חוק החמץ - סמל לאומי או כפייה דתית

הסערה האחרונה סביב מכירת החמץ עוררה מחדש את סוגיית החקיקה הדתית המשפיעה באופן מכריע על אופייה של המדינה ועל חיי כל אזרחיה. חוקי ברזל

אריק בנדר | 24/4/2008 15:34 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
חול המועד פסח הולך ומסתיים אבל הוויכוח על חוק החמץ נותר בעינו. הסערה האחרונה סביב החוק, שעוררה פסיקת בית המשפט לעניינים מקומיים בירושלים שהתירה מכירת חמץ במהלך החג העלתה מחדש את סוגיית החקיקה הדתית - סוגיה המעסיקה את הציבור החילוני והחרדי בישראל מאז הקמת המדינה ומעצבת את אופייה הייחודי כארצו של העם היהודי. "חוקי ברזל" – 60 שנה לישראל.

- פרק ראשון: חוק השבות – גזעני או ליברלי?
- פרק שני: מי מכיר בחוק ירושלים ובחוק רמת הגולן?

Get Microsoft Silverlight
וידאו : חוקי ברזל nrgtv
למרות הפסיקה ה"ליברלית", רוב הציבור היהודי במדינת ישראל נוהג על פי המסורת עתיקת היומין. מממצאי סקר מיוחד שנערך בעבור ערוץ הכנסת עולה כי כמעט 80% מהציבור נמנעים מאכילת חמץ בפסח ואף מתנגדים למכירת חמץ בפומבי במהלך החג.

שר הדתות, יצחק כהן מש"ס, אמר כי מנוי וגמור עם מפלגתו לתקן באמצעות חקיקה את פסיקת השופטת תמר בר-אשר-צבן והבטיח כי עד חג הפסח הבא לא נראה עוד חמץ ברחובותינו. מנגד, במפלגת העבודה זועמים ואומרים כי לא יתנו לכך יד. ח"כ אופיר פינס אף הזהיר כי אם ש"ס תקדם הצעת חוק שתאסור כליל מכירת חמץ הוא יקדם את הצעת החוק שלו לבטל כליל את חוק החמץ.

באולפן ערוץ הכנסת ניטש ויכוח נוקב בנושא. רון לוונטל, נציג "שינוי" בעירית תל-אביב, תקף בחריפות את החקיקה הדתית בכלל ואת חוק החמץ בפרט שלדבריו "נולד בחטא". "מי שמחוקק חוקים דתיים עושה לעצמו נזק", טוען לוונטל. "במדינת ישראל אין חוק שמחייב לשים מזוזה אבל כמעט ואין יהודי שלא שם מזוזה בביתו. כך גם לגבי נסיעה או צום ביום הכיפורים וכך גם לגבי ברית מילה. עוד מעט יחוקקו חוק שיחייב אותנו להדליק חנוכייה".
רגלי צפרדים במצה

לדברי לוונטל, אין כל טעם בחקיקה הדתית ויש לבטלה לחלוטין. "מה רוצים, שאברהם אבינו יעביר חוקים במדינה ושירשמו הערת אזהרה במערת המכפלה?", שאל.

גיבוי מפתיע קיבל לוונטל דווקא מח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו), שהוא אדם דתי, שומר מצוות וחובש כיפה סרוגה. "אני בעקרון נגד חקיקה דתית אבל אני עושה הבחנה בין חקיקה דתית לבין חקיקה שנועדה לשמור על סמלי הלאום והמדינה.

השבת היא סמל לאומי שלנו וכך גם החמץ והחזיר, שהם נושאים סמליים ורבי חשיבות ביהדות".

ח"כ רותם הסביר כי מעבר לחוקים השומרים על סמלי הלאום והמדינה, הוא מתנגד בתוקף לחקיקה דתית, הכופה לדבריו על האזרח קיום מצווה או אורח חיים דתי. "אין חוק שאוסר לאכול רגלי צפרדעים או שרימפס אבל יש חוק נגד החזיר כי עבורנו היהודים החזיר מסמל משהו", אמר רותם.

"חוק התחפושות"

לוונטל מצידו בירך על גישתו של ח"כ רותם, אך הוסיף כי בעיניו, לא רק חוק החמץ מיותר, אלא גם חוק החזיר. "יש כאן פיחות זוחל וויתור לחרדים. איש לא אוכל פיתה בפסח בבני ברק אבל זה מפריע להם שאנשים אוכלים פיתה בתוך מסעדה", אמר. "זה מנקר להם את העיניים גם כמישהו רוצה להתחתן בנישואין אזרחיים או להיקבר בקבורה אזרחית. אני לא הולך לבני ברק בכוונה לפגוע במישהו בפסח ואני לא חושב שמישהו באמת נפגע מכך שבתוך מסעדה מוכרים פיתה".

הוא הוסיף כי "לא צריך חוקים שיקבעו לאנשים מה לאכול והאם לקיים תרי"ג מצות. כל חוקי הדת רק יוצרים שנאה ופירוד והם לא מועילים לא לדתיים ולא לחילוניים".

בתגובה לכך ציין ח"כ רותם כי גם הוא מתנגד לכל כפייה דתית וכי יצביע בכנסת נגד חקיקה דתית. עם זאת, הוא הוסיף הסתייגות ואמר כי "אי אפשר לקחת את הסמלים הלאומיים ולהפוך אותם רק לעניין דתי, בדיוק כמו עבודה בשבת כשהשופטים קבעו שזה חוק סוציאלי". הוא הסביר כי "אין לי התנגדות שמישהו יאכל חמץ בביתו אבל אני לא רוצה שהוא ימכור חמץ מול ביתי. שינוי נלחמה נגד כל סממן יהודי במדינה ולכן הבוחר שלח אותה הביתה".

לוונטל לא נשאר חייב ואמר כי "אתה מדבר על סמלים? אחד הסמלים הלאומיים שיצרו כאן זה צפירה ועמידת דום ביום הזיכרון. יש לא מעט חרדים ודתיים שלא עומדים דום, אז תחוקק חוק שיאלץ אותם לעמוד דום? בקצב הזה נחוקק חוק שיחייב אותנו להתחפש בפורים".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''חוקי ברזל''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים