צדק או ספין?
תוכנית הירשזון לצמצום ממדי העוני בישראל כוללת מספר צעדים משמעותיים, אבל קודם כל נדרשת מלחמה בחברות כוח האדם. אנחת רווחה
יחד עם זאת, בכל הנוגע לשני הסעיפים הגדולים והחשובים ביותר ברפורמה שהם מס הכנסה שלילי ופנסיה לכל עובד, כלל לא ברור מתי וכיצד הם יתבצעו. מס הכנסה שלילי לא צפוי להיכנס לתוקף לפני המחצית השנייה של שנת 2008, וגם אז מדובר רק ביישום חלקי, שכן יישום מלא אינו צפוי לפני 2010.
כמו כן, גורמים רבים בתחום העבודה מביעים חשש שמס הכנסה שלילי עלול להביא לירידה מיידית בשכר של השכבות החלשות, שכן מעסיקים רבים עלולים לנצל את העובדה כי עובדים אלו מקבלים מאות שקלים מהמדינה, ולהוריד את שכרם, בדיוק כפי שעשו בעלי תחנות הדלק לחיילים המשוחררים לאחר הכללת עבודה זו במסגרת "עבודה נדרשת".
בנוסף, על פי ה"אותיות הקטנות" בתוכנית הירשזון, יישום פנסיה לכל עובד לא צפוי לפני 2010 וזאת כמובן בתנאי שהממשלה תמשיך לכהן עד אז. ומי יודע מה יחליט שר האוצר הבא?

תוכניתו של הירשזון אומנם עדיפה על הכלום המקוצץ שאותו מקבלות השכבות החלשות היום, וגם שיפור קל בסטטיסטיקה של העוני עדיף על המשך ההידרדרות. יחד עם זאת, מי שרוצה באמת ובתמים להביא לצמצום פערים אמיתי, ארוך טווח, כזה שיחזק את מעמד הביניים העובד, לא יוכל להימנע מעימות ישיר עם המחלה הקשה ביותר של שוק העבודה: העסקה באמצעות חברות כוח אדם.
כבר כיום ישנן הצעות שונות להתמודדות עם התופעה ואולם מבט
נכון, אין זה הוגן שיהיו עובדים במשק שישלמו את מלוא סכום אחזקת הרכב וכאלו שישלמו רק חצי. זה לא שוויוני וצריך לתקן. אלא שהספין שבאמצעותו מציג האוצר את התוכנית לציבור בניסיון לזכות בתמיכת דעת הקהל, הוא ציני עד כדי גועל.
את הרפורמה שצפויה להכניס לקופת המדינה 2.5 מיליארד שקלים, מנסים באוצר למכור בכך שהכסף יופנה לסיוע לשכבות החלשות. אתם מבינים? האנשים שעבורם יישום של תוכניות כלכליות שמטיבות עם מעטים כל כך, הפך למקצוע של ממש, פתאום מתחילים לדבר על "צדק חלוקתי" ועקרונות השוויון. איפה היו כל אותם נימוקים מוסריים ונעלים כשדובר על הטלת מס ירושה או הקפאת הרפורמה במס, צעדים שתכליתם מיסוי ההון וחלוקת המשאבים באופן קצת יותר שוויוני.
זה מדהים כיצד פקידי האוצר מדברים בכזה להט אידיאולוגי על הרפורמה הצודקת שלהם, שבעקבותיה ייפגעו עובדים מהמעמד הבינוני-גבוה, או מה שנשאר ממנו. בעיני אותם פקידים, הקטנת הנטו של עובד שמשתכר 9,000 שקל בחודש היא צעד הגיוני ומתבקש הרבה יותר מאשר למסות מי שיורש מיליוני דולרים, או לבטל רפורמה שמגדילה באלפים את הנטו של אלו שמשתכרים ממילא עשרות אלפים.
למרות שעל פניו נראה כי הרפורמה נכונה, אסור בשום אופן לתת לאוצר להצליח עם ניסיונו לנקוט בשיטת "הפרד ומשול" ולהסית את העובדים בשכבות החלשות כנגד העובדים והעצמאים החזקים. כי הכסף הגדול לא נמצא אצל האחרונים, אלא במקומות אחרים לגמרי.
למרבה האירוניה, נראה כי מי שעוד עשוי ליהנות מהכישלון הקולוסאלי של ממשלת קדימה-עבודה בתחום המדיני והביטחוני ומהחקירות של ראשי מפלגת השלטון, הן לא אחרות מאשר השכבות החלשות. הממשלה הכל כך לא פופולרית הזו, מנסה באופן נואש להראות הצלחה בתחום כלשהו ובחרה בצמצום ממדי העוני כמכרה של פופולריות שכל כך חסרה לה. הרי מי יתנגד לצעדים לצמצום העוני?
כנראה שזה מה שקורה לממשלות חלשות וכושלות: הן יורות לכל המטרות בתקווה נואשת לפגוע באחת מהן. עיינו ערך ממשלת אהוד ברק ו"המהפכה האזרחית" שלו. למרבה הצער, במקרה של ברק לא נהנינו מפירותיה של שום מהפכה, ולפני שהספקנו לומר "ישראל אחת" כבר היינו עם ממשלה אחרת. בואו נקווה שלפני שהממשלה הכושלת והמושחתת הזו נופלת, היא תצליח להטיב במשהו עם השכבות החלשות.