כל ילד רביעי שהתעללו בו מינית ינסה להתאבד
נתון זה עלה בכנס בביה"ח בנהריה בנושא התעללות מינית בילדים, שנערך כדי לקדם הקמת חדרים יעודיים בבתי"ח לנפגעי תקיפה מינית

מתוצאות מחקרים שונים שהתקיימו בשנה האחרונה והוצגו בכנס עולה כי 75% מהילדים שעברו התעללות מינית הן ילדות עד גיל עשר. על פי המחקרים, 85% מהמקרים היו אירועים חוזרים, וב-90% מהמקרים הילדות הכירו את התוקף. 22% מהמותקפים הם ילדים הסובלים ממוגבלויות.
נתון ידוע וקורע לב במיוחד, ששב ואושש במחקרי השנה החולפת, היה כי רוב הילדים שנפלו קורבן למעשי התעללות מינית לא יגישו תלונה במשטרה לעולם. על פי הנתון, ימתינו הילדים שנים רבות לאחר המקרה, אם בכלל, עד שיספרו עליו לאדם קרוב.
עוד למדו משתתפי הכנס על מחלות המועברות במגע מיני שאליהן חשופים ילדים נפגעי התעללות מינית. נתון מפתיע פחות גילה כי 97% מהילדים שעברו התעללות שכזו נזקקים לטיפול פסיכולוגי כתוצאה מהפגיעה בהם. 58% מהקורבנות אף נוטשים את המסגרת הביתית. בנוסף עלה בכנס כי 22% מהילדים הנופלים קורבן להתעללות כזו הם טרף קל במיוחד משום שהם סובלים ממוגבלויות.
את קיום הכנס יזמו מנהלת המכון להתפתחות הילד בבית החולים נהריה, ד"ר נעמי סופר גרסון, כירורג ילדים בכיר במחלקה לכירורגית ילדים בבית החולים, ד"ר אלון יולביץ', וכן רופאת נשים בכירה ואחראית המרכז לטיפול בנפגעי תקיפה מינית במרכז הרפואי פוריה, ד"ר נסיה לנג פרנקו. בין משתתפי הכנס נמנו אנשי רפואה ונציגי שירותי סיעוד ורווחה, המשטרה ושירות בתי הסוהר, פרקליטות מחוז צפון, מומחי טיפול בנפגעי טראומה ועוד.
מאחר שהכנס עמד בסימן הטיפול בנושא באיזור הצפון, הוצג למשתתפיו פילוח עדכני של שיעור הפגיעות המיניות בצפון, על חלקיו. הגליל העליון התגלה כאיזור שבו מתרחש בימינו המספר הרב ביותר של תקיפות מיניות בילדים – 21%. הגליל התחתון נמנה אחריו עם 18% מסך התקיפות המיניות
נתונים נוספים שעלו בכנס הם, למשל, ש-97% מהילדים שעברו התעללות מינית נזקקים לטיפול פסיכולוגי. כמו כן, כ-58% מהם נוטשים את המסגרת הביתית ושישה אחוזים מנסים "לברוח" מהמציאות על ידי שימוש בסמים. עוד עלה כי 22% הם ילדים הסובלים ממוגבלויות.
במהלך הכנס הוצגו, בין השאר, סוגי המחלות המועברות במגע מיני, וכן נתונים עדכניים - תוצאת מחקרים שונים שהתקיימו בשנה האחרונה - ולפיהם 75% מהילדים שעברו התעללות מינית הן ילדות עד גיל עשר. נתון נוסף הוא כי 85% מהמקרים היו אירועים חוזרים וב-90% מהמקרים הילדות הכירו את התוקף.
"הטיפול בנפגעי התעללות מינית, בעיקר כשמדובר בילדים וילדות, דורש התייחסות מיוחדת: רפואית, פסיכולוגית, סוציאלית ומשפטית", אמר בכנס מנהל בית החולים בנהריה, ד"ר מסעד ברהום. על הקמת חדרי קליטה ייעודים לנפגעות תקיפה מינית בבתי החולים אמר כי "אנו בבית החולים נהריה תומכים בכל ליבנו ברעיון, ומתכוונים ליישם את התוכנית".
על פי התוכנית, יוקם בבית החולים נהריה חדר ידידותי שיהיה נפרד מחדר המיון הרגיל, ויכלול צוות תמיכה רב-מקצועי: רופאת נשים, עובדת סוציאלית, פסיכולוגית, צוות מעבדתי ומתנדבת, בעלי הכשרה ספציפית בבדיקה ובתיעוד פגיעה מינית. חדר הבדיקה יהיה מצויד במכשור רפואי הולם, ובנוסף יינתן בו טיפול למניעת מחלות מדבקות והריון, ויתבצע תיעוד ודיגום עבור ההליך הפלילי הנדרש.
הצוות יעמוד בקשר ישיר מול המשטרה כדי שהחקירה הראשונית תתנהל בבית החולים ולא תאלץ את הנפגעים להגיע לתחנת המשטרה. גורמי קהילה הביעו תמיכה ברעיון ואמרו כי בגליל המערבי, שבו מתגוררת אוכלוסיה של חצי מיליון תושבים, ישנו צורך אמיתי בהקמת מרכז ייחודי שכזה, שייתן מענה לנפגעי תקיפות מיניות.