גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


כך מתכוון צה"ל להילחם בתופעת ההשתמטות

בתוך שנים צפוי לרדת באופן קיצוני מס' המתגייסים לצה"ל. nrg מציג לראשונה את תוכנית צה"ל להתמודדות עם הבעיה, הכוללת גיוס בנות דתיות ועידוד גיוסם של העולים האיראנים והאתיופים

אמיר בוחבוט | 16/12/2007 12:09 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בצל האיום האיראני והאפשרות לעימות בזירה הסורית יש גורם נוסף ומשמעותי שמאיים על צה"ל - הירידה הקיצונית במספר המתגייסים לשירות צבאי. מספר המתגייסים הנמוך שצפוי בשנים הקרובות נעוץ בירידה בילודה ובמספר העולים לארץ. בעקבות האפשרות שייחצו קווים אדומים, הכינו באגף משאבי אנוש של צה"ל "תוכנית מחץ" להתמודדות עם הבעיה החמורה. התוכנית, שתצא לאור החל מחודש ינואר 2008, כוללת מספר רבדים ונחשפת כעת לראשונה ב-nrg מעריב­במלואה.

בהתאם לצפי של ראש אגף משאבי אנוש, האלוף אלעזר שטרן, החל משנת 2008 ועד לאמצע שנת 2010 תחול ירידה משמעותית במספר המתגייסים לצה"ל. קצינים בכירים מעריכים את הירידה בסדר הכוחות של צה"ל באלפי צעירים וצעירות. על-פי עבודת מטה שנערכה באגף משאבי אנוש עולה שעל-מנת לקיים את הפעילות המבצעית שממלא גדוד חי"ר בשירות סדיר בשנה, יצטרך צה"ל לגייס מדי שנה 17 גדודי מילואים.

את התוכנית החדשה, שכוללת פעילות בשורה של רבדים שונים, אישר לאחרונה במלואה סגן הרמטכ"ל, האלוף דן הראל. בין היתר ישנה התייחסות למגוון של מערכים במטרה להגדיל את מספר הצעירים שמצטרפים מדי שנה לשורות הצבא. הערכה היא כי כבר לקראת סוף שנת 2010 תחול עלייה משמעותית במספר המתגייסים לצה"ל, אך כדי להגיע למצב שכזה יש לעמול קשה בשלוש השנים הקרובות.

"יש לנו רצון ליצור הבדלה בין אלו שתורמים לצה"ל לבין אלו שמשתמטים משירות צבאי", הסביר קצין בכיר באגף משאבי האנוש את תוכנית הפעולה שתצא לדרך בעוד מספר שבועות. לדבריו, בקרוב תצא לפועל תוכנית "הכוכבים" שתעניק סל הטבות לחיילי צה"ל המשוחררים. "בשנה הראשונה הם ייהנו מהטבות סמליות, אבל בעתיד נאבק על כך שהם ייהנו מיתר זכויות לאחר חקיקה מתאימה בכנסת".
1. מיצוי מספר המתגייסים

כיום, 60% מהמתגייסים מגיעים לחטיבות החי"ר של צה"ל. אולם מעתה, כדי להתמודד עם הפיחות בכוח אדם, יעלה בסיס הקליטה והמיון בתל השומר את רף ההקצאות ב-5%. "ביחס למספר המתגייסים, מדובר בהמון חיילים שעד היום היו נשלחות ליחידות עורפיות", הסביר קצין בכיר באמ"ש והדגיש כי לצעד החדש יהיו השלכות על כלל הצבא.

"המפקדים בחטיבות החי"ר יצטרכו להתמודד עם אוכלוסייה שיהיו לה קשיי

הסתגלות גבוהים מבעבר", הוסיף. "המהלך יפגע בגמישות שלנו להעניק לחיילים את מה שהם רוצים. בסופו של דבר ההתמודדות האמיתית תהיה של המפקד עם החייל, עם המשמעת שלו".

הוא ציין כי המפקדים ידרשו להתמודד עם בעיות המשמעת ולמצוא להן פתרון. "המפקדים יצטרכו להקדיש יותר תשומת לב לפרט, הן בתנאי השירות והן בהכשרות שלו", פירט. "במקביל, הצבא יהיה חייב לתת גיבוי למפקדים".
חיילי נח
חיילי נח"ל במסע. צילום ארכיון: איי-פי אי-פי

2. מקצועות ופלוגות בקבע

על-פי התוכנית, כדי להשלים את הפער בסדר הכוחות בתוך גדודי החי"ר, כל מפקד גדוד בשירות סדיר יקבל "סל תקציב קבע" מוגדר, באמצעותו יוכל להגדיר מקצועות בהם ירצה להחזיק אנשי קבע בגדוד כדוגמת צלפים, חובשים גדודיים ועוד.

הקצין הבכיר ציין כי באגף משאבי האנוש יעשו הכל כדי לשמור על האיזון, אך הזהיר כי "תהיה פגיעה קלה בפלוגות שיאבדו מספר מאוד מצומצם של לוחמים". עם זאת הוא הסביר כי בשל הצמצום ייהנו היחידות המובחרות ויחידות העלית מתקציב מוגדל לקבע, כדי שיוכלו להקים פלוגות שלמות בקבע.

"כבר עכשיו מוזמנים יוצאי יחידות מובחרות לאימונים אינטנסיביים כדי להשלים את הפערים הקיימים על-מנת שיוכלו לשאת בנטל היחידות הסדירות", הסביר קצין בפיקוד מרכז. "המשימות שיוטלו על המילואימניקים של היחידות המובחרות יהיו זהות למשימות של הלוחמים הסדירים".

להשאיר אותם בקבע. צילום ארכיון: רובי קסטרו
להשאיר אותם בקבע. צילום ארכיון: רובי קסטרו רובי קסטרו

3. בני ישיבות הסדר ושנת הנח"ל

במסגרת עבודת מטה שנערכה באגף משאבי אנוש עלתה האפשרות כי בני ישיבות ההסדר יוותרו למשך שנתיים וחצי על תקופת הלימודים בישיבה, שעל-פי הסדר בני הישיבות נמשכת 16 חודשים. בצה"ל מעריכים כי מהלך זה יביא לפתרון מצוקת כוח האדם העומדת לפתחו של הצבא.

עם זאת, המהלך נתקל בסירוב גורף של ראשי הישיבות מחשש שהמהלך יפגע בחיילי ההסדר לטווח הארוך, והם יתקשו לשוב למסלול המסורתי. "הם סרבו להסכם ביניים, שהוא מהלך זמני עד שנגיע לשנת 2011, בה נחזור לסדר הכוחות הרגיל", הסביר קצין באגף משאבי האנוש.

במערכת הביטחון ממשיכים עתה בדיונים במטרה למצוא את הנוסחה שתאפשר לבני הישיבות לתרום יותר לצה"ל משנים עברו, על-מנת לשאת בנטל הכבד.

יישאו בנטל? בני ישיבות ההסדר. צילום ארכיון: איי-פי
יישאו בנטל? בני ישיבות ההסדר. צילום ארכיון: איי-פי צילום: אי-פי

4. תומכי לחימה והמערכים הטכניים

באגף משאבי אנוש מודים כי תהיה ירידה דרמטית במקורות למקצועות תומכי הלחימה כמאבטחי מתקנים, נהגים וכן במסגרת המקצועות הטכניים. בשל כך, מתכוונים בצה"ל לשנות את מדרג השיבוץ ומתן הפטורים משירות צבאי.

"חולי אסתמה ובעלי פרופיל נפשי - ויש רבים כאלו בצה"ל - ישובצו משנת 2008 באופן שונה", הסביר קצין באמ"ש. "אם בעבר לא היינו רואים אותם ביחידות קצה, מהשנה הבאה נראה אותם בחטיבות המרחביות, באוגדות וביחידות שעוסקות בביטחון שוטף, תחת מגבלות רפואיות".

המטרה של אגף משאבי האנוש היא לצמצם עד כדי ביטול את הפרופיל הנפשי, כדי שרק מי שבאמת בעל בעיות נפשיות יהיה זכאי לשחרור מהצבא תחת סעיף "חוסר מהות לשרת". לצורך משימה זו תוקם ועדה מיוחדת בה ייקחו חלק לא רק אנשי צבא ופסיכיאטרים, אלא גם נציגים מבתי הספר בהם לומדים המועמדים לשירות ביטחון (מלש"בים) והם יוכלו למסור חוות דעת על הצעירים.

בעיות נפש? לא בבית ספרנו. צילום אילוסטרציה: רענן כהן
בעיות נפש? לא בבית ספרנו. צילום אילוסטרציה: רענן כהן הדמיה: רענן כהן

5. בנות דתיות מהזרם הציוני דתי-לאומי

למערכת הביטחון קיים קושי רב בגיוס בנות מהזרם הדתי-לאומי, בשל פסקי הלכה שאוסרים עליהן להתגייס לצה"ל. באגף משאבי אנוש מייחסים למגזר זה חשיבות רבה וטוענים כי מדובר בבנות איכותיות אשר יכולות לתרום באופן מהותי לצה"ל במגוון רבדים.

"אנחנו פותחים מסלול מיוחד על-מנת שלא נפגע באורח החיים שלהן ובמסורת חייהן", הסביר הקצין. "לא תהיה התנגשות עם פסקי הלכה ונענה על כל הדרישות שלהן מבחינת תנאי שירות".

