גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


"אשלון" יודעת הכל

מערכת ההאזנה "אשלון" יירטה שיחותיהם של עוזרי נשיאים, שרים, גופי מודיעין ותעשיות טכנולוגיות. מה זה בשבילה שיחה של מרגל ישראלי עם המפעיל שלו?

נדב זאבי | 26/4/2008 10:12 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"אל תגיד מילה. תן להם להגיד מה שהם רוצים, אתה לא עשית כלום. מה קרה לפני 25 שנה? -אתה בכלל לא זוכר". בבית משפט בניו-ג'רזי ישב הקשיש המבולבל וניסה להבין איך זה קרה לו. איך הבולשת הגיעה אליו אחרי כל כך הרבה זמן. ואז הם הציגו בפניו את השיחה הקצרה הזו, שהתקיימה לפני חודש בינו ובין המפעיל הישראלי שלו.

בן-עמי קדיש ומי שנחשד כאיש הקשר שלו יוסי יגור, היו אמורים להבין דבר או שניים בריגול. אם החשדות נגדם נכונים, בשנות השמונים הם היו חלק ממערכת מתוחכמת של סודות מצטלבים ומידע מסווג.

אז איך קרה ששיחת טלפון פשוטה הפילה אותם? התשובות נמצאות בבניין אחד בפורט-מיד, מרילנד, מאחורי דלתות נעולות היטב, כאלו שצריך טביעת אצבע ועוד כל מיני קודים שונים ומשונים כדי להיכנס דרכן. שם, במטה של סוכנות הביטחון הלאומית של ארצות-הברית, ה-NSA, מסוגלים להאזין לכל אחד על פני כדור הארץ, בכל זמן נתון ומכל כלי תקשורת.

האלף השלישי שינה את כללי המשחק. המלחמה בטרור והחידושים הטכנולוגיים בישרו גם את מותה של הפרטיות. וכשמגדלי התאומים קרסו ב-11 בספטמבר 2001, התמוטטו ברחבי העולם גם ההגנות האחרונות שנותרו לאזרחים. טלפון נייד, דואר אלקטרוני, אתרי אינטרנט, חשבונות בנק. היום הכל חשוף. על אחת כמה וכמה שיחות טלפון פשוטות בין ישראל לארצות הברית.

ושם, במטה ה-NSA, פיתחו בשנות השישים מערכת ריגול עולמית מתקדמת, ש-40 שנה מאוחר יותר תביא ללכידתו של קדיש, ומי יודע אילו עוד מרגלים. שם הקוד: "אשלון". פרויקט ששותפים בו ה-NSA והגופים המקבילים בבריטניה, קנדה, אוסטרליה, וניו-זילנד.

הם התאגדו בחוזה סודי, תחת השם "קהילת UKUSA" שנחתם ב-1947, בתפר שבין מלחמת העולם למלחמה הקרה. המערכת הזו מסוגלת לשאוב מידע מגלי רדיו, לווייני תקשורת, רשתות סלולריות ואפילו גלי מיקרוגל, ולנתח שיחות טלפון, פקס, טלקס ודואר אלקטרוני מרחבי העולם. השיחה בין יגור לקדיש היתה בשבילם כסף קטן.
בן-עמי קדיש מובל לביהמ
בן-עמי קדיש מובל לביהמ"ש במנהטן. צילום: איי-פי צילום: איי-פי
הטרור שהכשיר את המערכת

הכל התחיל, כמעט כמו כל עימות בין גופי ביון במערב במאה ה-20, עם הקומוניסטים. המערכת של אשלון נועדה במקור להאזין לתקשורת הצבאית והדיפלומטית של ברית המועצות, בדגש על פעילות גופי הריגול שלה, כמו למשל, הק-ג-ב.

עם התמוטטות ברית המועצות בתחילת שנות התשעים הפכה המערכת לרלוונטית פחות, וארגוני המודיעין השותפים בה, שנהנים מתקציבי ענק, מיהרו להסתגל למצב החדש ולחפש הצדקה לקיומם. הם הפנו את מחושי המערכת כלפי סין, הטרור העולמי והסחר בסמים, והרחיבו את הגדרות העבודה של המערכת כך שתכלול גם מידע כלכלי ועסקי, כחלק מצורכי הביטחון הלאומי.

המשמעות היתה שחברות גדולות בארצות הברית החלו לקבל מידע עסקי על מתחרים בעסקאות בינלאומיות. במחלקת המסחר של ארצות

הברית הוקם המשרד לקישור מודיעיני והוא זה שמעביר לתעשיות מידע עסקי שנקלט, מידע המסייע להן לזכות במכרזים או לקבל מידע טכנולוגי על המתחרים. בדרך הצטרפו למשחק הטרור העולמי והאיסלאם הקיצוני, והפעילות של מערכת אשלון, שבסיסי האזנה שלה הלכו והתרבו, פרחה.

באירופה נלחמים באשלון בדרכים שונות. בינואר 1998 התפרסם דוח ביניים של ועדת הערכת האופציות הטכנולוגיות והמדעיות באיחוד האירופי (הדוח הסופי פורסם ב-2001). מדובר במחקר מפורט שנוהל על ידי חוקרים עצמאיים וחשף את ממדי מערכת אשלון ואת העובדה שהיא בודקת את תקשורות הטלפון, הפקס והדואר האלקטרוני של אזרחים ברחבי העולם. הדוח עורר סערה ובעקבותיו בא מבול של כתבות על אשלון בעיתונות האירופית.
הטרור נותן הצדקה למערכת. צילום ארכיון: איי-פי
הטרור נותן הצדקה למערכת. צילום ארכיון: איי-פי AP

טוב לעסקים

באוקטובר של אותה שנה שיגרה סוכנות הביון הגרמנית אזהרה לקהילת העסקים והתעשייה בגרמניה מפני ריגול תעשייתי ועסקי על ידי אשלון. זעמם של הגרמנים התעורר, בין היתר, לאחר שאשלון יירטו טכנולוגיה ייחודית לטורבינות רוח ללא גיר, שפיתחה חברת Enercon הגרמנית. סוכנות הביון שלחה חוברות לכל מפעלי התעשייה שכללו מידע על הפרויקט ומפה של הפרויקט בה נראים בסיסי אשלון ברחבי העולם.

ובפברואר 2000 טענה שרת המשפטים של צרפת אליזבת גיגו, כי מערכת אשלון הוסטה כדי לטפל ביריבים עסקיים. דבריה התבססו, בין היתר, על מידע שלפיו חברת תומסון הצרפתית הפסידה מכרז למכ"ם בברזיל ואילו חברת איירבס הפסידה מכרז של שישה מיליארד דולר בסעודיה ב-1994, לחברת בואינג.

במשך השנים נבקעו סדקים בחומת הסודיות של אשלון. עיתונאים וחוקרים עקשניים החלו לפצח את מבנה המערכת ואת התמורות ביעדי האיסוף שלה. גורמים בתוך המערכת שברו מדי פעם את הכלים, כשחשבו שנחצו קווים אדומים בכל הקשור להאזנות לפוליטיקאים ולשימוש במידע עסקי.

כך קרה שעובדים ושותפי סוד בפרויקט הדליפו מידע לעיתונאים, ממנו התברר מעל לכל ספק שהמערכת עוקבת גם אחר גופים פוליטיים שהוגדרו "בעייתיים" בארצות הברית ואחר נבחרי ציבור, לרבות סנאטורים וחברי קונגרס.

מטוסי בואינג. זכו באופן לא הוגן? צילום: יחסי ציבור
מטוסי בואינג. זכו באופן לא הוגן? צילום: יחסי ציבור צילום: יח''צ

תאצ'ר וקיסינג'ר

מייק פרוסט, סוכן ביון קנדי לשעבר, סיפר בפברואר 1983 כי ראש ממשלת בריטניה דאז, מרגרט תאצ'ר, השתמשה באשלון כדי להאזין לשני שרים בממשלתה. באנגליה היו אז מכשולים חוקיים שלא אפשרו האזנות סתר, אז הממשלה נתנה את העבודה לקנדים. פרוסט סיפר כיצד בשנת 1975 התבקש להאזין לאשתו של ראש ממשלת קנדה, שנחשדה בעישון מריחואנה.

וזה מגיע גם לדרגים הגבוהים ביותר בארצות הברית. עוזרו של הנשיא ניקסון, ג'ון ארליכמן, סיפר באוטוביוגרפיה שלו כי הנרי קיסינג'ר, אז היועץ לביטחון לאומי בממשל ובעבר גם שר החוץ האמריקני, ביקש מה-NSA ליירט הודעות של מזכיר המדינה וויליאם פ. רוג'רס, רק בגלל המתיחות האישית ששררה בין השניים.

ב-1988 סיפרה מרגרט ניוזהאם, מנהלת תוכנה בחברת "לוקהיד", המייצרת מטוסי קרב, כי האזינה לשיחה של הסנאטור סטרום טורמונד מדרום קרוליינה, במסגרת שיתוף פעולה עם אשלון. ובשנת 1992 גורמים ב-GCHQ גוף ההאזנה הבריטי, סיפרו לשבועון "אובזרבר" כי אשלון מאזינה גם לארגונים כמו "אמנסטי" ו"גרינפיס".

אז איך המערכת הזו עובדת? הכל עניין של מתמטיקה. מטה ה-NSA כולל את הטכנולוגיה העדכנית והוא נחשב למעסיק גדול בעולם של מתמטיקאים, העוסקים בכתיבה ובפיצוח של צפנים. בארגון מועסקים מומחים הדוברים מעל מאה שפות, שמנתחים מידע המגיע מרחבי העולם.

צרכן מוכר. הנרי קיסינג'ר. צילום ארכיון: איי-פי
צרכן מוכר. הנרי קיסינג'ר. צילום ארכיון: איי-פי אי-פי

"האח הגדול" גרסת המציאות

הרשת של אשלון כולל בסיסי האזנה, אוניות האזנה ולווייני ריגול סודיים. כיסוי התקשורת העולמית מחולק בין המדינות השותפות: מתקני ה-NSA בארצות הברית מכסים את כל יבשת אמריקה, צפון ודרום; המתקנים באנגליה וגרמניה מכסים את אירופה, אפריקה ומערב רוסיה; המתקנים באוסטרליה וניו-זילנד מכסים את אסיה והפסיפיק, והבסיס בקנדה מכסה את צפון רוסיה וצפון אירופה.

המידע שנקלט בתחנות מעובד במחשבי העל של ה-NSA, בניתוח הכולל זיהוי קול, זיהוי אופטי, בדיקה של מילות מפתח, משפטים, מבני תחביר, כתובות ושמות. לצורך זה קיים מילון מילות מפתח שמתעדכן כל הזמן. מחשבי העל יודעים להפוך שיחות טלפון לטקסט והטקסט עובר בדיקה של מילות מפתח.

שיחת טלפון או אי-מייל שבהן מוזכרות, למשל, המילים "ג'יהאד" או "פצצה", יועברו מיד לניתוח על ידי אנליסט. למחשבי העל יש גם יכולת לזהות שיחות על פי קול. כך, למשל, אם מרגל שאחריו עוקבת המערכת יבצע שיחה בטלפון ציבורי או סלולרי, שנרכש ללא זיהוי, השיחה תיקלט על ידי אשלון, ומערכת זיהוי הקול תדע לזהות אותו.

ייתכן גם שאותו סוכן מתקשר למספר טלפון שכבר מוזן במערכת, או שהוא משתמש בשם קוד מוכר או בשם הקוד של המפעיל שלו, שמוזן גם הוא במחשב. למעשה, אשלון כל כך משוכללת ובעלת פריסה עולמית, שכל אזרח, גם בפינות הנידחות ביותר בכדור הארץ, עלול להיות תחת המעקב שלה. אם אתם שולחים אי-מייל לחבר בארצות הברית, או בכל נקודה בעולם, ויופיעו בו מילים המופיעות במילון מילות המפתח של ה-NSA, מישהו באחד מבסיסי אשלון יקרא את המייל שלכם.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
  • עוד ב''בעולם''

כותרות קודמות
כותרות נוספות
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים