל).

הרצאה: מהנסיכה במגדל עד האיש שבקיר: על דימוי הקיר בתרבות המערב
יום ב', 5.10, אשכול 2, 17:00
מרצה: ד"ר דניאלה גורביץ', מנהלת היחידה ללימודים רב-תחומיים במדעי הרוח באונ' בר אילן
דמונים, שדים, רוחות, ערפדים, מכשפות כאב וסבל הם המוטיבים המובילים בספרות לתיאור מושאי אימה ופחד אוניברסאליים אולם, מפתיע עד כמה שזה ישמע, נראה כי קיר תופס גם הוא מקום מרכזי ברשימת החרדות האנושיות לאורך ההיסטוריה.
ההרצאה תסקור תימטולוגית כמה מ"סיפורי הקירות" הבולטים בתולדות הפולקלור. אבחן מחדש את משמעות הביטוי: "ביתי הוא מבצרי" ואבדוק מה קורה לו לגיבור כאשר המבצר סוגר עליו את שעריו ומותיר אותו חשוף, לבדו, מצידה החיצוני של החומה, או לחילופין מבצר הסוגר עליו וכולא אותו במרתפיו (סיפורי אבירים בימי הביניים). אספר, בין השאר, את סיפורו של מרסל אימה "האיש שבקיר" (מאה 19) ואבדוק מה הקשר בין הסיפורים הללו לבין החומה הסינית וחומת ברלין (המאה ה – 20.)

הרצאות נוספות בכנס האקדמי ליצירה פנטסטית וספקולטיבית בנושא "עיר העתיד – עתיד העיר" (ימים ב'-ג', 5-6.10) עוסקות בעיצוב המרחב העירוני בספרות ובקולנוע (היסטוריה חלופית ומרחב אורבני בארץ אבות ואיגוד השוטרים הידיים מאת הדס פישר-רוזנברג; ארכיטקטורה של אימה: עיצוב המרחב האורבני בסרטי המדע הבדיוני החדשים – המקרה של "עיר אפלה" – מאת ד"ר יעל מונק) ובתהליכים תרבותיים וחברתיים הנובעים מעיור (פשיעה במרחב האורבאני מאת גיא בקר).

עיצוב המחר
עיצוב המחר צילום: יח''צ
אודות התערוכה "עיצוב שוויצרי בהוליווד" שתוצג בככר רבין
קרן שוויצריה לתרבות, מציגה תערוכה זו שנאצרה והופקה ע"י המוזיאון למדע בדיוני, אוטופיות ומסעות מופלאים בשוויץ. התערוכה מציגה את עבודתם והשפעתם של מעצבים ואמנים שוויצריים על קונספט ועיצוב בקולנוע ובתחום משחקי המחשב.
בין האמנים הבולטים שיצירותיהם מוצגות נמנים ה. ר. גייגר (H.R. Giger; הנוסע השמיני, מין מסוכן), ג'ון הוו (John Howe; שר הטבעות, האריה, המכשפה וארון הבגדים, ביוולף), דיק פראנד (Deak Ferrand; אקס-מן, הלבוי, קונסטנטין, מצפן הזהב) וכריסטיאן לורנץ שוירר (Christian Lorez Scheurer; המטריקס, האלמנט החמישי, עיר אפלה, סופרמן חוזר, היום שאחרי מחר, איש הזאב).

אודות אורח הפסטיבל כריסטיאן לורנץ שוירר, מעצב "המטריקס" ו"האלמנט החמישי"
שוירר הוא יליד ברן, שוויץ. אמן קונספט, מעצב וקומיקסאי.
לאחר הצלחה בתחומו באירופה, עבר להוליווד ועסק בעיצוב עבור שורה של סרטים בהם "האלמנט החמישי", "טיטניק", "עיר אפלה", "המטריקס", "פיינל פנטסי" ועוד. בזמן עבודתו על "פיינל פנטסטי" פנה גם לעיצוב משחקי מחשב ועבד על המשחק "פיינל פנטסי 9", ולאחר מכן חזר ועבד על סרטי האנימציה של "המטריקס", ה"אנימטריקס".
שוירר עבד כארט-דירקטור עבור משחק המחשב "שר הטבעות – שובו של המלך", "Spore" והוא מעצב ההפקה במשחק הקרבות הבא של EA-יפאן. מעבר לעבודתו הוא כיום יועץ עיצוב למובילים בתעשייה בהם הירונובו סאקאגוצ'י (היוצר של "פיינל פנטסטי"), דיוויד פרי (Shiny, Inc., היוצר של סדרת משחקי "המטריקס") ווויל וורייט (יוצר "הסימס" ו"Spore").
הוא הוציא לאור כעת את ספרו הראשון (ENTROPIA: A Collection of Unusually Rare Stamps). כריסטיאן גר עם אשתו לורה בהוליווד, קליפורניה.

אודות אורח הפסטיבל פטריק ג' גיגר, מנהל מוזיאון המדע הבדיוני בשווייץ
גיגר הוא יליד סאו פאולו, ברזיל. ובמקצועו הוא היסטוריון וסופר שוויצרי.
החל משנת 1999 הוא המנהל והאוצר הבכיר במוזיאון המדע הבדיוני, האוטופיות והמסעות המופלאים בשוויץ, (Maison d'Ailleurs, בתרגום לאנגלית House of Elsewhere), המכיל את אחד האוספים הגדולים בעולם ליצירה פנטסטית וספקולטיבית, ומציג תערוכות נושאיות מתחלפות. בשנת 2008 פתח גיגר במוזיאון את "חלל ז'ול וורן", מחלקה במוזיאון המוקדשת ליצירותיו של ז'ול וורן בפרט ולמסעות מופלאים בכלל.
גיגר עוסק גם בייעוץ לתוכנית החלל האירופאית, מנהל-שותף במחקר ITSF של ESA (Innovative Technologies from Science Fiction for Space Applications), פרוייקט מחקרי וחינוכי שייעודו מציאת רעיונות מעולם המדע הבדיוני שהינם חדשניים וברי-ישימות עבור מהנדסי-חלל.
בשנים 2001-2005 גיגר היה המנהל האמנותי של פסטיבל אוטופיאל למדע בדיוני, המתקיים בעיר נאן בצרפת.
מחקרו העכשווי של גיגר הוא אודות ההיסטוריה של המכונית המעופפת.

לפרטים נוספים בקרו באתר אייקון: www.icon.org.il

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך
  • רב תחומי

כנס אסטרונומיה"אייקון רב-תחומי" – כנסי התוכן העיוני והאקדמי בפסטיבל, הכוללים השנה: "עיר העתיד", "עיצוב המחר", "שנת האסטרונומיה הבינלאומית", תוכנית הספרות של אייקון, תוכנית הקומיקס של אייקון

לכל הכתבות

עוד ב''רב תחומי''

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים