"דואר ישראל" מציג: מלחמת המעמדות
לעובדי הקבלן בדואר נמאס להרגיש שהם "סוג ז'". במקום לקבל שכר לשעה משלמים להם לפי כמות הדואר, וההפסקות הן בכלל מותרות. אנחת רווחה
בזמן שעובדי הדואר מקבלים שכר לפי תעריף לשעה, עובדי הקבלן בדואר מקבלים שכר על פי תפוקות. העובדים בדואר נהנים מתנאים סוציאליים כגון קביעות וקרן פנסיה, ואילו עובדי הקבלן שמחים אם בכלל הצליחו לחצות את שכר המינימום. שיא השיאים היה כאשר עובדי הדואר המאוגדים זכו במענק חד-פעמי בגובה עשרות אלפי שקלים בעקבות מעבר רשות הדואר לחברה, בעוד שעובדי הקבלן ממשיכים להיאבק מדי יום כדי להחזיק מעמד.
"אנחנו מרגישים עובדים סוג ז'", מספרת רינה (שם בדוי), אחת מעובדות הקבלן בדואר. "האווירה אצלנו היא עכורה במיוחד. יש אולי ארבעה או חמישה עובדים מתוך 100 שחוצים את קו ה-4,000 שקל בחודש. אנחנו מתלוננים למנהלים שלנו כל הזמן, אבל בכל פעם שאנחנו מעזים להתלונן התשובה היא 'לא נאה לך, לך הביתה'".
לדברי העובדים, הסיבה ליחסי העבודה העכורים בינם לבין חברות כוח האדם תגבור, מנפאואר וחברת דואר ישראל היא השיטה שלפיה מקבלים העובדים את שכרם. תפקיד העובדים הוא למיין את הדואר באמצעות הקלדה של נתונים. אלא שהעובדים דרך מנפאואר ותגבור לא זוכים לקבל את שכרם לפי שעה כמו מרבית העובדים במשק. שכרם נקבע על פי מספר המכתבים שהצליחו למיין: 19 שקל עבור כל 1,000 מכתבים. אחרי השעה שמונה בערב, השכר קופץ ל-24 שקל עבור כל 1,000 מכתבים.
"פה מתחילה הבעיה", אומרת רינה. "ישנה מכונה שמזינה את המכתבים למערכת אך ברגע שיש תקלה, וכאלו יש המון, אתה יושב ללא עשייה ולא מקבל על כך כסף. לפעמים אנחנו יושבים שעות ארוכות במשרד בחוסר מעש ולא מקבלים על כך אפילו לא שקל אחד בודד. מיותר לציין שגם ההפסקות שלנו הן על חשבוננו". אך הניצול, לדבריה, לא מסתכם בכך. "ישנם מכתבים שגויים שנכנסים למערכת ועלינו להיפטר מהם. גם על זה אנחנו לא מקבלים שכר. לא מדובר בסכום זניח אלא בחמישה אחוזים מכל יום עבודה שלנו".
לאחר שנים רבות שבהן ניסו לשפר את מעמדם, לעובדי הקבלן ברשות הדואר נמאס. באחרונה התאגדו 65 מהם, שכרו את שירותיו של עורך הדין, משה פולק, והגישו תביעה בסך כולל של כחמישה מיליון שקלים נגד חברת דואר ישראל בבית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב. בתביעה דורשים העובדים השוואת תנאים רטרואקטיבית שנים אחורה. תביעותיהם נעות בין 40 ל-150 אלף שקלים לעובד, על פי הוותק והתפקיד.
העובדים לא הסתפקו בתביעה, ופנו לכל חברי הכנסת של מפלגת העבודה שהבטיחה בבחירות לסייע לעובדי הקבלן. העובדים דרשו מחברי הכנסת של המפלגה שלא לאפשר לאוצר ולדואר ישראל להמשיך בתהליך ההפרטה של הדואר, עד שעניינם לא יוסדר. המכתבים נשלחו לחברי הכנסת של המפלגה דרך פעילים חברתיים החברים במפלגת העבודה ואמורים לפקח על פעילותם החברתית של הח"כים, ואולם עד כה אף חבר כנסת לא השיב לפנייתם.
