אחרי המשבר תבוא הפשיעה
חוסר הוודאות והייאוש שמצמיח המשבר הכלכלי עלולים להיות מתורגמים לאלימות קשה. זה הזמן להפנות את תשומת הלב גם להשלכות החברתיות
המשבר הכלכלי ההולך ומחריף מעסיק רבות את הציבור ואת התקשורת. עוסקים רבות בתוכניות האוצר, בקרנות הפנסיה, באבטלה המאיימת, ביציבות הבנקים ועוד. אבל, היבט אחד כמעט שלא נדון, השפעת המשבר על שיעורי הפשיעה - הן הפשיעה המאורגנת והן עבריינות הרחוב והרכוש.
ואכן, הניסיון מלמד כי יש קשר, ואפילו הדוק, בין המצב הכלכלי לבין שיעורי הפשיעה. המשבר הכלכלי אמנם לא ישפיע על מי שעוסקים בעבריינות כדרך חיים וכמשלח-יד, אבל הוא עלול להשפיע על עבריינים קלים ואף על אנשים נורמטיביים הנקלעים למצוקה קשה.
השפעת המשבר על שיעורי הפשיעה תבוא לידי ביטוי בשני תחומים עיקריים: עבירות רכוש ועבירות אלימות. מנתוני המשטרה אנו למדים כי בשנת 2006 נרשמו מעט יותר מ-42 אלף פריצות לבתים ואילו בשנת 2007 פחת מספר הפריצות לכ-38 אלף, ירידה של 9%. את הירידה במספר עבירות הרכוש לא ניתן לייחס רק ליעילותה של מערכת אכיפת החוק, אלא למצב הכלכלי שהשתפר, והמטולטלת הזאת נעה עכשיו בכיוון ההפוך. הכרסום בחסכונות, הפגיעה בהכנסות והפיטורין ההולכים ומתרחבים יביאו, קרוב לוודאי, לגידול בעבריינות הרכוש.
כך גם בתחום האלימות, הן אלימות במשפחה והן אלימות רחוב. המתיחות, חוסר הוודאות, והייאוש שמצמיח המשבר הכלכלי עלולים להיות מתורגמים להתפרצויות לא מרוסנות, להתקוטטויות, חוסר
ידוע כי באזורי מגורים עניים עם שיעורי אבטלה גבוהים, גם שיעורי הפשיעה והאלימות גבוהים. והקשר הזה איננו רק תלוי מקום אלא גם תלוי זמן. לא רק איזור עוני מיועד יותר לאלימות, אלא גם תקופה של משבר מועדת להיות אלימה ועבריינית יותר.
כאשר דנים הפוליטיקאים והפרשנים במשבר הכלכלי וכאשר הם עוסקים בגיבוש תוכניות להתמודד איתו, חובה עליהם להביא בחשבון גם את ההיבט הזה - את שיעורי הפשיעה המאיימים לגאות ולפגוע בנו, כולנו.