מנהיגי המדינה כפי שמעולם לא ראיתם
רבין מחופש לקראת ביקור סודי בארץ אויב, שרון בריו דה-ז'נרו ומשה דיין ללא רטייה - אלפי תמונות נדירות נחשפות במסגרת פרויקט הנצחה של חיל המודיעין
בראש הפרויקט החדש עומד האלוף במיל' מאיר עמית, שהיה בעבר ראש המוסד ולאחר מכן עמד בראש המרכז למורשת המודיעין (מל"מ) - אתר ההנצחה הממלכתי לחללי קהילת המודיעין באמ"ן, במוסד, בשב"כ וב"נתיב."
לצורך פיתוחו, פנה עמית בשנת 1,999 ליענקל'ה מן, וביקש ממנו להקים מאגר תמונות ומסמכים בעלי ערך שיאסוף מה"בוידעמים" של חברי קהילת המודיעין. "האלוף אריה עמית ושייקה דליות, שהיה מנכ"ל המל"מ, קראו לי וביקשו שאקים את הפרויקט הזה," סיפר מן בהתרגשות. "לצערי הסכמתי, ומאז אני מתנדב למשימה בסיוע אנשים טובים. עד היום נאספו יותר מ־4,000 תמונות ומסמכים."
כך נמצאה גם תמונתו של דיין, ללא הרטייה השחורה שהיתה לאחד הסמלים המוכרים ביותר של ישראל ברחבי העולם. דיוקנו, כמנהיג צבאי מקורי ונועז, הופיע על שערים של מגזינים, בעמודים הראשונים של עיתונים ובמהדורות חדשות בטלוויזיה בעולם, בימים שבישראל עדיין לא היו שידורים.
דיין איבד את עינו ביוני ,1941 כשהיה בן ,26 מאש צלף צרפתי בדרום לבנון. הוא שימש באותה שעה מורה דרך מטעם ההגנה לכוח של הדיוויזיה השביעית של הצבא האוסטרלי שיצאה לפעולה נגד הכוחות הצרפתים בסוריה ובלבנון, ששיתפו פעולה עם גרמניה הנאצית.
כדור הצלף פגע במשקפת שבה צפה דיין בשטח, ושברי העדשה ריסקו את עינו. הניסיונות להתקין לו עין זכוכית לא עלו יפה, ודיין בחר לכסות את העין הפגועה ברטיה. הכיסוי השחור אמנם הפך אותו לדמות מוכרת בעולם, אך העין הפצועה
"הרטייה שלו הפכה לסוג של סמל מסחרי," סיפרה אתמול רות דיין, אשתו של משה דיין. "אבל זה היה לו קשה ולא משעשע בכלל. כל חייו היו לו כאבים מהרסיסים שנשארו לו בראש. הפתיע אותי כשהוא היה שר הביטחון קיבלתי מכתב מחייל שהתערב עם קבוצת טירונים על כך שהרטייה היא ליחסי ציבור בלבד, ולא בעקבות פציעה.
כתבתי להם מכתב ארוך על הפעולה בלבנון, כאשר עלה על גג של מבצר שאותו הם כבשו כדי לראות מה קורה, ושם ירו עליו חיילים צרפתים."
מן ידע כי המשימה לא תהיה קלה, ולשם ביצועה נסע לבתי אנשים בכל רחבי הארץ וביקש את התמונות תוך התחייבות להחזירן. "בסיוע החייל רב"ט נמרוד זילברשטיין," אומר מן, "פשוט התחלנו לסרוק את הכל".
אנשי המרכז למורשת המודיעין קבעו כי מטרתם היא להנציח את שמותיהם של חללי הקהילה, אך עם זאת להנחיל לדורות הבאים את מעלליהם של אנשי קהילת המודיעין בארץ וברחבי העולם ואת תרומתם מאחורי הקלעים לביטחון מדינת ישראל.
המל"מ פתח את שעריו עבור תלמידי תיכון מכיתות י"א־י"ב שמגיעים ל"יום של חוויה מודיעינית." "מדובר במורשת רבת שנים שבעיקר תשרת את הדור הצעיר," אומר מן. "בתקופה ההיא לא היו מחשבים, לא היו מכשירים סלולריים ובקושי מצלמה בשחור לבן היתה לנו. למרות זאת, בוצעו משימות רבות שהשתיקה יפה להן."
המל"מ, שבראשו עומדים ראש המוסד לשעבר אפרים הלוי ומנהל האתר והמנכ"ל דודו צור, מארח לאורך כל השנה כנסים רבים, הרצאות וימי עיון בתחום המודיעין והביטחון שבהם משתתפים חיילים ואזרחים. ספריית המל"מ, אשר בראשה עומדת המידענית הראשית, פלה שטרצר, נחשבת לאחד ממקורות הידע הגדולים בישראל בתחום המודיעין.