תביעותיהם של עובדי הקבלן ברשות הדואר מצטרפת לתביעה דומה שהגישו אחיות בריאות הציבור נגד משרד הבריאות, ולתביעות רבות נוספות שהגישו עובדי קבלן נגד מעסיקים גם
לעובדי הקבלן בדואר ישראל יש "קייס". עורך הדין ששכרו יצטרך להוכיח שבינם לבין דואר ישראל התקיימו יחסי עובד-מעביד כדי שיוכרו כזכאים לפיצוי. לדברי עו"ד פולק, כדי להוכיח יחסי עובד-מעביד הם לא צריכים לעשות דבר, שכן הם מועסקים בבניין הדואר המרכזי בתל-אביב באופן קבוע במשך שנים, מקבלים הוראות מאנשי דואר ישראל, עוברים ראיון עבודה אצלם, ולטענת פולק כמה עובדים אף פוטרו בהוראתם. "הטענה המרכזית של התביעה היא על כך שחברת הדואר, בהיותה מעסיק ציבורי, נמנעה במכוון לקלוט אותם כעובד מן המניין והתנערה מאחריות לזכויותיהם, למרות שבפועל היא זו שניהלה את העובדים ובאתריה בוצעה העבודה".
בכתב התביעה טוען עו"ד פולק שהתקלות שגרמו לעובדי הקבלן לשבת שעות ללא עבודה ובעקבות כך לא לקבל שכר אינה מקרית כלל. "החברות המציאו שיטת העסקה מחפירה לפיה העובדים קיבלו שכר לפי תפוקה ולא לפי שעות עבודה ובעקבות כל מיני מחדלים, לא אפשרו לעובדים לייצר כל תפוקה או שמעכבים אותה וכך הם חוסכים ומשלמים פחות" אומר פולק.
בימים אלו מתחילה התביעה שהגישו עובדי הקבלן נגד דואר ישראל להתברר בבית הדין לעבודה. בהתאם לפסיקות מן העבר, בדואר ישראל מודעים לעובדה שהסיכויים שהחברה תפסיד בתביעה הם סבירים, והחלו להפעיל מכבש לחצים על העובדים כדי שיסירו את התביעה.
לדברי רינה, בימים אלה משנה החברה את מעמדם של חלק מעובדי הקבלן לעובדים מן המניין במעמד ארעי לחמש שנים בעקבות המעבר לשבוע עבודה מקוצר, והמנהלים מאיימים על העובדים שאם לא יסירו את התביעה, לא יוכלו להגיש את מועמדותם להיות עובדים מן המניין. "רוב מוחלט של העובדים לא מתכוון לוותר על הכספים שמגיעים להם. אבל יש לפחות שלושה שכל כך רוצים להיות בסטטוס של עובדים מן המניין, שהם שוקלים להסיר את התביעה ולהפסיד את הפיצוי על כל השנים שעשקו אותם. אני בשום אופן לא מוכנה לוותר".
רינה מספרת שמלבד איומים על העובדים לוותר על תביעתם לפיצוי רטרואקטיבי, חברת דואר ישראל גם מציבה תנאי לעובדי הקבלן המעוניינים בשינוי מעמדם לעובדים מן המניין: שנות הוותק שצברו עד כה יימחקו והם יועסקו "מחדש". תשובתם של העובדים לדרישה זו ניתנה בכתב התביעה, בו הם דורשים כחלק מהשוואת התנאים לקבל קביעות בתפקיד.
מחברת דואר ישראל נמסר בתגובה: "בחברת דואר ישראל התקבל כתב תביעה בנידון והוגש מטעמנו כתב הגנה. הנושא כולו יידון בבית המשפט".
חברת מנפאואר מסרה: "מנפאואר מקפידה להעסיק את עובדיה בהתאם להוראות חקיקת העבודה. כל העובדים הועסקו על ידי מנפאואר כדין, ושולם להם שכר המבוסס על תפוקות, אשר בכל מקרה עלה על שכר המינימום וכן תנאים נלווים. שיטת תשלום שכר לפי תפוקות הינה חוקית ולגיטימית".
תגובתו של היועץ המשפטי של חברת תגבור, עו"ד דן גלטנר: "חברת תגבור שילמה לעובדים במשך שנים את כל המגיע להם ממנה ולא היתה כל פניה וכל ערעור על כך לפני הגשת תביעה זו. טענותינו יוצגו בבית הדין לעבודה במסגרת כתב ההגנה".