לדבריו, "ניתן להן אפשרות לקחת חלק בתפקידי מודיעין בכירים כמו הפעלת לוויינים; אפשרות להפעיל מערכות נשק נשלטות מרחוק על קווי גבול; נקים חמ"לים מיוחדים ביחידות ספציפיות בהן ישרתו רק נשים דתיות מבלי שגבר ייפקד עליהן; ונאפשר להן זמן מיוחד לתפילות ולסוגיות הלכתיות, גם אם יהיה מדובר במתן חופשות לפני החגים".

רק מה שהדת מתירה. צילום ארכיון: דובר צה
רק מה שהדת מתירה. צילום ארכיון: דובר צה"ל דובר צה''ל

6. צמצום הנשירה בהכשרות

על-פי נתוני צה"ל, כיום 17.7% מהחיילים בשירות צבאי סדיר לא מסיימים שירות תקין. עיקר החיילים המשתחררים לפני תום השירות מגיעים מהמקצועות תומכי הלחימה.

בצה"ל מגדירים את הנתונים האלה כ"קיצוניים", ומדגישים כי יהיה צורך לצמצם את היקף המשתחררים. על-פי הנתונים, מחצית מכלל הנושרים במהלך השירות הם אנשי מנהלה המשתחררים על סעיף נפשי. כמו כן, 25% מהנושרים הם נהגים.

7. גיוס חרדים לנח"ל החרדי

במערכת הביטחון פועלים להגדיל את גדוד הנח"ל החרדי ולראשונה להפעיל בו מסגרת מילואים. עד היום הצליח גדוד הנח"ל החרדי לגבש סדר כוחות גדודי, אך לא הצליח לגייס יותר מכך, על-אף מאמצי פרסום במישורים רבים.

שנת 2008 תוקדש לגיוס בחורי ישיבות נוספים מהארץ ומהעולם, כדי להרחיב את מסגרות השירות. כמו כן, ייפתח מסלול מילואים שעד היום לא בוצע עקב בעיית הכשרות וצורת המסלול המיוחד.

בנוסף תיחסם האפשרות לבחורי ישיבות ההסדר המנסים למצוא מפלט מכוונת צה"ל לצמצם את מספר המצטרפים להסדר, להתגייס לנח"ל החרדי. "אם לא היתה לך כל כוונה להתגייס לצה"ל ואתה רוצה מסגרת דתית - אתה יכול להגיע לנח"ל החרדי", אמר הקצין. "אולם מסגרת זו אינה מיועדת לכאלה שבין כה וכה התכוונו להתגייס".

הנח
הנח"ל החרדי. צילום ארכיון: דובר צה"ל דו''צ

8. טכנולוגיה לחרדים בלבד

בקרוב מאוד ייפתח מסלול טכני וטכנולוגי לחרדים בלבד שיעברו הכשרה מתאימה למקצועות שונים וישובצו לתפקידים בחיל הים, חיל האוויר וחיל המודיעין תוך שמירה על מסגרת ללא נשים, מזון "גלאט כשר", ושיעורי תורה. "המטרה היא לא רק לגייס אותם לצה"ל אלא לתת להם כלים להשתחרר לאזרחות עם מקצוע ולהפוך לאזרח מן השורה", הסביר קצין בכיר באמ"ש.

9. נכים

כיום ישנם אלף מתנדבים בצה"ל, חלקם נכים עם נכות קשה בגפיים התחתונות. המטרה של אגף משאבי האנוש היא להקים מסלולי הכשרה ייעודי למועמדים לשירות ביטחון בעלי נכות קשה שיוכלו לתרום את חלקם כל אחד בתחומו.

"יש לנו יעד להוסיף מאות מדי שנה", אומר גורם באגף משאבי אנוש. "המגזר הזה הוכח כתורם מאוד ונותר כעת רק להסדיר את המהלך ולעודד רבים יותר להצטרף למסלול".

מילת המפתח: שילוב
מילת המפתח: שילוב ללא

10. פרויקט "זינוק בעלייה"

כחלק מההתמודדות עם פיחות במתגייסים, מנסים באגף משאבי האנוש להגביר את המודעות לנושא השירות הצה"לי בקרב אוכלוסיית העולים. פרויקט "זינוק בעלייה" כולל 16 רכזי שטח אזרחיים שיאתרו ויעודדו גיוס לצה"ל בקרב בני נוער אתיופים ובנים מהעדה הקווקזית שעקב מסורת משפחתית ובעיות תנאי שירות לא התגייסו לצה"ל.

הדגש יהיה בשנים הקרובות על עולים חדשים מאיראן ועל בנות עולות מקווקז. "הם ייהנו מטיפול פרטני ויחס מועדף על בני נוער אחרים", הדגיש הקצין. "אנחנו נכיר בקשיי ההסתגלות שלהם ונעשה הכל כדי להקל עליהם".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים