נחל לכיש מסוכן לציבור
הנחל מלא בפסולת תעשיתית, שפכים ממתקני טיהור, ביוב ביתי וכימיקלים ממפעל עופות. לא כדאי להשתכשך
הדו"ח הוכן ע"י צוות מקצועי של העמותה, ובחן את תוצאות דגימות הנחל ביחס לערך הסף של תקן ענבר, תקן מחייב הקובע את רמות המזהמים המירביות המותרות בקולחי מתקני טיהור, ומפעלים תעשייתיים המזרימים את הקולחין לנחל, וכן ביחס לערך הסף של איכות מי נחל קישון, המחמיר יותר בהשוואה לתקן ענבר .
על-פי הדו"ח, נחל לכיש נמצא מזוהם באופן חריג הן מבחינה בקטריאלית והן מבחינה כימית. נמצאה חריגה של בין עשרות לאלפי מונים מתקן הזרמה לנחל בכל דגימות הקולחין המוזרמים לנחל, ובכל דגימות ממי הנחל עצמו. בנחל נמצאו עדויות לשפכים ממקורות סניטאריים (ביוב ביתי), המזהמים אותו עד כדי סכנה בריאותית.
ארבעת מוקדי הזיהום העיקריים של הנחל אשר בהם נמצאה חריגה בקטריאלית גבוהה
במיוחד הם בנקודות הבאות: בריכת החימצון של מכון טיהור שפכים "תימורים", מפעל "עוף הכפר", נקז "מטהפיק" ו"עד הלום" שבשטחה של עיריית אשדוד.
הדו"ח ממליץ לרשויות המקומיות להזהיר את הציבור מפני כל מגע עם מי הנחל, ולהכריז על הנחל כסכנה בריאותית חמורה. כמו כן ממליץ הדו"ח לבצע הפרדה ומניעת חדירת קולחין בלתי מטופלים ברמה נאותה לנחל. על כל הקולחין הנכנסים לנחל ממתקני הטיהור לעמוד בתקני ועדת ענבר, ולקבל אישורים כדין, ללא יוצא מן הכלל, דבר המחייב את אכיפתן המיידית והנחושה של הרשויות המקומיות. הדו"ח אף מציע לבצע בדיקה להפרדת מערכות הביוב והניקוז.
נחל לכיש היה בעברו נחל איתן אשר זרם בכל ימות השנה. מימיו הצלולים שימשו רבים מתושבי האזור לשימושים שונים, כדוגמת דיג וחקלאות. עם התפתחות העיר אשדוד ובמקביל להתפתחות ישובים ומפעלים נוספים לאורך תוואי הנחל, הידרדרה איכות מימיו. כיום, הנחל ברובו אכזב ואת המים הצלולים החליפו מי ביוב ושפכים עירוניים ותעשייתיים. עמותת "צלול" פתחה לפני כחצי שנה במאבק נגד זיהום נחל לכיש.